Het begin!
Now it’s Friday at the sheriff’s office. Feels like a Friday at school or something. School – don’t even fucken mention it.
I sit waiting between shafts of light from a row of doorways, naked except for my shoes and Thursday underwear. Looks like I’m the first one they rounded up so far. I ain’t in trouble, don’t get me wrong. I didn’t have anything to do with Tuesday. Still, you wouldn’t want to be here today.
© Faber and Faber, 2003
^ Terug naar boven
Algemeen
Gelukkig slaagt Vernon er na een tijdje in om te ontsnappen. Hij vlucht zo snel hij kan naar San Antonio en Houston en later nog verder naar het zuiden van Texas en daarna naar Mexico. Zelf is hij overtuigd van zijn onschuld en hij gelooft in een eerlijke rechtspraak, die er waarschijnlijk wel voor zal zorgen dat hij vrijgesproken wordt van deze gruwelijke misdaad. Ook denkt hij in Mexico telkens aan dat ene meisje, Taylor, dat zijn meisje zou kunnen worden als hij haar weer ontmoet.
Maar terwijl Vernon de kost probeert te verdienen en probeert te overleven in Mexico, komen de dienaren van de wet steeds dichterbij, op zoek naar de massamoordenaar …
^ Terug naar boven
Boekinformatie
ERK Niveau:
B2Schrijver:
DBC PierreJaar van uitgave:
2003Aantal pagina's:
277Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2000-2010Plaats van handeling:
USA, het platteland van Texas en van Mexico.Bijzonderheden:
Een roman in 27 genummerde hoofdstukken. Het boek heeft vijf delen, ‘Acts’ genaamd:Act I: ‘Shit happened’
Act II: ‘How I spent my summer vacation’
Act III: ‘Against all odds’
Act IV: ‘How my summer vacation spent me’
Act V: ‘Me ves y sufres’
In het Nederlands heet het boek eveneens ‘Vernon God Little’.
^ Terug naar boven
Het boek - onderwerp
IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?
De roman ‘Vernon God Little’ is een verhaal over coming-of-age, maar het gaat ook over goed en kwaad, over schuld en boete. Als lezer word je geconfronteerd met een massamoord die al gepleegd is wanneer het verhaal begint. Er is een ‘schuldige’ gearresteerd, maar het blijft lang onduidelijk wie die verdachte precies is en of hij de dader is van de moorden. Het al of niet schuldig zijn van de hoofdpersoon is een belangrijk thema in het boek; het geeft een thrillerelement aan de roman.
WAT MOET JE WETEN?
‘Vernon God Little’ gaat over het al of niet schuldig zijn van een jonge verdachte. Het is een verhaal zoals je dat waarschijnlijk wel kent van de film of van de TV. Misdaden worden – zo lijkt het – in een land als de USA snel gepleegd. We kennen met name de trieste voorbeelden van schietpartijen op Amerikaanse scholen. Maar ook wordt een verdachte in die zelfde USA vaak snel schuldig bevonden en daarna al even snel veroordeeld (en, indien mogelijk, ter dood gebracht).
^ Terug naar boven
Het boek - Moeilijkheid
DE TAAL
De woorden en de zinnen in ‘Vernon God Little’ zijn vaak lastig. Dat komt soms doordat het moeilijke woorden zijn, maar minstens zo vaak komt het omdat er veel spreektaal, slang (jongerentaal of taal van de Texanen) wordt gebruikt.
Wat opvallend is aan deze roman wat de woorden betreft, is het aantal vloek- en scheldwoorden. Veel lezers zullen zich daaraan storen (‘School – don’t even fucken mention it’). Het is duidelijk de taal van de scholier die nooit een blad voor de mond neemt. Qua taal lijkt deze roman erg op The Catcher in the Rye, waarin de hoofdpersoon Holden Caulfield – ook op de vlucht voor alles en iedereen – ook zodanig vloekte en schold dat de roman op veel Amerikaanse scholen verboden werd (en nog steeds wordt). Dat lot was ‘Vernon God Little’ ook beschoren (ondanks de literaire prijzen die het boek won).
Maar de rechttoe-rechtaan taal heeft uiteraard ook zijn aantrekkingskracht voor een grote groep (vaak jongere) lezers.
DE TAAL EN HET VERHAAL
Zoals opgemerkt is de taal in ‘Vernon God Little’ nogal expliciet en vaak confronterend (veel vloek- en scheldwoorden). Het is duidelijk dat hier een jongere aan het woord is die zich vaak ergert en die niet geleerd heeft genuanceerd te denken of te spreken.
Deze taal past ook bij het verhaal. Zoals Vernon spreekt zo denkt hij ook: direct en ongenuanceerd. Het is een jongere die moeite heeft te vertellen wat er precies gebeurd is. Het is de vraag of hij dat eigenlijk zelf wel weet en of hij de gebeurtenissen wel goed navertellen kan.
Het verhaal is hierdoor soms fragmentarisch en voor meerdere uitleg vatbaar. Bovendien is de humor die gebruikt wordt een vorm van zwarte humor, die een satirische blik geeft op de gebeurtenissen en de karakters in deze zuidelijke staat van de USA.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Vernon God Little’ een boek met een literair niveau C 5b en een taal-(ERK-)niveau B2.
Schrijfstijl:
De auteur DBC Pierre gaf met zijn eerste roman ‘Vernon God Little’ direct blijk van een satirische kijk op het leven, een schrijfstijl die hij later (zoals in de roman Ludmila’s Broken English, bijvoorbeeld) zou voortzetten. ‘Vernon God Little’ wordt beschreven vanuit het perspectief van de jonge scholier Vernon, een puber met een kritische kijk op de wereld. De zwarte humor van de hoofdpersoon zorgt voor hilarische, maar soms ook veelzeggende beschrijvingen in de roman. Bijvoorbeeld wanneer Vernon het heeft over zijn ‘condition’: hij vertelt met de nodige zelfspot en gêne over zijn stoelgang. En het hilarische is dat zijn afwijkende stoelgang uiteindelijk een cruciale rol zal spelen in het proces rond de massamoord. Vele originele twists en turns in het verhaal zorgen ervoor dat de lezer zich zelden verveelt en continu moet blijven opletten.
^ Terug naar boven
Het boek - het verhaal
Actie:
‘Vernon God Little’ is een verhaal met vrij weinig actie, met name in het begin. De auteur legt – in de woorden van de verteller Vernon – heel veel uit: over situaties, over personages uit zijn dorp. Zelfs wanneer we begrijpen dat de jongen vanwege een massamoord gevangengehouden wordt, hebben we nog niet het gevoel dat hier veel spectaculairs is gebeurd of zal gaan gebeuren.
Later in het verhaal – vooral nadat Vernon op de vlucht is geslagen – komt er meer tempo in het verhaal. En de ontknoping is uiteindelijk zeer verrassend.
Tijd:
De roman ‘Vernon God Little’ is een verhaal uit het begin van de 21e eeuw. Dat is het enige wat vermeld wordt in de ondertitel van het boek. Uit het verhaal zelf is aan de hand van muziek en merknamen (‘Nike: Jordan New Jacks’, ‘Calvin Kleins’) op te maken dat het verhaal zich afspeelt rond de tijd waarin het geschreven werd (2003).
Het verhaal wordt chronologisch verteld en het speelt zich af over een periode van een aantal weken.
Plaats:
De setting van ‘Vernon God Little’ is het zuiden van de USA en het noorden van Mexico. Vernon woont in de denkbeeldige plaats Martirio, een dorpje in de Amerikaanse staat Texas. Martirio wordt door Vernon ‘the barbecue sauce capital of Texas’ genoemd. Als Vernon later uit de politiecel ontsnapt, vlucht hij via de steden Houston en San Antonio naar het zuidelijke platteland van Texas en daarna verder naar het buurland Mexico.
Verhaallijn:
Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Vernon God Little’: wat is er precies op de school gebeurd en wat had Vernon daar mee te maken?
Verteller:
De roman ‘Vernon God Little’ heeft een ik-verteller, wat meestal zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief. Wat er gebeurd is in het verleden (de moord op de scholieren) en wat er daarna gebeurt met Vernon (de arrestatie, de ontsnapping) is vaak heel onduidelijk. We hebben alleen de getuigenis van de verteller die ons een zeer subjectief verhaal geeft. Ook de moeder van Vernon blijft een onduidelijk personage, over wie we nooit precies weten wat zij echt denkt of doet.
In zijn verhaal is Vernon – vaak ongewild – bijzonder grappig (en vaak ook vulgair). Een voorbeeld:
‘Man, remember the Great Thinker we heard about in class last week?’
‘The one that sounded like ‘Manual Cunt’?’
‘Yeah, who said nothing really happens until you see it happen.’ (p.17)
^ Terug naar boven
Het boek - de karakters
Hoofdkarakters:
De hoofdkarakters in ‘Vernon God Little’ zijn:
• Vernon Gregory Little: de 15- (later 16-) jarige verteller en de hoofdpersoon van het verhaal dat naar hem genoemd is;
• Doris Eleanor Little: een alleenstaande moeder, de moeder van Vernon. Zij probeert de problemen in haar leven op te lossen door veel te eten (bijvoorbeeld in de ‘Bar-B-Chew Barn’);
• Eulalio Ledesma (‘Lally’): een journalist die een cruciale rol zal spelen in het verhaal;
• Taylor Figueroa: een door Vernon aanbeden (maar ogenschijnlijk onbereikbare) liefde.
Bijfiguren:
De belangrijkste bijfiguren in ‘Vernon God Little’ zijn:
• Vriendinnen en buren van Vernon en zijn moeder, die zich allemaal op hun eigen manier bezighouden met de gebeurtenissen;
• Jesus Navarro: Vernons vriend van Mexicaanse afkomst die door klasgenoten wordt gepest;
• Deputy Vain Gurie: de plaatselijke hulpsheriff;
• Marion Nuckles: een docent van Vernon; zij was getuige van het bloedbad;
• Palmyra (‘Pam’): de beste vriendin van Vernons moeder, een altijd hongerige dame;
• Dr. Goosens: een psychiater uit een instelling waar Vernon naar toe wordt gestuurd;
• Ella: een meisje dat Vernon later leert kennen;
• Pelayo: een vrachtwagenchauffeur die Vernon een lift geeft;
• Medeveroordeelden en personeel in de gevangenis waar Vernon terechtkomt, zoals Officer Jones (‘Jonesy’) en Clarence Lasalle.
^ Terug naar boven
Het boek - verder
Film:
De roman ‘Vernon God Little’ is niet verfilmd. Wel zijn er toneelstukken uitgevoerd, gebaseerd op de roman. Ook zijn er plannen voor een verfilming.
Overig:
DBC Pierre is het pseudoniem van Peter Warren Finlay. Met zijn eerste roman Vernon God Little won Pierre de Man Booker Prize in 2003. DBC Pierre had ‘Vernon God Little’ in eerste instantie bedoeld als het eerste deel van een trilogie, die verder bestond uit de twee romans die hij later zou schrijven: Ludmila’s Broken English (2006) en Lights out in Wonderland (2010).
^ Terug naar boven
Auteur en Werken
Link naar pagina over auteur
-->Informatie over DBC Pierre.^ Terug naar boven
Meer
Leessuggesties:
Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Ludmila’s Broken English van DBC Pierre
• In Cold Blood van Truman Capote
• The Catcher in the Rye van J.D. Salinger
Citaat:
‘Boy, you really missed the boat. I’ll make it simple, so’s even funkin you can understand. Papa God growed us up till we could wear long pants; then he licensed his name to dollar bills, left some car keys on the table, and got the fuck outta town.’ Water rushes to his eye-holes. ‘Don’t be looking up at no sky for help. Look down here, at us twisted dreamers.’ He takes hold of my shoulders, spins me around, and punches me towards the mirror on the wall. ‘You’re the God. Take responsibility. Exercise your power.’Vragen over het boek:
1. Wie is de dader van de massamoord? In welk opzicht is deze moord verklaarbaar?
2. Welke rol spelen de moeder van Vernon en Taylor Figueroa in het verhaal?
3. Leg uit waarom de setting van deze roman belangrijk is geweest voor het verloop van het verhaal.
4. Wat zou DBC Pierre met deze roman hebben willen aantonen volgens jou?
^ Terug naar boven
Comments are closed.