3/5 - (3 stemmen)

A Gift from Bob

Niveau:
Genre: autobiography
Thema: Christmas

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1693422506733", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000033217321","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"A%20Christmas%20Gift%20from%20Bob%20%28ebook%29%2C%20James%20Bowen","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

It was still a few weeks before Christmas but inside the swish hotel near Trafalgar Square the party was already in full swing. The huge, mirrored ballroom was buzzing; there must have been more than two hundred people milling around, chatting and laughing. A small army of smartly dressed waiters and waitresses were circulating with trays of champagne, wine and tasty-looking canapés. Everyone was in a festive mood.
The lunchtime gathering had been organized by one of the biggest publishers in London and was dotted with well-known authors. Every now and then I’d see a face that looked familiar, then realized I’d seen them on television or in a newspaper.
To judge by the way they greeted each other with flamboyant hugs and kisses, a lot of the party-goers were old friends. I, on the other hand, barely knew a soul.
A part of me felt a little bit like a gatecrasher, as if I was there on false pretences somehow. Except that I wasn’t.
To begin with, the smart gold-embossed card inviting me and my ‘plus one’ was still tucked inside my leather jacket, where I intended to keep it as a memento. Also, a few minutes earlier, as everyone had gathered in the room, the hostess of the party, the head of the company, had publicly thanked a few of the authors who had braved the cold weather to be there. One of the names she’d singled out had been mine. Well, mine along with that of my ‘plus one’ for the day, to be precise.

© Hodder & Stoughton, 2014

^ Terug naar boven

Algemeen

James viert Kerstmis in het jaar 2013 op een feest met heel belangrijke figuren. Hij herinnert zich een aantal jaren dat zijn kerst er heel anders uitzag. Zo vertelt hij over de kerstdagen van 2010 en van daarvoor: een tijd waarin hij moeite had in leven te blijven en misschien nog wel meer moeite had om de moed erin te houden.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
James Bowen

Jaar van uitgave:
2014

Aantal pagina's:
144

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2005-2015

Plaats van handeling:
UK (Londen)

Bijzonderheden:
Een verhaal over kerstmis in 8 getitelde hoofdstukken voorafgegaan door een proloog.
In het Nederlands heet het boek ‘Het kerstfeest van Bob’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je een verhaal over Kerstmis (en over een poes) wilt lezen, dan is ‘A Gift from Bob’ vast iets voor jou. Het is het vierde verhaal over de van de heroïne afgekickte James en zijn straatkat Bob.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘A Gift from Bob’ is het nodig dat je een paar jaar Engels hebt gehad. Als dat zo is, dan zal dit verhaal je weinig problemen geven. Het is een verhaal over een ex-verslaafde: iemand die vroeger op straat leefde en alleen maar geld wilde hebben voor zijn heroïneverslaving. Hij deed echt alles om aan geld te komen: straatkranten verkopen, muziek maken, klusjes doen, geld stelen. En nu probeert hij – samen met zijn zwerfkat – iets moois van zijn leven te maken.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘A Gift from Bob’ zijn niet echt moeilijk te noemen. De alinea’s zijn meestal kort en het boek is verdeeld in 8 niet al te lange hoofdstukken. Er zijn regelmatig dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal in ‘A Gift from Bob’ is niet echt moeilijk te noemen. Er worden weinig moeilijke woorden gebruikt en de alinea’s zijn ook nergens lang. Het verhaal is heel goed te lezen, ook voor degenen die niet zo vaak een Engelstalig boek lezen.
Het verhaal is simpel. Het gaat erom of James een goede kerst zal hebben, samen met zijn kat Bob en zijn vriendin Belle.
Op basis van deze eigenschappen is ‘A Gift from Bob’ een boek met een literair niveau C 3a en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

Het waargebeurde verhaal ‘A Gift from Bob’ is goed geschreven, zonder tierlantijnen en zonder literaire trucjes. Als je houdt van dit soort rechttoe rechtaan verhalen die over iets gaan dat echt gebeurd is, dan zou je dit kerstverhaal goed kunnen lezen.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

Het verhaal ‘A Gift from Bob’ is een verhaal met weinig actie. James probeert op allerlei manieren een goede kerst te hebben, maar daarvoor doet hij geen gekke dingen. (En ook geen slechte dingen, zoals hij vroeger wel deed toen hij nog verslaafd was.)


Tijd:

Het kerstverhaal ‘A Gift from Bob’ speelt zich af in de kersttijd van het jaar 2010. Het wordt drie jaar later verteld, rond de kerst van 2013. James denkt eraan hoe zijn kerst er in 2010 uit zag. Dat was een vervelende tijd omdat hij niet veel geld had, maar het was altijd beter dan in de tien jaren daarvoor toen hij vaak rond de kerst op straat rondzwierf.


Plaats:

De stad waar James woont en waar ‘A Gift from Bob’ zich afspeelt, is de Engelse hoofdstad Londen.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘A Gift from Bob’: hoe kan James ervoor zorgen dat hij ondanks geldgebrek een mooie kerst heeft samen met zijn kat en zijn vriendin?


Verteller:

Het waargebeurde verhaal ‘A Gift from Bob’ heeft een ik-verteller. Hij beschrijft eerlijk wat hem drie jaar geleden overkwam rond de kersttijd.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘A Gift from Bob’ zijn:
• James Bowen: een ongeveer 33–jarige Londenaar. Hij had een nare jeugd, hij was lang dakloos en zwaar verslaafd aan heroïne, maar nu doet hij zijn uiterste best om er het beste van te maken;
• De ex-zwerfkat Bob. James heeft hem gevonden en nadat hij hem had gevoerd en verzorgd, volgde de kat hem overal.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘A Gift from Bob’ zijn:
• Belle: de beste vriendin van James. Ze hadden in het verleden een relatie. Belle woont niet bij James in huis, maar ze komt vaak op bezoek. Zij is ook een ex-verslaafde;
• Verschillende daklozen en straatkrantverkopers;
• Meerdere mensen die een krant van James kopen;
• De vader, stiefmoeder en moeder van James.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘A Gift from Bob’ is niet verfilmd.


Overig:

Het waargebeurde ‘A Gift from Bob’ is eenvoudig geschreven; het is een verslag van wat er van dag tot dag gebeurde in het leven van James. Het is een leuk en ontroerend verhaal en het geeft goed weer hoe de levens van sommige mensen eruit kunnen zien. Bovendien laat het verhaal zien hoe iemand met veel doorzettingsvermogen uit de problemen kan komen. In het geval van James gebeurde dat vooral dankzij zijn kat Bob.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over James Bowen.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• A Christmas Carol van Charles Dickens
• How the Grinch Stole Christmas van Dr. Seuss
• Stone Cold van Robert Swindells


Citaat:
When people asked me how I planned to spend Christmas, I told them how Bob and I, along with my best friend Belle, were going to treat ourselves to a nice West End show and a couple of meals at smart restaurants.
‘Must be very different for the Christmases you spent a few years ago,’ one lady said to me. I just smiled and nodded. (p.12)

Vragen over het boek:

1. Waarom denk je dat James Bowen de proloog geschreven heeft?
2. Met welke van zijn ouders heeft James het meeste contact? Hoe komt dat zo?
3. Hoe is de relatie tussen James en Belle? Hoe komt het dat die relatie zich zo ontwikkeld heeft?
4. Is het waarschijnlijk dat James weer verslaafd raakt? Waarom denk je dat?
^ Terug naar boven

Comments are closed.