George Orwell

 

GEORGE ORWELL

George Orwell (echte naam: Eric Arthur Blair, 1903-1950) werd geboren in India; hij studeerde in Engeland en werkte voor de Indian Civil Police in Burma (Myanmar), waar hij zag hoe slecht inlanders door de Engelsen werden behandeld. Het leven in de Engelse koloniën inspireerde hem later om te schrijven over de manier waarop de Engelsen omgingen met de volken die ze hadden gekoloniseerd en met de natuur die ze uitbuitten. Orwell schreef veel: als journalist, als criticus en als schrijver. Bij veel van zijn verhalen, non-fictie en romans liet hij zich beïnvloeden door wat hij zag en hoorde: de armoede in de Europese steden (Down and Out in Paris and London), de Spaanse burgeroorlog (Homage to Catalonia), het omgaan met mens en dier in Engelse koloniën (Burmese Days) en de onderdrukking van de mensen in totalitaire systemen (Animal Farm en 1984).
Orwell was een socialist die in eerste instantie de socialistische en communistische systemen van Europa bewonderde (waarin iedereen dezelfde rechten zou moeten hebben), maar die er later afstand van nam. Orwell overleed in Londen aan de gevolgen van tuberculose.
De romans Animal Farm en 1984 behoren tot de populairste boeken uit de Engelstalige literatuur en sommige van zijn uitspraken (‘All animals are equal, but some animals are more equal than others’, ‘Big Brother is watching you’) zijn spreekwoordelijk geworden. Orwell, die oorspronkelijk veel voelde voor gelijkheid voor iedereen (zoals bij het communisme), keerde zich af van dit politieke systeem toen hij constateerde waartoe een dictatoriaal en totalitair systeem kon leiden. De karakters in die beroemde romans zijn dan ook vaak de slachtoffers – maar soms ook de beulen – van dit systeem.
Behalve 1984 en Animal Farm schreef Orwell nog een aantal belangrijke werken, met name over de armere Engelsen en de uitbuiting van de Britse koloniën (India). Daarmee is Orwell één van de meest politiek geëngageerde Britse auteurs van de twintigste eeuw.

Romans:
Burmese Days (1934)
A Clergyman’s Daughter (1935)
Keep the Aspidistra Flying (1936)
Coming up for Air (1939)
Animal Farm (1945)
Nineteen Eighty-four (1948) (1949)

Non-fictie:
Down and Out in Paris and London (1933)
The Road to Wigan Pier (1937)
Homage to Catalonia (1938)

Website:
http://www.online-literature.com/orwell/

 

No Comments

Leave a reply