3/5 - (1 stemmen)

Doctor Sleep

Niveau:
Genre: horror
Thema: addiction

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1691436930345", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000011786998","familyId":"9200000011786998","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Doctor%20Sleep%2C%20Stephen%20King","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

On the second day of December in a year when a Georgia peanut farmer was doing business in the White House, one of Colorado’s great resort hotels burned to the ground. The Overlook was declared a total loss. After an investigation, the fire marshal of Jicarilla County ruled the cause had been a defective boiler. The hotel was closed for the winter when the accident occurred, and only four people were present. Three survived. The hotel’s off-season caretaker, John Torrance, was killed during an unsuccessful (and heroic) effort to dump the boiler’s steam pressure, which had mounted to disastrously high levels due to an inoperative relief valve.
Two of the survivors were the caretaker’s wife and young son. The third was the Overlook’s chef, Richard Hallorann, who had left his seasonal job in Florida and come to check on the Torrances because of what he called ‘a powerful hunch’ that the family was in trouble. Both surviving adults were quite badly injured in the explosion. Only the child was unhurt.
Physically, at least.

Wendy Torrance and her son received a settlement from the corporation that owned the Overlook. It wasn’t huge, but enough to get them by for the three years she was unable to work because of back injuries. A lawyer she consulted told her that if she were willing to hold out and play tough, she might get a great deal more, because the corporation was anxious to avoid a court case. But she, like the corporation, wanted only to put that disastrous winter in Colorado behind her. She would convalesce, she said, and she did, although back injuries plagued her until the end of her life. Shattered vertebrae and broken ribs heal, but they never cease crying out.
Winifred and Daniel Torrance lived in the mid-South for awhile, then drifted down to Tampa. Sometimes Dick Hallorann (he of the powerful hunches) came up from Key West to visit with them. To visit with young Danny especially. They shared a bond.
One early morning in March of 1981, Wendy called Dick and asked if he could come. Danny, she said, had awakened her in the night and told her not to go in the bathroom.
After that, he refused to talk at all.

© Hodder & Stoughton, 2013

^ Terug naar boven

Algemeen

Dan Torrance is op de vlucht voor zijn verleden: het trauma dat hij als kleuter in het Overlook Hotel in Colorado heeft opgelopen bezorgt hem nog steeds nachtmerries: zijn vader (die hem wilde vermoorden) is gedood, zijn moeder is zwaar gewond geraakt en Danny is bijna door kwade geesten bezeten geraakt. Al drinkend en vechtend en bedriegend trekt hij als lastige alcoholist door het land.
Maar als hij in een dorpje in New Hampshire (Frazier) terechtkomt krijgt hij een teken dat hij hier moet zijn. Hij helpt mee een minitreintje te besturen, samen met zijn nieuwe vriend Billy, hij wordt van de drank afgeholpen en hij krijgt een vaste betrekking als verpleger in een hospice, waar hij als ‘Doctor Sleep’ zwaar zieke mensen helpt rustig te sterven.
Het leven van Dan verandert echter drastisch wanneer hij merkt dat er in een dorpje in de buurt (Anniston) een kind is geboren, Abra, dat een enorme ‘shiner’ is, veel groter dan Dan ooit is geweest. Dan besluit haar te helpen met haar ‘afwijking’, zodat ze zich niet als vreemdsoortig wezen eenzaam zal voelen.
Maar helaas zijn er ook anderen die beseffen dat Abra leeft: de ‘True Knot’. De ‘True Knot’ is een (eeuwenoude) troep rondreizende mens-/vampierachtige wezens, die leven van de (vermoorde) energie van jongen ‘shiners’. Ze moeten blijven moorden om hun energie te krijgen en om in leven te blijven. Hun thuisbasis is een camping in Colorado, in de Rocky Mountains. Precies op de plek waar ooit het Overlook Hotel stond …
Ze zijn ver verwijderd van Abra, maar Dan beseft dat afstand geen probleem is voor Rose the Hat van de ‘True Knot’ en haar ‘lege duivels’. Hij zal de strijd met de troep moeten aangaan. Samen met Abra.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Stephen King

Jaar van uitgave:
2013

Aantal pagina's:
485

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1980 - 2011

Plaats van handeling:
USA, New Hampshire, voornamelijk in twee dorpjes

Bijzonderheden:
Een roman in 5 delen, in 22 hoofdstukken en in veel subhoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Dr. Sleep’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Je moet geïnteresseerd zijn in het bovennatuurlijke met een flinke dosis horror, anders is ‘Doctor Sleep’ niets voor jou. Voor de ware fans van Stephen King een droomboek, voor anderen misschien een nachtmerrie.


WAT MOET JE WETEN?

De roman verwijst regelmatig naar de voorloper, The Shining, maar niet op een dusdanige manier dat het boek niet los te lezen zou zijn. Zonder ‘The Shining’ is het verhaal goed te begrijpen, met ‘The Shining’ als achtergrondkennis is het een beter te begrijpen verhaal.
King verwijst regelmatig naar politieke situaties (presidenten die saxofoon speelden, die pinda’s verbouwden of die filmster waren), maar ook naar literatuur (Shakespeare, T.S. Eliot, Poe), maar als je die situaties of personen niet kent mis je niet veel van het verhaal. Zoals vaker bij Stephen King is het hier ook: hoe meer kennis je van de wereld hebt, des te meer je het verhaal zult waarderen.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden zijn goed te begrijpen voor een B2-lezer en ze zullen die lezers weinig problemen geven.


DE TAAL EN HET VERHAAL

King gebruikt korte alinea’s met veel dialogen; het verhaal heeft heel veel subhoofdstukken in overzichtelijke hoofdstukken en delen.
De schrijver schakelt veel heen en weer tussen karakters, maar door de duidelijke afbakening in (sub)hoofdstukken blijft dat overzichtelijk.


Schrijfstijl:

King heeft een zeer herkenbare schrijfstijl: hij gebruikt veel cliffhangers, hij beschrijft de situaties van(uit) veel verschillende personen. Bovendien neemt hij nergens een blad voor de mond: een aantal van zijn karakters spreekt vaak een soort bargoens, compleet met schuttingwoorden. Tenslotte is de horror meestal zeer expliciet: de haren rijzen veel lezers regelmatig te berge.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

Het verhaal zit boordevol actie. De hoofdpersoon reist van stad naar stad, van staat naar staat, van werk naar werk, van probleem naar probleem, op de vlucht voor zijn angsten. En de avonturen stapelen zich om hem heen op: eerst rond zijn drankgebruik, dan rond zijn werk, en tenslotte rond Abra en de ‘True Knot’.


Tijd:

Het verhaal speelt zich voornamelijk af in het jaar 2011. Maar in het begin van de roman wordt de periode van 1979 tot 2011 uitgebreid beschreven: dat is de tijd van Danny’s vlucht uit het Overlook Hotel tot aan zijn vaste betrekking in het hospice.


Plaats:

De roman speelt zich voornamelijk af in de dorpen waar Abra en Danny wonen: twee dorpjes – de denkbeeldige plaatsjes Anniston en Frazier – in de Amerikaanse staat New Hampshire.
Andere delen van het verhaal gaan over andere plekken waar Danny woonde: Florida en North Carolina. Maar uiteraard is de show down in de staat Colorado: op de plek waar het Overlook Hotel vroeger stond, in de Rocky Mountains in de buurt van het (denkbeeldige) stadje Sidewinder.


Verhaallijn:

Er zijn meerdere verhaallijnen. Allereerst is er het verhaal van Dan Torrance, een getormenteerde ex-alcoholist, die probeert een nieuw leven op te bouwen ver van de plaats van zijn nachtmerrie.
Dan is er het verhaal van het gezin Stone: de moeder Lucy, de overgrootmoeder Concetta, de vader David en met name de dochter Abra, een zeer grote shiner.
Tenslotte is er het verhaal van de True Knot: een groep vampierachtige wezens, die in Winnebago’s en campers door het land trekken op zoek naar jonge, energie gevende shiners.


Verteller:

Er is een auctoriale verteller. Deze kruipt regelmatig in de huid van de hoofdkarakters om vanuit die plaats en tijd en opvattingen zijn of haar visie op de gebeurtenissen te geven.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Doctor Sleep’ zijn:
• Dan Torrance: een jongeman van 35-40 jaar oud, die de ‘shining’ heeft. Hij heeft met zijn moeder en met een kok van het hotel een drama overleefd: het hotel waar zijn vader werkte, is ontploft, samen met de boze geesten die het herbergde. Dan is daardoor getraumatiseerd en hij is zwaar alcoholist geworden. In New Hampshire probeert hij zijn leven weer op de rails te krijgen;
• Abra Stone: net als Dan een ‘shiner’, maar een veel grotere. Zij kan gedachten lezen, voorwerpen bewegen, maar ze kan ook in de lichamen van anderen komen en op die manier kijken door hun ogen;
• Rose the Hat, de ongekroonde koningin van de True Knot, een rondreizende groep vampierachtige wezens. Rose zorgt ervoor dat de voorraad ‘steam’ (energie verkregen uit jonge ‘shiners’) op peil blijft.


Bijfiguren:

Andere karakters in ‘Doctor Sleep’ zijn:
• Billy Freeman: een beperkte shiner, een vriend van Dan;
• Doctor John: de arts van de familie Stone, ex-alcoholist;
• De ouders (Lucy en David Stone) en de overgrootmoeder (Concetta) van Abra;
• Leden van de True Knot: Andi Snake, Barry the Chink, Crow Daddy, Short Eddie en Big Mo en vele, vele anderen.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘Doctor Sleep’ is in 2019 verfilmd.


Overig:

De roman is een vervolg op ‘The Shining’ (een sequel). Zonder dat voorgaande deel is het verhaal goed te lezen, maar het kennen van ‘The Shining’ geeft zeker een meerwaarde aan ‘Doctor Sleep’.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Stephen King.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Shining van Stephen King
• Dracula van Bram Stoker
 Under the Volcano van Malcolm Lowry

 


Citaat:
‘That can be rectified,’ Dan had said.
‘Don’t talk to me about your rectum.’ Mrs Clausen peered sternly at him from above her half-glasses. ‘If the board knew what I was letting you do, they’d probably have me weaving baskets in that assisted living home down in Nashua. The one with the pink walls and the piped-in Mantovani.’ She snorted. ‘Doctor Sleep, indeed.’
‘I’m not the doctor,’ Dan said mildly. He knew he was going to get what he wanted. ‘Azzie’s the doctor. I’m just his assistant.’
‘Azreel’s the fucking cat,’ she said. (p.108)

Vragen over het boek:

1. Omschrijf de ‘True Knot’ aan de hand van fragmenten uit de tekst. Waar komen zij waarschijnlijk vandaan, hoe komen ze aan hun vermogen en hoe voeden ze zich?
2. Waarom is Dan belangrijk voor Abra? Geef ten minste twee verschillende redenen aan de hand van de tekst.
3. Waarom is Abra belangrijk voor Dan? Geef ten minste twee verschillende redenen aan de hand van de tekst.
4. In welk opzicht is de roman ‘The Shining’ een soort deel 1 (een prequel) van ‘Doctor Sleep’? Kun je ‘Doctor Sleep’ desondanks als losse roman gemakkelijk lezen? Waarom vind je dat?
^ Terug naar boven

Comments are closed.