Edgar Allan Poe

 

EDGAR ALLAN POE

Edgar Allan Poe (1809-1849) werd geboren in de Amerikaanse stad Boston. Toen hij drie jaar oud was, verloor hij zijn ouders. Hij werd – samen met zijn broer – opgevoed door John en Francis Allan in Richmond, Virginia. Poe bleef een tijdlang bij hen wonen en hij nam zelfs de achternaam van zijn stiefvader (Allan) aan. Hij studeerde een tijdje en ging daarna het leger in. Maar al op jonge leeftijd kreeg hij succes met zijn schrijven: gedichten en verhalen van hem werden al op zijn achttiende gepubliceerd.
Poe werd journalist en hij woonde en werkte in Baltimore, Philadelphia en New York City. Hij trouwde zijn (13-jarige?) nicht, die tot zijn grote verdriet korte tijd later stierf aan tuberculose.
Edgar Allan Poe overleed in Baltimore op zijn veertigste; de doodsoorzaak werd soms toegeschreven aan alcohol, maar soms ook aan een hersenbloeding, een hartstilstand, tuberculose, cholera, en zelfs aan een overdosis drugs, hondsdolheid en zelfmoord …
Edgar Allan Poe is nog altijd één van de beroemdste en meest invloedrijke Amerikaanse schrijvers, zowel voor wat zijn verhalen als wat zijn gedichten betreft. Hij wordt gezien als één van de pioniers van de horror– en de misdaadroman.

Romans:
Narrative of Arthur Gordon Pym of Nantucket (1838)
‘The Journal of Julius Rodman’ (1840) (unfinished)

Dichtbundels:
Tamerlane and Other Poems (1827)
Poems (1831)
Uncollected Poems: The Raven and Other Poems (1849)

De latere gedichten (die hier ‘uncollected poems’ genoemd zijn) van Edgar Allan Poe werden tijdens zijn leven niet gebundeld.

Verhalenbundels:
Tales of the Grotesque and Arabesque (1840)
Tales (1845)
Uncollected Stories: Tales of Mystery and Imagination (1849)

De latere verhalen (die hier ‘uncollected stories’ genoemd zijn) van Edgar Allan Poe werden tijdens zijn leven niet gebundeld.

Toneel:
Politian (1835)

Non-fictie:
‘Maezel’s Chess Player’ (1836)
‘The Philosophy of Furniture’ (1840)
‘Morning on the Wissahiccon’ (1844)
‘The Philosophy of Composition’ (1846)
‘The Poetic Principle’ (1846)
‘Eureka: A Prose Poem’ (1848)

Ander werk:
‘The Conchologist’s First Book’ (1839)
‘The Balloon-Hoax’ (1844)
‘The Light-House’ (1849)

Website:
http://www.poemuseum.org/

 

No Comments

Leave a reply