3.5/5 - (2 stemmen)

A Time of Fire

Niveau:
Genre: war
Thema: World War II

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1696071465184", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"30481646","familyId":"30481646","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"A%20Time%20of%20Fire%2C%20Robert%20Westall","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

Sonny walked home whistling. Life was good in spite of the War.
Not that there'd been much War so far in Newcastle. The siren had gone twice during lessons, sending them scurrying down the new school shelter like well-disciplined lines of black beetles, gas-masks thumping against backsides. There, they'd sung patriotic songs like 'There'll Always Be an England'. And whistled like soldiers when the lights suddenly went out, which they always did. In the exciting dark they had stamped their feet in the puddIes on the concrete floor, sending water splashing up the girls' knickers and making them scream. Then the all-clear had gone and they had filed blinking up into the daylight again, to find the world disappointingly unchanged. It had only been solitary Jerry bombers photographing the ships in the river, the paper said afterwards.
There had been a gas-mask practice, when they had to file through a room full of tear-gas, and Charlie Blower's gas-mask had leaked and he sat in the classroom for half an hour tears streaming down his face, though he had assured everybody he feIt quite cheerful, just blind. Then he'd been sent home for the rest of the day, lucky swine.

© Macmillan Publishers Ltd, 1995

^ Terug naar boven

Algemeen

Sonny woont met zijn ouders in de noord-Engelse havenstad Newcastle. Hij heeft het behoorlijk naar zijn zin: in de lucht ziet hij allerlei snelle en gevaarlijke Engelse en Duitse jachtvliegtuigen en bommenwerpers en de havens liggen vol met schepen uit Engeland en Scandinavië. Veel last van de oorlog hebben ze niet in Newcastle: zo nu en dan komt er een Duitse bommenwerper over die alleen maar de havens bombardeert.
Maar dan slaat het noodlot toe: een Duits vliegtuig werpt een bom op een huis in de wijk waar Sonny woont. Het huis is een winkeltje dat tijdschriften en kranten verkoopt. Er is één dode: de moeder van Sonny. En laat dit nu net de schuld van Sonny zijn: hij was vergeten lucifers te kopen en toen zijn moeder die boodschap even vlug deed, viel de bom op de winkel …
Het verdriet slaat toe in het huis van Sonny: Sonny voelt zich schuldig aan de dood van zijn moeder, zijn opa en oma zijn heel verdrietig en zijn vader zit boordevol haat. En daarmee verandert binnen een paar dagen het leven van Sonny volledig: na de begrafenis van zijn vrouw gaat Sonny’s vader vrijwillig het leger in – om zo veel mogelijk Duitsers te kunnen doden – en Sonny gaat bij zijn grootouders wonen die aan de monding van de rivier de Tyne ten oosten van Newcastle wonen. Sonny zal opnieuw zijn draai op een nieuwe plaats en op een nieuwe school moeten vinden.
En dan gebeurt er iets bijzonders. Een Duits vliegtuig stort neer in de buurt van het huis van Sonny, wanneer hij op een middag alleen thuis is. En tot zijn grote schrik merkt Sonny dat de piloot op weg gaat naar het huis van Sonny …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Robert Westall

Jaar van uitgave:
1994

Aantal pagina's:
149

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1940-1945

Plaats van handeling:
UK, de steden en dorpen die worden aangeduid met de naam Tyneside, in de buurt van de stad Newcastle

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in vijftien genummerde hoofdstukken


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je van verhalen over de Tweede Wereldoorlog houdt, dan is ‘A Time of Fire’ zeker een goede keus voor jou. De hoofdpersoon is een stoere jongen van een jaar of tien die zijn uiterste best doet om iets van zijn leven te maken in een heel moeilijke tijd. Hoewel het hier een basisschoolleerling betreft, is dit boek zeker niet bedoeld voor kleine kinderen: het is een verhaal over oorlog en ellende, over dood en verdriet (zonder dat het trouwens een naargeestig verhaal wordt).
‘A Time of Fire’ is waarschijnlijk meer een roman voor jongens dan voor meisjes: de hoofdpersoon heeft veel belangstelling voor oorlogsvliegtuigen en –schepen.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het begrijpen van ‘A Time of Fire’ heb je niet zo veel specialistische kennis nodig. Wel is het handig wanneer je iets weet van de Battle of Britain (de zogenaamde ‘Slag om Engeland’): de duizenden aanvallen – voornamelijk door de lucht – van het Duitse leger op de Engelse steden en industrieën. Ook is het verhelderend om een kaart van de monding van de rivier de Tyne met al die grote en kleine plaatsen te bestuderen.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘A Time of Fire’ zijn nooit erg moeilijk. Mr Westall schrijft vaak in korte alinea’s en korte zinnen. De taal is helemaal niet verouderd, ondanks het feit dat het boek al in 1994 werd uitgegeven.
Er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘A Time of Fire’ is heel toegankelijk en begrijpelijk. Als je een beetje Engels kunt lezen, zul je zeker geen problemen hebben met dit verhaal. De woorden zijn nergens  moeilijk of ouderwets.
Het verhaal is bovendien heel spannend en heel ontroerend; het maakt heel goed duidelijk wat een jongen tijdens de Tweede Wereldoorlog zou kunnen hebben beleefd in een stad waar regelmatig bombardementen waren.
Op basis van deze eigenschappen is ‘A Time of Fire’ een boek met een literair niveau B 2c en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

De young adult novel ‘A Time of Fire’ is heel spannend, maar ook heel ontroerend geschreven. De spanning komt erin wanneer de moeder van Sonny wordt gedood en wanneer Sonny en zijn vader beiden op hun eigen manier wraak willen nemen op de dader, een Duitse piloot. De ontroering is er ook de hele tijd: Sonny’s vader, oma en opa gedragen zich heel flink, maar Sonny mist zijn moeder uiteraard enorm (ondanks zijn stoere gedrag). Hij vraagt zich dagelijks – en vooral ’s avonds en ’s nachts – af wat er tijdens het bombardement met zijn moeder gebeurd is en waar ze na haar dood naar toe is gegaan. Dat maakt het verhaal niet alleen maar spannend en stoer, maar ook heel gevoelig en ontroerend.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘A Time of Fire’ is een verhaal met veel actie. Het verhaal begint al direct heel heftig met een bombardement door een Duits jachtvliegtuig. Vanaf dat moment gebeurt er van alles en nog wat met Sonny en met de rest van zijn familie.


Tijd:

De young adult novel ‘A Time of Fire’ speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een jaar wordt in het begin niet genoemd, maar het is wel duidelijk dat de oorlog pas begonnen is: de Engelsen zijn eerst nog in Frankrijk en pas na een paar weken worden Nederland en België binnengevallen. Later lezen we dat het 1940 is. Het verhaal duurt een aantal maanden en het wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De setting van ‘A Time of Fire’ is de monding van de rivier de Tyne in noordoost Engeland. Aan deze rivier liggen veel havenplaatsen. De grootste daarvan is Newcastle-upon-Tyne. Andere steden die worden genoemd zijn Gateshead, Jarrow, North Shields en South Shields. De agglomeratie van steden wordt vaak aangeduid met de naam Tyneside: de steden, stadjes, dorpen en havens liggen vrij dicht tegen elkaar aan langs de riviermonding van de Tyne. In het gebied woonden tijdens de Tweede Wereldoorlog veel vissers (zoals de opa van Sonny) of arbeiders uit de scheeps- en metaalindustrie (zoals de vader van Sonny).
Eén hoofdstuk van de roman speelt zich af in Londen en in het graafschap Kent (in zuidoost-Engeland).


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘A Time of Fire’: hoe zal Sonny samen met zijn vader en zijn grootouders de oorlog overleven?


Verteller:

De roman ‘A Time of Fire’ heeft een alwetende verteller. Deze vertelt het verhaal vanuit het perspectief van de hoofdpersoon, de jongen Sonny Prudhoe.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘A Time of Fire’ zijn:
• Sonny Prudhoe: een scholier die in Newcastle woont. Sonny is een jaar of tien oud. Nadat zijn moeder bij een bombardement omkomt, gaat zijn vader vrijwillig in dienst; Sonny komt bij zijn grootouders te wonen;
• Granda: Mr George Prudoe, de 59-jarige opa van Sonny. Hij was vroeger de eigenaar en kapitein van een vissersboot (‘trawler-skipper’);
• Nana: Mrs Sarah Prudhoe, de 56-jarige oma van Sonny;
• Dad: Mr Tom Prudhoe, de vader van Sonny. Hij werkt in een fabriek in Newcastle waar legerwagens worden gemaakt. Na de dood van zijn vrouw gaat hij vrijwillig in dienst; hij moet voor zijn opleiding naar een kazerne in Blackpool.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘A Time of Fire’ zijn:
• Mum: Mrs Maggie Prudhoe, de 35-jarige moeder van Sonny. Zij heeft behalve haar man en Sonny geen verdere familie in Newcastle of omgeving: haar familie is in de twintiger jaren van de twintigste eeuw geëmigreerd naar Canada. Al in het eerste hoofdstuk komt zij om bij een Duits bombardement;
• Sonny’s klasgenoten in Newcastle: Tommy Foster, Charlie Blower, Harry Hardy;
• Father Pestle: de priester van de kerk waar Sonny en zijn familie bij horen;
• Sonny’s klasgenoten in Tynemouth: Cuthbert ‘Podger’ Armstrong, Jackie Robinson.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘A Time of Fire’ is niet verfilmd.


Overig:

De jeugdroman ‘A Time of Fire’ is één van een aantal spannende oorlogsboeken die Robert Westall schreef over de Tweede Wereldoorlog in de omgeving van de rivier de Tyne in Noord-Engeland. Als je andere boeken van  Westall over deze tijd en over deze streek wilt lezen, zou je kunnen kiezen voor The Machine Gunners of The Kingdom by the Sea. De romans gaan allemaal over andere personen en gebeurtenissen, maar ze hebben gemeen dat ze gaan over een jongen (of een aantal jongeren) tijdens de Tweede Wereldoorlog in de buurt van de Engelse stad Newcastle.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Robert Westall.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Snow Goose van Paul Gallico
• Carrie’s War van Nina Bawden
• The File on Fraulein Berg van Joan Lingard


Citaat:
Mr Churchill’s words still rang in Sonny’s head. He mouthed them under his breath, as he carried the full watering-can to Granda with both hands, his shoulders so pulled down with the weight he could hardly breathe. He never wanted to forget Churchill’s words.
‘What General Weygand has called the Battle of France is over. It may be that the Battle of Britain is about to begin …’ And even better, ‘We shall fight them on the beaches and in the cities. We shall never surrender.’ (p.70)

Vragen over het boek:

1. Waarom is het misschien wel beter dat Sonny na het bombardement opgevoed wordt door zijn grootouders dan door zijn vader?
2. Wat is het verschil tussen de oude en de nieuwe school van Sonny?
3. In welke opzichten lijkt Sonny veel op zijn moeder en in welke opzichten lijkt hij meer op zijn vader?
4. Krijgen Sonny en zijn vader uiteindelijk de wraak  die ze zochten? Waarom vind je dat?
^ Terug naar boven

Comments are closed.