3/5 - (1 stemmen)

Strange Highways

Niveau:
Genre: short stories
Thema: horror

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1695494383354", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"30388533","familyId":"30388533","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Strange%20Highways%2C%20Dean%20R.%20Koontz","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

On that autumn afternoon, when he drove the rental car into Asherville, Joey Shannon broke out in an icy sweat. A sudden and intense hopelessness overcame him.
He almost hung a hard U-turn in the middle of the street. He resisted the urge to jam the accelerator to the floorboards, speed away, and never look back.
The town was as bleak as any in Pennsylvania coal country, where the mines had shut down and most good jobs had been lost decades ago. Nevertheless, it wasn't such a desperate place that the very sight of it should chill his heart and bring him instantly to the edge of despair. He was puzzled by his peculiar reaction to this long-delayed homecoming.
Sustained by fewer than a thousand local residents and perhaps two thousand more in several smaller outlying towns, the commercial district was just two blocks long. The two- and three-story stone buildings – erected in the 1850s and darkened by a century and a half of grime - were pretty much as he remembered them from his youth.
Evidently the merchants' association or the town council was engaged in a beautification project. All the doors, the window frames, the shutters, and the eaves appeared to have been freshly painted. Within the past few years, circular holes had been cut out of the sidewalks to allow the planting of young maple trees, which were now eight feet tall and still lashed to support poles.

Warner Books, Time Warner Company, 1995.

^ Terug naar boven

Algemeen

De bundel ‘Strange Highways’ bevat de volgende verhalen:
1. ‘Strange Highways’: een man keert terug naar zijn geboortestad na de dood van zijn vader. Maar ook keert hij terug naar een traumatische gebeurtenis van vroeger …;
2. ‘The Black Pumpkin’: een pestkop koopt voor vijf cent een angstaanjagende pompoen. Dat had hij beter niet kunnen doen …;
3. ‘Miss Attila the Hun’: een lieve en knappe juf is zo aardig dat ze het gevecht aangaat met afschuwelijke monsters;
4. ‘Down in the Darkness’: een oud-Vietnamveteraan koopt een mooi huis met een kelder. Maar hij lijkt de enige te zijn die deze kelder kan zien …;
5. ‘Ollie’s Hands’: een alcoholist vindt een verzwakte, verslaafde vrouw. Met zijn speciale gaven wil hij proberen haar te genezen;
6. ‘Snatcher’: een tasjesdief steelt een wel heel bijzonder tasje;
7. ‘Trapped’: een moeder wordt met haar zoontje gegijzeld door enorme ratten;
8. ‘Bruno’: een man ontmoet een beer die nog onverschrokkener is dan hijzelf. Toch vraagt de beer hem om hulp;
9. ‘We Three’: een drieling ontdoet zich van hun ouders. Zij zijn nu het nieuwste en sterkste ras. Of komt er na hen een nog sterker ras …?
10. ‘Hardshell’: een keiharde detective gaat in L.A. op zoek naar een seriemoordenaar;
11. ‘Kittens’: een meisje treurt thuis om de jonge poesjes die telkens dood gaan. Wie is daar verantwoordelijk voor: God, of iemand anders?
12. ‘The Night of the Storm’: zes robots maken een barre tocht door de bossen van Montana met beperkingen die ‘mensen’ ook hadden. Misschien ontmoeten ze die ‘mensen’ wel;
13. ‘Twilight of the Dawn’: een atheïst wil iedereen overtuigen van het niet-bestaan van God. Maar zijn zoontje overtuigt hij niet zo maar;
14. ‘Chase’: zie: https://novellist.nl/chase/


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Dean Koontz

Jaar van uitgave:
1995

Aantal pagina's:
614

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1970-2000 (maar ook vaak een fantasietijd)

Plaats van handeling:
USA, meerdere plaatsen

Bijzonderheden:
De bundel bestaat uit 12 korte verhalen en 2 korte romans.
In het Nederlands heet het boek ‘Eeuwig vuur’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De bundel ‘Strange Highways’ is een vreemde eend in de bijt van het oeuvre van Dean Koontz. Mr. Koontz is vooral een schrijver van (dikke) horrorromansshort stories zijn niet echt zijn metier. Toch is dit een bundel met 12 spannende korte verhalen, omlijst door twee korte romans.
Aan die verhalen merk je dat Dean Koontz vooral een romanschrijver is: veel van zijn verhalen zijn net als een roman opgedeeld in hoofdstukken. Dat maakt het lezen van (vooral) de langere korte verhalen prettiger.


WAT MOET JE WETEN?

‘Strange Highways’ is een verzamelbundel. Niet alleen staat er een oudere korte roman in (Chase), ook de verhalen beslaan een lange periode uit het schrijverschap van Dean Koontz: het oudste verhaal stamt uit 1966, het nieuwste uit 1989. Het titelverhaal, eigenlijk een echte (korte) roman, ‘Strange Highways’ stamt uit 1995.
De meeste verhalen behoren tot het horrorgenre. Toch blijkt Dean Koontz vooral een meester in het schrijven van verhalen die over goed en kwaad, over oprechtheid en valsheid, over geloof en ongeloof gaan.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Strange Highways’ zijn goed te volgen; er staan weinig moeilijke woorden in. De alinea’s zijn van een gemiddelde lengte. De verhalen zijn soms lang; veel van die verhalen zijn verdeeld in hoofdstukjes (wat het lezen vaak gemakkelijker maakt).


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Strange Highways’ is goed te begrijpen. Mr. Koontz is over het algemeen vrij netjes in zijn taalgebruik – hoewel hij de horror en het bloederige niet schuwt.
De verhalen zijn spannend en soms ronduit angstaanjagend. Veel van zijn (vroege) verhalen zijn nogal sensationeel en vol effectbejag.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Strange Highways’ een boek met een literair niveau C 5a en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘Strange Highways’ is spannend geschreven. Dean Koontz is zeker een schrijver die weet hoe hij een verhaal spannend moet maken. Zoiets is vooral duidelijk uit een zeer kort, maar heel aangrijpend verhaal als ‘Kittens’: met weinig woorden en met nauwelijks enig schokeffect vertelt hij een angstaanjagend en zeer origineel verhaal.

 ^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De korte verhalen uit ‘Strange Highways’ zijn verhalen met zeer veel actie: achtervolgingen, suspense, daden van geweld, schokkende gebeurtenissen.


Tijd:

‘Strange Highways’ speelt zich af in de jaren 1960-2000. Het eerste verhaal werd al in 1966 gepubliceerd, het laatste in 1995.


Plaats:

De setting van ‘Strange Highways’ is de USA – verhalen spelen in Pennsylvania, Massachusetts, Montana, Californië, Los Angeles, of in niet bij naam genoemde steden of staten.


Verhaallijn:

Er zijn veel verschillende verhaallijnen in ‘Strange Highways’.


Verteller:

De verhalenbundel ‘Strange Highways’ heeft soms een auctoriale en dan weer een ik-verteller.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Strange Highways’ zijn:
• ‘Strange Highways’: Joey Shannon, een 40-jarige whiskydrinkende man die tot nu toe weinig van zijn leven heeft gemaakt en Celeste Baker, een meisje dat hem van lang geleden kent;
• ‘The Black Pumpkin’: Tommy Sutzmann, een bescheiden jongen van 12 jaar oud;
• ‘Miss Attila the Hun’: Jamey Watley, een 11-jarig jongetje, zijn juf Mrs. Laura Caswell (‘Miss Attila the Hun’), haar echtgenoot, Jack Caswell en een vreemd wezen, ‘Seed’;
• ‘Down in the Darkness’: Jess Gonzalez, de eigenaar van een restaurant (en van een nieuwe woning);
• ‘Ollie’s Hands’: Ollie, een alcoholist met speciale handen;
• ‘Snatcher’: Billy Neeks, een onverbeterlijke dief;
• ‘Trapped’: Meg Lassiter, een weduwe, en haar zoontje Tommy;
• ‘Bruno’: Jake, een boef, en Bruno, een beer;
• ‘We Three’: Jonathan, Jessica en Jerry, een gevoelloze drieling;
• ‘Hardshell’: Frank (‘Hardshell’) Shaw, een keiharde detective;
• ‘Kittens’: Marnie Caufield, een meisje dat van poezen houdt;
• ‘The Night of the Storm’: zes robots – Curanov, Janus, Tuttle, Steffan, Leeke en Skowski;
• ‘Twilight of the Dawn’: Pete Fallon, een overtuigde atheïst en zijn zoontje Benny;
• ‘Chase’: zie: https://novellist.nl/chase/


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Strange Highways’ zijn:
• ‘Strange Highways’: P.J. Shannon, de oudere broer van Joey en verschillende stadgenoten uit het stadje in Pennsylvania;
• ‘The Black Pumpkin’: Franks Sutzmann, de 14-jarige broer van Tommy (en een pestkop) en de ouders van Tommy, Lois en Kyle; een ‘pumpkin cutter’ (iemand die gezichten in pompoenen snijdt);
• ‘Miss Attila the Hun’: een jager, Teel Pleever, een moeder, Mrs. Halliwell en een onderwijsinspecteur, Mr. Enright;
• ‘Down in the Darkness’: Carmen, de echtgenote van Jess en Mr. Nguyen Qang Phu, de vorige eigenaar van het huis;
• ‘Ollie’s Hands’: Annie Grice, een verslaafd meisje dat door Ollie geholpen wordt;
• ‘Snatcher’: een oud vrouwtje dat van haar tas beroofd wordt;
• ‘Trapped’: Ben Parnell, een medewerker van een Amerikaans overheidslaboratorium;
• ‘Bruno’: Graham Stone, een voortvluchtige moordenaar;
• ‘We Three’: geen;
• ‘Hardshell’: Karl Skagg, een seriemoordenaar;
• ‘Kittens’: Walter en Mary Caufield, een streng boerenechtpaar;
• ‘The Night of the Storm’: geen;
• ‘Twilight of the Dawn’: Ellen Fallon, de vrouw van Pete, en Hal Sheen, de collega en vriend van Pete;
• ‘Chase’: zie: https://novellist.nl/chase/

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De verhalen uit ‘Strange Highways’ zijn niet verfilmd.


Overig:

‘Strange Highways’ is eigenlijk een korte roman, gevolgd door 12 korte verhalen die op hun beurt gevolgd worden door een andere korte roman: Chase. ‘Chase’ kwam al veel eerder uit (in 1972) onder het pseudoniem K.R. Dwyer. De korte verhalen werden ook al eerder gepubliceerd (maar dan in verschillende tijdschriften): in 1966, 1971, 1972, 1974, 1986, 1987 en in 1989.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Dean Koontz.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Can Such Things Be? van Ambrose Bierce
Kiss Kiss van Roald Dahl
Night Shift van Stephen King


Citaat:
1971.
Bruce Springsteen wasn’t famous in 1971. Neither was Tom Cruise, a mere schoolboy. Julia Roberts haunted no young men’s dreams. Robin Williams, Steve Martin, Arnold Schwarzenegger – their fortunes were as yet unmade.
Richard Milhous Nixon was President of the United States. The war in Vietnam raged. In Wilmington, North Carolina, January was a time of violence against black citizens-arson, bombings, shootings. At the Attica Correctional Facility in New York State, the bloodiest prison riot in U.S. history claimed forty-three lives.
The best-seller list of The New York Times included ‘The Winds of War’ by Herman Wouk and ‘Another Roadside Attraction’ by Tom Robbins.
The movies: ‘The French Connection’, ‘A Clockwork Orange’, ‘Klute’, ‘Carnal Knowledge’, ‘The Last Picture Show’.
The music: Carole King, John Denver, John Lennon on his own, Led Zeppelin, Elton John just beginning.
Cigarette sales in the United States topped five hundred and forty-seven billion. J. C. Penney died at the age of ninety-five. As many as five hundred thousand Soviet citizens perished in the Gulags during those twelve months – evidence of government restraint.
It was a different time. A different world. (p.475)

Vragen over het boek:

Analyseer de onderstaande verhalen:
1. ‘Strange Highways’
2. ‘Miss Attila the Hun’
3. ‘Kittens’
4. ‘Twilight of the Dawn’
^ Terug naar boven

Comments are closed.