4/5 - (2 stemmen)

Unseen

Niveau:
Genre: crime
Thema: detective

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1696360112117", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000015302388","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Unseen%20%28ebook%29%2C%20Karin%20Slaughter","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

Detective Lena Adams winced as she pulled off her T-shirt. She took her police badge out of her pocket, along with her flashlight and an extra clip for her Glock, and tossed them all onto the dresser. The time on her phone showed it was almost midnight. Lena had rolled out of bed eighteen hours ago and now all she wanted to do was fall back in. Not that she’d done that much lately. For the past four days, just about every waking hour had been wasted sitting at a conference room table answering questions she’d answered the day before and the day before that – navigating the usual bullshit that came from having to justify your actions to Internal Affairs.
‘Who led the raid into the house?’
‘What intelligence were you acting on?’
‘What did you expect to find?’
The internal investigator for the Macon Police Department had the dour, lifeless personality of a career pencil pusher. Every day, the woman showed up dressed in the same style black skirt and white blouse, an outfit that seemed more appropriate for greeting diners at an Olive Garden. She nodded a lot, frowned even more as she took notes. When Lena didn’t answer quickly, she’d check the tape recorder to make sure it was picking up the silences.
Lena was certain the questions were designed to provoke an outburst. The first day, she had been so numb that she’d just answered truthfully in the hope that it would soon be over. The second and third days, she’d been less forthcoming, her level of irritation rising with each passing minute. Today, she had finally exploded, which seemed exactly what the woman had been waiting for.
‘What do you think I expected to find, you miserable bitch?’

© Penguin Random House Company / Century, 2013

^ Terug naar boven

Algemeen

Will Trent krijgt een speciale, geheime opdracht van zijn baas, Amanda Wagner. Zo geheim dat hij zijn grote liefde Sara er niets over mag zeggen. Sara accepteert met tegenzin zijn stilzwijgen en zijn lange afwezigheid.
In Macon, een grote stad in de Amerikaanse staat Georgia, werkt Lena Adams al een paar jaar als detective. Ze is getrouwd met Jared Long, een 12 jaar jongere agent. Jared is – toevallig – ook nog eens de biologische zoon van Jeffrey Tolliver, de vermoorde politie-inspecteur uit Grant County, die met Sara getrouwd was.
Op een avond worden Lena en Jared in hun huis overvallen in verband met een inval van de politie van een aantal dagen eerder. Er vallen doden. Eén van degenen die het huis van Lena binnengaat is Special Agent Will Trent. Hij behoedt Lena even later voor een grote misdaad.
Maar tegelijkertijd brengt zijn betrokkenheid met deze inval hem in grote problemen. Will Trent raakt verstrikt in een net van drugsdealers, ontvoerders, afpersers en moordenaars. Het is de vraag of iemand hem als undercover agent kan helpen in deze situatie. Will staat er vrijwel alleen voor. Hij moet zich letterlijk en figuurlijk in allerlei bochten wringen om het vege lijf te redden. En daarbij moet hij veel verzwijgen. Niet alleen tegenover de onderwereld die in Macon actief is, maar ook tegenover zijn grote liefde, Sara …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Karin Slaughter

Jaar van uitgave:
2013

Aantal pagina's:
379

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2010-2015

Plaats van handeling:
USA, Georgia, de steden Macon en Atlanta

Bijzonderheden:
Een misdaadroman in 17 hoofdstukken. De hoofdstukken hebben titels als ‘Wednesday, ‘Thursday’ en ‘Friday’, maar ook verwijzen ze naar het verleden (‘Five Days before the Raid’, bijvoorbeeld) of – in het laatste hoofdstuk – naar de toekomst (‘Five Days Later’).
In het Nederlands heet het boek ‘Stille zonde’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De detective ‘Unseen’ is het volgende verhaal over Will Trent, Sara Linton en Lena Adams na Criminal. Het is geen vervolg – het verhaal speelt ongeveer een jaar later – maar het is wel handig wanneer je die drie karakters uit de vorige verhalen een beetje kent.
De roman gaat over bendes die de staat Georgia onveilig maken: drughandelaars uit Florida, Cuba en Mexico die proberen ook dit deel van het land in hun greep te krijgen.


WAT MOET JE WETEN?

Hoewel ‘Unseen’ niet echt een vervolg is op ‘Criminal’ en al die andere romans over de arts Sara Linton, Special Agent Will Trent en Detective Lena Adams, is het wel een deel uit deze – tot nu toe – dertiendelige serie. De locatie is wel grotendeels een andere: veel gebeurtenissen spelen zich af in de stad Macon, een stad die weliswaar groot is, maar die toch een stuk kleiner is dan de hoofdstad van Georgia, Atlanta.
Wat ongewijzigd is gebleven, is de spanning. En het enorme geweld dat zeer expliciet wordt beschreven. Opnieuw geen verhaal voor tere zielen.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Unseen’ zijn van goed te begrijpen. Soms is de taal lastig, vooral wanneer Ms Slaughter schrijft over de handel en wandel van de politie en van de georganiseerde misdaad. Maar het tempo van het verhaal houdt de roman zeer leesbaar.
De alinea’s zijn van een gemiddelde lengte. De hoofdstukken zijn vaak erg lang. Er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De roman ‘Unseen’ is goed te begrijpen wat de taal betreft. De woorden en zinnen zullen de meeste lezers weinig problemen bezorgen. De hoofdstukken daarentegen zijn nogal lang; het is een verhaal voor doorzetters.
Het verhaal is echter zoals we dat van Karin Slaughter gewend zijn: zeer veel gebeurtenissen, veel actie, snelle ontwikkelingen, veel geweld, een flinke portie liefde, haat en geweld.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Unseen’ een boek met een literair niveau C 4c en een taal-(ERK-)niveau B2.

 


Schrijfstijl:

Opnieuw is deze roman, ‘Unseen’, een ongelooflijk spannend geschreven verhaal. Ms Slaughter weet hoe ze haar lezers op het puntje van de stoel moet houden. Ze gebruikt veel cliffhangers, veel suspense, veel geweld en een behoorlijke portie seks in haar verhalen. Maar daarnaast is het een goed doortimmerd verhaal, met een spannende plot en een duidelijke en bevredigende uitwerking. Als je een hoofdstuk hebt gelezen, moet je doorgaan: het verhaal is ‘unputdownable’.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘Unseen’ is een verhaal met heel veel actie. Het begint met een zeer gewelddadige aanslag op Lena Adams en haar man. En vanaf dat moment vallen we van de ene heftige gebeurtenis in de andere.


Tijd:

De roman ‘Unseen’ speelt zich af ergens in de jaren 2010-2020. Het jaar wordt niet specifiek aange-geven, maar het is duidelijk dat het ongeveer het jaar moet zijn waarin het verhaal geschreven werd (2013).
De roman duurt in tijd maar een paar dagen (‘Wednesday’ tot en met ‘Friday’), maar er zijn flashbacks naar vijf dagen eerder toen de aanleiding voor de gebeurtenissen van ‘nu’ ontstond.


Plaats:

De plaats die in ‘Unseen’ vooral wordt beschreven, is de stad Macon, een plaats met ongeveer 150.000 inwoners, centraal gelegen in de zuidelijke staat Georgia.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Unseen’: wie zijn degenen die de omgeving van Macon onveilig maken en zal Will Trent (later geholpen door collega’s) in staat zijn om deze personen tijdig te ontmaskeren?


Verteller:

De roman ‘Unseen’ heeft een auctoriale verteller. Deze vertelt het verhaal voornamelijk vanuit het perspectief van de hoofdpersonen: Will, Sara en Lena.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Unseen’ zijn:
• Sara Linton: een arts uit Grant County. Zij was eerst kinderarts en patholoog-anatoom in Heartsdale, gelegen in het denkbeeldige district Grant County. Na de dood van haar man, Chief Inspector Jeffrey Tolliver, nam ze een baan als arts in het ziekenhuis van Atlanta, de grootste stad van de staat Georgia;
• Will Trent: Special Agent van de Georgia Bureau of Investigation (GBI). Hij werkt als detective voor de staat Georgia, vanuit de stad Atlanta. Hij is een bijzonder goede politieman, ondanks zijn dyslexie en zijn traumatische verleden;
• Lena Adams: een 38-jarige detective in Macon, een stad van 150.000 inwoners. Zij is een toegewijde politievrouw; ze had een traumatisch verleden en ook haar huidige leven verloopt zelden zoals ze gehoopt had. Sinds een jaar ongeveer werkt ze in Macon, waar ze samenwoont met de (eveneens) politieman Jared Long.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Unseen’ zijn:
• Faith Mitchell: Special Agent van de GBI, een directe collega van Will Trent;
• Amanda Wagner: Deputy Director van de Georgia Bureau of Investigation (GBI), de leidinggevende van Will en Faith;
• Jared Long: de 26–jarige echtgenoot van Lena Adams. Hij is politieman, net als zijn vrouw Lena en zijn (vermoorde) vader, Jeffrey Tolliver;
• Major Denise Branson: de hoofdinspecteur van de Macon Police Department;
• Detective Paul Vickery: de collega van Lena;
• DeShawn Franklin, Keith McVale, Mitch Cabello, Eric Haigh: collega’s van Lena;
• Lonnie Gray: de inspecteur van politie in Macon;
• Anthony Dell: een onderwereldfiguur, het contact van Will Trent;
• Darnell (‘Nell’) Long: de moeder van Jared. Zij kreeg een kind van Jeffrey Tolliver en heeft hem dat nooit verteld;
• Jerry Long: de echtgenote van Nell en de stiefvader van Jared;
• Sid Waller, Elian Ramirez, Diego Nuňez, Fred Leroy Zachary en Samuel Marcus Lawrence: drugsdealers uit Florida;
• Charlie Reed: de forensische inspecteur van de GBI;
• Big Whitey: een onderwereldfiguur uit Florida;
• Cayla Martin: een verpleegster aan het ziekenhuis van Macon;
• Ruth: een verpleegster aan het ziekenhuis van Macon.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘Unseen’ is niet verfilmd.


Overig:

De roman ‘Unseen’ is een roman over de Special Agent Will Trent, zijn geliefde Dr. Sara Linton en Detective Lena Adams. De roman komt in tijd na de roman Criminal, die ook Sara en Will als hoofdpersonen had.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Karin Slaughter.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Hold Tight van Harlan Coben
• The Red Room van Nicci French
• The Finder van Colin Harrison


Citaat:
The redneck held up his hands so Will could watch what he was doing. The handle on his folding knife was pearl with gold accents. The light caught on the blade as he opened it. There was blood on the hinge, caked into the rivets, probably from carving X’s into the man tied to the chair. The redneck was a natural with the knife. He held the handle with a light grip, almost like another thumb or finger. (p.213)

Vragen over het boek:

1. Waarom doet Will Trent zo geheimzinnig tegenover Sara Linton over zijn werk?
2. Wat is de reden dat de ‘bad guys’ zich in Macon willen vestigen?
3. Analyseer het karakter van Anthony (‘Tony’) Dell aan de hand van een drietal fragmenten uit de roman.
4. In welk opzicht is het ziekenhuis van Macon een belangrijke setting in deze roman?
^ Terug naar boven

Comments are closed.