The Mosquito Coast

Niveau:
Genre: dystopia
Thema: survival

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1696008856727", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000030472642","familyId":"9200000030472642","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Mosquito%20Coast%2C%20Paul%20Theroux","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

We drove past Tiny Polski's mansion house to the main road, and then the five miles into Northampton, Father talking the whole way about savages and the awfulness of America – how it got turned into a dope-taking, door-locking, ulcerated danger zone of rabid scavengers and criminal millionaires and moral sneaks. And look at the schools. And look at the politicians. And there wasn't a Harvard graduate who could change a flat tire or do ten pushups. And there were people in New York City who lived on pet food, who would kill you for a little loose change. Was that normal? If not, why did anyone put up with it?
‘I don't know,’ he said, replying to himself. ‘I'm just thinking out loud.’
Before leaving Hatfield, he had parked the pickup truck on a rise in the road and pointed south.
‘Here come the savages,’ he said, and up they came, tracking across the fields from a sickle of trees through the gummy drizzling heat-outlines of Polski's barns. They were dark and their clothes were rags and some had rags on their heads and others wide-brimmed hats. They were men and boys, a few no older than me, all of them carrying long knives.
Father's finger scared me more than the men did. He was still pointing. The end of his forefinger was missing to the big knuckle, so the finger stump, blunted by stitched skin folds and horribly scarred, could only approximate the right direction.
‘Why do they bother to come here?’ he said. ‘Money? But how could it be money?’
He seemed to be chewing the questions out of his cigar.
It was mid-morning, already too hot for Massachusetts in May. The valley looked scorched from the dry spring we were having, and the shallow ditches were steaming like fresh cowflap. In the furrows that had been torn from one field's end to the other, only tiny palm plumes of Wonder Corn were showing. Not a single bird twittered here. And the asparagus fields, where the men were headed, were as brown and smooth as if the green scalp of grass had been peeled off and the whole baldness steamrolled.
Father shook his head. He released the brake and spat out of the window. He said, ‘It sure as heck isn't money. These days a dollar's only worth twenty cents.’

© The Hearst Corporation / Avon Books, 1981/1983.

^ Terug naar boven

Algemeen

Father Allie Fox is een zeer bijzondere man. Hij werkt als klusjesman bij een aspergeboer in Massachusetts. Hij helpt die boer en geeft hem gevraagd en (vooral) ongevraagd advies over van alles en nog wat. Het is vaak handig voor de boer, maar Father Fox is ook een lastpost: hij weet altijd alles beter. In de USA gaat volgens hem alles mis: mensen zijn alleen geïnteresseerd in geld verdienen, in luxe artikelen, vrijwel niets wordt meer in het land zelf gemaakt, alles is van een inferieure kwaliteit. Father neemt daarom een radicaal besluit: hij gaat emigreren naar het Midden-Amerikaanse oerwoud om daar eerlijk en gelukkig te werken en te leven: zelf alles opbouwen, alles verbouwen, alles maken. Zijn gezin – zijn vrouw, zijn twee zoons en zijn tweelingdochters – moeten mee, of ze dat nu leuk vinden of niet.
Aangekomen in een havenstad aan de noordkust van Midden-Amerika vaart de familie Fox verder langs de kust (‘The Mosquito Coast’ in Honduras) en daarna een rivier op. Daar, ergens in het vrij ongerepte oerwoud, herstellen en verbeteren ze een oude nederzetting. En Father herstelt, verbetert en vindt uit. Alles gaat prima.
Totdat het op zekere dag heel erg mis gaat …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Paul Theroux

Jaar van uitgave:
1981

Aantal pagina's:
374

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1980-1990

Plaats van handeling:
USA (Massachusetts), Central America (Honduras)

Bijzonderheden:
De roman bestaat uit 5 delen en uit 31 genummerde hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Muskietenkust’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De roman ‘The Mosquito Coast’ is een dystopisch verhaal: een man wil met zijn gezin emigreren om in de ongerepte natuur een leven te leiden waar geld en bezit geen enkele rol spelen, waar je met een minimum aan technologische hulpmiddelen een eerlijk bestaan kunt opbouwen. Zoals te verwachten gaat dat allemaal behoorlijk mis. Maar voordat dat zo ver is, heb je als lezer kennisgemaakt met een zeer speciale man: een idealist die zo slim is dat hij niemand boven zich duldt.
Dit is een roman met veel humor, veel milieubewuste zaken, maar ook met een enorme tragiek.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘The Mosquito Coast’ moet je beseffen dat de USA na de Tweede Wereldoorlog in toenemende mate een materialistische wereld was – zeker meer dan Europa, laat staan de rest van de wereld – waar geld en bezit de belangrijkste zaken op aarde leken: grondstoffen werden snel opgebruikt, spullen werden snel weggegooid, goedkope arbeid werd door buitenlanders gedaan.
Sinds 1981 lijkt er weinig veranderd te zijn …




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Mosquito Coast’ zijn goed te begrijpen. De taal is simpel en toegankelijk. Allie Fox moppert en scheldt continu, maar het blijft qua taal allemaal binnen het betamelijke.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn van een gemiddelde lengte en er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Wat taal betreft is ‘The Mosquito Coast’ goed toegankelijk.
Het verhaal is dat zeker ook. Het is een humoristisch verhaal over een unieke man en zijn gezin. De man is een slimme kerel die alles alleen kan en alles alleen doet, die overal kritiek op heeft en die alles beter weet. Wat hij echter niet lijkt te beseffen is dat die genialiteit zich op een gegeven moment tegen hem keert.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Mosquito Coast’ een boek met een literair niveau C 4c en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘The Mosquito Coast’ is regelmatig een hilarisch verhaal – hoewel het lachen je wel vergaat op een gegeven moment …. De vader, Allie Fox, is een dwarse man die met alles en iedereen de gek heeft: Amerikanen maken niets zelf meer, alles komt uit Oost-Azië, overal verkwist iedereen alle grondstoffen, materialen en spullen die vrijwel gratis verkrijgbaar zijn, niemand gebruikt zijn gezonde verstand. Wat dat betreft is Allie Fox een heel moderne, milieubewuste idealist – hoewel hij ook duistere kanten heeft.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De anti-utopische roman ‘The Mosquito Coast’ is een verhaal met veel actie.

 


Tijd:

‘The Mosquito Coast’ speelt zich af in de jaren 1980-1990. Een jaar wordt niet genoemd, maar het verhaal had zich eigenlijk ook heel goed nu kunnen afspelen: er zijn al jaren veel mensen die denken als Allie Fox. Maar de meesten trekken niet dezelfde conclusies.

 


Plaats:

De setting van ‘The Mosquito Coast’ is meerdere plaatsen. Het verhaal begint op het platteland van de Amerikaanse staat Massachusetts. De familie Fox reist naar Baltimore waar ze zich inschepen voor vertrek naar Honduras. Daar aangekomen varen ze langs de kust (Mosquito Coast) naar een riviermonding, waarna ze landinwaarts varen naar de nederzetting Jeronimo.
In het boek wordt steeds gesproken over Honduras, maar de echte Mosquito Coast ligt grotendeels in Nicaragua.

 


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Mosquito Coast’: zal het Father Allie Fox lukken om de ideale wereld te scheppen voor hemzelf en zijn gezin?

 


Verteller:

De roman ‘The Mosquito Coast’ heeft een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Mosquito Coast’ zijn:
• Charlie Fox: de 13-jarige ik-verteller van het verhaal. Hij is als oudste zoon de vertrouweling van zijn praatgrage, maar nogal eigengereide vader. Die vader neemt hem overal mee naar toe, maar hij daagt hem ook vaak uit om roekeloze dingen te doen (in hoge masten en bomen klimmen tijdens een storm, bijvoorbeeld);
• Father (Allie Fox): de eigenlijke hoofdpersoon van de roman. Een geniale klusjesman die echter moeilijk is voor zichzelf en voor iedere ander: hij is het oneens met vrijwel alles en iedereen. De moderne USA zijn hem een doorn in het oog: te veel verkwisting, te veel geld, te veel uitbuiting. Zijn vrouw geeft zijn beroep weer als ‘uitvinder’. Father is echter ook een keiharde kerel die door roeien en ruiten gaat voor zijn (soms absurde) ideeën – ook al benadeelt hij daarmee zijn gedienstige vrouw en goedgelovige kinderen;
• Mother (Fox): een lieve vrouw die alles over heeft voor haar man en kinderen. Ondanks alle vreemde ondernemingen van haar man blijft ze hem door dik en dun steunen;
• Jerry: de 10-jarige zoon die vaak zijn oudere broer uitdaagt;
• The twins Clover en April Fox: de 5-jarige tweelingmeisjes.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Mosquito Coast’ zijn:
In de USA (Massachusetts en Baltimore):
• Tiny Polski: de aspergeboer in Massachusetts waar Father werkt. Polski waardeert Allie’s handigheid en slimheid, maar hij wil diens talent vooral gebruiken voor zijn eigen gewin;
• Ma Cheryl Polski: de echtgenote van Polski;
• Mr. Sullivan: een winkelier in Springfield;
• Mr. Semper: een seizoenarbeider uit Midden-Amerika die bij Polski werkt, samen met veel landgenoten;
• Sidney Torch: een Afro-Amerikaanse man in Baltimore die de truck van Father krijgt.
Aan boord van het schip ‘Unicorn’:
• Captain Ambrose Smalls: de kapitein van de ‘Unicorn’;
• Mr. Eubie: de stuurman van de ‘Unicorn’;
• Reverend Gurney Spellgood: een predikant uit Baltimore die in Honduras als zendeling werkt. Net als de familie Fox is hij op weg naar Honduras;
• Emily Spellgood: de dochter van Rev. Spellgood;
• Mr. Bummick: een passagier van de ‘Unicorn’ die voor een Amerikaanse fruitbedrijf in Honduras werkt;
• Rodriguez en Santos: matrozen.
Aan The Mosquito Coast:
In La Ceiba:
• Tosco: de hoteleigenaar in La Ceiba;
• Juantia Shumbo, Mr. Sanchez, Mr. Diego: inwoners van La Ceiba die de familie Fox ontmoet;
• Mr. Weerwilly: een Duitser die zijn grond en gebouwen in Jeronimo aan Father verkoopt;
• Mr. Struss: een zendeling van de kuststad die de familie Fox in de jungle ontmoet.
In Jeronimo, en op andere plekken in het oerwoud waar de familie verblijft:
• Mr. Haddy (Father noemt hem vaak ‘Figgy’): de kapitein van een gammele boot, die hij ‘the launch’ noemt. Nadat hij de familie Fox naar hun bestemming heeft gebracht, besluit hij veel voor Father te blijven doen;
• Francis Langley, John Dixon, Bucky Smart: drie donkere mannen die tot de bevolkingsgroep Zambu behoren;
• Mr. Maywit (eigenlijk: Roper): een Creoolse bewoner van Jeronimo die met zijn gezin in het oude huis van Mr. Weerwilly woont;
• Mrs. Maywit: de echtgenote van Mr. Maywit;
• Drainy Maywit: de 10-jarige zoon, een latere vriend van Jerry Fox;
• Alice, Leon en Veryl: de andere kinderen van de Maywits;
• The Gowdy: het opperhoofd van een Indiaans dorp;
• Mrs. Kennywick: een godsdienstige dame die in Jeronimo gaat wonen (en daarna geen kerk meer bezoekt);
• Andere Creolen: Harkins en Peaselee;
• Indianen die Father Fox ontmoet op zijn rondzwervingen door het oerwoud;
• Drie ‘slaven’ die op een gegeven moment ‘meesters’ blijken te zijn;
• Diverse Miskito: de oorspronkelijke bevolking van dit deel van Honduras;
• Childers: een rondtrekkende Zambu, een man op weg naar een kerkdienst;
• Sam: een Creoolse winkelier in de kustplaats bij Brewer’s Lagoon.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘The Mosquito Coast’ is verfilmd, als speelfilm en als serie.


Overig:

De roman ‘The Mosquito Coast’ is een roman die waarschijnlijk geïnspireerd is door een kort verhaal dat Mr. Theroux iets eerder (in 1980) publiceerde: ‘The Imperial Icehouse’. Het verhaal staat in de bundel World’s End.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Paul Theroux.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Almayer’s Folly van Joseph Conrad
Life of Pi van Yann Martel
Mister Pip van Lloyd Jones


Citaat:
‘We have been in the jungle.’
‘Not this wild – this is not Olancho, and it is not Tegoose. The people here are descended from pirates and cannibal Caribs. Spiders as big as puppies? Vultures that pick you clean? This is the Mosquito Coast! That’s why I advise you to go downriver, where you can shut the doors and windows. If anyone slept outside around here, there would be nothing left in the morning – not even bones.’ (p.245)

Vragen over het boek:

1. Hoe maakt Father aan zijn gezin duidelijk dat hij wil emigreren?
2. Aan boord van de ‘Unicorn’ krijg je pas echt een goede indruk van Father. Waardoor komt dit?
3. De reis met het ijs naar de dorpen in de bergen is een echte teleurstelling voor Father. In welk opzicht?
4. Waardoor gaat het volgens jou mis met Father Allie Fox?




^ Terug naar boven

Comments are closed.