3/5 - (1 stemmen)

Throwaways

Niveau:
Genre: dystopia
Thema: survival

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1696275040956", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"1001004001055667","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Throwaways%2C%20Ian%20Strachan","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

On the day her life changed forever, Sky woke early.
Swimming up from the bottom of her private sea, she came to slowly, rubbing her eyes, extracting her legs from under her little brother’s. Sky stretched as much as she was able along the back seat of their car which was gritty with dried crumbs and sticky from patches of spilt Cola.
The first rays of daylight were making the mist on the car windows, from the breath of the four sleeping people, blush to the pinky-gold of the inside of a conch shell.
Sky, her little brother Chip, and her parents, had been sleeping in the car for months while they wandered back and forth across the country chasing rumours of work.
They had found some jobs, chopping wood or picking fruit, but nothing which lasted, or which paid enough to feed them all properly, let alone afford somewhere to sleep.
They’d never intended to become vagrants.

When Sky’s dad lost the job he’d worked at solidly for ten years he’d started phoning round straight away. Eventually, on the promise of a new job, they’d handed the house keys back to the landlord and set out in their beaten-up, old, brown car on a four hundred mile journey. But, when they arrived, the firm had gone broke and Dad hadn’t enough petrol money to get them back home. So, they just kept moving on, listening in cafés and bars and asking at petrol stations for any news of work.

© Methuen / Methuen Children’s Books / Mammoth, 1994

^ Terug naar boven

Algemeen

Sky had een tamelijk zorgeloos leventje. Ze woonde met haar ouders en haar broertje Chip in een gewoon huis. Haar vader had een gewone baan en ze deden gewoon alle dingen die gewone gezinnen doen.
Maar dan gaat alles mis. De vader verliest zijn werk. Het gezin gaat met de auto op zoek naar werk, waar dan ook in Groot-Brittannië. Maar die zijn vrijwel nergens te vinden. En ze worden armer en armer. Totdat de auto het ook nog begeeft. En als Sky op een ochtend wakker wordt in die auto, zijn haar vader en moeder verdwenen …
De elfjarige Sky gaat met haar zesjarige broertje naar de stad: op zoek naar haar ouders, naar voedsel en naar onderdak. Maar in die stad is het een onveilige wereld: de misdaad tiert welig en de mensen die zwerfkinderen moeten opvangen (de zogenaamde ‘Catchers’) jagen op ouderloze kinderen en sluiten ze op (of verhandelen ze of schieten ze neer).
Gelukkig worden Sky en Chip geholpen door een jongen die al vier jaar op zichzelf woont. Hij neemt hen mee naar de krottenwijk bij de vuilnisbelt, ‘The Tip’, waar honderden daklozen (en vooral veel kinderen) hutjes hebben gebouwd van karton en spaanplaat. Bij hem zijn ze veilig.
Maar voor hoe lang? Want overal loert het gevaar …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Ian Strachan

Jaar van uitgave:
1992

Aantal pagina's:
154

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
Een tijd in de toekomst

Plaats van handeling:
UK, een niet bij name genoemde stad

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 19 genummerde hoofdstukken


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je houdt van verhalen die gaan over overleven en over je zien te redden met weinig middelen, dan is ‘Throwaways’ zeker een goede keus voor jou. Het verhaal gaat over een nare wereld: een tijd waarin het leven zo hard is geworden dat ouders hun kinderen in de steek laten en kinderen hun ouders verlaten, over in leven blijven door van een vuilnisbelt te eten, over overleven door anderen te verraden of te verkopen.
Het is een naargeestig verhaal; maar toch zul je met bewondering lezen hoe Sky en haar broertje Chip proberen het beste van hun armzalige leventjes te maken.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘Throwaways’ heb je niet veel specifieke kennis nodig. De wereld die in deze roman wordt beschreven ken je waarschijnlijk gelukkig niet uit eigen ervaring, maar toch zul je hem wel herkennen: in Afrika en Zuid-Amerika, in Azië en soms zelfs in Europa zijn plekken waar (vooral) kinderen proberen in leven te blijven door nauwelijks eetbaar voedsel en eventuele bruikbare spulletjes in vuilnisbelten te zoeken.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Throwaways’ zijn niet moeilijk. Mr Strachan gebruikt zelden ingewikkelde woorden. De alinea’s en de hoofdstukken zijn nooit lang en het verhaal kent veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Throwaways’ is nergens erg lastig. Als je een paar jaar Engelse teksten hebt gelezen, dan zul je dit verhaal vast en zeker wel begrijpen.
En dat verhaal is heftig. Er worden mensen mishandeld, er vallen doden, het leven is keihard voor jongeren als Sky en Chip. Het leven lijkt uitzichtloos: als je moet zien te overleven zonder ouders en je bent nog maar elf, respectievelijk zes jaar oud, wat zijn dan je kansen?
Toch is deze jeugdroman helemaal niet een negatief verhaal. Het verhaal is spannend en het eind zal je verbazen. Ondanks alle slechte mensen die je in deze roman tegenkomt zul je toch willen blijven doorlezen. Net zoals Sky en Chip blijven doorleven en blijven hopen op een betere toekomst …
Op basis van deze eigenschappen is ‘Throwaways’ een boek met een literair niveau B 3b en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

De young adult novel ‘Throwaways’ is heel spannend geschreven. Het verhaal is origineel: soms ontroerend, soms zielig, maar altijd boeiend. Ian Strachan weet met simpele woorden een hele wereld te creëren die niet aangenaam en zeker niet gemakkelijk is; maar ook een wereld die (helaas) misschien ooit werkelijkheid zou kunnen worden …^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De adolescentenroman ‘Throwaways’ is een verhaal met veel actie. Die actie bestaat met name uit de gebeurtenissen waarmee Sky en haar broertje Chip te maken krijgen wanneer ze hun ouders zo maar kwijtraken. Vanaf dat moment wordt overleven voor die twee een hachelijke zaak.


Tijd:

‘Throwaways’ speelt zich af in een onzekere toekomst. Het leven is Groot-Brittannië is zo zwaar geworden dat ouders soms hun kinderen aan hun lot overlaten en dat er in een stad honderden zwerfkinderen leven die op alle mogelijke manieren proberen in leven te blijven.


Plaats:

De setting van ‘Throwaways’ is een denkbeeldig stadje in Groot-Brittannië. De naam van de stad wordt nergens genoemd.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Throwaways’: zullen Sky en Chip erin slagen om te overleven in de harde wereld waarin zij wonen?


Verteller:

De roman ‘Throwaways’ heeft een alwetende verteller. Deze vertelt het verhaal vaak vanuit het perspectief van de jonge meid Sky.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Throwaways’ zijn:
• Sky: een 11–jarige meid. Ze neemt de zorg van haar broertje op zich wanneer hun ouders hen in de steek laten. Ze blijft optimistisch en ze zoekt altijd naar manieren om in leven te blijven;
• Chip: het 6-jarige broertje van Sky. Hij is een knap ventje om te zien; maar hij is eigenlijk te jong om het in het leven zonder ouders te redden;
• Dig: een jongen die Sky en Chip redt van de Catchers. Hij is al een tijdje alleen en hij is erin geslaagd om onderdak te vinden voor zichzelf en te overleven in ‘The Tip’, een woonplek voor dak- en thuislozen vlak naast de vuilnisbelt.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Throwaways’ zijn:
• Dad: de 38-jarige vader van Sky en Chip. Hij is wanhopig geworden nadat hij zijn baan verloor en nadat het hem niet lukte nieuw werk te vinden;
• Mum: de moeder van Sky en Chip;
• The Catchers (officieel ‘Child Protection Officers’): zij proberen ouderloze kinderen te vinden waarna ze hen in tehuizen opsluiten. Maar veel zwerfkinderen zijn bang dat ze kinderen mishandelen, doodschieten, uitbuiten of anders verhandelen voor veel geld;
• Horsemeat: een oude zwerver die alleen woont;
• Spindor: een Catcher; maar wel iemand die het goed voor heeft met de zwerfkinderen;
• Bewoners van ‘The Tip’: Fingers, Babe, Cherry, Childie, Boots, Buzz, Guts, Cherry, July, Popcorn, Feathers, Dozer, Jeans, Famous Pinhead;
• Berry: een zogenaamde ‘street-mother’: een 17-jarig meisje dat zich ontfermt over de dakloze kinderen;
• Mr Stin: een politicus die zegt dat hij de daklozen helpen wil;
• The Minder: de rechterhand van Mr Stin, een ambtenaar;
• Amber: een journaliste;
• Jay: een fotograaf;
• Beacon: de eigenaar van een schoenfabriekje;
• Shakey: een Catcher, een collega van Spindor;
• Doughy: een bakker;
Mules: daklozen die drugs vervoeren;
Pushers: daklozen die in drugs handelen;
Keepers: bewoners van ‘The Tip’ die kleine kinderen gevangen houden en voor hen laten werken;
Ferrets: de kinderen die voor de Keepers moeten werken (door bijvoorbeeld inbraken te plegen);
Hooligans: rijke jongeren die regelmatig in dronken toestand door ‘The Tip’ rijden om daar de armzalige hutten van de bewoners te vernielen.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De jeugdroman ‘Throwaways’ is in 1996 verfilmd als TV-film.


Overig:

De dystopische jeugdroman ‘Throwaways’ werd een paar jaar later gevolgd door een andere roman die de lotgevallen van Sky en Chip verder vertelde: Wastelanders.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Ian Strachan.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Wastelanders van Ian Strachan
Plague 99 van Jean Ure
The Baby and Fly Pie van Melvin Burgess


Citaat:
Sky shook her head. ‘Dad had a row with his family years ago, so I don’t even know where they live. Mum was an only child and her parents are both dead.’
‘Then you’ll be looking for the Tip.’
‘What tip?’’
‘That’s where most of the street kids, Throwaways like us, live. The Catchers don’t bother us much out there. They only pick us up when we come into the city, where the posh people can see us.’
Sky felt Throwaways was an exact description of herself. Her only plan, to find something to eat and return to the car, had come to nothing now that all their money and the car had disappeared. The frights she’d had as they’d wandered around, lost in the unfamiliar city, had deeply undermined her usual self-confidence. (p.20)

Vragen over het boek:

1. Waarom wil Sky niet voorgoed bij Dig wonen?
2. Wat gebeurt er met Cherry en waarom gebeurt dat met haar?
3. Hoe eindigt de vriendschap tussen Sky en Dig?
4. Waarom vertrouwt Sky het verhaal van Spindor niet helemaal?
^ Terug naar boven

Comments are closed.