4/5 - (2 stemmen)

The Bromeliad Trilogy, Book III: Wings

Niveau:
Genre: fantasy
Thema: survival

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1691953983298", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9300000059059933","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"The%20Bromeliad%20-%20The%20Bromeliad%20Trilogy%20%28ebook%29%2C...","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

Airport: A place where people hurry up and wait.
From ‘A Scientific Encyclopedia for the Inquiring Young Nome’
by Angalo de Haberdasheri

Let the eye of your imagination be a camera. …
This is the universe, a glittering ball of galaxies like the ornament on some unimaginable Christmas tree.
Find a galaxy. … Focus
This is a galaxy, swirled like the cream in a cup of coffee, every pinpoint of light a star.
Find a star. … Focus
This is a solar system, where planets barrel through the darkness around the central fires of the sun. Some planets hug close, hot enough to melt lead. Some drift far out, where the comets are born.
Find a blue planet. … Focus
This is a planet. Most of it is covered in water. It's called Earth. Find a country. … Focus
… blues and greens and browns under the sun, and here's a pale oblong which is … Focus
… an airport, a concrete hive for silver bees, and there's a … Focus
… building full of people and noise and … Focus
… a hall of lights and bustle and … Focus
… a bin full of rubbish and … Focus
… a pair of tiny eyes … Focus
Focus
Focus
Click!

Masklin slid cautiously down an old burger carton.
He'd been watching humans. Hundreds and hundreds of humans. It was beginning to dawn on him that getting on a jet plane wasn't like stealing a truck.

© Penguin Random House Company / Doubleday, 1990

^ Terug naar boven

Algemeen

Terwijl de Engelse nomes op de vlucht zijn geslagen in een oude tractor, zijn Masklin, Angalo en Abbott Gurder onderweg naar het vliegveld. Daar zouden ze immers Grandson Richard, 39, kunnen ontmoeten, de kleinzoon van de legendarische ‘Arnold Bros (est. 1905)’. De Abbott zou hem graag eens in het echt willen zien: Grandson Richard, 39, zou – als kleinzoon van de stichter van het warenhuis – vast en zeker machtig genoeg kunnen zijn om alle nomes te redden. Nomes die immers hun hele leven al in ‘Arnold Bros (est. 1905)’ geloven.
Angalo gaat graag met de anderen mee naar het vliegveld. Niet zozeer om die mogelijke redder van de nomes te ontmoeten, maar om eens in het echt te kijken naar die enorme vliegtuigen die hij zo vaak als stipjes in de lucht heeft gezien. Hoe vliegen die dingen – en zou het mogelijk zijn om zelf eens zo’n bakbeest te besturen?
Ook Masklin heeft zo zijn redenen om naar het vliegveld te gaan. Hij heeft The Thing bij zich. The Thing zou de drie reizigers naar het mysterieuze Florida kunnen brengen, naar de plaats van waaruit ruimtevaartuigen worden gelanceerd. Want zijn de nomes niet ooit – samen met The Thing – vanuit de ruimte naar de aarde gekomen?


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Terry Pratchett

Jaar van uitgave:
1990

Aantal pagina's:
159

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
Een fantasietijd

Plaats van handeling:
USA, de staat Florida (in de buurt van Cape Canaveral)

Bijzonderheden:
Een fantasyroman in 12 genummerde hoofdstukken


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je houdt van fantasy gekoppeld aan science fiction dan is ‘Wings’ een prima keuze voor jou. Het verhaal gaat over een soort minikabouters: mannetjes en vrouwtjes van zo’n 10  centimeter lang. Maar dan wel kabouters die nogal veel van mensen hebben.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het begrijpen en waarderen van ‘Wings’ heb je niet zo veel specifieke kennis nodig. Wel is het handig wanneer je begrijpt dat dit een soort fabel is: de nomes lijken net mensen, compleet met rangen en standen, met godsdiensten en gelovigen, met bijgeloof en gewoonten, met moed en lafheid.
Ook zijn er duidelijke verwijzingen naar de Bijbel: Grandson Richard lijkt een soort Messias te kunnen worden voor sommige nomes, een mogelijke verlosser – zoals Jezus Christus. Daarnaast bestaat de Amerikaanse stam de Floridians weliswaar uit nomes, maar ze lijken verdacht veel op primitieve Indianen, met hun eigenaardige gebruiken, hun eetgewoonten en hun verentooi.
Het verhaal leert je tenslotte iets over het leven en hoe je je zou kunnen gedragen.




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Wings’ zijn tamelijk lastig. Terry Pratchett gaat uit van goede lezers, ook wanneer het jonge lezers zijn. Zijn woorden zijn soms moeilijk en soms hebben ze een dubbele betekenis.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn vrij kort en er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Wings’ is regelmatig nogal moeilijk; je moet echt wel goed Engelstalige teksten kunnen lezen als je dit verhaal goed wilt begrijpen.
En het is een bijzonder verhaal. Op het eerste gezicht lijkt het een beetje kinderachtig, zo’n avontuur over kleine kaboutertjes. Maar niets is minder waar: het verhaal gaat over een soort mensen (maar dan heel kleine), over buitenaards leven, over geloof en bijgeloof, over pessimisme en optimisme, over dikdoenerij en eerlijk zijn, over gevaren en over overleven.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Wings’ een boek met een literair niveau B 3c en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

Qua schrijfstijl is ‘Wings’ vaak moeilijk. Mr Pratchett gebruikt veel ironie en veel van zijn verhalen hebben dubbele bodems. Zo wordt bijvoorbeeld de kleinzoon van de stichter van het warenhuis gezien als een Messiasfiguur (door sommige nomes) en de nomes die de protagonisten in Florida ontmoeten lijken een soort (primitieve) Indianenstam.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De jeugdroman ‘Wings’ is een verhaal met veel actie. Het verhaal volgt een zoektocht van een groepje minikabouters op weg naar een veilig thuis. In dit laatste deel van de trilogie gaan drie nomes op zoek naar de kleinzoon van de stichter van het warenhuis, maar ook naar een lanceerbasis in Florida, van waaruit ze contact zouden kunnen maken met het ruimteschip dat hun voorvaderen ooit naar de aarde heeft gebracht.


Tijd:

De fantasyroman ‘Wings’ speelt zich af in een fantasietijd. Die tijd lijkt overigens verdacht veel op onze tijd. Er wordt gesproken over computers en technologische, vernuftige apparaten: de andere wereld waar de nomes weinig vanaf weten (de wereld van ‘The Thing’) is een wereld die veel moderner en veel geavanceerder is dan de onze.
Het verhaal speelt zich af over een periode van een aantal weken en het wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De roman ‘Wings’, speelt zich voornamelijk af in de Amerikaanse staat Florida. Dat is de plaats waar Masklin en zijn metgezellen naar toe reizen als ze op zoek gaan naar Grandson Richard en naar de lanceerplek waar The Thing naar toe wil.
In deze laatste roman over de nomes wordt veel gereisd: van Engeland naar Florida, van Florida naar Zuid-Amerika, van Zuid-Amerika naar Engeland en tenslotte verder weg de ruimte in.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Wings’: zal Masklin erin slagen om zijn medenomes te redden en zal hij tevens een definitieve woonplaats voor de nomes vinden?


Verteller:

De roman ‘Wings’ heeft een alwetende verteller. Deze vertelt het verhaal meestal vanuit het perspectief van Masklin.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Wings’ zijn:
• Masklin: de officieuze leider van de nomes. Hij zorgt heel goed voor zijn groep: eten zoeken, de oudjes beschermen. Hij is ondernemend en dapper; ook beseft hij dat hij op zoek moet gaan naar een echt veilige woonplek voor alle nomes;
• Angalo de Haberdasheri: een ondernemende jongeling, zoon van de leider van de Haberdasheri. Hij heeft zich ontwikkeld tot een ondernemende nome die niet snel bang te maken is;
• Abbott Gurder: de jonge geestelijke leider. Hij heeft een rotsvast geloof in ‘Arnold Bros (est. 1905)’; dat zal ook wel moeten – anders verliest hij zijn autoriteit bij de andere nomes (en uiteraard ook de reden voor zijn bestaan en voor zijn beroep);
• The Thing: een zwarte doos die tot leven komt wanneer hij in de buurt van elektriciteit komt (en dus opgeladen kan worden). Van zichzelf zegt hij: ‘I am the Flight Recorder and Navigation Computer of the starship Swan. I have many functions. My current major function is to guide and advise those nomes shipwrecked when their scout ship crashed here fifteen thousand years ago’.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Wings’ zijn:
De nomes. Ze zijn heel klein (ze kunnen door de muizengaten in een warenhuis kruipen, bijvoorbeeld); ze zijn slechts 10 centimeter lang. Ook worden ze niet zo oud: de nomes zijn al bejaard vanaf een jaar of acht. Nomes lijken veel op mensen: niet alleen in hun gedrag en in de omgang met elkaar, maar ook lichamelijk. Ze zijn vaak nogal gezet (in verhouding zijn ze eigenlijk nog dikker dan een sumo worstelaar). Sommige nomes – zoals de groep waar Masklin toe behoorde) woonden oorspronkelijk in de gevaarlijke wereld van Outside; anderen – zoals de ongeveer 2000 nomes: de groepen van de Haberdasheri, Ironmongri, Stationeri, del Icatessen, Klothians – woonden Inside, in het warenhuis van ‘Arnold Bros (est. 1905)’; weer anderen leiden een nomadisch bestaan in de Amerikaanse staat Florida;
• Grimma: een 3-jarige vrouwtjesnome. Zij helpt Masklin meestal, maar ze kijkt ook wel heel kritisch naar wat hij doet. Grimma kan het beste lezen van alle nomes. Ze heeft een schooltje gesticht voor de jonge nomes. Het nadeel van Grimma is (vindt Masklin tenminste) dat ze nogal zelfstandig en kritisch is (een feministe, zou je kunnen zeggen);
• Dorcas del Icatessen: een oudere (bijna 7 jaar oude), slordig geklede nome. Hij is iemand die allerlei dingen uitzoekt en uitvindt (vooral technische dingen);
• Richard Arnold, 39 (door de nomes ’Grandson Richard, 39’ genoemd): de kleinzoon van Arnold Bros (est. 1905), de stichter van het warenhuis van dezelfde naam;
De dertig leden van een groep nomes die in de Amerikaanse staat Florida wonen, de Floridians. Uiterlijk en in hun gedrag lijken ze veel op Amerikaanse Indianen (Native Americans). De belangrijkste leden van de groep zijn:
• Shrub (oftewel ‘Very-small-tree’): de leidster van de stam;
• Topknot (oftewel ‘Person-who-knows-what-the-Maker-of-Clouds-is-thinking’): de geestelijke van de stam, een medicijnman;
• Pion: de zoon van Shrub, een ondernemende jongeman.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De jeugdroman ‘Wings’ is verfilmd als animatiefilm door de BBC. Een verfilming voor de bioscoop stond wel gepland, maar deze is tot nu toe nog niet gemaakt.


Overig:

De jeugdroman ‘Wings’ is het derde boek uit ‘The Bromeliad Trilogy’, ook wel ‘The Nome Trilogy’ of ‘The Book of the Nomes’ genaamd.
‘The Bromeliad Trilogy’ / ‘The Nome Trilogy’ bestaat uit de delen:
Truckers
Diggers
• ‘Wings’



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Terry Pratchett.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
The Wee Free Men van Terry Pratchett
Artemis Fowl and the Time Paradox van Eoin Colfer
The Wind in the Willows van Kenneth Grahame


Citaat:
Gurder reached into his robe and pulled out the picture of Grandson Richard. Even in the dim light of the pipe, Masklin recognized it as the human in the seat. He hadn’t got creases on his face from being folded up, and he wasn’t made up of hundreds of tiny dots, but apart from that …
‘Do you think he’s here somewhere?’ said Gurder wistfully.
‘Could be. Could be,’ said Masklin, feeling wretched. ‘But look, Gurder … maybe Angalo goes a bit too far, but he could be right. Maybe Grandson Richard is just another human being, you know. Probably humans did build the Store just for humans. Your ancestors just moved in because, well, it was warm and dry. And –‘
‘I’m not listening, you know,’ said Gurder. ‘I’m not going to be told that we’re just things like rats or mice. We’re special.’ (p.373)

Vragen over het boek:

1. Op welke manier sluit de roman ‘Wings’ aan op ‘Diggers’, het tweede verhaal over de nomes?
2. In welk opzicht helpen de Floridians de nomes uit Engeland?
3. Waarom is Grandson Richard, 39, zo belangrijk voor de nomes?
4. Wat hebben de ‘bromeliads’ uiteindelijk te maken met de nomes?




^ Terug naar boven

Comments are closed.