3/5 - (1 stemmen)

Is Anybody Listening?

Niveau:
Genre: coming-of-age
Thema: anders-zijn

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
Het boek is niet via bolcom verkrijgbaar.

SNEL NAAR...

Het begin!

The girl can feel the dark.
It has been there all morning.
At first, it was hardly noticeable – just two pencil-thin grey lines resting somewhere at her temples.
But now it has grown.
Now it forms two thick black wedges that press hard on the edges of that place, her secret place, where the voices come and the pictures dance.
Soon the dark will close.
Like the shutter of a camera, it will close over the last remaining light in that place, surrounding it with its thick, solid blackness.
And then?
The ‘And then?’ frightens the girl. It makes her pulse race and her heart beat faster. It makes tiny beads of perspiration trickle down the back of her neck and stick her long hair to her skin.
And so she fights. She fights with all her will, trying desperately to hold back the encroaching dark.

© Wolfhound Press Ltd, 1999.

^ Terug naar boven

Algemeen

Laura hoort stemmen in haar hoofd. Ze heeft al haar hele leven last van astma, maar daar is ze wel aan gewend, net als haar ouders, haar broer en haar zusje. Maar die stemmen?
Ze hoort een stemmetje van een jongetje ergens uit Azië. En de stem van een kwade meid uit Brazilië. Die stemmen kan ze verstaan: Laura spreekt Engels, maar die stemmen spreken zonder geluid in haar hoofd.
Uiteraard durft Laura het aan niemand te vertellen: ze zou maar voor gek verklaard worden.
Door haar interesse in de grote problemen in de wereld beseft Laura dat er zaken zijn die belangrijker zijn dan jongens op school, schoolcijfers of de nieuwste kleren. (Nu gaf Laura daar al nooit zo veel om.) Laura leert kennismaken met een andere, afschuwelijke wereld. Een wereld waar kinderen van onder de tien jaar zeven dagen in de week, jaren achtereen tapijten knopen. Net zo lang tot ze niet meer kunnen (en dan vaak dood gaan). Of een wereld waar kinderen worden doodgeschoten. Alleen maar omdat ze dakloze kinderen zijn.
Laura moet iets doen om in ieder geval twee van die kinderen te redden.
Maar hoe doe je zoiets in vredesnaam …?


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Larry O’Loughlin

Jaar van uitgave:
1999

Aantal pagina's:
181

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1990-2000

Plaats van handeling:
Ierland, India, Brazilië

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 25 genummerde hoofdstukken


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Voor de liefhebbers van een verhaal over armoedebestrijding en kinderarbeid is ‘Is Anybody Listening?’ een heel mooi boek. Het verhaal gaat over een meid die zonder het eerst te beseffen in contact komt – geestelijk  – met kinderen uit de Derde Wereld. Nu is die Laura altijd al erg betrokken bij mensen die het minder hebben dan zij, dus dat komt goed uit. Maar de schok van stemmen in je hoofd is er natuurlijk niet minder groot om.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het begrijpen en waarderen van ‘Is Anybody Listening?’ is het handig wanneer je iets weet over stemmen in je hoofd. Sommigen mensen hebben daar last van. Het fenomeen wordt soms aangeduid met ESP (Extra Sensory Perception), buitenzintuiglijke waarneming of paragnosie.
Ook is het goed om te weten dat er heel veel fabriekjes, werkplaatsen (‘sweatshops’) in India waren (en helaas nog zijn), waar kleine kinderen als slaven jarenlang werken om (zogenaamde) schulden van hun ouders af te betalen. En dat er in Brazilië vaak moordpartijen plaatsvonden (en misschien helaas nog wel plaatsvinden), waarbij zwerfkinderen door groepen misdadigers (niet zelden behorend bij de politie) worden vermoord. De roman geeft aan het eind van het boek een aantal waargebeurde voorbeelden uit Brazilië en India.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Is Anybody Listening?’ zijn nooit erg moeilijk. Je zult het boek zeker kunnen uitlezen. De alinea’s en de hoofdstukken zijn over het algemeen kort en er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Is Anybody Listening?’ is nooit erg moeilijk.
Dat geldt zeker ook voor het verhaal. In het begin lijkt het verhaal niet te passen bij een meid van zeventien: het leven gaat zo’n beetje zijn gangetje – op die stemmen na. Maar gaandeweg wordt het verhaal veel angstaanjagender en het wordt heel heftig zelfs op een bepaald moment. Dit is zeker niet een roman voor jonge lezers.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Is Anybody Listening?’ een boek met een literair niveau B 4a en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

De young adult novel ‘Is Anybody Listening?’ is heel spannend geschreven. Als lezer denk je eerst: is die meid zeventien en is dit verhaal misschien niets iets te kinderachtig? Maar als je doorleest begrijp je dat het echt een verhaal voor oudere young adults is: dit is een jeugdroman over de manier waarop kinderen en jongeren in sommige delen van de wereld worden be- (en vooral) mishandeld.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De young adult novel ‘Is Anybody Listening?’ is een verhaal met heel veel actie. Die actie vindt heel vaak plaats buiten het leven van Laura: het zijn de schokkende zaken in een ‘sweatshop’ waar Indiase kinderen werken en de dramatische gebeurtenissen in een sloppenwijk in Rio de Janeiro.


Tijd:

‘Is Anybody Listening?’ speelt zich af in de jaren 1990-2000. Het is heel duidelijk dat er een enorm verschil is tussen de ‘gewone’ (maar daardoor kansrijke en gelukkige) jongeren in Ierland en de kansloze verschoppelingen in Brazilië en India: plekken waar het leven van een kind of een jongere geen enkele waarde heeft.
Het verhaal speelt zich af over een periode van een aantal weken en het wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De setting van ‘Is Anybody Listening?’ is een stad of wijk in de buurt van de Ierse hoofdstad Dublin. De plaats zelf wordt niet genoemd, maar Dublin speelt wel een rol in het verhaal.
Sommige scenes spelen zich af in een stad, Myrzapur  in Bihar, een staat in het noorden van India, het centrum van de tapijtindustrie van het land. Andere fragmenten gaan over de achterbuurten van Rio de Janeiro, een miljoenenstad in Brazilië.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Is Anybody Listening?’: wat moet Laura doen om die verre vrienden, Sanjid en Rosa, te kunnen redden?


Verteller:

De roman ‘Is Anybody Listening?’ heeft een alwetende verteller. Deze vertelt het verhaal vanuit het perspectief van de zeventienjarige Laura.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Is Anybody Listening?’ zijn:
• Laura Byrne: een 17-jarige meid. Ze zit in de vijfde klas van de secondary school. Ze was eerst als alle andere meiden, maar tegenwoordig is ze iets alternatiever: qua kleding en wat betreft haar interesse in mensen- en dierenrechten. Laura heeft vaak last van astma – maar tegenwoordig hoort ze ook stemmen in haar hoofd;
• Chris Byrne: de moeder van Laura. Zij werkt bij een opvangtehuis voor mishandelde vrouwen in Dublin;
• Joe Byrne: de vader van Laura. Hij is leraar geschiedenis en in zijn vrije tijd speelt hij in een band;
• Kev Byrne: de 15-jarige broer van Laura. Een beetje een nonchalant type (maar wel een aardige vent, als het erop aankomt);
• Katie: het 8-jarige zusje van Laura;
• Sanjid: een 6-jarig jongetje uit Bihar, India;
• Rosa: een weeskind uit Rio de Janeiro. Zij woont met een groep kinderen bij een oude vrouw in een achterbuurt van de stad (een ‘favela’), maar meestal zwerft ze op straat, op zoek naar eten.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Is Anybody Listening?’ zijn:
• Conor Meade: een (badminton)vriend van Laura;
• Sarah: de beste vriendin van Laura. Ze kennen elkaar al van de basisschool;
• Cass en Tina: vriendinnen van Laura en Sarah;
• David Coyle (bijnaam ‘Gnasher’): een alternatieveling, een goede pianist, maar een beetje een buitenbeentje in de klas;
• Barbara Carolan (bijnaam: ‘Kelz’): een alternatief meisje, een goede zangeres;
• Declan Donnelly: een eenzelvige, iets oudere leerling. Hij is een jaar lang van school geweest – over die periode vertelt hij niets aan zijn medeleerlingen;
• Miss O’Toole, Mrs Bradley, Mrs Maguire, Mr Brady: docenten van de middelbare school van Laura;
• Mrs Taylor: de bibliothecaresse;
• Dr Heffernan: de chirurg die Laura behandelt vanwege haar zware astma-aanvallen.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De young adult novel ‘Is Anybody Listening?’ is niet verfilmd.


Overig:

De jeugdroman ‘Is Anybody Listening?’ is de eerste young adult novel die Mr O’Loughlin schreef. Hij zou later een vervolg schrijven: ‘Breaking the Silence’.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Larry O’Loughlin.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Chocky van John Wyndham
• Fade van Robert Cormier
• Being of Two Minds van Pamela S. Service


Citaat:
The voice had called her four times.
The first time she had been in the shower.
‘Sanjid – My name is Sanjid. Is anybody listening?’
She wasn’t sure. She’d felt the stinging between her eyes and thought she’d heard something, faint and indistinct, but she wasn’t sure.
The second time she’d been drying herself.
‘Sanjid – My name is Sanjid. Is anybody listening?’
The house was perfectly silent and she knew she’d heard it. It still sounded like someone talking through a scarf, but is was definitely a voice. (p.33)

Vragen over het boek:

1. Helpen de ouder van Laura haar op een goede manier vind je? Waarom denk je dat?
2. Wie zijn Laura’s echte vrienden op school? Waarom vind je dat?
3. Wat vind je van de gebeurtenissen in Rio de Janeiro?
4. Wie heeft Laura het best kunnen helpen: Sanjid of Rosa? Waarom vind je dat?
^ Terug naar boven

Comments are closed.