4/5 - (1 stemmen)

The Parade

Niveau:
Genre: work
Thema: multicultural

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
Het boek is niet via bolcom verkrijgbaar.

SNEL NAAR...

Het begin!

In the morning’s platinum light he raised his leaden head. He was lying on a plastic mattress, in a converted shipping container, below a tiny fan that circulated the room’s tepid air.
He washed himself with packaged towelettes and put on his uniform, a black jumpsuit of synthetic fiber. Under a quickly rising sun he walked across the hotel’s gravel courtyard to his partner’s room. They had never met. He knocked on the corrugated steel door. There was no answer. He knocked louder.
After some shuffling from within, a lithesome man answered, naked but for a pair of white boxers. He had dark eyes, a cleft chin and a wide mouth ringed with full, womanly lips. A swirl of black hair rakishly obscured his left eye.
‘Pick a number.’
‘Nine,’ the man at the door said, smiling slyly.
‘Okay. You know how the company handles names. I don’t know yours, you don’t know mine. For the next two weeks, you’re Nine. Call me Four.’
‘You’re Four?’
‘You will call me Four. I’ll call you Nine. Got it?’
For reasons of security, the company insisted on simple pseudonyms, usually numerical.
‘Got it,’ Nine said, and swept his hair from his face and threw it back.

© Penguin Random House Company / Hamish Hamilton, 2019

^ Terug naar boven

Algemeen

Twee mannen, Four en Nine, moeten een weg van 230 kilometer asfalteren – van de afgelegen dorpjes in het zuiden naar de hoofdstad (en de kust) in het noorden. De nieuwe weg zal de zuidelijke bewoners voorspoed brengen: beter vervoer, onderwijs, gezondheidszorg, enzovoort.
Four bestuurt een nieuw voertuig dat helemaal zelfstandig de weg effent, het asfalt opwarmt en de laag als een brede deken over de weg legt. Nine rijdt in een quad voor hem uit om te inspecteren of de weg vrij is van mensen, vee en allerlei obstakels. Tevens controleert Nine of de ‘pod’ met nieuw asfalt na tien kilometer klaar staat.
Four is zeer consciëntieus: hij gaat prat op zijn efficiëntie en hij wil de weg zo snel mogelijk en zo goed mogelijk leggen. Nine daarentegen ziet het werk als een groot avontuur: de natuur om hen heen is woest maar mooi, rebellen maken de omgeving onveilig, dorpelingen zijn vriendelijk maar straatarm … en de meisjes langs de weg zijn mooi en gewillig.
Al snel beseft Four dat Nine een heel grote risicofactor zal worden tijdens de twaalf dagen dat de twee mannen de weg aanleggen.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Dave Eggers

Jaar van uitgave:
2019

Aantal pagina's:
179

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2010-2020

Plaats van handeling:
Een niet bij name genoemd derdewereldland.

Bijzonderheden:
De roman bestaat uit 23 genummerde hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘De parade’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De roman ‘The Parade’ is een op het eerste gezicht simpel verhaal over werk in een derdewereldland. Maar schijn bedriegt. Het verhaal gaat over collegialiteit, corruptie en machtsmisbruik en over ontwikkelingshulp en uitbuiting. Dave Eggers heeft hiermee een subtiel verhaal geschreven over de manier waarop wij uit het ‘Westen’ kijken naar de ‘Derde Wereld’.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘The Parade’ heb je weinig specifieke kennis nodig. Wel is het raadzaam om in je achterhoofd te houden hoe wij in Europa (en in andere welvarende gebieden) aankijken tegen een samenleving zoals die welke in de roman beschreven wordt. Hebben wij het recht (of de plicht) om ‘vooruitgang’ te brengen? En is die vooruitgang wel zoals we hadden gehoopt?
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Parade’ zijn vrijwel nergens moeilijk. Het verhaal is heel goed leesbaar door de korte alinea’s en hoofdstukken. Er zijn veel dialogen.

 


DE TAAL EN HET VERHAAL

Wat taal betreft is ‘The Parade’ heel toegankelijk. Dave Eggers blijft correct in zijn taalgebruik, ook wanneer hij confronterende scenes schrijft.
Het verhaal lijkt verraderlijk eenvoudig: twee mannen die een weg aanleggen door een achtergebleven gebied. Maar al snel stellen de ‘westerlingen’ zich vragen die wij als lezer ook hebben: wat doe ‘wij’ daar, doen ‘wij’ het goed, wat is het verschil tussen ‘zij’ en ‘wij’?
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Parade’ een boek met een literair niveau C 4c en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘The Parade’ is heel mooi geschreven: sober en ambigu, troostend en confronterend, voortkabbelend en spannend. Met een verrassende afloop …^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘The Parade’ is een verhaal met redelijk veel actie. Het lijkt alsof de mannen weinig meemaken tijdens hun werk. Maar dat verandert al heel snel.

 


Tijd:

‘The Parade’ speelt zich af in de jaren 2010-2020. Een duidelijke tijdsaanduiding wordt niet gegeven. In totaal duurt het verhaal een dag of twaalf: de tijdsspanne waarin de weg wordt aangelegd.

 


Plaats:

De setting van ‘The Parade’ is een niet nader genoemd derdewereldland. Het land ligt waarschijnlijk ergens in Afrika; het was een land verdeeld door een burgeroorlog tussen noord en zuid. Sinds het sluiten van de vrede heeft de huidige regering in het noorden besloten dat een nieuwe weg het noorden met het zuiden zal verbinden.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Parade’: hoe zal het de mannen vergaan die de nieuwe weg aanleggen?

 


Verteller:

De roman ‘The Parade’ heeft een auctoriale verteller.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Parade’ zijn:
• Four: de meer ervaren wegwerker. Hij heeft al meer dan zestig van dit soort opdrachten uitgevoerd: wegen aanleggen op allerlei plaatsen op de wereld. Hij woont ergens op een eiland. Over zijn huiselijke situatie is hij vaag. Four is zeer plichtsgetrouw: ijverig en zeer gedreven. Hij wil zijn werk perfect uitvoeren. Zichzelf duidt hij aan met ‘Four’: niemand zal hem of zijn familie dan kunnen traceren, afpersen of chanteren (mocht die situatie zich voordoen);
• Nine: nadat Nine een getal heeft genoemd, wordt hij door Four zo genoemd. Nine is het tegenovergestelde van Four: levenslustig, gek op de vrouwtjes, altijd in voor een avontuur, begaan met de plaatselijke bevolking. Het is vanaf het begin duidelijk dat Nine een risico zal vormen, zowel voor Fours plichtsgetrouwe gedrevenheid als voor de maatschappij die de weg aanlegt.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Parade’ zijn:
• Medallion: een man die aanbiedt om Four en Nine te helpen. (Hij draagt een medaille om zijn nek, dus noemt Four hem in gedachten zo.) Hij lijkt in eerste instantie op een baantje uit te zijn (denkt Four), maar later blijkt het hem te gaan om een snelle aanleg van de weg: zijn vrouw is erg ziek en ze moet zo snel mogelijk naar de hoofdstad worden gebracht;
• Cousin: (waarschijnlijk) de neef van Medallion, een man die snel van plaats naar plaats kan reizen omdat hij goed vervoer heeft;
• Een verpleegkundige dame: zij heeft een klein primitief, door het westen opgezet, hospitaaltje dat vrouwen en meisjes verzorgt. Erg begaan met de wegwerkers lijkt ze niet te zijn. Zij beheert het hospitaal samen met een assistent;
• The general: een militaire leider, waarschijnlijk een leider van de rebellen;
• Inlandse bewoners: vrouwen, mannen, kinderen, soldaten, rebellen, primitieve genezers.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘The Parade’ is niet verfilmd.

 


Overig:

‘The Parade’ lijkt een soort allegorie – een parabel over de ‘Eerste’ en de ‘Derde Wereld’ en over het omgaan met andere mensen en culturen.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Dave Eggers.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Waiting for Godot van Samuel Beckett
Dusklands van J.M. Coetzee
A Good Man in Africa van William Boyd


Citaat:
‘See this?’ Nine said. ‘They’re waiting for us to finish. Don’t you see? It’s like a parade before the real parade. This is one of hope. A procession of longing. The second we’re done, their world catapults into the twenty-first century. Trade, medical care, access to government services, information, education, relatives, electricity and the northern port.’ (p.174)

Vragen over het boek:

1. Waarom zou de auteur zijn karakters zulke vage namen hebben gegeven?
2. Waaruit blijkt dat Four een iets minder onverschillig figuur is dan je in eerste instantie had gedacht?
3. In hoeverre loopt het goed af met Nine? In hoeverre is dat minder het geval?
4. Wat wordt uiteindelijk bedoeld met ‘the parade’?
^ Terug naar boven

Comments are closed.