3/5 - (1 stemmen)

The Mansion

Niveau:
Genre: family matters
Thema: epos

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1691175345872", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000033006266","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Snopes%20Trilogy%20-%20Snopes%20%28ebook%29%2C%20William%20Faulkner","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

The jury said ‘Guilty’ and the Judge said ‘Life’ but he didn't hear them. He wasn't listening. In fact, he hadn't been able to listen since that first day when the Judge banged his little wooden hammer on the high desk until he, Mink, dragged his gaze back from the far door of the courtroom to see what in the world the man wanted, and he, the Judge, leaned down across the desk hollering: ‘You, Snopes! Did you or didn't you kill Jack Houston?’ and he, Mink, said, ‘Dont bother me now. Cant you see I'm busy?’ then turned his own head to look again toward the distant door at the back of the room, himself hollering into, against, across the wall of little wan faces hemming him in: ‘Snopes! Flem Snopes! Anybody here that'll go and bring Flem Snopes! I'll pay you – Flem'll pay you!’
Because he hadn't had time to listen. In fact, that whole first trip, handcuffed to the deputy, from his jail cell to the courtroom, had been a senseless, a really outrageously foolish interference with and interruption, and each subsequent daily manacled trip and transference, of the solution to both their problems - his and the damned law's both - if they had only waited and let him alone: the watching, his dirty hands gripping among the grimed interstices of the barred window above the street, which had been his one, his imperious need during the entire two months between his incarceration and the opening of the Court.

© The Modern Library, 1955/1994.

^ Terug naar boven

Algemeen

We zijn jaren verder. De leden van de enorm uitgebreide, onoverzichtelijke Snopes-familie heeft zijn tentakels stevig in de samenleving van Yoknapatawpha County gekregen: winkels en boerenbedrijfjes, cafés en banken, van alles en nog wat is overgenomen door een of ander lid van de Snopes-clan. Onderling lijken ze niet echt elkaars vrienden te zijn, maar ‘blood is thicker than water’.
Dat denkt Mink Snopes dus ook. Hij heeft jaren geleden Jack Houston doodgeschoten: zo maar, vanwege een magere koe eigenlijk. En nu zit hij in iedere geval twintig jaar in Parchman Farm, één van de strengst bewaakte gevangenissen in het zuiden van de USA. Hij had erop gerekend dat zijn (invloed)rijke achterneef Flem hem wel zou komen redden, maar dat gebeurde niet. Nu zint Mink op middelen om vrij te komen en om verhaal te halen bij Flem. En het lijkt erop dat Flem ook precies weet waar Mink is en wat hij van plan is.
Ondertussen is de ‘dochter’ van Flem, Linda, teruggekeerd uit Spanje. Ze ging naar Oxford (Mississippi), en later naar New York City. Ze trouwde en vertrok met haar man naar Spanje om mee te vechten in de Spaanse Burgeroorlog. Dat was geen succes: zonder man en zonder gehoor keert Linda terug naar haar ouderlijk huis. Een huis waar een zelfverklaarde vader woont, eenzaam en rijk, gevoelloos en invloedrijk. Linda besluit in Jefferson zich opnieuw te verdiepen in het communisme dat haar naar Spanje bracht.
En tenslotte is daar Flem zelf. De man die naar Yoknapatawpha County kwam zonder één cent, die de boerderijen en de winkel in Frenchman’s Bend overnam en die later in Jefferson onderdirecteur, caféhouder, winkelier en zelfs bankdirecteur werd. Nu zit Flem hier vrijwel alleen (soms met zijn stiefdochter) in zijn enorme huis, wachtend op meer geld en wachtend op, ja op wat eigenlijk …?


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C1

Schrijver:
William Faulkner

Jaar van uitgave:
1957

Aantal pagina's:
384

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1940-1950

Plaats van handeling:
USA, Mississippi, Yoknapatawpha County

Bijzonderheden:
Een roman in 3 delen (‘Mink’, ‘Linda’ en ‘Flem’) en in 19 genummerde hoofdstukken.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De roman ‘The Mansion’ is het derde en laatste deel van de Snopes-trilogie, een boek dat je los van de vorige delen zou kunnen lezen. Maar dan verlies je wel een aantal nuances. De inhalige Flem Snopes is ouder en (nog) eenzamer geworden, de intrigerende moeder van Linda, Eula, leeft niet meer en de gefrustreerde aanbidder van moeder Eula en dochter Linda, Gavin Stevens, is nog altijd vrijgezel.
De roman sluit een geweldig familie epos af, een serie verhalen rond meerdere families in het denkbeeldige Yoknapatapha County in Noord-Mississippi, waarbij de eigenaardige familie Snopes centraal staat.


WAT MOET JE WETEN?

‘The Mansion’ herhaalt vaak gebeurtenissen uit de eerdere twee romans. Dat is informatief, maar het kan ook als nogal langdradig worden ervaren. Iemand die de eerdere boeken niet las zal er veel aan hebben, de lezer van de complete werken zal zich soms vervelen. Toch geven ook deze samenvattingen een nieuwe kijk op eerdere gebeurtenissen.
De schrijver neemt nergens een blad voor de mond en hij is vaak ruw en rauw in zijn taal en verhaal. Het zijn typische volksfiguren, de inwoners van deze streek en ook de vertellers zijn vaak volkse mensen.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Mansion’ zijn lastig.
De zinnen en de alinea’s zijn vaak uitzonderlijk lang. De hoofdstukken zijn van een gemiddelde lengte. De dialogen zijn vaak subliem en vol tongue-in-cheek en innuendo, maar er wordt regelmatig meer weggelaten dan er wordt verteld: een typische Faulkner-stijl van vertellen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

‘The Mansion’ is vaak moeilijk te lezen qua taal.
Dat geldt soms voor het verhaal. Dat komt omdat er zo veel verschillende verhalen verteld worden – met talloze karakters. Toch wordt het meeste wel duidelijk in de loop van de meer dan 100 bladzijden (in drie delen): er is veel herhaling. Toch zullen er altijd vragen blijven: waar komt die eigenaardige familie Snopes vandaan, wat is het criminele of afwijkende aan hen, wat maakt dat iedereen hen haat (en dat zij elkaar vaak haten), waarom doet niemand iets tegen de bloedzuigers die dit duidelijk zijn …?
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Mansion’ een boek met een literair niveau C 6a en een taal-(ERK-)niveau C1.


Schrijfstijl:

‘The Mansion’ is mooi geschreven. Uitvoerig, met veel herhaling, veel weglatingen, veel humor, veel raadselachtige figuren en gebeurtenissen, veel regionale gebruiken en zeden en gewoonten. Kortom, een mooi maar lastig verhaal, op een zeer boeiende manier verteld.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘The Mansion’ bevat een verhaal met veel actie. Soms is dat een moord of een moordaanslag, soms is het een liefdesaffaire, soms is het een ordinaire ruzie. En soms is de actie off-stage, zoals bij een echte Shakespeare-tragedie.


Tijd:

‘The Mansion’ speelt zich af in de jaren 1945-1950. Maar gebeurtenissen uit vorige perioden (de Eerste Wereldoorlog, de Spaanse Burgeroorlog, de Tweede Wereldoorlog) worden in de vorm van flashbacks verteld.


Plaats:

De setting van ‘The Mansion’ is het noorden van de Amerikaanse staat Mississippi, het gebied dat Faulkner heel goed kende. Hij noemde deze streek Yoknapatawpha, naar een oude Indiaanse naam. Ook steden en dorpen gaf hij fictionele namen: Jefferson, Mottstown, enzovoort.
Dit verhaal speelt grotendeels in Jefferson, met enkele scenes in Memphis, Tennessee, en New York City.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Mansion’: hoe zal het Flem Snopes en zijn familie en stadsgenoten vergaan?


Verteller:

De roman ‘The Mansion’ heeft een auctoriale verteller en drie ik-vertellers, wat regelmatig zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Mansion’ zijn:
De ik-vertellers:
• V.K. Ratliff: een al wat oudere naaimachineverkoper (‘sewing-machine agent’). Hij woont in Jefferson, maar hij komt overal in de verre omtrek op zijn reizen. Ratliff kent alle roddels en alle verhalen uit de omgeving. Hij blijkt van Russische grootouders af te stammen – vandaar de voornamen Vladimir Kyrilytch (zijn achternaam is verbasterd tot een soort Engelse familienaam).
• Charles (‘Chick’) Mallison: een jongeman die samen met zijn ouders in het huis van zijn grootvader woonde. Hij is ondertussen afgestudeerd als advocaat (net als zijn oom Gavin Stevens en zijn vader vóór hem) en hij woont opnieuw in Jefferson;
• Lawyer Gavin Stevens (‘Uncle’): de tweelingbroer van Margaret Mallison, een advocaat (en later rechter van de stad en van de regio). Hij was verliefd op Eula, maar hij weet dat zij onbereikbaar is vanwege haar huwelijk met Flem Snopes en vanwege haar verhouding met Major de Spain. Nu, na de dood van Eula, heeft hij een hechte (maar platonische) band met haar dochter Linda.

Anderen:
• Flem Snopes: de zoon van Ab, een zwijgzame, zeer slimme man. Op de een of andere manier kan hij alles gedaan krijgen in zijn nieuwe woonplaats. In Jefferson wordt hij superintendent van de elektriciteitscentrale en vice president en later president van de bank; daarnaast bezit hij meerdere panden in de stad. Flem was getrouwd met de dochter van een grootgrondbezitter, Eula Varner, waardoor hij nog meer bezittingen heeft verworven. Nu is Eula overleden. Flem is een zwijgzame, ongeïnteresseerde man die het liefst alleen is;
• Linda Snopes Kohl: de dochter van Eula Varner. Eula trouwt met Flem Snopes, hoewel hij niet de vader van Linda is. Door het huwelijk wordt Flem rijker en Eula wordt een gerespecteerde moeder. Wanneer we Linda ontmoeten is Eula dood. Linda ging studeren, ze trouwde in New York en vertrok met haar man naar Spanje. Daar overleed haar man tijdens de Spaanse Burgeroorlog en verloor Linda haar gehoor bij een bomaanslag. Nu woont ze weer bij haar vader Flem in huis;
• Mink Snopes: een boer, de neef van Ab en Isaac. Vanwege een moord zit hij langdurig in de gevangenis. Hij heeft een rijke boer doodgeschoten vanwege een eenvoudige ruzie om een koe en nu zit hij in de strafgevangenis Parchman Farm, waar hij nog altijd hoopt dat zijn achterneef Flem hem komt redden.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Mansion’ zijn:
Leden van de grote Snopes-familie:
• Lump Snopes: winkelbediende in Frenchman’s Bend, in de winkel van Flem (voorheen (Varner);
• Montgomery Ward Snopes: hij is soldaat in Europa tijdens de Eerste Wereldoorlog. Later, terug in Jefferson, begint hij een wel heel speciale winkel. Flem laat hem in Parchman Prison opsluiten voor een kleine overtreding;
• Senator Clarence Egglestone Snopes: een assistent van Will Varner, die zich opwerkt tot politicus – later zelfs tot senator voor de staat Mississippi;
• Virgil Snopes: een medewerker bij een plaatselijke kerk (die veroordeeld wordt wegens pedofilie);
• Wat Snopes: timmerman, die volledig Watkins Products Snopes heet, de man die het huis van Flem renoveert;
• Orestes (Res) Snopes: een varkenshouder;
• Wall (Wallstreet) Snopes: een zoon van Eck. Hij zou eerst Wallstreet Panic heten, maar dat werd ingekort tot Wallstreet of Wall. Hij exploiteert meerdere winkels, samen met zijn broer, Admiral Dewy;
• Lawrence, Admiral Dewey Snopes: de broer van Wallstreet. Hij is mede-eigenaar van meerdere winkels.

Anderen:
• Will Varner: een grootgrondbezitter, lange tijd de belangrijkste man uit Frenchman’s Bend en omgeving (‘landholder, supervisor, Justice of the Peace’). Hij heeft veel bezittingen – en zestien kinderen. Nu woont hij al jaren met zijn vrouw (‘Miz’ Varner) en zijn bedienden in een groot landhuis. De meeste van zijn bezittingen zijn al een aantal jaren in handen van Flem Snopes;
• Jody Varner: de winkelier (die tegenwoordig voor Flem Snopes werkt);
• Politiemensen: Constable Lon Quick, Sheriff Hub Hampton, Euphus Tubbs (jailor), Hunter Killegrew (deputy), Gihon (FBI agent), Little Hub Hampton, Ephriam Bishop (deputy);
• Henry: de zwarte bediende van Houston;
• Grover Cleveland Winbush: een partner van Ratliff, de man met wie hij samen een restaurant in Jefferson had. Later wordt Winbush nachtwaker in Jefferson;
• Andere bewoners van Yoknapatawpha County: Ike McCaslin (owner hardware store) Walter Ewell (hunter), Tug Nightingale, Lonzo Hait, Pat Stamper (veterans), Skeets McGowan (bartender), Jakeleg Wattman (illegal bootlegger), Calvin Bookwright (drankhandelaar), Earl Triplett (assistant hardware store);
• Juridisch personeel: the lawyer, Judge Brummage, District Attorney;
• Gedetineerden en medewerkers in Parchman Prison: the Warden, Jake Barron en Stillwell (gedetineerden), Captain Jabbo (guard);
• In Memphis: Miss Reba Rivers (een hoerenmadam), Minnie en Thelma (twee hoertjes), Captain Strutterbuck (een klant in een bordeel);
• Jongens die jaren geleden om de gunsten van Eula Varner streden: Theron Quick, Herman Bookwright, Hoake McCarron;
• Barton Kohl: de joodse beeldhouwer uit New York City die met Linda Snopes trouwt;
• Myra Allanovna: een kledingmaker (en stropdassenontwerper) uit New York;
• Colonel Sartoris (overleden): een notabele uit het stadje, een bankdirecteur. De families Sartoris en Benbow komen in meerdere romans van Faulkner voor (zoals Sartoris, Sanctuary en The Unvanquished);
• Bayard Sartoris (overleden): een oud-militair die zijn broer verloren heeft in de oorlog, een zoon van Colonel Sartoris;
• Mrs. Du Pre (overleden): de tante van Bayard Sartoris;
• Narcissa Benbow: de echtgenote van Bayard Sartoris. Zij heeft een een puberzoon, Benbow;
• Malisandre Backus: een vroegere scharrel van Gavin Stevens. Zij trouwt met Harriss, die na een paar jaar overlijdt;
• Mother Margaret (‘Maggie’) Mallison: de tweelingzus van Gavin Stevens, de echtgenote van Charles;
• Father Charles Mallison: de vader van de jonge verteller Charles;
• In de buurt van Memphis, Tennessee: Beth Holcomb (een weduwe die bij een kleine kerk hoort), Joe Goodyhay (de preacher van de kerk), Dad (iemand die voor eten en onderdak voor de kerk werkt), Albert (een vrijwilliger van de kerk);
• Colonel Devries: een politicus die tegen Clarence Snopes strijdt, een oud-militair;
• Leden van de familie Compson (die al in eerdere romans – zoals The Sound and the Fury – voorkwamen): Quentin, Candace, Benji en Jason Compson;
• Meadowfill: een oude sikkeneurige man die met zijn vrouw en dochter Essie in een huisje op het terrein van de Compsons woont;
• Essie Meadowfill: een ijverig meisje dat later een Texaan, McKinley Smith, ontmoet;
• Luther Biglin: een gevangenbewaarder die later tevens Flem Snopes beschermt;
• Eef Bishop: een deputy sheriff.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘The Mansion’ is niet verfilmd.


Overig:

‘The Mansion bestaat uit 19 hoofdstukken en uit 3 delen (welke laatste de naam van het hoofdkarakter hebben):
• Mink
• Linda
• Flem

‘The Mansion’ is het derde – en laatste – deel van de Snopes-trilogie. De vorige delen waren:

I The Hamlet
II The Town

De delen kunnen los van elkaar gelezen worden (Faulkner herhaalt de belangrijkste feiten uit de vorige delen uitgebreid), maar het lezen van alle drie boeken is uiteraard het meest informatief.
Het feit dat Faulkner her een en ander herhaalt (moet herhalen om het verhaal helder te houden) zorgt soms voor veel herhaling – met name wanneer de breedsprakige – en van de hak op de tak springende – V.K. Ratliff aan het woord is.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over William Faulkner.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
To Kill a Mockingbird van Harper Lee
A Mercy van Toni Morrison
Rhino Ranch van Larry McMurtry


Citaat:
Then it was two days later, in the office.
‘You see?’ his uncle said. ‘It’s hopeless. Even when you get rid of one Snopes, there’s already another one behind you even before you can turn around.’
‘That’s right,’ Ratliff said serenely. ‘As soon as you look, you see right away it aint nothing but jest another Snopes.’ (p.302)

Vragen over het boek:

1. Hoe komt het dat de gevangenisstraf van Mink verlengd wordt met twintig jaar?
2. Wat is de aantrekkingskracht van Linda op de mannen die haar ontmoeten?
3. In hoeverre is Flem veranderd in de loop der jaren?
4. Wat vind je van de laatste confrontatie tussen Mink, Linda en Flem (de hoofdpersonen van de drie delen)?
^ Terug naar boven

Comments are closed.