3/5 - (1 stemmen)

Zero Day

Niveau:
Genre: crime
Thema: adventure

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1693248029750", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000025735370","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"John%20Puller%20Series%20-%20Zero%20Day%20%28ebook%29%2C%20David%20B...","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

The cloud of coal dust driven deeply into his lungs nearly caused Howard Reed to pull his mail truck off the road and throw up onto the stunted, burnt grass. But he coughed and spat and tightened his gut. Reed worked the accelerator and raced past the haul roads where dump trucks lumbered across, spewing black grit into the air like burning confetti. That same air was filled with sulfur dioxide because a coal waste pile had caught on fire, as they often did. These elements would drift up into the sky, react with oxygen to form sulfur trioxide, and then clamp onto water molecules to create a potent compound that would later fall back to earth as toxic acid rain. None of it was a trusty recipe for environmental harmony.
Reed kept his hand tightly on the special mechanism, and his eighteen-year-old Ford Explorer with the rattling tailpipe and shuddering transmission stayed on the cracked asphalt. His mail truck was his personal vehicle and had been modified to allow him to sit in the passenger seat and pull up flush to the mailboxes on his route. This was accomplished in part by an apparatus that looked like the fan belt in a car. It allowed him to steer, brake, and accelerate from the right side of the car.

© Hachete Book Group / Grant Central Publishing, 2011.

^ Terug naar boven

Algemeen

John Fuller Jr. was militair in Afghanistan en in Irak, waar hij allerlei gevaarlijke missies uitvoerde. Nu is hij terug in de USA om opnieuw voor het leger aan de slag te gaan, ditmaal in zijn eigen land. Fuller is jong, intelligent, vrijgezel, de zoon van een beroemde generaal, oersterk en voor niemand bang. En dat hij niet bang is, komt goed uit wanneer hij naar het stadje Drake in West Virginia moet afreizen.
In dat slaperige mijnstadje wonen heel veel werklozen, veel tamelijk arme mijnwerkers en een paar heel rijken. Bij de laatsten hoort Roger Trent met zijn gezin. Hij is de eigenaar van Trent Exploration, een mijnbedrijf dat de bergen in West Virginia afgraaft op zoek naar kolen.
Als Fuller kennismaakt met politie-inspecteur Samantha Cole, wordt meteen de reden van zijn bezoek aan het stadje duidelijk: er zijn vier mensen uit één gezin vermoord: een man, zijn vrouw en hun twee kinderen. De man, Reynolds, werkte voor het Pentagon in Washington. Dat is dan ook de reden dat Fuller erop uitgestuurd is: het Pentagon vindt dit een te lastige – en te delicate – zaak voor de plaatselijke politie. Maar Fuller beseft al snel dat het ook een gecompliceerde zaak is: al binnen een dag ontdekt hij drie andere moorden. De politieagent die het plaats delict moest bewaken is vermoord, evenals de overburen van het vermoorde gezin.
Wanneer Fuller samen met de serieuze Cole onderzoek doet, ontdekt hij allerlei onderlinge banden tussen de mensen in het mijnstadje. Eén van de vermoorde vrouwen werkte voor Trent Exploration, Reynolds kreeg een pakketje van een onderzoeksbureau uit een andere staat. Bovendien blijkt Sam Cole de zus van Jean Trent te zijn en heeft ze ook nog een (vrij onaangepaste) broer. Als er een moordaanslag op Cole en Fuller wordt gepleegd, begrijpt de laatste dat er personen zijn die niet stoppen na een paar moorden: ze willen ten koste van alles voorkomen dat Fuller ontdekt wat er in Drake verborgen moet blijven.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
David Baldacci

Jaar van uitgave:
2011

Aantal pagina's:
434

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2010-2020

Plaats van handeling:
USA, West Virginia, een (denkbeeldig) mijnstadje in de heuvels

Bijzonderheden:
Een misdaadroman in 96 hoofdstukken
‘Zero Day’ is de eerste roman in een serie over Special Agent John Puller.
In het Nederlands heet het boek ‘De provocatie’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je houdt van misdaadverhalen met een stoere militair in de hoofddrol, dan is ‘Zero Day’ zeker een aanrader voor jou. De hoofdpersoon is jong, sterk, vaderlandslievend: een held die voor niets en niemand bang is. Bovendien ontmoet hij een mooie en zeer zelfbewuste (en vrijgezelle) dame: het hoofd van politie, Sam Cole. Dus alle redenen voor een spannend (en misschien wel romantisch) verhaal.
Sommige lezers zullen verhalen over dit soort mannetjesputters iets te veel van het stoere vinden. Maar voor degenen die van de verhalen van Robert Ludlum, John Grisham, James Clavell, Alistair MacLean, Leon Uris of Ian Fleming houden, is dit een prima keus.


WAT MOET JE WETEN?

‘Zero Day’ gaat over het onderzoeken van een aantal moorden. Het verhaal is soms nogal specialistisch: vooral wanneer het gaat over politiezaken, militaire ondernemingen of geheime diensten. Maar wanneer je die diensten en de woorden daarover niet zo goed begrijpt zal dat geen probleem vormen om het verhaal te snappen: ook zonder de kennis van dat specifieke jargon is het verhaal van Fuller en Cole goed te volgen.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De roman ‘Zero Day’ is heel leesbaar. De woorden zijn meestal niet moeilijk (behalve als het over de geheime dienst, het leger of over de politie gaat). De hoofdstukken zijn heel kort: het boek telt 96 (!) hoofdstukken, dat zijn zo’n 4 pagina’s per hoofdstuk. Er zijn heel veel dialogen en er zit een geweldig tempo in het verhaal: in elk hoofdstuk is er wel iets nieuws te melden.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De woorden en de zinnen in ‘Zero Day’ zijn niet echt moeilijk voor de geïnteresseerde lezer. Als je graag verhalen leest over misdaden, geheime diensten of mysterieuze moorden, dan is dit verhaal zeker goed leesbaar voor jou. Zo nu en dan een moeilijk woord heeft meestal betrekking op een (vaak geheime) overheidsinstelling of op een legeronderdeel. Qua beschrijvingen is deze roman zeker niet lastig.
Ook het verhaal is goed te volgen. Je hebt als lezer eerst geen idee waar dit verhaal naar toe zal gaan, maar na een aantal hoofdstukken wordt het verhaal duidelijker en je leert – samen met Fuller – van alles en nog wat over de inwoners van het stadje en over de redenen voor de misdaden die hier zijn gepleegd.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Zero Day’ een boek met een literair niveau C 4a en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

De roman ‘Zero Day’ is heel spannend geschreven: een echte pageturner. David Baldacci lijkt het patent op dit soort romans te hebben; dat is dan ook de reden dat zijn boeken vrijwel allemaal bestsellers zijn. Met heel weinig woorden kan hij een enorme suspense opbouwen (en deze ook volhouden): voor een hoofdstuk heeft hij vaak maar een bladzijde of drie, vier nodig.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De thriller ‘Zero Day’ is een verhaal met zeer veel actie. In het eerste hoofdstuk worden vier moorden ontdekt. Die worden al snel gevolgd door nog meer moorden. Wanneer de hoofdpersonen op jacht gaan naar de daders, komen ze van de ene netelige situatie in de andere. Samen met de hoofdpersonen vraag je je als lezer af, wanneer er iets duidelijk zal worden over de mysterieuze misdaden in dit kleine stadje.


Tijd:

‘Zero Day’ speelt zich af ergens in de periode 2010-2015. Er worden mobiele telefoons en computers gebruikt, karakters zoeken hun doelen met geavanceerde navigatiesystemen en ook de misdaad bedient zich van de modernste wapens. Het verhaal duurt een aantal dagen en het wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De setting die in ‘Zero Day’ vooral wordt beschreven, is  het denkbeeldige mijnstadje Drake in de staat West Virginia (aantal inwoners: 6.473). Dit gebied wordt beschreven als een armoedige streek. Het land in de omgeving is kapotgemaakt door de mijnbouw die daar al heel lang heeft plaatsgevonden. Nu de mijnen leeggehaald zijn, worden de kolen aan de oppervlakte gewonnen. Daarvoor worden hele bergen afgegraven. Bergen waarvan de grond wordt verplaatst om elders van een dal een nieuwe berg te maken. Maar dan met de vruchtbare grond en planten onderop en de kale rotsen aan de oppervlakte. Dit deel van West Virginia wordt daardoor getroffen door een grote ecologische ramp.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Zero Day’: zal het Special Agent Fuller lukken om – samen met Police Sergeant Sam Cole – de misdaden op te lossen die in het stadje zijn gepleegd?


Verteller:

De roman ‘Zero Day’ heeft een auctoriale verteller. Deze vertelt het verhaal voornamelijk uit het perspectief van John Fuller. De man is dapper, ondernemend en onverschrokken. Maar ook is hij een oud-militair met angstdromen over Afghanistan. En hij is een man met een eigenaardige familie.
Soms wordt het verhaal bekeken vanuit het perspectief van Sergeant Sam Cole. Ook zij is recht door zee en vrij onverschrokken. En ook zij heeft een interessante familie …
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Zero Day’ zijn:
• Special Agent John Puller: een 35-jarige oorlogsveteraan. Hij werkt als geheim agent bij de Criminal Investigative Division (CID) van het Amerikaanse leger;
• Sergeant Samantha Cole: de 36-jarige politie-inspecteur uit Drake, West Virginia.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Zero Day’ zijn:
• Roger Trent: de 47–jarige eigenaar van het mijnbouwbedrijf Trent Exploration;
• Jean Trent-Cole: de 38-jarige vrouw van Roger, en de zus van Samantha Cole;
• Randy Cole: de broer van Samantha en Jean;
• Bill Strauss: de onderdirecteur van Trent Exploration;
• Dickie Strauss: de zoon van Bill Strauss, een oud-militair;
• Agenten die voor Sam Cole werken: Larry Wellman, Landry (‘Lan’) Monroe, Lou Jenkins;
• Pat Lindemann: de sheriff van het stadje Drake;
• Lieutenant General ‘Fightin John’ Fuller: een leger generaal; de vader van John en Robert;
• Robert Fuller: de 37-jarige broer van John Jr. en de zoon van John Sr. Hij zit een levenslange gevangenisstraf uit;
• Howard Reed: een pakketbezorger in Drake;
• Don White: het hoofd van de Criminal Investigative Division uit Quantico, Virginia, de baas van John Fuller;
• Eric Treadwell (43) en Molly Bitner: de overburen van de Halverstons;
• Matthew en Stacey Reynolds en hun zoon en dochter: het gezin dat tijdelijk in het huis van de Halverstons woont;
• Meghan Trent: de 14-jarige dochter van Roger en Jean Trent.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘Zero Day’ is niet verfilmd.


Overig:

De misdaadroman ‘Zero Day’ is de eerste roman in een serie rond Special Agent John Puller.
De serie bestaat tot nu toe uit de delen:
– ‘Zero Day’ (2011)
– ‘The Forgotten’ (2012)
– ‘The Escape’ (2014)^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over David Baldacci.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Gray Mountain van John Grisham
• The Good Guy van Dean Koontz
• The Finder van Colin Harrison


Citaat:
A moment later he was on the move. For a big man he could move with almost no sound. It was both easy and hard. Long legs, less movement to cover more ground. But big men were not noted for being light on their feet. People always assumed someone his size would sound like an elephant coming. Some had thought that right before their deaths.
Puller hoped tonight would be another example of this. (p.338)

Vragen over het boek:

1. Waarom wordt John Fuller Jr. op onderzoek naar het stadje Drake gestuurd, terwijl dit toch eigenlijk een zaak voor de politie is?
2. Waarom is Roger Trent geliefd en gehaat in de wijde omtrek?
3. Wat is het verschil – in karakter, in gedrag en in leven – tussen de zussen Sam Cole en Jean Trent?
4. Wat is de betekenis van de titel van  het boek: ‘Zero Day’? Wat vind je van deze titel?
^ Terug naar boven

Comments are closed.