4/5 - (1 stemmen)

The Brooklyn Follies

Niveau:
Genre: family matters
Thema: relations

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1691007736928", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000002723351","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"The%20Brooklyn%20Follies%20%28ebook%29%2C%20Paul%20Auster","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

I was looking for a quiet place to die. Someone recommended Brooklyn, and so the next morning I traveled down there from Westchester to scope out the terrain. I hadn't been back in fifty-six years, and I remembered nothing. My parents had moved out of the city when I was three, but I instinctively found myself returning to the neighborhood where we had lived, crawling home like some wounded dog to the place of my birth. A local real estate agent ushered me around to six or seven brownstone flats, and by the end of the afternoon I had rented a two-bedroom garden apartment on First Street, just half a block away from Prospect Park. I had no idea who my neighbors were, and I didn't care. They all worked at nine-to-five jobs, none of them had any children, and therefore the building would be relatively silent. More than anything else, that was what I craved. A silent end to my sad and ridiculous life.
The house in Bronxville was already under contract, and once the closing took place at the end of the month, money wasn't going to be a problem. My ex-wife and I were planning to split the proceeds from the sale, and with four hundred thousand dollars in the bank, there would be more than enough to sustain me until I stopped breathing.

© Faber and Faber, 2005

^ Terug naar boven

Algemeen

Als de al wat oudere Nathan Glass terugkomt in zijn oude woonplaats Brooklyn, vermoedt hij dat dit de plek is waar hij binnen afzienbare tijd zal sterven. Nathan heeft kortgeleden kanker gehad en helemaal genezen is hij nog niet. Zijn leven is een beetje mislukt (vindt hij): hij is vervroegd met pensioen gegaan als verzekeringsinspecteur, zijn ex-vrouw en dochter ziet hij nooit meer en verdere familie en vrienden spreekt hij ook nooit.
Maar op een dag verandert dat. Nathan ontmoet zijn enige neef, Tom Wood. Tom vindt zichzelf ook min of meer mislukt in het leven: hij heeft zijn studie opgegeven en hij heeft een bescheiden baantje bij een boekhandelaar. Nathan en hij hernieuwen hun kennismaking en ze beleven zelfs enige vreugde aan hun bestaan.
En dan verandert hun leven opnieuw: op een dag staat het nichtje van Tom, de enige dochter van zijn zuster, de negenjarige Lucy, bij hem voor de deur. Haar moeder heeft haar naar Tom toegestuurd, niemand weet waarom. Lucy zegt niks: het lijkt alsof ze niet praten kan.
Vanaf dat moment veranderen de levens van Nathan en Tom opnieuw: nieuwe figuren treden hun levens binnen en Nathan en Tom zullen belangrijke keuzes moeten maken.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C1

Schrijver:
Paul Auster

Jaar van uitgave:
2005

Aantal pagina's:
304

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1995-2005

Plaats van handeling:
USA, New York City (Brooklyn), Vermont, North Carolina

Bijzonderheden:
De roman bestaat uit heel veel getitelde hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Brooklyn dwaasheid’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je een mooi geschreven en ook vermakelijk verhaal wilt lezen over de wederwaardigheden van twee mannen in New York (Brooklyn), dan is ‘The Brooklyn Follies’ een goede keus. De mannen zijn twee familieleden – een oudere man en zijn dertig jaar jongere neef – die elkaar min of meer toevallig weer treffen en besluiten samen iets van hun tot nu toe niet al te succesvolle levens te maken.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘The Brooklyn Follies’ heb je weinig specifieke kennis nodig. De hoofdpersonen zijn joods, maar dat is min of meer een kwestie van geboorte en niet van overtuiging. De meest fanatieke gelovigen zijn enkele christenen met wie de hoofdpersonen in contact komen.
Verder wordt het gebied in het noorden van de USA door sommige karakters in het verhaal als een soort eldorado gezien, terwijl het zuiden – heel stereotiep – als een ultrarechts christelijk bolwerk wordt gezien. De wereld van hoofdpersonen blijft toch het wereldse, grootstedelijke New York, met alle geneugten van deze metropolis (opnieuw voor hen dan).
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Brooklyn Follies’ zijn van een pittig niveau. Maar Paul Auster weidt nergens te veel uit en dat houdt de taal (en het verhaal) boeiend en toegankelijk. Omdat het onderwerp nogal gewoon is (een ‘simpel’ verhaal over relaties is toch wel uitzonderlijk voor Mr. Auster), blijft de taal ook begrijpelijk.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn van een normale lengte en er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘The Brooklyn Follies’ is goed te begrijpen voor een lezer die al een aantal jaren Engelstalige teksten heeft gelezen.
Het verhaal is ‘gewoner’ dan we van Paul Auster gewend waren. Het is een verhaal over een oudere man en zijn familieleden (neef, nicht, jong nichtje) en vrienden (kennissen, zowel mannen als vrouwen). Eigenaardige (onverklaarbare) gebeurtenissen vinden er niet plaats en ook met de tijd wordt niet gegoocheld – zoals vaak wel het geval is bij Mr. Auster.
Wat wel bijzonder is, is dat het verhaal in de verleden tijd wordt verteld, terwijl er ook afwijkende hoofdstukken zijn: een hoofdstuk als een soort filmscript, een hoofdstuk in de tegenwoordige tijd. Maar dat houdt het boek spannend – en de wisselingen in tijd en in perspectief zijn verrassend en functioneel.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Brooklyn Follies’ een boek met een literair niveau C 5b en een taal-(ERK-)niveau C1.


Schrijfstijl:

Ondanks het ‘gewone’ van het verhaal blijft ‘The Brooklyn Follies’ echt een Auster-roman. De setting is opnieuw (voornamelijk) Brooklyn, de hoofdkarakters zijn joodse mensen; en zoals we gewend zijn schoppen deze karakters regelmatig aan tegen gevestigde heilige huisjes, zoals politiek, geloof of materiële zaken.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘The Brooklyn Follies’ is een verhaal met vrij veel actie. Die actie bestaat uit de gebeurtenissen rond de hoofdpersonen: een oudere man, zijn neef en een erg jong nichtje.


Tijd:

‘The Brooklyn Follies’ speelt zich af ergens in de periode 1995-2000. Het verhaal eindigt met de terroristische aanslag op de Twin Towers in New York City op 11 september 2001 (9/11).
De roman wordt chronologisch verteld met een aantal flashbacks die de lezer duidelijk maken wat de relaties tussen de verschillende karakters zijn geweest in de loop der jaren.


Plaats:

De plaats die in ‘The Brooklyn Follies’ vooral wordt beschreven, is de Amerikaanse stad New York. New York City – en in dit geval het stadsdeel Brooklyn (vaak een afzonderlijke stad genoemd) – is meestal het decor in de romans van Paul Auster.
Een paar hoofdstukken hebben een andere setting: het platteland van de staat Vermont in het noorden (New England) en een stad in North Carolina (in het zuiden van de USA).


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Brooklyn Follies’: hoe zullen de relaties tussen de verteller en zijn familieleden en vrienden zich ontwikkelen?


Verteller:

De roman ‘The Brooklyn Follies’ heeft een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief. Deze verteller, Nathan Glass, is een 59-jarige man die veel teleurstellingen in zijn leven heeft moeten verwerken (vaak veroorzaakt door hemzelf), maar die langzamerhand zijn zaakjes weer voor elkaar lijkt te krijgen.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Brooklyn Follies’ zijn:
• Nathan Glass (‘Uncle Nat’): een 59-jarige gepensioneerde verzekeringsinspecteur. Hij is gescheiden na talloze conflicten met zijn vrouw en dochter. Hij is behandeld voor longkanker, een ziekte die opnieuw de kop kan opsteken;
• Tom Wood: de 30-jarige neef van Nathan. Hij is de zoon van Nathans overleden zuster June. Hij is een gesjeesde student die sinds kort bij een tweedehands boekhandel werkt;
• Lucy: het 9-jarige nichtje van Tom en Nathan, de dochter van Toms zuster Aurora.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Brooklyn Follies’ zijn:
• Rachel: de 29-jarige dochter van Nathan. Zij is getrouwd en woont tijdelijk met haar man in Engeland;
• Edith: de ex-vrouw van Nathan. Zij wil niets meer met haar ex-man te maken hebben;
• Aurora (‘Rory’): de nicht van Nathan en de zus van Tom. Zij heeft een dochter, Lucy;
• Harry Brightman (a.k.a. Harry Dunkel): de 66-jarige eigenaar van de boekhandel waar Tom werkt. Harry heeft een vrij duister verleden;
• Gordon Dryer: een middelmatige schilder die zo nu en dan voor Harry Brightman werkt;
• Myron Trumbell: de vriend van Gordon, een vrij vermogende man;
• Marina Gonzalez: de serveerster van het restaurant waar Nathan vaak komt;
• Roberto Gonzalez: de echtgenoot van Marina;
• Flora: de dochter van Harry Brightman;
• Terrence: de echtgenoot van Rachel, Nathans dochter;
• Nancy Mazzucchelli: een vrouw die met haar man en kinderen in de wijk van Nathan en Tom woont;
• Joyce Mazzucchelli: de moeder van Nancy;
• Rufus Sprague: een Jamaicaanse travestiet die in Harry’s boekhandel werkt;
• Stanley Chowder: de eigenaar van een hotel in Vermont;
• Honey Chowder: de dochter van Stanley, een onderwijzeres uit een dorpje in Vermont;
• Senior Al en Junior Al Wilson: eigenaars van een garage in Vermont;
• David Minor: de echtgenoot van Aurora.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘The Brooklyn Follies’ is niet verfilmd.


Overig:

De roman ‘The Brooklyn Follies’ is één van de meest ‘gewone’ romans van Paul Auster. Er zouden later meer volgen. Dit ‘gewone’ is vrij ongewoon voor Mr. Auster als je zijn oeuvre overziet: vaak goochelt hij met karakters en met tijd.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Paul Auster.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
The Humbling van Philip Roth
Avenue of Mysteries van John Irving
Let the Great World Spin van Colum McCann


Citaat:
It was eight o’clock when I stepped out onto the street, eight o’clock on the morning of September 11, 2001 - just forty-six minutes before the first plane crashed into the North Tower of the world Trade Center. Just two hours after that, the smoke of three thousand incinerated bodies would drift over toward Brooklyn and come pouring down on us in a white cloud of ashes and death. (pp.303-304)

Vragen over het boek:

1. Hoe ontwikkelt de relatie zich tussen Nathan en zijn dochter?
2. Waarom spreekt Lucy een tijdlang niet tegen haar oom en oudoom?
3. Wat is de reden dat Nathan en Tom naar het platteland willen verhuizen en wat is de reden waarom dit niet door lijkt te gaan?
4. Verklaar de titel van de roman.
^ Terug naar boven

Comments are closed.