2/5 - (2 stemmen)

Frankenstein Book II: City of Night

Niveau:
Genre: horror
Thema: sciencefiction

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1695496465096", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000028714280","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Frankenstein%20-%20The%20Frankenstein%20Series%205-Book%20...","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

Having come to life in a thunderstorm, touched by some strange lightning that animated rather than incinerated, Deucalion had been born on a night of violence.
A Bedlam symphony of his anguished cries, his maker’s shrieks of triumph, the burr and buzz and crackle of arcane machinery echoed off the cold stone walls of the laboratory in the old windmill.
When he woke to the world, Deucalion had been shackled to a table. This was the first indication that he had been created as a slave.
Unlike God, Victor Frankenstein saw no value in giving his creations free will. Like all utopians, he preferred obedience to independent thought.
That night, over two hundred years in the past, had set a theme of madness and violence that characterized Deucalion’s life for years thereafter. Despair had fostered rage. In his rages, he had killed, and savagely.
These many decades later, he had learned self-control. His pain and loneliness had taught him pity, whereafter he learned compassion. He had found his way to hope.
Yet still, on certain nights, without immediate cause, anger overcomes him. For no rational reason, the anger swells into a tidal rage that threatens to sweep him beyond prudence, beyond discretion.

© HarperCollins / Harper, 2013

^ Terug naar boven

Algemeen

Wanneer Deucalion op zoek gaat naar Victor Helios, komt hij in New Orleans terecht. Daar wonen zijn beste vrienden, de detectives Carson O’Connor en Michael Maddison. Ook zij zijn op zoek naar de van de aardbodem verdwenen Victor.
Terwijl Deucalion en de detectives zoeken, zijn er ook wezens naar hen op zoek. Het zijn de moordenaars Cindi en Benny Lovewell, leden van ‘The New Race’. Een ander lid van deze nieuwe wezens, Randal Six, gaat op zoek naar een gelukkige autist, Arnie, het broertje van Carson.
En terwijl de zoekenden hoe langer hoe dichter bij elkaar komen, gaat Victor door met het perfectioneren van zijn ‘New Race’. In New Orleans lopen nu al honderden van zulke gewetenloze wezens rond, voor een groot deel als klonen van gerespecteerde burgers …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Dean Koontz

Jaar van uitgave:
2005

Aantal pagina's:
356

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2000-2010, maar eigenlijk een fantasietijd

Plaats van handeling:
USA, Louisiana, de stad New Orleans

Bijzonderheden:
Een roman in 80 genummerde hoofdstukken.
‘City of Night’ is Book 2 uit de serie ‘Frankenstein’.
In het Nederlands heet het boek ‘Stad van de nacht’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

‘City of Night’ is het tweede deel uit de serie ‘Frankenstein’. Alle delen zijn los redelijk goed te begrijpen (maar het is natuurlijk het mooist wanneer je alle delen in volgorde kunt lezen). De boeken gaan verder waar de originele Frankenstein stopte: de dokter heeft zijn zelfgemaakte wezen (‘monster’) achtervolgd nadat het veel verdriet heeft gehad – en heeft veroorzaakt – en hij heeft het kunnen doden. Deze ‘Frankenstein’ heeft een duivel als hoofdpersoon, een kwaadaardige, maar briljante duivel die levens kan maken en kan breken – en dat doet hij ook.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘City of Night’ is het raadzaam om (over) Frankenstein te lezen. Maar ook gaat het verhaal over geloof en ongeloof, over klonen en over de grenzen van de wetenschap.
Daarnaast is het een keihard boek met veel geweld en veel doden. Voor orthodoxe gelovigen is de serie zeker geen aanrader: de (gelovige) schrijver Dean Koontz is zeer kritisch over bestaande (christelijke) kerken.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘City of Night’ zijn pittig. Het verhaal wordt gelardeerd met uitweidingen over wetenschappelijke experimenten, iets wat niet elke lezer zal kunnen waarderen.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn over het algemeen heel kort en er zijn heel veel dialogen. Dat maakt het boek zeer leesbaar.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Qua taal is ‘City of Night’ vaak lastig. Sommige alinea’s zijn nogal (semi-)wetenschappelijk. Ook gaat het verhaal vaak over goed en kwaad, over geloof en ongeloof, over God en de duivel.
Het verhaal is spannend, maar soms wel met veel uitleg. En regelmatig is het schokkend: er wordt veel geweld gebruikt, er wordt slordig omgegaan met veel mensen. Daar komt nog bij dat de roman de zin van het geloof aan de orde stelt.
Op basis van deze eigenschappen is ‘City of Night’ een boek met een literair niveau C 5a en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

Ondanks het morbide thema en de gewelddadige karakters wordt ‘City of Night’ met de nodige humor en ironie verteld. Vooral de detectives (en dan met name Michael) zijn behept met een flinke dosis zelfspot en ze maken grappen met elkaar, ook wanneer de situatie heel penibel is.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De horrorroman ‘City of Night’ is een verhaal met zeer veel actie. Die actie bestaat uit achtervolgingen en gevechten – meestal zeer gewelddadig beschreven.


Tijd:

‘City of Night’ speelt zich af in de jaren 2000-2010 – maar uiteraard is het een fantasietijd. Het verhaal wordt chronologisch verteld en het speelt zich af over een periode van een kleine week.


Plaats:

De setting van ‘City of Night’ is de Amerikaanse stad New Orleans en de directe omgeving, in de staat Louisiana. Een enkele scene speelt in een klooster in Tibet.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘City of Night’: zal het Carson, Michael en Deucalion lukken om Victor Helios en zijn handlangers uit te schakelen voordat zij de hele maatschappij hebben overgenomen?


Verteller:

De roman ‘City of Night’ heeft een auctoriale verteller.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De voornaamste karakters zijn:
• Deucalion: een lid van The New Race, de eerste schepping van Victor Frankenstein: oersterk, onsterfelijk, een reiziger in plaats en tijd. Gecreëerd door Frankenstein, ooit zijn pronkstuk, maar nu zijn antagonist. Deucalion beschrijft een deel van zijn talenten als afkomstig uit de bliksem die hem tot leven wekte: ‘That night, in the storm, when I received my destiny, I was also given an understanding of the quantum nature of the universe.’ (p.322);
• Carson O’Connor: een bloedmooie, zeer intelligente detective. Ze woont samen met haar broertje Arnie, na de moord op haar vader en de dood van haar moeder. Carson rijdt graag hard in grote auto’s;
• Michael Maddison: de collega van Carson, een knappe, sterke (en humoristische) man. Hij is heimelijk (en soms iets minder heimelijk) verliefd op Carson;
• Victor Helios (vroeger bekend onder zijn eigen naam Victor Frankenstein): een kwaadaardige wetenschapper. Hij heeft in de loop der eeuwen wezens ontwikkeld die op mensen lijken maar die van binnen (ook qua hersens) machines zijn. Het zijn een soort klonen – Victor kan ook mensen van deze New Race mensen van de Old Race laten vervangen;
• Erika Five: een kloon, een schoonheid, de vijfde vrouw (minnares) van haar maker Victor. Erika ontdekt (nadat ze vier maanden leeft) dat ze meer gevoelens heeft dan de gemiddelde kloon;
• Arnie O’Connor: het 12-jarige broertje van Carson. Na de dood van hun ouders woont de autistische Arnie bij zijn zus, waar hij – afgeschermd van alles en iedereen – in alle rust aan zijn enorme Lego-kasteel bouwt.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘City of Night’ zijn:
Leden van ‘The New Race’ (in het huis en het laboratorium van Victor):
• Annunciata (secretaresse), William (butler), Christine (huishoudster), Edward (portier), Werner (veiligheidschef), Jolie (huishoudster), Lester (schoonmaker);
Andere leden van ‘The New Race’:
• Jack Rogers, Luke (patholoog-anatoom en zijn assistent), Nick Frigg (manager van de vuilstort), Cindi en Benny Lovewell (getrainde moordenaars), Gunny Alecto (vrouwelijke chauffeur op een vuilniswagen), Hobb en Azazel (vuilnisman en –vrouw), Father Patrick Duchaine, Pastor Kenny Laffite;
Andere karakters (mensen – oftewel leden van ‘The Old Race’):
• Jelly Biggs: een voormalige ‘freak’ uit een circus, nu een bewoner van ‘The Luxe Theater’, een oud theater waar Deucalion soms ook woont;
• Aubrey Picou: een 80-jarige ex-crimineel die tegenwoordig het rechte pad probeert te bewandelen;
• Personeel van Mr. Picou: Lulana St John, Evangeline Antoine, Moses Bienvenue;
• Vicky Chou: de assistente van Carson, tevens de vrouw die voor Arnie zorgt;
• Liane: de zuster van Vicky;
• Personeel en huurders van ‘The Other Ella’, een bar: Ella Fitzgerald, Godot, Francine;
• Nebo: een oude monnik in Rombuk Monastery, een klooster in Tibet.

 

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘City of Night’ is niet verfilmd.


Overig:

‘City of Night’ is de tweede roman in de vijfdelige serie ‘Frankenstein’. Het eerste deel heet:
• ‘Prodigal Son.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Dean Koontz.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Frankenstein Book 3: Dead and Alive van Dean Koontz
The Dark Tower, Book II: The Drawing of the Three van Stephen King
His Dark Materials, Book II: The Subtle Knife van Philip Pullman


Citaat:
Michael said, ‘Stay behind me, Arnie,’ and led the way into the upstairs hall.
Glancing at the intruder, half expecting to see him blink and shake off the effects of being repeatedly shotgunned, relieved to have her expectations disappointed, Carson followed Arnie out of his room, his refuge, desperately afraid that he would not be able to protect him any longer now that the Big Easy had become the city of night. (p.295)

Vragen over het boek:

Geef aan wat het belang is van de volgende karakters voor dit verhaal:
1. Aubrey Picou.
2. Benny en Cindi Lovewell.
3. Randal Six.
4. Pastor Kenny Lafitte.
^ Terug naar boven

Comments are closed.