The Long Good-bye

Niveau:
Genre: crime
Thema: detective

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin!

The first time I laid eyes on Terry Lennox he was drunk in a Rolls-Royce Silver Wraith outside the terrace of The Dancers. The parking lot attendant had brought the car out and he was still holding the door open because Terry Lennox's left foot was still dangling outside, as if he had forgotten he had one. He had a young-looking face but his hair was bone white. You could tell by his eyes that he was plastered to the hairline, but otherwise he looked like any other nice young guy in a dinner jacket who had been spending too much money in a joint that exists for that purpose and for no other.
There was a girl beside him. Her hair was a lovely shade of dark red and she had a distant smile on her lips and over her shoulders she had a blue mink that almost made the Rolls-Royce look like just another automobile. It didn't quite. Nothing can.
The attendant was the usual half-tough character in a white coat with the name of the restaurant stitched across the front of it in red. He was getting fed up.
‘Look, mister,’ he said with an edge to his voice, ‘would you mind a whole lot pulling your leg into the car so I can kind of shut the door? Or should I open it all the way so you can fall out?’
The girl gave him a look which ought to have stuck at least four inches out of his back. It didn't bother him enough to give him the shakes. At The Dancers they get the sort of people that disillusion you about what a lot of golfing money can do for the personality.
A low-swung foreign speedster with no top drifted into the parking lot and a man got out of it and used the dash lighter on a long cigarette. He was wearing a pullover check shirt, yellow slacks, and riding boots. He strolled off trailing clouds of incense, not even bothering to look towards the Rolls-Royce. He probably thought it was corny. At the foot of the steps up to the terrace he paused to stick a monocle in his eye.

© Hamish Hamilton / Penguin Books, 1953/1959.

^ Terug naar boven

Algemeen

Philip Marlowe is een privédetective in Los Angeles. Hij heeft zijn zaakjes aardig voor elkaar en hij kan leven van het werk dat hij doet. Marlowe heeft een kantoortje, hij woont alleen, hij heeft geen familie, hij heeft soms een vriendin en soms een drinkmaatje (zelfs zo nu en dan bij de politie).
Een vriend met wie hij op een dag kennismaakt is de dronkenlap Terry Lennox. Lennox trouwde met een mooie, rijke vrouw, maar gelukkig lijkt hij niet te zijn. Zo nu en dan verdwijnt hij en dan zet hij het weer een aantal dagen op een zuipen. Niemand weet waarom. Ook Marlowe niet, zelfs niet wanneer hij in de loop der weken vaker met Lennox omgaat.
Dan komt Lennox op een vroege ochtend langs – met een pistool. Zijn vrouw is dood: vermoord in het buitenhuis. Maar Lennox heeft het niet gedaan (zegt hij). Marlowe brengt de voortvluchtige Lennox naar Tijuana vanwaar hij een vliegtuig kan nemen verder het min of meer veilige Mexico in.
Maar zo veilig is dat Mexico niet: een paar dagen later wordt Lennox dood gevonden. Zelfmoord.
Marlowe heeft zo zijn twijfels.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Raymond Chandler

Jaar van uitgave:
1953

Aantal pagina's:
320

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1950-1960

Plaats van handeling:
USA, CA, Los Angeles

Bijzonderheden:
De roman bestaat uit 53 genummerde hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Het lange afscheid’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De misdaadroman ‘The Long Good-bye’ gaat over de misdaad in Los Angeles. Het is al een wat ouder verhaal dat nog altijd modern aandoet. Dat komt door de setting (het mondaine, spannende en gevaarlijke Los Angeles), maar vooral door de taal: Mr. Chandler gebruikte alledaagse woorden om zijn verhaal zonder al te veel opsmuk te vertellen.

 


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘The Long Good-bye’ heb je weinig specifieke kennis nodig. Met Philip Marlowe creëerde Mr. Chandler een bijzondere detective, een karakter dat een rolmodel zou worden voor talloze film- en boekenhelden: een durfal met een grote mond en een klein hartje, een beetje corrupt met een hart van goud, kil en rechtvaardig, vriend en vijand van politie en onderwereld. Kortom: een complex maar zeer boeiend karakter.

 
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Long Good-bye’ zijn heel toegankelijk. De alinea’s en hoofdstukken zijn over het algemeen kort en er zijn veel – vaak zeer ironische – dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Wat taal betreft is ‘The Long Good-bye’ goed te begrijpen.
Het verhaal is dat ook. Maar de verdachtmakingen zijn legio: echtgenoten, vrouwen, politiemensen, artsen: ze lijken allemaal op een gegeven moment verdacht te zijn.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Long Good-bye’ een boek met een literair niveau C 4d en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘The Long Good-bye’ is heel mooi geschreven: humoristisch, verrassend en nog altijd heel modern. Misschien is Raymond Chandler iets te breedsprakig voor de moderne misdaadlezer. Desalniettemin blijft dit een voorbeeld voor vrijwel alle misdaadschrijvers: zo hoort een misdaadverhaal eruit te zien.

 ^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘The Long Good-bye’ is een verhaal met redelijk veel actie.


Tijd:

‘The Long Good-bye’ speelt zich af in de jaren 1950-1960.

 


Plaats:

De setting van ‘The Long Good-bye’ is Los Angeles en wijde omgeving: voornamelijk de westkust van zuid- en midden-Californië.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Long Good-bye’: zal het Marlowe lukken om de (mogelijke) misdaad vast te leggen en te verklaren?


Verteller:

De misdaadroman ‘The Long Good-bye’ heeft een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

Het hoofdkarakter in ‘The Long Good-bye’ is:
• Philip Marlowe: een 42-jarige privédetective die in Los Angeles (Hollywood) woont en werkt. Marlowe is een vrijgezel die in volle tevredenheid in een klein appartement in de stad woont; hij heeft een kantoortje in Downtown LA. Hij rookt en drinkt behoorlijk en beweegt zich zo veel mogelijk per auto voort. In zijn contacten met klanten, politie en verdachten is hij altijd ironisch en scherp.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Long Good-bye’ zijn:
• Terry Lennox: een oorlogsveteraan die sinds een aantal jaren getrouwd is met een rijke dame. Lennox kwam gehavend uit de (Tweede Wereld-)oorlog, waar hij zich heldhaftig had gedragen (horen we later). Wat er precies gebeurde in die oorlog vertelt hij niet. Het probleem van Lennox is dat hij regelmatig heel veel drinkt – en opnieuw weet niemand waarom;
• Sylvia Potter Lennox: de knappe echtgenote van Terry. Vaak zijn ze gescheiden van elkaar; maar ze wonen wel min of meer op hetzelfde landgoed (vaak in verschillende huizen). Sylvia heeft meerdere minnaars. Ze is de dochter van een multimiljonair;
• Harlan Potter: de vader van Sylvia, de multimiljonair;
• Politiemensen en mensen van justitie: Sergeant Green (Homicide), Detective Dayton, Captain Gregorius, Commissioner Allbright, Spranklin, D.A. Grenz, Lieutenant Bertie Ohls, Sheriff Petersen, Captain Hernandez, Deputy D.A. Lawford, Dr. Weiss (Coroner);
• Sewell Endicott: een advocaat die voor rijke opdrachtgevers werkt;
• Lonnie Morgan: een journalist;
• Mendy Menendez: een crimineel uit Las Vegas – tevens een oorlogskameraad van Lennox;
• Criminelen en hulpjes van grote boeven (‘goons’): Chick Agostino, Big Willie Magoon;
• Howard Spenser: een uitgever uit New York die de schrijver Wade uitgeeft;
• Eileen Wade: een mooie, jonge vrouw die Marlowe om hulp vraagt: haar man is verdwenen;
• Roger Wade: de echtgenoot van Eileen, een succesvolle schrijver. Sinds een paar dagen is hij van het toneel verdwenen;
• Candy: de Chileense butler van de familie Wade;
• George Peters: een vriend van Marlowe. Iemand die hem helpen kan met informatie vanuit The Carne Organization, een groot particulier detectivebureau;
• Doctoren en hun personeel die misschien iets weten over Roger Wade: Dr. Verringer, Earl (zijn bewaker), Dr. Lester Vukanich, Dr. Amos Varley;
• Linda Loring: de echtgenote van een huisarts, tevens de dochter van de multimiljonair Harlan Potter;
• Dr. Edward Loring: een arts (tevens een jaloerse echtgenoot);
• Roy Ashterfelt: een vroegere vriend van Lennox;
• Randy Starr: een oorlogskameraad van Lennox – een man die in Las Vegas een club runt.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘The Long Good-bye’ is in 1973 verfilmd. Maar al in de jaren vijftig van de vorige eeuw werd de roman bewerkt voor de beginjaren van de TV. Later volgden er andere film-, TV-, radio- en toneel-bewerkingen.


Overig:

‘The Long Good-bye’ is de zesde roman van Raymond Chandler. Tevens is het een roman met de beroemde detective Philip Marlowe in de hoofdrol: een harde, ietwat normloze, veel drinkende, maar goudeerlijke speurder.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Raymond Chandler.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
The New York Trilogy (I: City of Glass) van Paul Auster
Zero Day van David Baldacci
Run away van Harlan Coben


Citaat:
He stood up. I stood up. He put out a lean hand. I shook it.
‘So long, Señor Maioranos. Nice to have known you – however briefly.’
‘Good-bye.’ (p.255)

Vragen over het boek:

1. Waarom sluit Marlowe vriendschap met Lennox?
2. Wat weet je van het verleden van Lennox en wat heeft dat met het ‘heden’ te maken?
3. Hoe is de relatie tussen Harlan Potter en zijn dochters?
4. Wie is (Wie zijn) de moordenaars en waarom werden de moorden gepleegd volgens jou?
^ Terug naar boven

Comments are closed.