2.3/5 - (3 stemmen)

The Catcher in the Rye

Niveau:
Genre: coming-of-age
Thema: different

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1695671813200", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"39162837","familyId":"39162837","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"The%20Catcher%20in%20the%20Rye%2C%20j.%20d.%20salinger","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

If you really want to hear about it, the first thing you’ll probably want to know is where I was born, and what my lousy childhood was like, and how my parents were occupied and all before they had me, and all that David Copperfield kind of crap, but I don’t feel like going into it, if you want to know the truth. In the first place, that stuff bores me, and in the second place, my parents would have about two haemorrhages apiece if I told anything pretty personal about them. They’re quite touchy about anything like that, especially my father. They’re nice and all – I’m not saying that - but they’re also touchy as hell. Besides, I’m not going to tell you my whole goddam autobiography or anything. I'II just tell you about this madman stuff that happened to me around last Christmas just before I got pretty run-down and had to come out here and take it easy. I mean that’s all I told D.B. about, and he's my brother and all. He's in Hollywood. That isn’t too far from this crumby place, and he comes over and visits me practically every week-end. He's going to drive me home when I go home next month maybe. He just got a Jaguar. One of those little English jobs that can do around two hundred miles an hour. It cost him damn near four thousand bucks. He’s got a lot of dough, now. He didn't use to. He used to be just a regular writer, when he was home. He wrote this terrific book of short stories, 'The Secret Goldfish', in case you never heard of him. The best one in it was ‘The Secret Goldfish.’ It was about this little kid that wouldn’t let anybody look at his goldfish because he’d bought it with his own money. It killed me. Now he's out in Hollywood, D.B., being a prostitute. If there’s one thing I hate, it’s the movies. Don’t even mention them to me.

© Penguin Random House Company / Hamish Hamilton, 1958

^ Terug naar boven

Algemeen

De zestienjarige Amerikaanse scholier Holden Caulfield die, na al van een tweetal andere scholen gestuurd te zijn, zal ook van de dure Pencey Prep kostschool wordt afgestuurd. Zijn welgestelde ouders hebben hem naar deze kostschool gestuurd. En nu wordt Holden waarschijnlijk verwijderd vanwege zijn onverschillige houding en zijn slechte schoolresultaten.
Holden is nogal gefrustreerd. Hij heeft een succesvolle broer (die hij nooit ziet), hij heeft ouders (waar hij een slecht contact mee heeft) en hij heeft een zusje, Phoebe (om wie hij heel veel geeft). Maar hij heeft ook een groot verdriet dat met zijn thuissituatie te maken heeft.
Het is een paar dagen voor het einde van het eerste trimester. Holden weet dat hij geschorst gaat worden en hij gaat wanhopig op zoek naar iemand die oprecht is en met hem wil praten. Hij raakt al snel teleurgesteld na een bezoek aan zijn geschiedenisleraar en na een gevecht met zijn kamergenoot.
Omdat hij niet wil dat zijn ouders weten dat hij van school is verwijderd gaat hij een paar nachten in een hotel slapen en brengt hij zijn dagen door met doelloos rondslenteren en drinken. Hij logeert in New York City in een hotel waar hij zich flink in de nesten werkt. Hij ontmoet een paar nonnen die hij vertrouwt. Maar na vergeefse pogingen om nog meer oprechte mensen te vinden gaat hij, op een dag wanneer zijn ouders niet thuis zijn, heimelijk op bezoek bij zijn zusje Phoebe.
Holden neemt een besluit teneinde zijn leven beter op de rails te krijgen.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
J.D. Salinger

Jaar van uitgave:
1951

Aantal pagina's:
220

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1945 - 1950

Plaats van handeling:
USA, NY, New York City en de directe omgeving

Bijzonderheden:
Een roman in 26 hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘’.In het Nederlands heet het boek ‘De vanger in het graan’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De jeugdroman ‘The Catcher in the Rye’ gaat over een jongen die problemen heeft met school, met zijn ouders en met zichzelf. Problemen die waarschijnlijk herkenbaar zijn voor veel jongeren, ondanks het feit dat het boek zo lang geleden geschreven werd.


WAT MOET JE WETEN?

Misschien zorgt de ouderdom van het boek voor enige problemen (er is sinds 1951 wel het een en ander veranderd in de wereld), maar de meeste lezers zullen dit boek zeker begrijpen en ook kunnen waarderen. Veel algemene kennis is niet nodig voor het begrip van het verhaal.
Salinger gebruikt regelmatig ironie en hij laat het verhaal vertellen door een ietwat naïeve, maar zeer oprechte knaap met de nodige problemen, die de meeste lezers zeker voor zich zal innemen.




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

Moeilijke woorden worden er weinig gebruikt in de roman. Wel is het de taal van jongeren uit 1951, compleet met schutting- en vloekwoorden, taal die niet elke lezer zal waarderen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De alinea’s en hoofdstukken zijn van een normale lengte. De taal is de taal van een jongere (maar dan wel een jongere van een aantal jaren geleden). Het taalgebruik is soms verouderd, maar vaak nog steeds confronterend. Het thema is indrukwekkend en het maakt heel schrijnend helder hoe een jongere zich kan voelen als hij eenzaam is.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Catcher in the Rye’ een boek met een literair niveau B 4d en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

Salinger is een boeiende schrijver, die met zijn hoofdpersoon en met zijn verhaal miljoenen lezers aan zich wist te binden. Dat gold met name voor ‘The Catcher in the Rye’, zijn enige roman. Elke lezer beseft dat hier een onbetrouwbare verteller aan het woord is, een verdrietige, teleurgestelde en verongelijkte puber, die koste wat kost zijn verhaal kwijt wil. Maar tegelijkertijd is het een verhaal dat veel vragen oproept, die in de loop van het verhaal maar gedeeltelijk beantwoord zullen worden: wie zijn die familieleden precies, wat doet Holden telkens verkeerd, wat gebeurt er waardoor hij vaak zo van streek raakt, wat veroorzaakt zijn verdriet en zijn woede?



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

Het boek kent veel actie. Holden is van school gestuurd, hij neemt afscheid van zijn ‘studiegenoten’, hij reist naar New York, hij ontmoet allerhande vreemde figuren en hij ontmoet zijn zusje. Allemaal gebeurtenissen die het verhaal beïnvloeden en die de nodige vragen bij de lezer zullen oproepen.


Tijd:

Het verhaal wordt chronologisch verteld. Maar er zijn belangrijke flashbacks, die iets prijsgeven over het karakter van Holden en over hoe hij geworden is zoals hij nu is. Ook bereiden die flashbacks de lezer voor op belangrijke karakters, zoals Mr. Antolini, Sally Hayes en Phoebe.


Plaats:

Het verhaal speelt zich af in de buurt van en in de stad New York City: op de kostschool, in het deftige huis van Holden in Manhattan; allemaal plekken zoals de schrijver Salinger ze goed kende.


Verhaallijn:

Er is één duidelijke verhaallijn: zal Holden Caulfield het geluk in zijn leven vinden? En misschien ook wel: hoe behoudt Holden zijn verstand in deze wereld die op hem zo hard overkomt?
Gaandeweg het verhaal komt de lezer veel te weten over meerdere leden van het gezin Caulfield.


Verteller:

‘The Catcher in the Rye’ heeft een onbetrouwbare verteller, die vanuit een ik-perspectief vertelt. Holden vertelt zijn eigen verhaal, compleet met mislukkingen en successen. Wel weten we aan het eind dat niet alles geloofwaardig is; het is aan de lezer om conclusies te trekken.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters zijn:
• Holden Caulfield, een rijkeluiszoontje uit een joods milieu, een moeilijke puber met een grote mond en een klein hart (en een traumatisch verleden);
• Phoebe: de jongere zuster van Holden, degene van wie hij het meeste houdt;
• Sally Hayes: een vriendin van Holden.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Catcher in the Rye’ zijn:
• Ward Stradlater: een medeleerling van Holden;
• Mr. Spencer: een geschiedenisleraar, die Holden helpt met zijn beslissing;
• Mr. Antolini: een oud-leraar Engels;
• D.B.: de oudere broer van Holden, een succesvol scenarioschrijver in Hollywood. Hij is een karakter op de achtergrond, maar hij speelt desalniettemin een belangrijke rol in het leven van Holden;
• Nog een aantal andere karakters: leraren, vrienden, vriendinnetjes en familieleden.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘The Catcher in the Rye’ is niet verfilmd; de auteur gaf nooit toestemming voor een verfilming.


Overig:

‘The Catcher in the Rye’ blijft na al die jaren een indrukwekkend en belangrijk werk van een schrijver die sindsdien heel weinig meer publiceerde. Het is een roman die vooral jongeren zal blijven aanspreken, in het bijzonder vanwege het karakter van Holden Caulfield en zijn traumatische ervaringen, maar ook vanwege het niets verhullende taalgebruik.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over J.D. Salinger.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Bell Jar van Sylvia Plath
• One Flew over the Cuckoo’s Nest van Ken Kesey
• I Am the Cheese van Robert Cormier


Citaat:
‘Don't ever tell anybody anything. If you do, you start missing everybody.’

Vragen over het boek:

1. Holden Caulfield is als verteller niet altijd even betrouwbaar. Geef drie voorbeelden uit de roman waaruit dit blijkt.
2. Holden Caulfield vindt de meeste volwassenen maar ‘phoney’. Waaruit blijkt deze ‘phoniness’ volgens hem? Ben je het met hem eens als je op zijn verhaal afgaat? Waarom (niet)?
3. Holden is zo nu en dan duidelijk het spoor bijster. Zal het ooit weer goed komen met hem, denk je, afgaand op dit verhaal? Waarom vind je dat?
4. J.D. Salinger publiceerde niet veel literatuur na ‘The Catcher in the Rye’. In een aantal van zijn (weinige) verhalen komt een familie zoals de familie Caulfield terug. Het gaat vaak over een familie met een traumatisch verleden. Wat is het trauma van de familie Caulfield (en dus ook van Holden), als je afgaat op de informatie die de roman de lezer geeft?




^ Terug naar boven

Comments are closed.