Geoffrey Chaucer

GEOFFREY CHAUCER

De Engelse dichter Geoffrey Chaucer (c.1343-1400) is de eerste belangrijke dichter uit het Engelse taalgebied. Hij schreef in een taal die we nu Middel-Engels noemen: een overgangstaal van het Oud-Engels naar Modern Engels. De taal was sterk beïnvloed door het Frans, de taal die in die tijd door de adel en de rijken en de geleerden – zoals Geoffrey Chaucer – gesproken werd. Het belang van Chaucer is vooral dat hij de literatuur voor iedereen begrijpelijk maakte: hij bedacht en vertaalde verhalen die hij in een toegankelijke dichtvorm opschreef. Hij werd vooral bekend met zijn raamvertelling The Canterbury Tales.
Geoffrey Chaucer werd in Londen geboren (waarschijnlijk in het jaar 1343). Zijn familie had fortuin gemaakt met de wijnhandel (hoewel de achternaam Chaucer suggereert dat zij ooit schoenmakers waren). Chaucer zelf maakte al snel carrière als diplomaat, als vertrouweling van edellieden en vorsten. Hij reisde meerdere malen naar het vasteland van Europa waar hij in contact kwam met Franse en Italiaanse literatuur. Hij vertaalde en bewerkte toentertijd bekende werken uit die talen. Geïnspireerd door Boccaccio’s ’Decamerone’ maakte hij uiteindelijk zijn meesterwerk The Canterbury Tales, een verzameling op rijm gezette verhalen die een (onvolledige) raamvertelling vormen.
Chaucer studeerde rechten en hij werd uitgezonden als diplomaat (en geheim agent) door de Engelse koning. Later verhuisde hij van Londen naar het graafschap Kent. Bronnen vermelden dat hij beroofd werd, dat hij meestal ruimhartig werd betaald voor zijn diplomatieke diensten, maar dat hij ook regelmatig in ongenade viel. Geoffrey Chaucer overleed in 1400 (aan een ziekte? vermoord?). Hij werd als eerste Engelse dichter begraven in de Poet’s Corner in Westminster Abbey in Londen.

Werken:

Romaunt of the Rose (c.1365)

The Book of the Duchess (c.1368)
The House of Fame (c.1380)
Anelida en Arcite (1381)
Parlement of Foules (c.1382)
Troilus and Criseyde (c.1385)

Boece (c.1390)
The Legend of Good Women (c.1390)
The Canterbury Tales (c.1400)

Verder schreef Chaucer enkele wetenschappelijke werken en vertaalde hij een aantal langere gedichten uit het Frans en het Italiaans.

Website:
https://librivox.org/author/2819?primary_key=2819&search_category=author&search_page=1&search_form=get_results