3/5 - (1 stemmen)

The Return of Tarzan

Niveau:
Genre: adventure
Thema: goed en kwaad

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1693421079197", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9300000047349602","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"The%20Return%20of%20Tarzan%20%28ebook%29%2C%20Edgar%20Rice%20Burroughs","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

'Magnifique!’ ejaculated the Countess de Coude, beneath her breath.
‘Eh?’ questioned the count, turning toward his young wife. ‘What is it that is magnificent?’ and the count bent his eyes in various directions in quest of the object of her admiration.
‘Oh, nothing at all, my dear,’ replied the countess, a slight flush momentarily coloring her already pink cheek. ‘I was but recalling with admiration those stupendous skyscrapers, as they call them, of New York,’ and the fair countess settled herself more comfortably in her steamer chair, and resumed the magazine which ‘nothing at all’ had caused her to let fall upon her lap.
Her husband again buried himself in his book, but not without a mild wonderment that three days out from New York his countess should suddenly have realized an admiration for the very buildings she had but recently characterized as horrid.
Presently the count put down his book. ‘It is very tiresome, Olga,’ he said. ‘I think that I shall hunt up some others who may be equally bored, and see if we cannot find enough for a game of cards.’
‘You are not very gallant, my husband,’ replied the young woman, smiling, ‘but as I am equally bored I can forgive you. Go and play at your tiresome old cards, then, if you will.’
When he had gone she let her eyes wander slyly to the figure of a tall young man stretched lazily in a chair not far distant.
‘Magnifique!’ she breathed once more.
The Countess Olga de Coude was twenty. Her husband forty. She was a very faithful and loyal wife, but as she had had nothing whatever to do with the selection of a husband, it is not at all unlikely that she was not wildly and passionately in love with the one that fate and her titled Russian father had selected for her. However, simply because she was surprised into a tiny exclamation of approval at sight of a splendid young stranger it must not be inferred therefrom that her thoughts were in any way disloyal to her spouse. She merely admired, as she might have admired a particularly fine specimen of any species. Furthermore, the young man was unquestionably good to look at.

© Brown Watson Ltd. / Flamingo Books, 1913/1972.

^ Terug naar boven

Algemeen

Tarzan heeft afscheid genomen van zijn grote liefde Jane die in de USA achterbleef met haar toekomstige echtgenoot Clayton. Hij reist per schip naar Parijs waar hij een tijdje bij zijn vriend D’Arnot zal gaan wonen. Later gaat hij als deskundige medewerker van de Franse overheid naar Noord-Afrika om iemands (on)schuld te bewijzen.
Helaas gaat het niet allemaal zo gladjes als je zou denken. Op het schip van New York naar Frankrijk wordt een edelman gechanteerd, in Parijs wordt een vrouw aangevallen en in Noord-Afrika wordt een jonge vrouw ontvoerd. Veel van die misdaden hebben één crimineel die voor alles verantwoordelijk lijkt te zijn: de Russische spion Rokoff. Gelukkig is Tarzan ook bij de meeste misdaden aanwezig zodat hij als ‘good guy’ kan optreden.
Terug in zijn geliefde oerwoud kan Tarzan veel later weer op adem komen. Helaas is daar ook van alles aan de hand …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Edgar Rice Burroughs

Jaar van uitgave:
1913

Aantal pagina's:
224

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1910-1920

Plaats van handeling:
Meerdere landen, gebieden en continenten.

Bijzonderheden:
Een roman in 26 getitelde hoofdstukken.
In het Nederlands heet de roman ‘De terugkeer van Tarzan’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De avonturenroman ‘The Return of Tarzan’ is de tweede roman in een lange reeks van avonturen over de oerwoudheld Tarzan. Tarzan stamt af van een adellijke Engelsman, maar hij woont lange tijd in het oerwoud, de plek waar hij zich ook het beste thuis voelt.
De avonturen zijn heel spannend, maar soms nogal voorspelbaar. Wel is het een heel gevarieerd verhaal, mede omdat Tarzan op verschillende continenten actief is.


WAT MOET JE WETEN?

‘The Return of Tarzan’ beschrijft een tijd waarna veel lezers uit die tijd smachtten: de dappere strijder in een ongerepte, onbekende, maar wel romantische natuur. Zo leeft Tarzan het liefst in een oerwoud te midden van allerlei wilde dieren. Daar woont, eet en leeft hij – zonder dat hij last lijkt te hebben van giftige dieren, vervaarlijke insecten, slechte weersomstandigheden, gezondheidsproblemen of eenzaamheid.
Ook is het feit dat Tarzan – na twee jaar in de beschaafde wereld’ gewoond te hebben – vloeiend Engels, Frans, Arabische en mondjesmaat nog een paar andere talen spreekt – leest en schrijft: wonderbaarlijk voor iemand die nooit een schoollokaal van binnen heeft gezien …
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De taal van ‘The Return of Tarzan’ is heel goed te lezen, ondanks het feit dat het boek al uit 1913 stamt. De beschrijvingen van spannende gebeurtenissen wordt op een vrij rustige manier gedaan en de taal blijft altijd fatsoenlijk.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn van een gemiddelde lengte.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Qua taal is de roman nergens moeilijk.
Dat geldt zeker ook voor het verhaal zelf. Hoewel Tarzan van het ene avontuur in het andere rolt blijft het verhaal overzichtelijk: er is één ‘good guy’ (Tarzan), er is één extreme ‘bad guy’ en er zijn veel onbetrouwbare types. Daarnaast is Tarzan de dapperste, ook wanneer hij in een groep gelijkgezinden vecht.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Return of Tarzan’ een boek met een literair niveau B 4e en een taal-(ERK-)niveau B2.

 


Schrijfstijl:

De roman is heel vlot geschreven: vol spanning en met heel veel verschillende avonturen en heel veel cliffhangers. Als je op de koop neemt dat Tarzan uiteindelijk altijd wint en dat er vaak heel toevallige ontmoetingen zijn, dan is dit een heel leuk boek voor jou.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘The Return of Tarzan’ bevat een verhaal met zeer veel actie.


Tijd:

De gebeurtenissen in de roman spelen zich af in de jaren 1910-1920.


Plaats:

De setting van ‘The Return of Tarzan’ is meerdere platen (en meerdere continenten): de Atlantische Oceaan, Frankrijk (Parijs), de Sahara (het huidige Algerije), Zuid-Afrika en Midden-Afrika (het oerwoud).


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Return of Tarzan’: zal het Tarzan lukken om zijn vijanden te overwinnen?


Verteller:

De roman heeft een alwetende verteller.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Return of Tarzan’ zijn:
• Tarzan of the Apes (Monsieur Jean C. Tarzan, Lord Greystoke): een 22-jarige jongeman. Zijn (adellijke) Engelse ouders kwamen om bij een moordpartij in het Afrikaanse oerwoud. Daarna werd Tarzan opgevoed door de apin Kala. Hij leerde de taal van de dieren en hij werd een geducht jager. Later, pas op zijn twintigste, ontmoette hij de eerste mensen die hem leerden spreken. Tarzan ging naar Engeland en naar de USA en hij werd verliefd op het meisje dat hij redde, Jane. Maar zijn hart bleef achter in het Afrikaanse oerwoud;
• Nikolas Rokoff: een Russische spion, de broer van Countess de Coude. Rokoff heeft veel mensen die hij chanteert om er beter van te worden. Hij woont in St. Petersburg, maar hij is actief in meerdere landen;
• Jane Porter: de grote liefde van Tarzan. Die heeft haar en haar vader gered in de Afrikaanse jungle. Sindsdien zijn ze bevriend geraakt. Maar Tarzan kiest voor de vrijheid van het Afrikaanse oerwoud – en hij koppelt haar min of meer aan Clayton;
• Clayton (William Cecil Clayton, Lord Greystoke): een familielid van Tarzan. Ook hij is een Greystoke (net als Tarzan). Hij erft de titel omdat Tarzan die aan hem afstaat. Clayton is verloofd met Jane met wie hij zo snel mogelijk wil trouwen om dan met haar in Engeland te kunnen wonen.

 


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Return of Tarzan’ zijn:
Op het schip van New York naar Le Havre:
• Countess Olga en Count Raoul de Coude: een adellijk echtpaar dat van New York naar hun woonplaats Parijs terugkeert. De Count is een hoge ambtenaar bij het Franse ministerie van Defensie, zijn veel jongere vrouw is de dochter van een Russische edelman;
• Alexis Paulvitch: een metgezel (en dommekracht) van Nikolas Rokoff;
• Lieutenant Paul D’Arnot: een heel goede vriend van Tarzan. Zij kennen elkaar uit het Afrikaanse oerwoud;
• Politiemensen: Joubon, diverse agenten;
• Anderen: Monsieur Flaubert (secondant van de Count de Coude), General Rochere (een hoge Franse ambtenaar).
In Algerije (en in de Sahara):
• Lieutenant Gernois: een hoge ambtenaar die Tarzan niet helemaal vertrouwt (en dat is wederzijds);
• Militairen: Captain Gerard en andere hoge en lagere militairen;
• Bewoners van Algerije: Abdul (bediende), Kadour ben Saden (sheik), The Ouled-Nail of Sisi-Aissa (een danseresje, en de dochter van Kadour).
Op het schip van Algerije naar Cape Town:
• Miss Hazel Strong: een vriendin van Jane die met haar moeder in Afrika op vakantie is;
• Bemanning: Captain, First Officer Brently;
• Lord Tennington: een rijke edelman die met de familie Strong bevriend is. Hij is eigenaar van een groot privéschip;
• Bemanning van het schip van Lord Bennington: Captain Jerrold, sailors Tomkins, Wilson, Spider en Captain Dufranne (een kapitein van het Franse leger).
In de USA:
• Professor Archimedes Q. Porter: de vader van Jane, een geleerde die veel in Afrika heeft gewerkt;
• Mr. Samuel T. Philander: de secretaris van de Professor;
• Esmeralda: een goede vriendin van de familie Porter.
In de Afrikaanse jungle:
• Dieren: olifant (Tantor), leeuw (Numa), mensaap (Terkoz), gorilla (Bolgani), wild zwijn (Horta), aap (Manu), luipaard (Sheeta);
• Leden van verschillende stammen: Busuli, La (hoge priesteres), Karnath en Magor.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘The Return of Tarzan’ is meerdere malen verfilmd, de eerste keren al in 1920 en in 1921.


Overig:

‘The Return of Tarzan’ is het vervolg op het zeer beroemde eerste deel over de dappere oerwoudman: ‘Tarzan of the Apes’. Er zouden in totaal 26 delen over Tarzan worden geschreven.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Edgar Rice Burroughs.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
King Solomon’s Mines van Sir Henry Rider Haggard
The Thirty-Nine Steps van John Buchan
Biggles’ Second Case van Captain W.E. Johns


Citaat:
The ape-man felt quite contented with his new lot. He was not happy – that he never could be again, but he was at least as far from everything that might remind him of his past misery as he could be. Long since he had given up every intention of returning to civilization, and now he had decided to see no more his native friends of the Waziri. He had forsworn humanity forever. He had started life an ape – as an ape he would die. (p.201)

Vragen over het boek:

Leg uit met welke problemen (en met welke boeven) Tarzan in aanraking komt:
1. Op de boot van de USA naar Europa
2. In Frankrijk (Parijs)
3. In Algerije (in de Sahara)
4. In de Afrikaanse jungle

 
^ Terug naar boven

Comments are closed.