The Valley of Fear

Niveau:
Genre: crime
Thema: detective

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

‘I am inclined to think -’ said I.
‘I should do so,’ Sherlock Holmes remarked impatiently.
I believe that I am one of the most long-suffering of mortals; but I'll admit that I was annoyed at the sardonic interruption. ‘Really, Holmes,’ said I severely, ‘you are a little trying at times.’
He was too much absorbed with his own thoughts to give any immediate answer to my remonstrance. He leaned upon his hand, with his untasted breakfast before him, and he stared at the slip of paper which he had just drawn from its envelope. Then he took the envelope itself, held it up to the light, and very carefully studied both the exterior and the flap.
‘It is Porlock's writing,’ said he thoughtfully. ‘I can hardly doubt that it is Porlock's writing, though I have seen it only twice before. The Greek ‘e’ with the peculiar top flourish is distinctive. But if it is Porlock, then it must be something of the very first importance.’
He was speaking to himself rather than to me; but my vexation disappeared in the interest which the words awakened.
‘Who then is Porlock?’ I asked.
‘Porlock, Watson, is a nom-de-plume, a mere identification mark; but behind it lies a shifty and evasive personality. In a former letter he frankly informed me that the name was not his own, and defied me ever to trace him among the teeming millions of this great city. Porlock is important, not for himself, but for the great man with whom he is in touch. Picture to yourself the pilot fish with the shark, the jackal with the lion – anything that is insignificant in companionship with what is formidable: not only formidable, Watson, but sinister – in the highest degree sinister. That is where he comes within my purview. You have heard me speak of Professor Moriarty?’

© Wordsworth Editions Limited / Wordsworth Classics, 2007^ Terug naar boven

Algemeen

Als Sherlock Holmes een cryptisch briefje krijgt waarin iets verschrikkelijks wordt aangekondigd, blijkt het vreselijke al gebeurd te zijn: wanneer Inspector MacDonald van Scotland Yard langskomt op Baker Street 221B, vertelt hij dat een rijke man, Mr Douglas, vermoord is in zijn landhuis. Holmes en Dr Watson gaan met de inspecteur mee om de zaak te onderzoeken.
Op Manor House bij het dorpje Birlstone in het graafschap Surrey ligt Mr Douglas doodgeschoten in zijn bibliotheek, zijn gezicht onherkenbaar beschadigd door een buks met afgezaagde lopen waarmee geschoten is. Zijn beste vriend, Cecil Barker, heeft de moord ontdekt. De vrouw van Douglas was ook in het huis, samen met een aantal bedienden. Maar niemand van hen heeft waarschijnlijk de moord gepleegd: Barker ontdekte moddersporen in de vensterbank en achter een gordijn: de moordenaar heeft zo te zien ingebroken, heeft Douglas ’s avonds opgewacht en is daarna via het raam ontsnapt, al zwemmend over de gracht.
Douglas was een populaire inwoner van het dorp. Een bijzonder rijke en aimabele man, die sinds vijf jaar met zijn veel jongere vrouw op het landhuis woonde. Hij had een fortuin verdiend met goudvondsten in Californië, waar hij ook samenwerkte met Cecil Barker. Toen zijn eerste vrouw stierf en hij het nodige geld had verdiend, verdween hij plotseling naar Engeland. Zijn vrouw vertelt aan de politie dat Douglas wel erg gelukkig was op het landhuis, maar dat hij ook erg achterdochtig was; het leek alsof hij zich schuilhield voor bepaalde personen.
Holmes ontdekt in de loop van de tijd van alles en nog wat. Vooral dat er veel niet klopt. En ook ontdekt hij dat de moord wel eens te maken zou kunnen hebben met de illegale praktijken van de geheimzinnig topcrimineel, Professor Moriarty.
Wat bovendien heel vreemd is (ontdekt Dr Watson), is dat de heer Barker en de kersverse weduwe wel erg vriendelijk met elkaar omgaan.
Als Holmes het mysterie ontrafelt, blijkt er een heel andere geschiedenis tevoorschijn ter komen: een verhaal dat jaren eerder in de verenigde Staten ontstond en dat haar zwarte schaduwen over het heden werpt.^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Arthur Conan Doyle

Jaar van uitgave:
1915

Aantal pagina's:
126

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1870-1890

Plaats van handeling:
UK, Surrey, Birlstone, een heel klein dorpje op het platteland ten zuiden van Londen; later een vallei ergens in de Verenigde Staten

Bijzonderheden:
'The Valley of Fear' is een roman bestaande uit 2 delen van elk 7 hoofdstukken. Het is de laatste volledige roman van Doyle, maar wel de eerste waarin de aartsvijand van Sherlock Holmes wordt genoemd: Professor Moriarty. Een topcrimineel die Holmes het leven nog behoorlijk zuur zal gaan maken in de verhalen die zouden volgen.
De twee delen van de roman lijken in eerste instantie weinig met elkaar te maken te hebben. Maar niets is minder waar. Wat de opzet van de roman betreft lijkt hij – voor wat betreft die twee ‘losse’ delen - op de eerste roman van Doyle, ‘A Study in Scarlet’.
In het Nederlands heet het boek ‘De vallei der verschrikking’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

The Valley of Fear’ is de vierde en laatste detectiveroman van Sir Arthur Conan Doyle, een verhaal over de beroemdste detective aller tijden: Sherlock Holmes. Wat dat betreft is het eigenlijk verplichte kost voor elke detective- en crimelezer: Sherlock Holmes is de vader van alle speurders.
Na deze roman zouden nog tientallen verhalen volgen; deze werden na publicatie in het tijdschrift ‘The Strand’ gebundeld. Pas later verschenen de verhalen in boekvorm: er zouden in totaal vier verhalenbundels volgen.


WAT MOET JE WETEN?

Voor ‘The Valley of Fear’ heeft de lezer niet veel specifieke kennis nodig. Sir Arthur Conan Doyle legt veel uit, met name over de manier waarop Sherlock Holmes zijn analyses verricht.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden in ‘The Valley of Fear’ zijn niet echt moeilijk te noemen. De alinea’s zijn van een normale lengte. De hoofdstukken in de roman zijn behoorlijk kort. Het feit dat deze korte roman (van een bladzijde of 125) uit twee delen en in totaal 14 hoofdstukken bestaat, vergemakkelijkt het lezen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Qua taal en thema is ‘The Valley of Fear’ een zeer leesbaar boek. Het verhaal werd meer dan een eeuw geleden geschreven, maar het blijft boeiend. Arthur Conan Doyle is lang niet zo breedsprakig als (bijvoorbeeld) Charles Dickens en zijn thema’s zijn nog steeds spannend, zelfs voor de meest verwende moderne thriller– of detectivelezer.
Wat thematiek en uitwerking betreft, is deze roman minder uitgewerkt en misschien ook minder bevredigend voor sommige lezers: het verhaal gaat naar de USA om het motief duidelijk te krijgen en de zaak kent een onzekere afloop.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Valley of Fear’ een boek met een literair niveau C 4d en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

The Valley of Fear’ is een spannend geschreven verhaal. veel van de handelingen vinden off-stage plaats, maar door de manier van vertellen krijgt de lezer toch vaak de indruk er persoonlijk bij aanwezig te zijn.
Sir Arthur Conan Doyle heeft een enorm grote fantasie en een bijzonder grote kennis van misdaad, soorten moorden en moordenaars, motieven en alibi’s (net als Sherlock Holmes trouwens).

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

The Valley of Fear’ kent de nodige actie. Hoewel de moord al gepleegd is wanneer de politie langskomt, komt de lezer via Holmes te weten hoe, door wie en waarom de moord gepleegd werd.
Rond Sherlock Holmes en Dr Watson vindt vaak weinig actie plaats: zij beredeneren de misdaden, waarbij Holmes altijd voor de oplossing en Watson meestal voor de vragen zorgt.


Tijd:

The Valley of Fear’ beschrijft gebeurtenissen die plaatsvinden ergens in de jaren 1870-1890. Er is een tweede verhaal (deel 2 van de roman), waarin het een en ander wordt verteld dat de aanleiding was tot de moord.


Plaats:

De plaats waar ‘The Valley of Fear’ zich in het eerste deel voornamelijk afspeelt is Birlstone, een (denkbeeldig) dorpje in Surrey ten zuiden van Londen, in de buurt van de stad Tunbridge Wells. Daar, in een oude ‘manor house’, is een moord gepleegd. Het huis is een kasteelachtig gebouw: oud, met een ophaalbrug en met een gracht eromheen, maar wel gerestaureerd.
Zoals altijd in de romans en verhalen van Sir Arthur Conan Doyle begint het verhaal in het huis waar Holmes en Dr Watson kamers huren, in het centrum van Londen, op 221B Baker Street.
Het tweede deel van het verhaal speelt zich geheel af in een denkbeeldige mijnstreek ergens in de Verenigde Staten, omineus de ‘Valley of Fear’ (of soms ook de ‘Valley of Death’) genaamd. Dit tweede deel blijkt later alles met het eerste deel te maken te hebben.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Valley of Fear’: hoe kan de moord worden opgelost? Die oplossing is pas mogelijk wanneer Holmes zich ter plekke oriënteert en samen met Dr Watson en met de politie op zoek gaat naar sporen.


Verteller:

De verteller van ‘The Valley of Fear’ is Dr Watson, een arts en vriend van Sherlock Holmes. Deze ik-verteller is een vrij onbetrouwbare verteller omdat hij vaak onwetend, maar altijd vol bewondering vertelt over de echte hoofdpersoon: Sherlock Holmes. Maar deze manier van vertellen heeft ook een groot voordeel: de meest argeloze lezer voelt zich nooit dom bij het lezen van de ingenieuze oplossingen die Sherlock Holmes bedenkt; immers, zelfs een ontwikkelde man als Dr Watson heeft moeite om dit genie te volgen.
Het tweede deel van het verhaal, ‘The Scowrers’, wordt verteld door een auctoriale verteller. Hij vertelt het verhaal van een afstand, omdat het heel lang onduidelijk is, wie die mysterieuze McMurdo is.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Valley of Fear’ zijn:
• Dr John Watson MD: een jonge arts en de beste vriend en vertrouweling van Sherlock Holmes;
• Mr Sherlock Holmes: een amateur-detective, soms onderzoeker, violist, soms inactief.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in deel I van ‘The Valley of Fear, The Tragedy of Birlstone’, zijn:
• Inspector Alec MacDonald van Scotland Yard, een van oorsprong Schot;
• Inspector White Mason: een officier van politie uit het graafschap Surrey;
• Sergeant Wilson: een politiefunctionaris in het dorpje Birlstone;
• Mr Cecil James Barker: een goede vriend van de vermoorde man, Mr Douglas. Hij verblijft regelmatig voor langere tijd in het landhuis van Mr en Mrs Douglas;
• Mrs Douglas: een knappe dame, de twintig jaar jongere vrouw van Mr Douglas;
• Ames: de butler van Manor House in Birlstone;
• Professor Moriarty: een geheimzinnige topcrimineel en – zoals later zal blijken – de grootste opponent van Sherlock Holmes.
De belangrijkste bijfiguren in deel II van ‘The Valley of Fear, The Scowrers’, zijn:
• Brother John McMurdo, lid van de Eminent Order of the Freemen in Chicago. Hij vestigt zich in een vallei in een mijnstreek en wordt daar lid van Freemen, The Scowrers;
• Brother Scanlan, een lid van de Scowrers in de vallei, vriend en huisgenoot van McMurdo;
• Ettie Shafter: de verloofde van McMurdo;
• Brother Teddy Baldwin, een lid van de Scowrers in de vallei, een opgewonden standje;
• Councillor McGinty: het hoofd van The Scowrers;
• Captain Marvin: het hoofd van de politie in het stadje Vermissa, afkomstig uit Chicago;
• Brother Morris, een lid van de Scowrers in de vallei, een rechtschapen man;
• Veel andere Brothers, leden van de Scowrers in de vallei van Vermissa.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

The Valley of Fear’ is meerdere malen verfilmd.


Overig:

The Valley of Fear’ is de vierde en laatste roman over Sherlock Holmes. Er zouden nog veel boeken volgen, maar dat waren losse verhalen die later gebundeld werd.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Arthur Conan Doyle.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Man who Was Thursday van G.K. Chesterton
• Appointment with Death van Agatha Christie
• A Mind to Murder van P.D. James


Citaat:
‘No, no, my good sir,’ said Holmes. ‘There is a master hand here. It is no case of sawn-off shotguns and clumsy six-shooters. You can tell an old master by the sweep of his brush. I can tell a Moriarty when I see one. The crime is from London, not from America.’ (p.125)

Vragen over het boek:

1. Wat is de reden dat Douglas naar Engeland is gevlucht?
2. Waarom leidt het spoor naar Cecil Barker? En waarom leidt het ook naar Mrs Douglas?
3. Wat heeft Professor Moriarty met de misdaad te maken?
4. Wat heeft deel I van ‘The Valley of Fear’ met deel II te maken?

^ Terug naar boven

Comments are closed.