3/5 - (1 stemmen)

The Chronicles of Narnia IV: Prince Caspian: Return to Narnia

Niveau:
Genre: fantasy
Thema: fairy tale

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1695757142990", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000014334396","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"The%20Chronicles%20of%20Narnia%20-%20The%20Chronicles%20of%20N...","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

Once there were four children whose names were Peter, Susan, Edmund, and Lucy, and it has been told in another book called 'The Lion, the Witch and the Wardrobe' how they had a remarkable adventure. They had opened the door of a magic wardrobe and found themselves in a quite different world from ours, and in that different world they had become Kings and Queens in a country called Narnia. While they were in Narnia they seemed to reign for years and years; but when they came back through the door and found themselves in England again, it all seemed to have taken no time at all. At any rate, no one noticed that they had ever been away, and they never told anyone except one very wise grown-up.
That had all happened a year ago, and now all four of them were sitting on a seat at a railway station with trunks and playboxes piled up round them. They were, in fact, on their way back to school. They had travelled together as far as this station, which was a junction; and here, in a few minutes, one train would arrive and take the girls away to one school, and in about half an hour another train would arrive and the boys would go off to another school. The first part of the journey, when they were all together, always seemed to be part of the holidays; but now when they would be saying good-bye and going different ways so soon, everyone felt that the holidays were really over and everyone felt their term-time feelings beginning again, and they were all rather gloomy and no one could think of anything to say. Lucy was going to boarding school for the first time.

© HarperCollins / Grafton, 2002

^ Terug naar boven

Algemeen

Voor de tweede maal gaan de vier Pevensie kinderen naar het rijk Narnia. Als ze op het station wachten op een trein, voelen ze dat ze door toverkracht naar het sprookjesland worden gevoerd. Als ze beseffen waar ze zijn, bevinden ze zich op een eiland. Daar ontmoeten ze een gevangengenomen dwerg, die hen naar Prince Caspian wil brengen, omdat deze in gevaar is.
In Narnia aangekomen horen ze de hoorn van Susan. Die wordt geblazen door Prince Caspian: Caspian is in grote nood. Want Narnia is totaal veranderd. De kinderen waren er dertienhonderd jaar geleden ook, maar alles is veranderd: het kasteel is een ruïne en de leeuw Aslan is er ook niet om de inwoners van het rijk te redden. De troon is bezet door de kwaadaardige oom van Prince Caspian, Miraz.
De kinderen zullen iets moeten doen om Narnia opnieuw te redden.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
C.S. Lewis

Jaar van uitgave:
1951

Aantal pagina's:
190

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
Een fantasietijd (maar ook het jaar 1941)

Plaats van handeling:
Een fantasieplaats en een station in Engeland

Bijzonderheden:
Dit is deel 4 uit de serie The Chronicles of Narnia, maar wat betreft de datum van publicatie is het deel 2.
In het Nederlands heet het boek ‘De Kronieken van Narnia: Prins Caspian’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

‘Prince Caspian’ is een klassiek fantasy-boek. Het hoort thuis bij de boeken van J.R.R. Tolkien, van Lewis Carroll en van Eoin Colfer. Maar omdat het een klassiek, en dus ook een oud boek is, is het voor veel lezers misschien wel een lastig te lezen boek.


WAT MOET JE WETEN?

‘Prince Caspian’ is een boek uit de serie ‘The Chronicles of Narnia’. De volgorde waarin de boeken uitkwamen is misschien niet de beste volgorde om ze in te lezen, want sommige latere boeken beschrijven een eerder avontuur.
De volgorde waarin je de boeken het beste zou kunnen lezen is:
1 ‘The Magician’s Nephew’ (1955)
2 ‘The Lion, the Witch and the Wardrobe’ (1950)
3 ‘The Horse and His Boy’ (1954)
4 ‘Prince Caspian’: The Return to Narnia’ (1951)
5 ‘The Voyage of the Dawn Treader’ (1952)
6 ‘The Silver Chair’ (1953)
7 ‘The Last Battle’ (1956)
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

Het kinderboek ‘Prince Caspian’ is wat woorden betreft vrij lastig te lezen. Het is al een oud boek en in de tijd waarin het uitkwam was het ook al niet zo modern qua taal. De woorden zijn soms nogal plechtig – bijna Bijbels zo nu en dan – en de omschrijvingen zijn uitgebreid.
De alinea’s zijn soms lang. Maar er zijn wel veel hoofdstukken en het verhaal heeft veel dialogen die het lezen gemakkelijker maken.


DE TAAL EN HET VERHAAL

‘Prince Caspian’ is tamelijk moeilijk te lezen vanwege de ouderwetse taal zo nu en dan. De alinea’s zijn regelmatig lang en er zit soms niet zo veel tempo in het verhaal.
Toch is het een spannend verhaal, waarbij de lezer zich vaak afvraagt wie waar nu eigenlijk thuishoort.
Op grond van deze eigenschappen is ‘Prince Caspian: The Return to Narnia’ een roman met een literair niveau A 2d en een taal-(ERK-)niveau B1.

 


Schrijfstijl:

‘Prince Caspian’ is spannend geschreven. Er zijn de nodige problemen op te lossen voor de vier kinderen nu ze weer terugkomen in Narnia. Soms klinkt de taal ouderwets en plechtstatig, met name wanneer Peter, de oudste van de vier kinderen, spreekt: ‘By Jove!’
Ook zijn de kinderen soms wel wat erg gehoorzaam (zoals niet zwemmen omdat hun vader hen dat verboden heeft).^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘Prince Caspian’ kent opnieuw de nodige actie. Narnia is heel erg veranderd en er heerst een slechte koning over het rijk. Opnieuw zullen de kinderen iets moeten doen om het land te bevrijden van de slechteriken. Hopelijk weer met de hulp van de leeuw Aslan.


Tijd:

‘Prince Caspian’ speelt zich een jaar later af dan The Lion, the Witch and the Wardrobe. Het jaar is daarom 1941. Maar in het sprookjesrijk Narnia is het ondertussen 1300 jaar later.


Plaats:

‘Prince Caspian’ is een verhaal dat zich afspeelt in Archenland, in Narnia en in gebieden daar tussenin.


Verhaallijn:

‘Prince Caspian’ kent één verhaallijn: hoe kunnen de kinderen het rijk Narnia weer tot een gelukkig land maken?


Verteller:

‘Prince Caspian’ wordt verteld door een alwetende verteller. Dit is het tweede deel met de vier kinderen Pevensie in de hoofdrol.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Prince Caspian’ zijn dezelfde als in The Lion, the Witch and the Wardrobe: de kinderen Pevensie. Het zijn er vier:
• Lucy: de jongste van de vier;
• Edmund: de jongste broer;
• Susan: het oudste meisje;
• Peter: de oudste van de kinderen.


Bijfiguren:

Belangrijke bijfiguren in ‘Prince Caspian’ zijn:
• The Dwarf, Trumpkin: de kinderen redden hem uit de handen van twee soldaten;
• Prince (King) Caspian: de koning van Narnia;
• Aslan: de leeuw die Narnia stichtte;
• Doctor Cornelius: een leermeester van Caspian;
• Nikabrik: een dwarse dwerg
• Miraz: de slechte oom van Caspian.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

Prince Caspian’ is verfilmd als BBC TV-film.


Overig:

‘The Chronicles of Narnia’ is een serie klassieke kinderverhalen die hebben geleid tot veel andere sprookjesboeken, toneelstukken, verfilmingen en muziekbewerkingen.
Het geheel wordt vaak gezien als een verhaal met een (christelijke) boodschap: een verhaal over goed en kwaad waarin (onschuldige) kinderen het kwaad kunnen overwinnen.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over C.S. Lewis.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Voyage of the Dawn Treader van C.S. Lewis
• The Children of Lir van Michael Scott
• The Apostle Bird van Garry Disher


Citaat:
‘Aslan, Aslan. Dear Aslan,’ sobbed Lucy. ‘At last.’
The great beast rolled over on his side so that Lucy fell, half sitting and half lying between his front paws. He bent forward and just touched her nose with his tongue. She gazed up into the large wise face.
‘Welcome, child,’ he said.

Vragen over het boek:
  1. Wat was er gebeurd met de Dwarf toen de kinderen hem vonden?
  2. Is doctor Cornelius een betrouwbaar figuur? Waarom vind je dat?
  3. Hoe kwam het rijk Narnia in de problemen?
  4. Hoe slagen de kinderen erin het rijk te bevrijden van King Miraz?^ Terug naar boven

Comments are closed.