The Promise

Niveau:
Genre: coming-of-age
Thema: religion

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1694712828180", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000032991900","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"The%20Promise%20%28ebook%29%2C%20Chaim%20Potok","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

The county fair was Rachel's idea. She had a passion for the theater, James Joyce, and county fairs, and she could be quite persuasive when it came to those three passions. We would go on the Sunday in the third week of August, the closing night of the fair, when there would be a fireworks display. We would have a splendid time, she said. It was also her idea that we take her cousin Michael. It was warm that Sunday night and the sky was clear and filled with stars. We sat in the front seat of the DeSoto and Rachel drove carefully along the dark asphalt country roads. Michael sat quietly between us, staring out of the windshield. A moment after we reached the highway he suddenly became quite talkative. He chatted about his frogs and salamanders. He talked about Andromeda, white dwarfs, and red giants. He seemed to know a great deal about astronomy. He had a high, thin voice and he spoke animatedly and in a rushing flow of technical words. I saw Rachel smiling. She wore a yellow sleeveless summer dress and her short auburn hair blew in the warm wind that came through the open windows of the car.
We came to a crossroads, bright with the neon life of a night highway, then went around a sharp curve. Set into the darkness about an eighth of a mile away, and looking as though it had carved itself into the night, was the county fair. Michael abruptly ceased talking and leaned forward in the seat.

© Ballantine Books / Fawcett Crest Books, 1969.

^ Terug naar boven

Algemeen

Reuven studeert aan een gerenommeerde rabbischool in Brooklyn. Hij wil rabbi worden: een leraar, geestelijk leider en schrijver, net als zijn vader is. Reuven en zijn vader zijn orthodox joods, maar niet ultraorthodox: ze houden zich aan alle joodse wetten, maar ze staan open voor nieuwe zaken en recente publicaties over de Talmoed.
De beste vriend van Reuven, Danny, studeert voor psycholoog. Hij loopt stage bij een instituut dat jongeren met een storing opvangt en probeert te genezen. Danny komt wel uit een ultraorthodox joodse familie.
Wanneer Reuven op vakantie in de staat New York is gaat hij er regelmatig op uit met zijn vriendin Rachel. Rachel heeft een neef die met de familie mee op vakantie is gegaan, de niet al te evenwichtige Michael.
Wanneer het later helemaal mis dreigt te gaan met Michael, komen Rachel en Danny met elkaar in contact. En terwijl Reuven de opname van Michael en de vriendschap tussen Rachel en Danny van een afstand beziet, raakt hij hoe langer hoe verder in de problemen met een ultraorthodoxe docent van zijn opleiding.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Chaim Potok

Jaar van uitgave:
1969

Aantal pagina's:
381

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1950-1960

Plaats van handeling:
USA, New York City

Bijzonderheden:
De roman bestaat uit 3 delen (‘books’) en 16 hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘De belofte’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De roman ‘The Promise’ gaat over volwassen worden. Maar het gaat ook over vriendschap, over trouw en over psychiatrie. De hoofdpersonen zijn allemaal joden: joodse mensen voor wie het geloof een minieme, of een grote tot zeer grote rol speelt. De hoofdpersoon en zijn vader zijn gelovige en serieuze joodse mensen die dagelijks bidden en studeren. Maar ze zijn niet te vergelijken met de ultraorthodoxe joden die zo nu en dan ook beschreven worden.


WAT MOET JE WETEN?

‘The Promise’ gaat onder andere over geloof. Het lijkt soms alsof de karakters in het boek altijd bezig zijn met lezen, studeren en schrijven. En dat leidt zo nu en dan tot haarkloverij: welke tekst is de waarheid, hoe interpreteer je de Talmoed en de Thora het beste?
In het boek staan de orthodoxe joden (zoals Reuven en zijn vader) tegenover meer vrijzinnig gelovige joden (zoals Professor Abraham Gordon) en tegenover de ultraorthodoxe joden (zoals de Chassidische joden). Deze ultraorthodoxe afsplitsing van de joden volgt de regels en de kleding- en andere voorschriften van Poolse religieuze leiders van eeuwen geleden: zwarte kleding, pijpenkrullen, hoeden, kaalgeschoren vrouwen met pruiken van kunsthaar, en een verachting voor alle wereldse zaken).




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Promise’ zijn lastig: er zijn veel scenes die betrekking hebben op de (godsdienstige) studie van Reuven. Ook de historische verwijzingen naar belangrijke figuren uit de joods wereld zijn soms moeilijk om te lezen.
De alinea’s en hoofdstukken zijn behoorlijk lang. Er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Wat taal betreft is ‘The Promise’ vaak lastig te lezen.
Dat geldt soms ook voor het verhaal – hoewel het aan de andere kant een zeer boeiend en ook wel spannend verhaal. is. Op zich gebeurt er heel weinig, maar wat er gebeurt wordt heel mooi verteld. De spanning komt voort uit de wrijvingen tussen de orthodoxe en minder orthodoxe joden en uit de scenes die betrekking hebben op de geestelijke gesteldheid en de latere verpleging van Michael.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Promise’ een boek met een literair niveau C 5a en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘The Promise’ is mooi geschreven: betrokken en boeiend. Maar ook soms lastig en zeer diepgravend – met name over godsdienstige onderwerpen.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘The Promise’ bevat een verhaal met weinig actie.


Tijd:

‘The Promise’ speelt zich af in de jaren 1950-1960. Het verhaal duurt in totaal langer dan een jaar.


Plaats:

De setting van ‘The Promise’ is met name het stadsdeel Brooklyn in New York City waar heel veel joden wonen. Sommige scenes spelen bij een meer in de buurt van Peekskill, zo’n dertig mijl van New York City.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Promise’: hoe zal Reuven zijn beloften – aan zijn vader, aan zijn vrienden, aan zijn docenten – kunnen nakomen?


Verteller:

De roman ‘The Promise’ heeft een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Promise’ zijn:
• Reuven Malter: de ik-verteller van het verhaal. Reuven studeert voor rabbi; hij is een kritische student die weliswaar het joodse geloof wil bestuderen en uitdragen, maar die toch vraagtekens zet bij bepaalde zaken uit de Talmoed. De moeder van Reuven is overleden; hij woont al jaren samen met zijn vader. Sinds zijn veertiende is Danny zijn beste vriend;
• Danny Saunders: een Chassidische joodse jongen. Danny is een briljante student en hij kiest zijn eigen weg bij zijn studie: hij gaat psychologie studeren. Als het verhaal begint loopt hij stage bij een ‘residential treatment center’, een instelling voor patiënten met geestelijke problemen in Brooklyn;
• Rabbi David Malter (oorspronkelijk: Maltovsky): de vader van Reuven. Hij is een orthodoxe rabbi (maar geen Chassidische geestelijke) die veel studeert in en veel schrijft over de Tal-moed. Rabbi Malter is weduwnaar;
• Rachel Gordon: een studente Engelse literatuur aan Brooklyn College. Zij is de vriendin van Reuven. Reuven en zij leren elkaar langzamerhand goed kennen: hun relatie is intens, maar dan vooral spiritueel. Later maakt Rachel kennis met Danny;
• Michael Gordon: de 14-jarige neef van Rachel die een tijdje bij zijn nicht en haar ouders woont. Michael lijkt vrij normaal, maar hij heeft een ernstige stoornis waardoor hij soms heel onberekenbaar is.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Promise’ zijn:
• Abraham Gordon: een 45-jarige professor in de Talmoed. Professor Gordon is een kritische wetenschapper die door de zeer orthodoxe joden gehaat en bekritiseerd wordt. Abraham is de vader van Michael;
• Ruth Gordon: de moeder van Michael. Zij is in Canada opgegroeid als seculiere jodin;
• Joseph Gordon: de vader van Rachel en de broer van Abraham;
• Sarah Gordon: de moeder van Rachel;
• Manya: de Russische huishoudster van Rabbi Malter en zijn zoon. Na de dood van Reuvens moeder zorgt Manya als een echte moeder voor hem;
• Reb Saunders: een ultraorthodoxe rabbi die zijn oudste zoon grotendeels zwijgend heeft opgevoed. Reb Saunders heeft veel gezag binnen de Chassidische geloofsgemeenschap;
• Levi Saunders: de jongere broer van Danny. Levi is een bescheiden jongen die zijn broer adoreert;
• Rav Jacob Kalman: een zeer orthodoxe – maar niet Chassidische – Talmoedgeleerde die werkt aan de opleiding waar Reuven studeert. Rav Kalman is kortaangebonden, recht in de leer en opvliegend. Hij is één van de weinig overlevenden van het concentratiekamp Treblinka, een geestelijke die nog maar kort in de USA woont (en nauwelijks Engels spreekt);
• Rav Gershenson, The Dean: andere docenten van Reuven aan de Talmoed-opleiding in Brooklyn (‘the yeshiva’);
• Irving Goldberg, Stanley Schwartz, Steinberg, Abe Greenfield: studiegenoten van Reuven;
• The pitchman: de kermisexploitant die met zijn vader een gokkraam beheert;
• Ellen Farber: een vriendin van Reuven.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘The Promise’ is niet verfilmd.


Overig:

‘The Promise’ is het vervolg op The Chosen (1967) – dit vervolg speelt ongeveer zeven jaar later. De boeken zijn los van elkaar te lezen, maar ze hebben wel voor een deel dezelfde hoofdpersonen.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Chaim Potok.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
In My Father’s Court van Isaac Bashevis Singer
Idiots First van Bernard Malamud
Nemesis van Philip Roth


Citaat:
‘I need to talk to you, Reuven. I hate to be sneaky, but I need to talk to you. Can I talk to you, Reuven?’
‘Sure you can talk to me.’
‘You have to promise you won’t tell anyone. I don’t want anyone to know I broke the rules. Will you promise?’ (p.136)

Vragen over het boek:

1. Waarom krijgen Reuven en Rachel uiteindelijk geen relatie?
2. Wat is zo boeiend aan Danny Saunders?
3. Hoe is de relatie tussen de vaders van Reuven en van Danny?
4. Analyseer het karakter van Rav Kalman.




^ Terug naar boven

Comments are closed.