2/5 - (1 stemmen)

Vicki’s Habit

Niveau:
Genre: coming-of-age
Thema: addiction

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
Het boek is niet via bolcom verkrijgbaar.

SNEL NAAR...

Het begin

12 August

Dear Mr Jones,
I only put dear because I’ve been well brought up. I don’t think you’re a dear person at all.
And this is all you’ll get out of me.
Name: Vicki Lester
Age: 15
Address: Check your school files in the office. You have to earn your money somehow.
Interests: Drinking alcohol with my friends. School.
Dislikes: Stupid programs like this one. People who try to interfere with my very pleasant life.
V. Lester

15 August

So I wouldn’t talk much today, Mr Jones. You haven’t quite been the big hit with me that you reckoned on, have you? It takes more than a social worker with big brown eyes to get me in, you know. What a crummy job you’ve got, talking to people like me who don’t want to have anything to do with you. Hope the money’s good. No, I take that back. Hope it’s lousy and you consider resigning.
V. Lester

© Penguin Random House Company / Puffin Books, 1994.^ Terug naar boven

Algemeen

Als Vicki Lester voor de zoveelste keer dronken in de klas zit, besluit de directeur van haar school dat ze een programma moet volgen: ze moet regelmatig overleg hebben met de sociaal werker, Mr Jones. Maar Vicki voelt daar niets voor; ze heeft geen probleem. Vindt ze zelf.
Maar ze drinkt wel veel: wodka, whisky, dat soort spul, vaak gemengd met cola. En dat drinken doet ze samen met haar beste vriendin Sharon. Sharon is vaak ladderzat: ze maakt ruzie, ze valt op straat en ze geeft veel over. Gelukkig heeft Vicki dat niet: die kan echt heel goed tegen drank. Dus wanneer Mr Jones voorstelt dat Sharon een afkickprogramma gaat volgen, vindt Vicki dat een prima idee. Ze spreekt af dat ze Sharon zal helpen. Zelf heeft ze geen hulp nodig. Ze kan wel een week zonder drank als ze dat zou willen.
Toch?^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
A2

Schrijver:
Maureen Stewart

Jaar van uitgave:
1986

Aantal pagina's:
68

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1980-1990

Plaats van handeling:
Australië, Melbourne

Bijzonderheden:
Een korte jeugdroman in dagboekfragmenten
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De jeugdroman ‘Vicki’s Habit’ gaat over de gevaren van alcohol. Het is al een verhaal uit 1986, maar het is nog zeer actueel voor pubers van nu. Veel docenten – en de sociaal werker – zien het probleem van Vicki en haar vrienden/vriendinnen, maar Vicki, die vrienden en hun ouders zien die problemen vaak niet.
Als je een tamelijk heftig verhaal wilt lezen over hoe sommige jongeren omgaan met drank, dan moet je dit boekje lezen.


WAT MOET JE WETEN?

Vicki’s Habit’ is heel simpel te lezen. Het verhaal speelt zich af in een Australische stad, maar dat had overal kunnen zijn. Maureen Stewart vertelt een verhaal dat helaas nog steeds heel actueel is.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen van ‘Vicki’s Habit’  zijn echt gemakkelijk. Geen enkele lezer die een paar jaar Engels heeft gehad zal een probleem hebben met de taal. Het boek is geschreven als een soort dagboek: er zijn veel korte alinea’s en de dagboekfragmenten lezen als korte hoofdstukken. Vicki vertelt haar verhaal over haar vrienden en vriendinnen zonder daarbij dialogen te gebruiken.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Vicki’s Habit’ is gemakkelijk te lezen wat de taal betreft. Maar ook wat het verhaal betreft is dit niet een moeilijke roman. Het is een rechttoe-rechtaan verhaal over een 15-jarig meisje dat veel te veel drinkt. Ze heeft dat zelf niet in de gaten, maar wij als lezers zeker wel. We hebben ook een vermoeden dat het wel eens mis zou kunnen gaan. Er komt wel hulp van docenten, van een sociaal werker en van een broer, maar of dat Vicki op tijd van haar verslaving zal kunnen afhelpen?
Op basis van deze eigenschappen is Vicki’s Habit een boek met een literair niveau B 2c en een taal-(ERK-)niveau A2.


Schrijfstijl:

De jeugdroman ‘Vickis Habit’ is heel spannend geschreven. Van dag tot dag leef je met Vicki mee. Soms gaat het goed met haar, dan weer iets minder. En tot op de laatste bladzijde is het onzeker wat er uiteindelijk met Vicki zal gebeuren.
Het verhaal is geschreven in de vorm van een dagboek. Vicki moet per dag invullen wat ze denkt en doet en wat haar plannen zijn. Dat maakt dat wij als lezer heel dicht op de huid van Vicki zitten en dat we precies met haar en met haar sociaal werker mee kunnen voelen.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

Vickis Habit’ is een verhaal met veel actie. Die actie bestaat vaak uit feesten waarbij te veel drank wordt gebruikt. Dat drankmisbruik leidt tot misselijkheid, overgeven en knokpartijtjes. Kortom: niet zo’n vrolijk beeld.


Tijd:

De jeugdroman ‘Vickis Habit’ speelt zich af in de jaren 1980-1990. Het hele verhaal – en dus ook het dagboek – duurt van 12 augustus tot 7 december, een maand of vier ongeveer. Er zijn vrijwel geen flashbacks: als lezer krijgen we niet een beeld waarom Vicki zo veel drinkt. Problemen thuis zijn er niet echt; er is gewoon te veel drank beschikbaar (waar een 15-jarige gemakkelijk bij kan komen).


Plaats:

De plaats waar ‘Vicki’s Habit’ zich helemaal afspeelt wordt pas op de laatste bladzijde genoemd: het is de Australische stad Melbourne. Op zich maakt dat niet veel uit: het verhaal had zich – helaas – op elke plek kunnen afspelen, of het nu een stad of een dorp is.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Vicki’s Habit’: zal Vicki haar drankprobleem erkennen en zal ze dat probleem kunnen bestrijden?


Verteller:

De young adult novel ‘Vicki’s Habit’ heeft een ik-verteller, wat vaak zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief. Vicki schrijft vrijwel het gehele verhaal – op een paar commentaren van de sociaal werker Mr Jones na. Vicki is ervan overtuigd dat ze geen probleem heeft. Bij anderen ziet ze die problemen wel: overgeven, zich misdragen, vechten, slapen tijdens de lessen op school. Maar ondanks het overleg met haar sociaal werker snapt ze niet echt wat er met haar aan de hand is.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Vicki’s Habit’ zijn:
• Vicki Lester: een 15-jarig meisje uit Melbourne. Zij drinkt erg veel, maar ze ziet daar zelf geen probleem in;
• Mr Jones: de sociaal werker die bijna dagelijks gesprekken met Vicki heeft. Hij speelt niet echt een rol in het verhaal, maar hij is wel de spil van het verhaal, omdat Vicki al haar brieven als een soort dagboek aan hem stuurt.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Vicki’s Habit’ zijn:
• Sharon Johnson: de beste vriendin van Vicki. Zij drinkt heel veel en ze kan er duidelijk slecht tegen (ze geeft vaak over en ze misdraagt zich constant);
• Eddie Lester: de keurige 20-jarige broer van Vicki. Hij is student medicijnen; hij drinkt niet en hij probeert zijn zus op het goede pad te krijgen;
• Pete Lester: de andere broer van Vicki. Hij is metselaar en hij woont nog thuis. Regelmatig zorgt hij voor drank voor zijn jongere zus;
• Jerry Connolly: de vriend van Sharon. Hij heeft rijke ouders en hij heeft meestal veel drank tot zijn beschikking;
• De ouders van Vicki Lester: aardige mensen die het probleem van hun dochter niet zien;
• Mrs Johnson: de moeder van Sharon. Een gescheiden vrouw die niet drinkt en niet wil dat haar dochter Sharon dezelfde kant opgaat als haar ex-man;
• Vrienden en vriendinnen van Vicki en Sharon;
• Docenten van Vicki en Sharon.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De jeugdroman ‘Vickis Habit’ is niet verfilmd.


Overig:

‘Vicki’s Habit’ is een behoorlijk heftig boek over alcoholverslaving. Het verhaal lijkt qua schrijfstijl veel op de (dagboek-)verhalen van John Marsden (die ook over Australische teenagers schrijft).
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Maureen Stewart.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Go Ask Alice van Anonymous
• Confessions of a Teenage Baboon van Paul Zindel
• Letters from the Inside van John Marsden


Citaat:
Sharon said you mentioned A.A. to her. As she probably told you, she’s thinking about it. The bit she doesn’t like is that she has to give up drinking entirely, and I can see her point! I wouldn’t consider it myself. But then I have no problems about drinking. I can give it up for a week just like that, can’t I? (p.42)

Vragen over het boek:

1. Hoe gaan de ouders van Vicki en de moeder van Sharon om met het drankgebruik van hun dochters?
2. In hoeverre zijn de broers van Vicki een gunstige of een ongunstige factor in het drankmisbruik van Vicki?
3. Hoe gaat het verder met Sharon zich en hoe komt dat eigenlijk?
4. Wat vind je van het eind van de roman? Had je dit einde verwacht? Waarom vind je dat?

^ Terug naar boven

Comments are closed.