3/5 - (1 stemmen)

Eric

Niveau:
Genre: fantasy
Thema: magic

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1691955692340", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"36979129","familyId":"36979129","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Eric%2C%20Terry%20Pratchett","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

The bees of Death are big and black, they buzz low and somber, they keep their honey in combs of wax as white as altar candles. The honey is black as night, thick as sin and sweet as treacle.
It is well known that eight colors make up white. But there are also eight colors of blackness, for those that have the seeing of them, and the hives of Death are among the black grass in the black orchard under the black-blossomed, ancient boughs of trees that will, eventually, produce apples that ... put it like this ... probably won't be red.
The grass was short now. The scythe that had done the work leaned against the gnarled bole of a pear tree. Now Death was inspecting his bees, gently lifting the combs in his skeletal fingers.
A few bees buzzed around him. Like all beekeepers, Death wore a veil. It wasn't that he had anything to sting, but sometimes a bee would get inside his skull and buzz around and give him a headache.
As he held a comb up to the gray light of his little world between the realities there was the faintest of tremors. A hum went up from the hive, a leaf floated down. A wisp of wind blew for a moment through the orchard, and that was the most uncanny thing, because the air in the land of Death is always warm and still.

© Penguin Random House Company, 1990

^ Terug naar boven

Algemeen

Terwijl de Discworld door het heelal zweeft, gedragen door vier olifanten die gedragen worden door een grote schildpad, gaat het leven op de Discworld zijn gewone gangetje. Geleerden aan de Unseen University kibbelen wat met elkaar, Death doet zijn ronde en ergens in Pseudopolis tovert een geleerde met ingewikkelde spreuken een demon tevoorschijn. De geleerde blijk Eric te zijn: een ventje van bijna veertien met een brilletje en jeugdpuistjes. Hij heeft besloten een demon uit het demonenrijk Pandemonium op te roepen teneinde drie wensen te kunnen doen: 1 maak mij onsterfelijk; 2 geef me alle macht in de wereld en 3 geef me de mooiste vrouw op aarde.
Helaas is de demon die hij oproept de mislukte tovenaar Rincewind, de trouwe lezers van Discworld welbekend. Door een fout is hij weer eens in de problemen gekomen. Terwijl de koning der demonen zich vloekend afvraagt wie er een demon heeft opgeroepen en welke demon uiteindelijk naar die persoon is toegegaan en terwijl Death zich afvraagt wie daar onbestraft tussen leven en dood door zwijnt, instrueert Eric zijn demon: hij wil naar de plek waar hij de machtigste zal zijn. Rincewind knipt maar eens met zijn vingers: baat het niet dan schaadt het niet, denkt hij. Maar uiteraard schaadt het knippen van Rincewinds vingers wel: ze belanden eeuwen terug bij de Tezumen, een soort Maya-volk, een bloeddorstig volk dat graag staatkundige en godsdienstige leiders offert. En Eric ziet zichzelf toch als leider?
Rincewind knipt maar weer eens met zijn vingers. En het tweetal – trouwens geflankeerd door een half-pratende papegaai en door een hutkoffer op pootjes - komt in de tang te zitten tussen de mensen van Tsort en van Ephebe, die al jaren strijden om de schone jonkvrouw van Ephebe die ontvoerd is naar Tsort. De vraag is of haar schoonheid – ‘Is this the face that launched a thousand ships?’ – na al die jaren in gevangenschap met vele minnaars en nog meer kinderen behouden is gebleven.
Eric wil meer en Rincewind brengt hem daar. Als het moet naar de schepper van de Discworld en door de poorten van de hel. Daar waar de demons wonen …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C1

Schrijver:
Terry Pratchett

Jaar van uitgave:
1990

Aantal pagina's:
155

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
een fantasietijd

Plaats van handeling:
een fantasieplaats (Discworld)

Bijzonderheden:
een fantasyroman zonder hoofdstukken met zo nu en dan witregels.
In het Nederlands heet het boek ‘Faust/Erik’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

‘Eric’ is het negende hilarische verhaal over de inwoners van Discworld. Als je sommige karakters kent – zoals Rincewind of Death – dan weet je wat je te wachten staat. Als je ze niet kent: de Discworld-inwoners zijn net als wij. Dus mensen (gewone en vooral ongewone). Maar ook vreemdsoortige wezens die menselijke eigenschappen hebben: tovenaars, heksen, trollen, dwergen, draken, vampiers, weerwolven, golems en pixies en tientallen andere soorten. In de roman ‘Eric’ zijn er behalve tovenaars ook nog demonen, de dood en de schepper. Het is maar dat je het weet.


WAT MOET JE WETEN?

De roman ‘Eric’ is pure fantasy. Maar dan fantasy met een heel grote twist: Pratchett zet in zijn verhalen heel veel op zijn kop. In dit verhaal haalt hij ook het een en ander van stal: Griekse klassieke helden en verhalen, Maya-priesters, de dood en de schepper. Van de Discworld-stal uiteraard allemaal, niet van onze wereld. Dus alles en iedereen is net even iets anders …
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in de roman ‘Eric’ zijn niet echt lang of moeilijk te noemen. De roman is toegankelijker dan de eerste acht romans van Pratchett: het lijkt alsof hij hier meer zijn stiel heeft geperfectioneerd. De roman heeft geen hoofdstukken, maar wel veel witregels – als afsluiting van een scene – en heel veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

‘Eric’ is qua taal een redelijk toegankelijk verhaal: lastig voor de minder ervaren lezer, maar zeer begrijpelijk voor de geroutineerde Discworld-kenner. Het is een verhaal vol waanzinnige situaties en gekke avonturen met in de hoofdrol de maffe mislukte tovenaar Rincewind, een antiheld in de serie.
Het blijft een verhaal voor belezen types met een bizar gevoel voor humor. Pratchett refereert aan literatuur, aan sprookjes, sagen en legenden, aan godsdienst en aan mythen. Als je daar weinig van weet, zal je veel ontgaan.
Op basis van deze eigenschappen is Eric een boek met een literair niveau C 4c en een taal-(ERK-)niveau C1.


Schrijfstijl:

De roman ‘Eric’ is geschreven in de typische Terry Pratchett-stijl, een stijl die hij perfectioneerde in zijn Discworld-romans. Het is een fantasy verhaal zoals Tolkien ze ook schreef. Maar het is wel een Tolkien met kolderieke humor: de mislukte tovenaar Rincewind reist op een roller coaster van de Luggage samen met zijn vriend-tegen-wil-en-dank Eric van plaats naar plaats en van tijd naar tijd.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘Eric’ is een verhaal met veel actie. Met Rincewind en Eric (en met de Luggage) reist de lezer van plaats naar plaats, heen en weer door de tijd, van het ene avontuur naar het volgende.


Tijd:

De roman ‘Eric’ speelt zich af in een fantasietijd. Maar doordat Rincewind en zijn metgezel Eric door de tijd reizen, komen we ook terecht in veel andere tijden: de tijd van een soort Maya’s (in een soort Midden- of Zuid-Amerika), een soort Griekse oudheid en een soort Trojaanse oorlog van voor onze jaartelling (in een soort West-Turkije), de tijd van het ontstaan van de wereld (een soort oersoep) en het Pandemonium (een soort hel).


Plaats:

De plaats waar ‘Eric’  is gesitueerd, is de Discworld. Maar dan wel een afwijkende Discworld dan in de meeste andere delen. Delen van het verhaal spelen zich af in de stad Ank-Morpork of in Pseudopolis in de Sto Plains (waar Eric woont), maar de reis van Rincewind en Eric gaat ook naar andere streken, zoals het land Klatch en de streken Tsort en Ephebe. En vooral gaat de reis naar andere tijden waarbij ook de Discworld ten tijde van de schepping en de Discworld-hel worden bezocht.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in Eric: hoe kan Rincewind ervoor zorgen dat hij het er levend afbrengt nu hij Eric moet vergezellen op zijn risicovolle reizen?


Verteller:

De roman Eric heeft een auctoriale verteller. In deze roman is Rincewind de protagonist, het belangrijkste karakter van het avontuur. Tegen wil en dank, dat wel.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Eric’ zijn:
• Rincewind: een mislukte tovenaar. Hij is een soort tovenaar (die soms ook per ongeluk wel eens iets magisch doet), maar hij is niet afgestudeerd. Zijn meest opvallende eigenschap is dat hij tegen zijn zin veel reist en daarbij in veel avonturen terechtkomt. Hij is wel tamelijk taalvaardig en hij redt altijd het vege lijf;
• Eric Thursley: een 13-jarige jongeman. Hij kan demonen oproepen, maar tot nu toe komt alleen Rincewind als hij wordt aangeroepen. Eric wil van de demon graag een eeuwig leven, alle macht en rijkdom van de wereld en een mooie vrouw.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Eric’ zijn:
• Leden van de Council of Wizardry, een orgaan aan de Unseen University: de nieuwe Archchancellor, Ezrolith Churn, de Bursar, de Librarian (iedereen ziet in hem een orang-oetan, maar hij zelf waardeert die beschrijving  niet zo), de Senior Tutor;
• Death: altijd een belangrijk karakter in de Discworld-romans ondanks zijn kleine rol (ten minste, in dit deel). Altijd evenwichtig, altijd rechtvaardig, altijd dodelijk;
• Demons, bewoners van Pandemonium: Lord Astfgl, de koning van de Demons, Duke Vassenego en vele anderen;
• Tezumen: aanbidders van Quezovercoatl, the Feathered Boa. Zij wonen in het land Klatch (maar dan wel heel lang geleden);
• Quezovercoatl: de god van de Tezumen (helaas is hij slechts 15cm lang);
• Ponce da Quirm: een gevangene van de Tezumen;
• Ephebians: de belegeraars van Tsort (in de mensenwereld zou de stad ‘Troje’ hebben geheten), wezens uit een soort Griekse oudheid;
• Lavaeolus: de leider van de Ephebians (in de mensenwereld zou de held ‘Odysseus’ hebben geheten);
• Een sprekende papegaai. Veel woorden kent hij helaas niet, maar die vervangt hij door ‘wossname’;
• De Luggage: eens de trouwe metgezel van Twoflower, nu de steun en toeverlaat van Rincewind. Het is een hutkoffer op honderden pootjes. De Luggage rent sneller dan iedereen, opent deuren die voor iedereen gesloten blijven en hij doet alles verdwijnen wat de koffer in gaat.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘Eric’ is niet verfilmd.


Overig:

De roman ‘Eric’ is de vijfde Discworld-roman die over de stuntelige tovenaar Rincewind gaat. De vorige romans met Rincewind in een belangrijke rol zijn:

• The Colour of Magic
• The Light Fantastic
• Mort
• Sourcery

 ^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Terry Pratchett.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Moving Pictures van Terry Pratchett
Artemis Fowl and the Atlantis Complex van Eoin Colfer
• The Time Machine van H.G. Wells


Citaat:
‘It's the pasta that does it,’ said the sergeant.
‘But I read where she was the most beautiful -’
‘Ah, well,’ said the sergeant. ‘If you're going to go around reading -’
‘The thing is,’ said Rincewind quickly, ‘it's what they call dramatic necessity. No-one's going to be interested in a war fought over a, a quite pleasant lady, moderately attractive in a good light. Are they?’
Eric was nearly in tears.
‘But it said her face launched a thousand ships -‘
‘That's what you call a metaphor,’ said Rincewind.
‘Lying,’ the sergeant explained, kindly.

Vragen over het boek:

1. In hoeverre is Eric onvolwassen en in welk opzicht is hij dat juist niet?
2. In welk opzicht verloopt de belegering van Tsort anders dan die van Troje?
3. Waarom wil de Koning der Demons ingrijpen?
4. Welk maatschappijkritiek – if any – zou Pratchett kunnen hebben met dit verhaal?
^ Terug naar boven

Comments are closed.