4/5 - (1 stemmen)

Duma Key

Niveau:
Genre: horror
Thema: art

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin!

My name is Edgar Freemantle. I used to be a big deal in the building and contracting business. This was in Minnesota, in my other life. I learned that my-other-life thing from Wireman. I want to tell you about Wireman, but first let's get through the Minnesota part.
Gotta say it: I was a genuine American-boy success there. Worked my way up in the company where I started, and when I couldn't work my way any higher there, I went out and started my own. The boss of the company I left laughed at me, said I'd be broke in a year. I think that's what most bosses say when some hot young pocket-rocket goes off on his own.
For me, everything worked out. When Minneapolis-St. Paul boomed, The Freemantle Company boomed. When things tightened up, I never tried to play big. But I did play my hunches, and most played out well. By the time I was fifty, Pam and I were worth forty million dollars. And we were still tight. We had two girls, and at the end of our particular Golden Age, Ilse was at Brown and Melinda was teaching in France, as part of a foreign exchange program. At the time things went wrong, my wife and I were planning to go and visit her.

^ Terug naar boven

Algemeen

Edgar Freemantle is een succesvolle projectontwikkelaar en aannemer in Minneapolis-St. Paul in de staat Minnesota. Totdat hij een vreselijk ongeluk op zijn werk krijgt. Hij verliest een arm, breekt een heup en raakt in coma. Als hij later weer enigszins herstelt merkt hij dat hij veranderd is: hij kan niet goed praten (hij heeft afasie waardoor hij bepaalde woorden vergeet of verhaspelt) en hij heeft enorme stemmingswisselingen. Het wordt zo erg dat zijn vrouw na een huwelijk van jaren van hem scheiden wil.
Edgar gaat na zijn revalidatie naar een eiland aan de zuidkust van de staat Florida (Duma Key), waar hij een groot huis aan het strand huurt. Daar herstelt hij nog meer; hij leert beter lopen, hij went aan het leven met één arm en hij spreekt hoe langer hoe beter. Maar … en dat is wel heel bijzonder: hij gaat schilderen als een professional. Tekenen kon hij altijd wel een beetje, maar wat hij nu maakt is fenomenaal: zeegezichten met schepen, schelpen en onverwachte personen of voorwerpen.
Op Duma Key leert hij ook zijn enige buren kennen: Miss Eastlake en haar hulp in huis, Wireman. Miss Eastlake is een oude, dementerende dame en Wireman is een man met een traumatisch verleden. De drie worden elkaars vrienden.
Maar langzamerhand ontdekt Edgar hoe langer hoe meer over Duma Key. Het is een eiland waar onverklaarbare dingen gebeurd zijn, dingen die met Miss Eastlake te maken hadden. Ook zij had een traumatisch verleden.
En ook Miss Eastlake was ooit een zeer talentvolle tekenaar …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Stephen King

Jaar van uitgave:
2008

Aantal pagina's:
607

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2000-2010

Plaats van handeling:
USA (Florida, een eiland aan de zuidwest kust)

Bijzonderheden:
De roman bestaat uit 22 hoofdstukken, onderbroken door 12 flashback-achtige intermezzo’s.
In het Nederlands heet de roman ‘Duma’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De horrorroman ‘Duma Key’ is een verhaal over vallen en opstaan, over uithuilen en opnieuw beginnen. De hoofdpersoon is een geestelijk en lichamelijk zwaar beschadigde man die met behulp van een paar vrienden en nieuw leven kan opbouwen op een vrijwel onbewoond eiland. Tegen welke prijs is echter de vraag …


WAT MOET JE WETEN?

‘Duma Key’ gaat over een ‘key’, een eilandje onder aan de staat Florida. Onder deze staat ligt een groep eilanden, een keten: de zogenaamde ‘keys’. Deze keys zijn door een weg verbonden met het vasteland van Zuid-Florida. Er wonen weinig mensen; de mensen die er wonen zijn zo vermogend dat ze het zich kunnen veroorloven om er te kunnen wonen. De keys waren en zijn vaak een woonplaats voor de jetset, voor kunstenaars en voor de rijken der aarde.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Duma Key’ zijn nergens erg moeilijk. De taal van Mr. King in deze roman is behoorlijk verzorgd: de hoofdpersonen zijn mensen van een bepaalde sociale klasse. Uitzonderingen zijn de scenes waarin Edgar zijn zelfbeheersing verliest.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn van een gemiddelde lengte. Er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Duma Key’ is goed te begrijpen wanneer je een aantal jaren Engelstalige teksten hebt gelezen.
Het verhaal is heel intrigerend, maar het komt een beetje traag op gang. Als je echter eenmaal het verhaal ingezogen bent, wordt je meegesleurd door de plot: wie is die Elizabeth, wat doet het eiland met een mens, waar komen die verborgen talenten van Edgar vandaan, wat heeft zijn ongeluk met zijn plotselinge genialiteit te maken?
Op basis van deze eigenschappen is ‘Duma Key’ een boek met een literair niveau C 5c en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘Duma Key’ is heel mooi geschreven. Het horrorelement is nergens echt plat of uitzonderlijk schokkend: veel horror vindt off-stage plaats (of heeft al plaatsgevonden). Pas in het laatste deel van de roman gaan alle remmen echt los… Zoals heel vaak bij Stephen King zijn er veel verwijzingen naar literatuur (William Shakespeare) popmuziek en politiek relevante gebeurtenissen of personen.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De horrorroman ‘Duma Key’ is een verhaal met redelijk veel actie. Maar de ‘echte’ actie komt pas laat op gang; je hebt pas na zo’n 100 pagina’s door wat Edgar in en bij dat huis doormaakt en wat er daar voor bedreigingen (en naar boven komende talenten) zijn. Vanaf dat moment komt het verhaal in een stroomversnelling.


Tijd:

‘Duma Key’ speelt zich af in de jaren 2000-2010. Er zijn flashbacks die duidelijk maken hoe het komt dat Edgar alleen in dat grote huis aan de kust van Florida woont.


Plaats:

De setting van ‘Duma Key’ is – eigenlijk vanzelfsprekend – Duma Key, één van de eilandjes – ‘keys’ – vóór de zuidwestkust van de Amerikaanse staat Florida. Rijke mensen (zoals bijvoorbeeld Stephen King) woonden en wonen op zulke keys: eilandjes die door een weg verbonden zijn aan het vasteland. Op de keys woonden altijd al beroemde en rijke mensen – zoals de schrijver Ernest Hemingway, of – volgens dit verhaal – de Spaanse schilder Salvador Dalí. Edgar woont tijdelijk in een huis aan het strand dat Salmon Point heet; Edgar zelf noemt het al snel ‘Big Pink’.
Sommige scenes spelen in het enige stadje in de buurt, Sarasota.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Duma Key’: hoe zal het leven van Edgar op Duma Key verlopen nu er speciale eigenschappen (krachten?) blijken te zijn op dit eiland?


Verteller:

De roman ‘Duma Key’ heeft voornamelijk een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief: Edgar Freemantle. Intermezzo’s tussen de hoofdstukken – getiteld ‘How to draw a picture’ – hebben een auctoriale verteller; het hoofdkarakter in die hoofdstukjes is soms de dan nog heel jeugdige Elizabeth (‘Libbit’) Eastlake.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Duma Key’ zijn:
• Edgar (Eddie) Freemantle: een voormalig aannemer en projectontwikkelaar. Het bedrijf van Edgar liep geweldig goed – totdat hij een zwaar ongeluk kreeg. Bij het ongeluk brak Edgar een heup, hij verloor een arm en hij kreeg enorme spraakproblemen (afasie). Daarnaast veranderde zijn karakter: hij werd opvliegend en dreigde soms zijn vrouw aan te vallen. Na de scheiding van zijn vrouw Pam verhuist Edgar naar ‘Big Pink’, een groot huis aan de kust van het vrijwel onbewoonde eiland Duma Key, ten westen van het vasteland van Florida. Edgar nam zijn pop Reba mee, een speelgoedpop op wie hij (op advies van zijn psychiater) zijn agressie kan afreageren;
• Miss Elizabeth (‘Libbit’) Eastlake: een 85-jarige dame die in het landhuis ‘Heron’s Roost, (a.k.a. ‘Palacio de Asesinos’) woont. Elizabeth had een traumatische jeugd (op het eiland), later woonde ze lang op het vasteland. Als kind was haar enige troost haar kindermeisje Nan Melda en haar pop Naveen – en de tekeningen die ze maakte. Nu woont ze al weer een aantal jaren op Duma Key, een eiland waarvan ze alle geheimen kent. Elizabeth is de laatste tijd aan het dementeren;
• Jerome Wireman: een voormalig advocaat. Wireman is een aardige kerel die heel goed voor de aan Alzheimer lijdende Miss Eastlake zorgt. Hij heeft een leven vol heftige gebeurtenissen achter de rug; Edgar hoort daar heel mondjesmaat het een en ander over;
• Jack Cantori: een jongeman uit het stadje Sarasota. Edgar heeft hem aangenomen als hulp en als manusje-van-alles. Jack is een zeer behulpzame knaap.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Duma Key’ zijn:
In Minneapolis-St. Paul (vroeger en nu):
• Ilse Freemantle: de 19-dochter van Edgar en Pam. Zij is de jongste dochter en zij heeft alles voor haar vader over;
• Dr. Xander Kamen: de arts en psycholoog die Edgar na zijn ongeluk behandelt. Ook wanneer Edgar niet meer in Minnesota woont, blijft hij een belangrijk vertrouwenspersoon voor Edgar;
• Pam(ela): de ex-vrouw van Edgar. Pam wilde van haar man scheiden na het ongeluk toen bleek dat hij geestelijk vaak ernstig in de war was;
• Kathi Green: de verpleegster die Edgar met fysiotherapie weer wat mobieler maakt;
• Tom Riley: de accountant van Edgar, een vriend die soms niet helemaal een echte vriend blijkt te zijn;
• Melinda (Linnie) Freemantle: de oudste dochter van Edgar en Pam. Hoewel de band tussen Edgar en haar goed is, bemoeit ze zich weinig met haar vader – ook na zijn ongeluk.
Op Duma Key (nu) (lengte: 9 mijl, breedte: ½ mijl) of in Sarasota:
• Juanita: de dame die het huis van Edgar schoon houdt;
• Dario Nannuzzi: een galeriehouder uit Sarasota die de schilderijen van Edgar beoordeelt;
• Jimmy Yoshida: de zakelijke partner van Dario;
• Mary Ire: een kunstcriticus die kunst (en tentoonstellingen) in Zuid-Florida beoordeelt;
• Gene Hadlock: de arts die Edgar in Florida zo nu en dan onderzoekt;
• Ric Doussault: de Franse vriend van Linnie, Edgars dochter;
• Jacob Rosenblatt: de accountant van Dario en Jimmy.
Op Duma Key (vroeger), de familie Eastlake:
• Mr. John Eastlake: een rijke grootgrondbezitter die het eiland Duma Key jarenlang bezat. Daar heeft hij een aantal huizen laten bouwen, huizen die hij zelf bewoonde of tijdelijk verhuurde. Mr. Eastlake was een weduwnaar die samen met een kindermeisje de zorg had over zijn zeven dochters;
• Adriana (Adie):de oudste dochter. Zij ontworstelt zich al snel aan Duma door met een jongeman naar het vasteland te verhuizen;
• Maria en Hannah: twee dochters – en de pestkoppen van Elizabeth (zij noemt hen de ‘Meanies’);
• Tessie en Laura (Lo-Lo): de jongere dochters; een tweeling, twee jaar ouder dan Elizabeth;
• Nan Melda: het Afro-Amerikaanse kindermeisje van de dochters Eastlake.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘Duma Key’ is niet verfilmd.


Overig:

Stephen King schreef in 2006 een kort verhaal dat in een tijdschrift werd gepubliceerd. Dat verhaal, ‘Memory’ werd later uitgegeven tegelijk met het herontdekte Richard-Bachman-manuscript Blaze. Dat verhaal werd later het eerste hoofdstuk van ‘Duma Key’.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Stephen King.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
The Tempest van William Shakespeare
The Picture of Dorian Gray van Oscar Wilde
Wide Sargasso Sea van Jean Rhys


Citaat:
She only snored, but I saw the look on Wireman’s face and felt that cold finger touch the back of my neck again, a little more firmly this time. I felt it and knew: the three of us were here because something wanted us here. My knowing wasn’t based on the kind of logic I’d grown up with and built my business on, but that was all right. Here on Duma I was a different person, and the only logic I needed was in my nerve-endings. (p.249)

Vragen over het boek:

1. Wat heeft Wireman gemaakt tot de man die hij nu is?
2. In hoeverre lijken de ervaringen van Edgar en van Miss Elizabeth op elkaar?
3. Wat zijn de kansen en wat zijn de gevaren van de nieuwe artistieke kwaliteiten van Edgar?
4. Wie is (of wie zijn) de werkelijke gevaren op Duma Key?
^ Terug naar boven

Comments are closed.