4/5 - (2 stemmen)

The Mighty Skink

Niveau:
Genre: fable
Thema: animals

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1696675616887", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"30293928","familyId":"30293928","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"The%20Mighty%20Skink%20Cpb%20%28Op%29%2C%20Shipton","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

I remember the day Skink arrived like it only just happened. I remember it so well ‘cos it was the day that things changed forever.
I spent the morning just swinging around the outer branches of the Big Tree. It was my most favourite spot in the whole world. Every once in a while I let out this great big whoop, like this:
WHOOOOOOOOO-UP! WHOOOOOOO-UP!
It’s not easy to get a whoop just right, you know. You’ve got to start it right deep down in your belly, then kind of build it up in your chest, so it gets louder and louder, until it rises at the end for the final –UP! bit.
Don’t go thinking I was up there just to practice my whooping noises though. I wanted to get some good thinking done, and you couldn’t do that down on the ground with the rest of the Tribe all chattering around you and making a din. That’s why the Big Tree was really good – you could scoot up it and almost feel like you were on your own. But the best bit was, it had this great view of what was outside our Enclosure. What I’d do, I’d climb up to my branch and spend hours just looking out across The Fence.
Chim, who was my best friend – even though I’d never tell him that in a million years – he always said that I spent too much time thinking. He said that I’d wear my brain out with thinking too much, and I’d end up this crazy old monkey that couldn’t even unzip a banana for myself. Hah!

© Oxford University Press, 1996

^ Terug naar boven

Algemeen

Giz heeft een prettig leventje in de dierentuin waar hij woont, samen met de andere resusapen in de kolonie. Hij is gevangen (er zit een ‘Fence’ om hun terrein heen), hij hoort niet bij ‘The First Order’ of ‘The Second Order’, hij wordt bestraft wanneer hij zich niet aan ‘The Rules’ houdt, maar verder gaat alles goed. Hij haalt veel kattenkwaad uit met zijn beste vriend Chim.
Maar dan komt er een nieuwe aap in de kolonie: Skink. En die Skink gedraagt zich heel anders dan de andere, gehoorzame aapjes. Bovendien heeft hij heel veel van de (buiten)wereld gezien. En die buitenwereld wil hij weer bezoeken.
Maar dan zal hij eerst moeten ontsnappen uit de dierentuin. En daarvoor heeft hij hulp nodig. Bijvoorbeeld de hulp van Giz …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
A2

Schrijver:
Paul Shipton

Jaar van uitgave:
1996

Aantal pagina's:
119

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1990-2000

Plaats van handeling:
UK, een dierentuin en een stad

Bijzonderheden:
Een avonturenroman in 18 genummerde hoofdstukken


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je houdt van een spannend en grappig verhaal over dieren (over apen in dit geval) dan moet je ‘The Mighty Skink’ zeker lezen. Het is een verhaal waarin dieren spreken – een soort fabel dus eigenlijk. Maar het is absoluut niet een kinderverhaal en al helemaal niet een kinderachtig verhaal. Het onderliggende thema is serieus: dieren in gevangenschap.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘The Mighty Skink’ heb je niet zo veel specifieke kennis nodig. Het is een verhaal over dieren die willen ontsnappen uit de dierentuin. Maar er worden wel belangrijke andere onderwerpen aan de orde gesteld: hoe moeten wij eigenlijk met dieren omgaan, zijn dieren wel gelukkig in gevangenschap?
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Mighty Skink’ zijn niet echt moeilijk te noemen. Toch moet je wel een paar jaar Engelse teksten hebben gelezen, anders wordt het lezen van dit boek een lastig karwei. Bovendien zit er veel ironie in dit verhaal; als je die niet snapt dan mis je veel.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn over het algemeen kort. Er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘The Mighty Skink’ is nooit echt lastig, maar je moet wel één of twee jaar Engelse teksten hebben gelezen.
Het verhaal is spannend, grappig en soms ook wel zielig. Dat spannende komt door de vlucht van de aapjes (die van alles en nog wat beleven op hun tocht), dat grappige komt door de gesprekken die de dieren onderling met elkaar hebben en het zielige komt door het verleden van de nieuwe aap in de kolonie: Skink.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Mighty Skink’ een boek met een literair niveau B 2a en een taal-(ERK-)niveau A2.


Schrijfstijl:

De jeugdroman ‘The Mighty Skink’ is een spannend verhaal voor jongere lezers. Het is een verhaal met weinig bloed of geweld; toch is het ook een verhaal met een ernstige ondertoon – als je de roman leest, dan denk je regelmatig aan de manier waarop dieren (zoals resusapen) door mensen worden behandeld.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De jeugdroman ‘The Mighty Skink’ is een verhaal met veel actie. Die actie bestaat vooral uit de reis die de aapjes maken wanneer ze uit de dierentuin ontsnapt zijn.


Tijd:

‘The Mighty Skink’ speelt zich af in de jaren 1990-2000. Internet en mobiele telefoons spelen geen rol in het verhaal. Wel zijn er telefoons, televisies en andere apparaten die door mensen gebruikt worden.


Plaats:

De setting van ‘The Mighty Skink’ is een dierentuin en de directe omgeving. De dierentuin ligt ergens in Groot-Brittannië (of misschien wel in een ander land waar Engels gesproken wordt – zoals de Verenigde Staten of Australië).


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Mighty Skink’: wat zal er gebeuren met de aapjes wanneer ze buiten de dierentuin zijn?


Verteller:

De roman ‘The Mighty Skink’ heeft een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief. De verteller is de jonge resusaap Giz.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Mighty Skink’ zijn:
• Giz: een jong resusaapje dat in een dierentuin woont. Hij is slimmer en avontuurlijker ingesteld dan de meeste andere apen in de kolonie;
• Chim: de beste vriend van Giz. Hij is humoristisch en haalt vaak gekke streken uit. Maar als het er op aankomt, durft hij minder dan Giz;
• Skink: de volwassen resusaap die plotseling in de dierentuin bij de kolonie wordt geplaatst.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Mighty Skink’ zijn:
• Graybak: een oude, vriendelijke aap. Ooit was hij de leider van de kolonie, maar tegenwoordig hoort hij bij de oudere en zwakkere apen (‘Third Order’);
• Blok: een stoere aap. Hij hoort bij de ‘Second Order’, maar hij is heel sterk en overheersend – hij wil in de toekomst de leider van de kolonie worden;
• Kalibak: de Leader of the Tribe, de baas van de kolonie;
• Buntu: de Tribe’s Wise Monkey, de meest geleerde van de apen;
• Agnes: een leeuwin;
• Charles: een leeuw;
• Kayleigh: een hond;
• Megan: een meisje;
• Andere dieren: resusapen, leeuwen, gieren, een krokodil, ratten;
• Mensen: oppassers in de dierentuin (‘Guards’), winkelende mensen, bewoners van een huis.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De jeugdroman ‘The Mighty Skink’ is niet verfilmd.


Overig:

Paul Shipton schreef in een nawoord dat hij een verhaal wilde vertellen over resusapen (ook wel resus makaken genaamd). Zo kwam hij tot het schrijven van ‘The Mighty Skink’. Resusaapjes lijken nogal op kleine mensjes, ze zijn intelligent en ze zijn vaak gebruikt voor medische en andere experimenten (dierproeven). Lang geleden (in 1959) zijn er twee resusapen in een raket de ruimte in gestuurd om te onderzoeken of primaten (zoals de resusaap of de mens) zouden kunnen overleven in een ruimteschip. Het is duidelijk dat Paul Shipton met zijn boek tevens een aanklacht heeft geschreven tegen de manier waarop mensen met dieren omgaan (niet alleen in experimenten, maar ook in de dierentuinen en circussen.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Paul Shipton.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Run with the Wind van Tom McCaughren
Hunting the Cat van Keith Gray
The Bromeliad Trilogy, Volume I: Truckers van Terry Pratchett


Citaat:
Right now, though, as I’m telling you this, I’m sitting up in the Big Tree, just for old times’ sake – right in the same old spot where I always used to sit and gaze outwards. A snatch of a song comes to my mind, and I find that I’m humming it under my breath. I smile when I recognize it. I take one last look out beyond The Fence, and I wonder where he is, and what he’s up to, and what trouble he’s causing.
‘Take Sim a banana just for me,’ I sing aloud into the wind.
Then I hop off the branch and scoot down to the ground, ‘cos it’s dinner time and I’m starving. (pp.117-118)

Vragen over het boek:

1. Waarom roept Skink de hulp van Giz in?
2. Is de krokodil te vertrouwen? Waaruit blijkt dat?
3. Wie zal uiteindelijk de leider van de kolonie worden? Waarom denk je dat?
4. Waarom wordt Skink in de titel van het boek ‘The Mighty Skink’ genoemd?
^ Terug naar boven

Comments are closed.