3/5 - (1 stemmen)

The Chestnut Soldier

Niveau:
Genre: fantasy
Thema: fairy tale

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin!

The prince did not come entirely unannounced! There were messages. They slipped through the air and invaded Gwyn's fingers; his joints ached, things fell out of his grasp, and he knew something was on its way.
They had nearly finished the barn; it only needed a few extra nails on the roof to secure it against the wild winds that were bound to come, and planks to fit for the lambing pens. That was Gwyn's task. He had never been much of a carpenter and today he was proving to be a disaster. But he could not pretend that cold or damp was causing his clumsiness. A huge September sun glared across the mountains, burning the breeze. The air was stifling!
Gwyn hated hammering on such a day. Sounds seemed to sweep unimpeded into every secret place, and with his father on the roof banging away at corrugated iron, the clamor was deafening. ‘Aww!’ Gwyn dropped his hammer into a bucket of nails and thrust his fist against his mouth.
‘What've you done, boy?’ Ivor Griffiths called from his perch.
‘Hammered my thumb, didn't I?’
‘You need glasses!’
‘Take after you then, don't I?’ It was a family joke, Ivor's glasses. They were always streaked with mud or lost. Gwyn could see them now, balanced on a pile of planks.
‘Is it bad?’ his father asked.
‘Mnn-hmm!’ Pain began to get the better of Gwyn; the numbing ache was aggravated by a bruised and bleeding thumbnail.
‘Better go and see Mom,’ his father suggested. ‘You're no use injured, are you?’
‘No, Dad!’ Gwyn slid a chisel into his pocket, wondering why he felt compelled to do this. Perhaps something at home needed his attention. He didn't know then, what it would be.

© Methuen / Methuen Children’s Books / Mammoth, 1990

^ Terug naar boven

Algemeen

De rust lijkt teruggekeerd in Pendewi, het kleine dorpje vlak bij de bergen in Wales. Het zusje van Gwyn Griffiths is nog altijd verdwenen, maar de families Llewelyn en Griffiths hebben weer vrede gesloten en de moeder van Emlyn is weer terug bij haar gezin. Het lijkt een gewoon jaar te worden voor Gwyn, Nia en Emlyn.
Maar niets is minder waar. Op een dag staat Evan Llŷr bij de Lloyds voor de deur, de neef van Mrs Lloyd. Hij is een majoor uit het leger die gewond is geraakt (maar waaraan precies?) en hij wil graag logeren bij de enige familie die hij in Wales heeft - totdat hij een eigen huis heeft gevonden. Hij is jong, groot en sterk; maar bovendien is hij bijzonder knap. De meisjes van de Lloyds vinden hem geweldig (en ook de vrouwen uit het dorp proberen zo vaak en zo lang mogelijk een glimp van hem op te vangen).
Maar Gwyn voelt dat Evan vooral een groot geheim bij zich draagt. Een geheim dat te maken heeft met de vroegere geschiedenis van Wales. Maar ook met de families Griffiths, Lloyd en Llewelyn die hier nu in dit rustige dorpje wonen …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
A2

Schrijver:
Jenny Nimmo

Jaar van uitgave:
1989

Aantal pagina's:
168

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1980-1990

Plaats van handeling:
UK, Wales, een dorp ergens in de buurt van de bergen

Bijzonderheden:
Een kinderboek in 12 genummerde hoofdstukken


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Het kinderboek ‘The Chestnut Soldier’ is het derde en afsluitende deel van de ‘Magician Trilogy’. Je krijgt te horen hoe het afloopt met Gwyn, met Nia en met Emlyn en hoe het verder gaat met de toverkunsten van de jonge magiërs.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘The Chestnut Soldier’ is het echt nodig dat je de eerste twee delen – The Snow Spider en Emlyn’s Moon – eerst hebt gelezen. Als dat niet zo is, dan mis je heel veel.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Chestnut Soldier’ zijn vaak lastig. Je moet echt wel een jaar of drie, vier Engelstalige teksten hebben gelezen als je dit verhaal in zijn geheel wilt begrijpen.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn niet lang en er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Wat taal betreft is ‘The Chestnut Soldier’ voor kinderen een moeilijk te lezen verhaal. De woorden zijn soms lastig; er worden zo nu en dan woorden en zinnen uit het Welsh gebruikt (maar die worden wel in het Engels vertaald).
De hoofdpersonen zijn nu 13 jaar oud, maar het is duidelijk dat dit een verhaal is voor oude kinderen en jonge young adults: het gaat zo nu en dan over verliefdheden en over problemen die (jong)volwassenen soms tegenkomen.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Chestnut Soldier’ een boek met een literair niveau A 2a en een taal-(ERK-)niveau A2.


Schrijfstijl:

Het verhaal ‘The Chestnut Soldier’ is het derde en laatste verhaal over een aantal jongeren in het dorpje Pendewi in het Britse landsdeel Wales. Het verhaal is heel spannend geschreven met zo nu en dan horrorachtige gebeurtenissen.
Zaken die in de eerste twee delen niet zijn opgelost, worden dat nu grotendeels wel en er wordt een hoop verklaard van wat er tot nu toe niet duidelijk was.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

Het kinderboek ‘The Chestnut Soldier’ is een verhaal met veel actie. Die actie bestaat vooral uit de geheimzinnige gebeurtenissen die te maken hebben met de komst van de mysterieuze Evan Llŷr.


Tijd:

‘The Chestnut Soldier’ speelt zich af in de jaren 1980-1990. Het verhaal duurt in zijn totaliteit bijna een jaar en het wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De setting van ‘The Chestnut Soldier’ is het (denkbeeldige) dorpje Pendewi en de bergen er omheen, gelegen op het platteland van Wales.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Chestnut Soldier’: zullen Gwyn en Nia erin slagen om de kwade krachten uit het dorp te verjagen?


Verteller:

De roman ‘The Chestnut Soldier’ heeft een alwetende verteller. Deze vertelt het verhaal soms vanuit het perspectief van Gwyn Griffiths en soms vanuit dat van Nia Lloyd.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Chestnut Soldier’ zijn:
• Gwyn Griffiths: de 13-jarige hoofdpersoon. Hij is een soort tovenaar; die krachten heeft hij van zijn oma geërfd. Gwyn woont op een boerderij, samen met zijn ouders. Zijn zusje, Bethan, is op een dag zo maar verdwenen. Gwyn en Emlyn Llewelyn zijn neven van elkaar;
• Nia Lloyd: de 11-jarige vriendin van Gwyn en Emlyn;
• Evan Llŷr: de 30-jarige, bijzonder knappe neef van Mrs Lloyd. Hij komt als gewonde militair (majoor) terug uit Belfast. Tien jaar geleden verliet hij het dorp. Hij draagt een groot geheim met zich mee, maar alleen Gwyn en Nia vermoeden daar iets van.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Chestnut Soldier’ zijn:
• Mr Iestyn Lloyd: de vader van het gezin. Hij is de slager in het dorp;
• Mrs Betty Lloyd: de moeder van het gezin. Zij heeft een druk gezin (met acht kinderen);
• Alun Lloyd: de oudste zoon. Hij is de beste vriend van Gwyn Griffiths;
• Nerys Lloyd: de oudste dochter. Zij is een echte studiebol en ze leest altijd;
• Catrin Lloyd: de tweede, 16-jarige dochter. Zij is heel muzikaal; ze zingt veel en ze speelt piano;
• Sîon Lloyd: de tweelingbroer van Gareth (elf jaar oud);
• Gareth Lloyd: de tweelingbroer van Sîon;
• Iolo Lloyd: de jongste zoon, acht jaar oud;
• Mr Ivor Griffiths: de vader van Gwyn. Hij is boer en hij weet meer over de magie van zijn moeder en van zijn zoon;
• Mrs Glenys Griffiths: de moeder van Gwyn. Zij lijdt nog steeds onder het verlies van haar dochter, Bethan;
• Nain Rhiannon Griffiths: de oma van Gwyn. Zij is een vrouw met speciale (magische) gaven (net als haar kleinzoon Gwyn);
• Mr Idris Lllewelyn: de vader van Emlyn. Hij is kunstenaar; hij maakt de mooiste schilderijen in de oude kerk waar hij werkt. Sinds twee jaar woont hij me zijn vrouw en kinderen in het oude huis van de Lloyds in de bergen;
• Mrs Elinor Llewelyn: de moeder van Emlyn. Toen haar baby geboren werd, verliet ze haar man en haar zoon Emlyn, maar sinds twee jaar is ze weer terug bij haar man en zoon;
• Emlyn Llewelyn: hij woont samen met zijn vader in een oude kerk in het dorp. Hun moeder is verdwenen, samen met de baby.
• Geraint Llewelyn: het 4-jarige broertje van Emlyn;
• Mrs Joan Bowen: een nieuwsgierige buurvrouw;
• Michael McGoohan: de zoon van de dokter van het dorp, een goede vriend van Catrin;
• Mr Roberts: de buschauffeur die de schoolbus bestuurt;
• Mr Bryn Davis: een vriend van Mr Iestyn Lloyd;
• Mrs Dilys Davis: de echtgenote van Bryn; zij roddelt graag over personen en gebeurtenissen in het dorp;
• Siwan Davis: de dochter van de familie Davis. Zij is gekozen om tijdens het kerstspel solo te zingen;
• Dewi Davis: de broer van Siwan; iedereen heeft een hekel aan hem.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

Het kinderboek ‘The Chestnut Soldier’ is door de BBC als TV-serie verfilmd (samen met de andere twee delen van de trilogie).


Overig:

Het kinderboek ‘The Chestnut Soldier’ is deel III uit ‘The Magician Trilogy’. De trilogie bestaat uit de boeken:

I The Snow Spider
II Emlyn’s Moon (a.k.a. Orchard of the Crescent Moon)
III ‘The Chestnut Soldier’^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Jenny Nimmo.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Carrie’s War van Nina Bawden
The Candle Man van Catherine Fisher
Telling the Sea van Pauline Fisk


Citaat:
It was Nain Griffiths who gave Evan the name of ‘Chestnut Soldier’. On one of her rare visits to town she had met him striding down the High Street and boldly re-introduced herself, remarking on his hair and its resemblance to the flaming chestnut tree. And he had laughed his deep abandoned laugh and swept her into Number Six for tea. Nia was amazed to see how girlish Gwyn’s grandmother became in Evan’s company. She would not leave until she had extracted a promise from him to visit her. (pp.78-79)

Vragen over het boek:

1. Is Evan Llŷr een goed of een slecht persoon (of iets daar tussenin)? Maak je antwoord duidelijk met behulp van een drietal voorbeelden uit het boek.
2. Geef drie voorbeelden waaruit blijkt dat Gwyn een soort tovenaar is.
3. Welke goede en welke slechte beslissingen neemt Gwyn in dit verhaal? Geef van elk in ieder geval twee voorbeelden.
4. Wie helpt Gwyn het beste om de problemen op te lossen? Waarom vind je dat?
^ Terug naar boven

Comments are closed.