4/5 - (2 stemmen)

The Prince and the Pauper

Niveau:
Genre: growing up
Thema: history

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1696362404241", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000089558406","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"The%20Prince%20and%20the%20Pauper%2C%20Mark%20Twain","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

In the ancient city of London, on a certain autumn day in the second quarter of the sixteenth century, a boy was born to a poor family of the name of Canty, who did not want him. On the same day another English child was born to a rich family of the name of Tudor, who did want him. All England wanted him too. England had so longed for him, and hoped for him, and prayed God for him, that, now that he was really come, the people went nearly mad for joy. Mere acquaintances hugged and kissed each other and cried. Everybody took a holiday, and high and low, rich and poor, feasted and danced and sang, and got very mellow; and they kept this up for days and nights together. By day, London was a sight to see, with gay banners waving from every balcony and housetop, and splendid pageants marching along. By night, it was again a sight to see, with its great bonfires at every corner, and its troops of revellers making merry around them. There was no talk in all England but of the new baby, Edward Tudor, Prince of Wales, who lay lapped in silks and satins, unconscious of all this fuss, and not knowing that great lords and ladies were tending him and watching over him – and not caring, either. But there was no talk about the other baby, Tom Canty, lapped in his poor rags, except among the family of paupers whom he had just come to trouble with his presence.

© Penguin Random House Company, 1968

^ Terug naar boven

Algemeen

De negenjarige Tom Canty heeft een zeer zwaar en moeilijk leven. Zijn vader en zijn oma mishandelen de arme jongen iedere dag en zijn moeder en zijn zusjes kunnen hem niet echt beschermen tegen al dat geweld. Tom is verplicht om elke dag te bedelen en dagelijks minstens met één penny thuis te komen. Eten is er nauwelijks en het huis van de Canty’s is een tochtig, vochtig krot ergens in een achterbuurt van het 16e-eeuwse Londen.
Toch heeft die arme, kansloze Tom één hartenwens: hij zou graag eens een echte prins willen zien.

De negenjarige Edward, de kroonprins van Engeland (The Prince of Wales) leidt een zeer beschermd en luxueus leven. Voor alles heeft hij een bediende: voor het eten (voorproeven), het aan- en uitkleden, het wassen en baden, kortom, voor alles.
En ook die rijke, kansrijke Edward heeft één wens: hij zou graag eens een arme burger van de stad willen zien.

En de wensen van de beide jongens worden heel snel ingewilligd …
Op een dag komt Tom toevallig bij het hek van het paleis terecht, hij stapt de tuin binnen en hij ontmoet de prins. En die Edward ziet dat de jongens heel veel op elkaar lijken. Hij stelt voor om eens van kleren te wisselen. Dat doen ze.
Maar dan worden ze echt verwisseld: Edward verdwaalt in de stad in zijn geleende oude lompen en Tom in zijn koninklijke kleren wordt als een echte prins behandeld. En Edward merkt al heel snel hoe hard het leven van een armoedige jongen in de stad is. Tom, daarentegen, leeft in luxe. Maar ook hij ziet al snel de nadelen van een afgesloten, volledig afgeschermd leven.
Het is de vraag of zij elkaar ooit weer zullen ontmoeten. En of ze ooit weer zullen worden wie ze vroeger waren …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C1

Schrijver:
Mark Twain

Jaar van uitgave:
1882

Aantal pagina's:
308

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1500-1600

Plaats van handeling:
UK, Londen en het platteland

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 34 getitelde hoofdstukken, gevolgd door een ‘Conclusion’


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je houdt van verhalen over vroeger, dan is ‘The Prince and the Pauper’ een goede keus. Het is een mooi en spannend, maar ook een moeilijk verhaal. Het verhaal leest als een echt sprookje – waar je ook nog iets van leren kunt – maar je moet de Engelse taal echt heel goed beheersen als je het verhaal goed wilt begrijpen.


WAT MOET JE WETEN?

Het jeugdboek ‘The Prince and the Pauper’ werd al in 1882 geschreven. Dat betekent dat het moeilijk te lezen is. En dat is niet omdat het verhaal saai of traag verteld wordt, maar omdat de woorden nogal moeilijk zijn. De schrijver Mark Twain wil je heel veel vertellen – en dat kan hij als de beste – maar hij doet dat wel in oude (en vaak moeilijke) taal: de taal uit de negentiende eeuw …
Op het eerste gezicht lijkt ‘The Prince and the Pauper’ een kinderboek. Maar dat is het zeker niet. De hoofdpersonen zijn weliswaar pas negen jaar oud, maar het verhaal beschrijft een wrede tijd en een harde wereld, een verhaal dat zeker niet voor kinderen bedoeld is: er zijn nare beschrijvingen van  executies en mishandelingen … Bovendien zijn de woorden en de zinnen veel te ingewikkeld voor kinderen.
Wat het verhaal heel leesbaar houdt, is het spannende avontuur. En daarnaast gebruikt Mr. Twain heel veel (en korte) alinea’s en heel veel dialogen – dat maakt het lezen iets eenvoudiger.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Prince and the Pauper’ zijn vaak heel moeilijk; het is een verhaal dat aan het eind van de 19e eeuw geschreven werd. Soms doet Mr. Twain zijn best om dan ook nog te schrijven zoals een persoon in de zestiende eeuw misschien gesproken heeft – dat maakt de taal nog lastiger …
Gelukkig zijn de alinea’s en de hoofdstukken lekker kort en er zijn heel veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘The Prince and the Pauper’ is vaak heel lastig. Het is een boek voor goede en ervaren lezers (vooral lezers van Engelstalige teksten).
Maar het sterke aan dit jeugdboek is het verhaal. Dat verhaal is heel spannend, heel origineel, erg grappig en ook nog heel informatief. Je leert er dus heel veel van, je wilt vast en zeker doorlezen – en je zult er regelmatig om moeten glimlachen (ondanks de vaak ernstige ondertoon van het verhaal). Maar het is ook een verhaal dat de gruwelijkheden van het 16e-eeuwse Engeland beschrijft: om het minste of geringste werden mensen verminkt, verbrand of opgehangen.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Prince and the Pauper’ een boek met een literair niveau B 2e en een taal-(ERK-)niveau C1.


Schrijfstijl:

Hoewel Mark Twain een schrijver was die zijn boeken in de tweede helft van de negentiende eeuw in de Verenigde Staten schreef, blijft hij nog altijd heel populair. Ook bij jonge lezers. En dat komt zonder twijfel door de manier waarop Mark Twain schrijft: heel spannend, vaak humoristisch en meestal informatief. Dat maakt van ‘The Prince and the Pauper’ een klassiek jeugdboek – een boek dat al in 1882 uitkwam.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De young adult novel ‘The Prince and the Pauper’ vertelt een verhaal met heel veel actie. Die actie begint al direct met de beschrijvingen van het ellendige milieu waarin Tom Canty opgroeit: het is een wereld van honger, kou, armoede en geweld. Toch slaat Tom zich daar goed doorheen. Hij zwerft veel door het oude centrum van Londen. En dat houdt het verhaal spannend. Vanaf het moment dat hij en de prins van persoon verwisselen, beleven ze allebei de meest ongelooflijke avonturen: heel spectaculair en spannend – en toch ook heel voorstelbaar. Misschien is het spannendste deel de reis van Prince Edward, op de vlucht voor de wrede vader van Tom.


Tijd:

‘The Prince and the Pauper’ is een soort historische (jeugd)roman. Het verhaal speelt zich af in de zestiende eeuw. Prince Edward – en ook Tom Canty, zijn leeftijdgenoot – werd geboren in 1537. Edward was het derde kind van King Henry VIII, maar wel de eerste zoon (en daardoor voor de koning het belangrijkste kind). In werkelijkheid regeerde hij maar enkele jaren (1547-1553); hij stierf al op zijn vijftiende. De eerste jaren van zijn regering – hij was toen 9 jaar oud – werd het land wezenlijk geregeerd door de Lord Protector, The Earl of Hertford, een edelman die regent was totdat de jonge koning oud genoeg zou zijn om zelf te regeren. De oudste zus van Edward, Mary, werd na Edwards dood koningin (Queen Mary, bijgenaamd ‘Bloody Mary’, van 1553 tot 1558), een wrede vorstin die al snel werd opgevolgd door de belangrijke koningin Elizabeth, de tweede (half)zus van Edward (Queen Elizabeth, van 1558 tot 1603).
Het verhaal speelt zich af over een periode van een aantal weken en het wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De setting van ‘The Prince and the Pauper’ is voornamelijk de Britse hoofdstad Londen. Londen was in de zestiende eeuw één van de grootste steden van Europa en ook één van de belangrijkste steden van de wereld.
Een deel van de roman speelt buiten Londen: dat zijn de hoofdstukken waarin de vlucht van Prince Edward voor de vader van Tom wordt beschreven.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Prince and the Pauper’: hoe zullen de levens van de prins en de arme sloeber verlopen nu zij elkaars levens leiden?


Verteller:

De roman ‘The Prince and the Pauper’ heeft een alwetende verteller. Deze vertelt het verhaal zo objectief mogelijk, maar wel informatief en tegelijkertijd met de nodige humor.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Prince and the Pauper’ zijn:
• Tom Canty: het ongewenste kind uit Offal Court, in de buurt van Pudding Lane in het centrum van Londen;
• Edward Tudor, Prince of Wales: het zeer gewenste kind van King Henry VIII. Hij woonde in paleizen als St James’s Palace en Hampton Court Palace;
• The Earl of Hertford, the Duke of Seymour: de ‘Lord Protector’, degene die het regentschap van de jonge koning op zich neemt;
• Miles Hendon: een lagere edelman die na jaren als militair in Europa gevochten te hebben weer terugkeert in Engeland.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Prince and the Pauper’ zijn:
In Offal Court, Pudding Lane, Londen:
• Mr John Canty: de vader van Tom. Een gewelddadige, agressieve dronkenlap. Zijn voornaamste bezigheden zijn drinken en stelen;
• Mrs Canty: de moeder van Tom. Een lieve, stille vrouw die niets te zeggen heeft thuis. Haar bron van inkomsten bestaat voornamelijk uit bedelen;
• Bet en Nan: de 15-jarige tweelingzussen van Tom, twee lieve meiden;
• Grammer Canty: de kwaadaardige oma van Tom, de moeder van zijn vader, een valse, gewelddadige vrouw;
• Father Andrew: de plaatselijke priester, een goede man die Tom lezen en schrijven en een beetje Latijn leert.
In het paleis van King Henry VIII:
• King Henry VIII: de koning van Engeland, hard voor zijn onderdanen, vriendelijk voor zijn kinderen (vooral voor zijn enige zoon);
• Queen Jane Seymour: de koningin, de moeder van Prince Edward;
• Lady Mary: de oudste prinses, een vrij onvriendelijke jongedame, een halfzus van Edward;
• Lady Elizabeth: de 14-jarige prinses, een vriendelijk meisje, een halfzus van Edward;
• Lady Jane Grey: de nicht van Edward, een vriendelijk meisje;
• Edellieden aan het hof: Lord St John, Sir William Herbert, The Earl of Berkeley, My Lord d’Arcy, The Lord Chief Butler, The Lord Great Stewart, The Lord Head Cook, enz., enz.;
• Huphrey Marlow: de ‘whipping-boy’ van de Prince of Wales.
Andere minor characters:
• The Lord Mayor and the Fathers of the City: de notabelen van de stad Londen;
• Sir Richard Hendon: de ‘baronet’ van Hendon Hall in het graafschap Kent, de vader van Miles;
• Arthur en Hugh Hendon: de oudere en de jongere broer van Miles;
• Lady Edith: de nicht van Miles, het meisje op wie hij verliefd is;
• The ‘Ruffler’: de leider van een bende zwervers;
• Hugo: een vriend – in het kwaad – van John Canty;
• Margery en Prissy: twee boerendochters die onderdak verlenen aan Edward;
• ‘The Hermit’: een priester en kluizenaar bij wie Edward overnacht;
• Peter, Halsey, David, Bernard en Margaret: bedienden van Hugh Hendon;
• Blake Andrews: een oude bediende van Sir Richard Hendon.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

Het jeugdboek ‘The Prince and the Pauper’ is talloze malen bewerkt: als geïllustreerd kinderboek, toneelstuk, meerdere keren als film, als TV-serie, als musical, als animatie.


Overig:

Mark Twain schreef ‘The Prince and the Pauper’ als historische fictie: fictionele karakters spelen een rol, evenals historische karakters. Historische karakters zijn bijvoorbeeld Prince Edward (later King Edward VI), King Henry VIII, Princess Elizabeth (de latere koningin Queen Elizabeth), Princess Mary (de latere koningin Queen Mary), Lady Jane Grey. Uiteraard is het vrijwel allemaal fictie wat hier beschreven wordt; toch gebruikte Mark Twain veel historische bronnen om een goed beeld te geven van de Londenaars van de 16e eeuw, het koninklijk huis van Groot-Brittannië, de omgang tussen arm en rijk, de (vele) straffen en de (weinige) beloningen van de zestiende eeuw.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Mark Twain.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Smith of Wootton Major van J.R.R. Tolkien
• Treasure Island van Robert Louis Stevenson
• Bottle Boy van Stephen Elboz


Citaat:
Return we within the Guildhall. Suddenly, high above the jubilant roar and thunder of the revel, broke the clear peal of a bugle-note. There was instant silence – a deep hush; then a single voice rose – that of the messenger from the palace – and began to pipe forth a proclamation, the whole multitude standing, listening. The closing words, solemnly pronounced, were:
‘The king is dead!’
The great assemblage bent their heads upon their breasts with one accord; remained so, in profound silence, a few moments; then all sunk upon their knees in a body, stretched out their hands toward Tom, and a mighty shout burst forth that seemed to shake the building:
‘Long live the king!’ (pp.88-89)

Vragen over het boek:

1. Wat leert Tom Canty wanneer hij een tijdlang de ‘Prince’ mag zijn?
2. Wat leert Prince Edward wanneer hij een tijdlang de ‘Pauper’ mag zijn?
3. Welk beeld krijg je van de rechtsspraak in het Engeland van de 16e eeuw? Maak je antwoord duidelijk met behulp van een drietal voorbeelden uit de tekst.
4. Op welke manier wordt de persoonsverwisseling weer ongedaan gemaakt door de schrijver? Wat vind je van deze oplossing? Waarom vind je dat?
^ Terug naar boven

Comments are closed.