Raymond Chandler

RAYMOND CHANDLER

Raymond Chandler (1888-1959) is een typisch Californische schrijver. Hij kende de filmstad Los Angeles op zijn duimpje en hij maakte de stad met haar voorsteden (Beverly Hills, Glendale, Hollywood, Santa Monica, en die tientallen andere voorstadjes) tot het decor van al zijn detectiveromans.
Chandler is de grondlegger van de hard-boiled detective, een genre dat later door veel schrijvers zou worden geïmiteerd: de hoofdpersoon is vaak een stoere detective die zich nauwelijks aan de wet houdt maar die uiteindelijk wel een good guy is. Deze detective is een koele kikker die niet verbleekt bij het zien van een lijk meer of minder. Het genre zou baanbrekend zijn voor veel speelfilms en TV-series. Chandler beschrijft de wereld van filmsterren en drankorgels, rijke mannen en mooie vrouwen, gangsters, afpersing en de drooglegging. In feite was het een wereld die hij goed kende: niet vanwege de rijkdom, maar vanwege het uitgaansleven en de vele kroegen die hij bezocht.
Raymond Chandler werd min of meer door geldgebrek gedreven tot het schrijven van een simpele detective: hij had een klassieke opleiding genoten en hij had veel geschreven, maar in het begin met weinig succes. Zijn eerste roman, The Big Sleep, werd gepubliceerd toen Chandler vijftig jaar oud was.
Aanvankelijk zag men de romans van Chandler als pulp fiction: weggooiverhaaltjes die geen lang leven beschoren zouden zijn. Maar al snel werd hij ontdekt door de filmindustrie en zijn boeken werden een groot commercieel succes. In de loop der jaren zijn critici zijn romans alleen maar meer gaan waarderen, mede door de sterke verhalen, de typische dertiger-jaren karakters en die archetypische detective, Philip Marlowe.

Romans:
The Big Sleep (1939)
‘Farewell, My Lovely’ (1940)
‘The High Window’ (1942)
The Lady in the Lake (1943)
‘The Little Sister’ (1949)
‘Trouble Is My Business’ (1950)
The Long Goodbye (1953)
‘Playback’ (1958)
‘Poodle Springs’ (1959)
‘Killer in the Rain’ (1964)
 
Website:
http://home.comcast.net/~mossrobert/

 

No Comments

Leave a reply