4/5 - (1 stemmen)

End of Watch

Niveau:
Genre: crime
Thema: thriller

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1690922540888", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000050640410","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"The%20Bill%20Hodges%20Trilogy%20-%20End%20of%20Watch%20%28ebook%29...","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

It’s always darkest before the dawn.
This elderly chestnut occurred to Rob Martin as the ambulance he drove rolled slowly along Upper Marlborough Street toward home base, which was Firehouse 3. It seemed to him that whoever thought that one up really got hold of something, because it was darker than a woodchuck’s asshole this morning, and dawn wasn’t far away.
Not that this daybreak would be up to much even when it finally got rolling; call it dawn with a hangover. The fog was heavy and smelled of the nearby not-so-great Great Lake. A fine cold drizzle had begun to fall through it, just to add to the fun. Rob clicked the wiper control from intermittent to slow. Not far up ahead, two unmistakable yellow arches rose from the murk.
‘The Golden Tits of America!’ Jason Rapsis cried from the shotgun seat. Rob had worked with any number of paramedics over his fifteen years as an EMT, and Jace Rapsis was the best: easygoing when nothing was happening, unflappable and sharply focused when everything was happening at once. ‘We shall be fed! God bless capitalism! Pull in, pull in!’
‘Are you sure?’ Rob asked. ‘After the object lesson we just had in what that shit can do?’
The run from which they were now returning had been to one of the McMansions in Sugar Heights, where a man named Harvey Galen had called 911 complaining of terrible chest pains. They had found him lying on the sofa in what rich folks no doubt called ‘the great room’, a beached whale of a man in blue silk pajamas. His wife was hovering over him, convinced he was going to punch out at any second.

© Simon & Schuster / Scribner, 2016

^ Terug naar boven

Algemeen

Bill Hodges heeft ervoor gezorgd dat de seriemoordenaar Brady Hartsfield onschadelijk is gemaakt. Brady heeft een terroristische aanslag gepleegd op een aantal werkzoekenden en hij heeft later geprobeerd de toeschouwers bij een popconcert op te blazen. Bij beide aanslagen is hij zwaar gewond geraakt: eerst invalide, daarna comateus. Nu woont hij al een paar jaar in een kliniek waar hij onbeweeglijk zit of ligt, zonder enige reactie naar doctoren of verplegenden.
Toch vertrouwt Bill Hodges het niet. Hij bezoekt Brady zo nu en dan en hij vermoedt dat de verdorven geest van Brady nog altijd in dit vrijwel onbeweeglijke lichaam aanwezig is. Soms hoort hij dat er voorwerpen bewegen in de kamer waarin Brady ligt, soms gebeuren er vreemde dingen in de omgeving van Brady.
Maar Bill heeft ook andere zorgen. Hij heeft regelmatig enorme steken in zijn maag en hij vermoedt dat er iets ernstigs met hem aan de hand is. Ook zijn partner-detective Holly Gibney ziet dat het niet goed gaat met Bill: hij valt erg af en hij heeft duidelijk veel pijn.
Bill concentreert zich echter zo veel mogelijk op Brady. Hij hoort dat er mensen zelfmoord hebben gepleegd. Mensen die Brady op de een of andere manier gekend hebben. Bill en Holly ontdekken dat al die mensen in het bezit waren van een oude spelcomputer. Er moet iets in die computers zijn gestopt door een zeer technisch onderlegd persoon. Zo iemand als Brady Hartsfield.
Maar die zit onbeweeglijk op zijn kamer in de kliniek …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Stephen King

Jaar van uitgave:
2016

Aantal pagina's:
429

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2005-2020

Plaats van handeling:
USA, een niet nader genoemde stad ergens in het Midwesten

Bijzonderheden:
Een thriller in 9 delen en in veel genummerde hoofdstukken. De delen zijn getiteld:
• ‘April 10, 2009 – Martine Stover’
• ‘Z – January 2016’
• ‘Brady’
• ‘Blackish’
• ‘Library Al’
• ‘Backconcert.com’
• ‘The Suicide Prince’
• ‘Heads and Skins’
• ‘After’
Twee van deze delen – ‘Library Al’ en ‘’The Suicide Prince’ – zijn flashbacks.
Deel I – ‘April 10, 2009 – Martine Stover – is een soort proloog; ‘After’ is de epiloog van het verhaal.

In het Nederlands heet het boek ‘Wisseling van de wacht’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je van spannende thrillers houdt met een behoorlijk horrorelement, dan is ‘End of Watch’ een heel goede keus. Het is een verhaal dat sterk leunt op de mogelijkheden van nieuwe media (computerspellen, het Internet, technologische vernieuwingen), maar dan tot in het extreme uitgewerkt.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het begrijpen en waarderen van ‘End of Watch’ is het echt aan te raden om eerst de vorige delen van de trilogie over Bill Hodges en Brady Hartsfield te lezen: Mr. Mercedes en Finders Keepers. Zonder de informatie uit die twee eerdere verhalen zou je echt te veel van het verhaal en van de gebeurtenissen uit deze roman missen.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘End of Watch’ zijn heel begrijpelijk. De taal is modern en geschikt voor lezers – ook jongere lezers – die bekend zijn met Amerikaanse verhalen en films.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn over het algemeen heel kort en er zijn veel dialogen.
Let wel: het taalgebruik van Stephen King is niet ieders kopje thee – Mr. King laat zijn karakters nooit een blad voor de mond nemen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van de thriller ‘End of Watch’ is heel toegankelijk.
Het verhaal is razend spannend. Tegelijkertijd is het zo nu en dan zeer heftig: er wordt veel geweld gebruikt en een aantal moorden wordt zeer detaillistisch beschreven. Niet elke lezer zal dat op prijs stellen.
Het verhaal is ingenieus bedacht en ook zeer logisch uitgewerkt. Toch zal een groep lezers afhaken wanneer duidelijk wordt dat het hier om een vorm van telekinese gaat: een persoon slaagt erin andere personen ‘over te nemen’ en in hun lichaam verder te leven. Als je die onwerkelijke en fantasierijke gedachtesprongen volgen wilt, dan heb je – zoals heel vaak bij Stephen King – een prachtig spannend verhaal in handen.
Op basis van deze eigenschappen is ‘End of Watch’ een boek met een literair niveau C 4b en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

De thriller ‘End of Watch’ is een typisch King-verhaal: absurde elementen en een verzameling ‘good & bad guys’ worden gemixt in een roller coaster van suspense, horror en cliffhangers. Soms giert het verhaal uit de bocht, soms is er een overkill aan onmogelijkheden, aan absurditeiten en aan geweld, maar door het schrijftalent van Stephen King blijf je altijd hopen op een happy ending voor de good guys.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De thriller ‘End of Watch’ is een verhaal met zeer veel actie. Het verhaal begint met een zelfmoord die terug te voeren is op een terroristische aanslag van een zevental jaren geleden. Vanaf dat moment (het is dan 2009) vinden er meerdere zelfmoorden plaats. De politie en de privédetectives Bill Hodges en Holly Gibney hebben continu het gevoel dat ze achter de plannen en daden van de mogelijke moordenaar aanlopen. De actie bestaat dus uit de afschuwelijke (zelf?)moorden, maar ook uit de duivelse plannen van een seriemoordenaar en de hectische zoekacties van de (privé-)detectives.


Tijd:

‘End of Watch’ speelt zich grotendeels af in het jaar 2016. Er is een aantal flashbacks: de belangrijkste daarvan gaat terug naar 2009, het jaar waarin de eerste moorden werden gepleegd – het moment waarop de ‘Mercedes Killer’ inreed op een grote groep werkzoekenden. Ook wordt er – in een soort lange flashbacks die twee delen van het boek beslaan – uitgelegd hoe de comateuze Brady Hartsfield langzamerhand herstelt en hoe hij zijn snode plannen opnieuw smeedt.
Het verhaal duurt in totaal een aantal weken en het wordt – op de bovengenoemde flashbacks na – chronologisch verteld.


Plaats:

De setting van ‘End of Watch’ is een niet bij name genoemde stad, ergens in het Midwesten van de Verenigde Staten.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘End of Watch’: wie is er verantwoordelijk voor dat er zo veel zelfmoorden plaatsvinden en hoe kan deze dader gestopt worden?


Verteller:

De roman ‘End of Watch’ heeft een auctoriale verteller. Deze vertelt het verhaal meestal vanuit drie perspectieven: die van Bill Hodges (de echte hoofdpersoon van het verhaal), Holly Gibney of Brady Hartsfield.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘End of Watch’ zijn:
• Bill Hodges (echte naam: Kermit William Hodges): een gepensioneerde politie-detective. Hij is negenenzestig jaar oud. Sinds de eerste roman over Bill (Mr. Mercedes) heeft hij een (privé)detectivebureau opgezet, Finders Keepers geheten (de titel van de gelijknamige tweede roman uit de trilogie);
• Holly Gibney: een lichtelijk contactgestoorde vrijgezelle dame. Holly is achter in de veertig. Waarschijnlijk heeft ze Asperger, een vorm van autisme. Zij werkt sinds enige tijd voor Bill Hodges en als volwaardig partner bij diens detectivebureau ‘Finders Keepers’. Zij heeft nauwelijks contact met de meeste mensen: de enigen die zij volledig vertrouwt zijn Bill Hodges en de leden van de familie Robinson;
• Brady Hartsfield (‘Mr. Mercedes’): de moordenaar van een tiental werkzoekenden bij een arbeidsbureau op wie hij met zijn auto in 1978 inreed. Bill Hodges, Jerome Robinson en Holly Gibney hebben hem gepakt voordat hij een nieuwe aanslag kon plegen tijdens een popconcert. Holly heeft hem uitgeschakeld: sindsdien ligt hij in een verpleeghuis, waar Bill hem zo nu en dan opzoekt.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘End of Watch’ zijn:
• Pete Huntley: een detective, de collega van oud-inspecteur Bill Hodges. Hij is de opvolger van Hodges. Hij is ook de enige die hem ‘Kermit’ noemt (zoals Bill in werkelijkheid heet). Pete loopt tegen zijn pensioen aan;
• Isabell (‘Izzy’) Jaynes (a.k.a. ‘Miss Pretty Gray Eyes’): de detective die Huntley assisteert. Zij zal Pete opvolgen. Zij is een kille tante, die weinig op heeft met de intuïtie van privédetectives als Bill en Holly;
• Jerome Robinson: de buurjongen van Hodges, die tegenwoordig aan de universiteit van Harvard studeert. Hij heeft Bill in 2009 geholpen bij het vinden (en uitschakelen van) Brady Hartsfield. Jerome is zeer intelligent, aantrekkelijk, humoristisch en een computer wizard;
• Barbara Robinson: het 16-jarige buurmeisje van Bill Hodges;
• Martine Stover: een vrouw die zwaar gewond raakte bij de terroristische aanval van de ‘Mercedes Killer’;
• Janice Ellerton: de moeder van Martine. Sinds het ongeluk verzorgt zij haar gehandicapte dochter;
• Yvonne Carstairs en Georgina Ross: verzorgers van Martine;
• Nancy Alderson: de huishoudster van Martine en Ellen;
• Tom Saubers: een makelaar. Bill Hodges kent hem van de aanslag van de ‘Mercedes Killer’: diens auto reed hem aan bij de zeer bloederige aanslag en maakte hem gehandicapt;
• Ruth Scapelli: het hoofd van een afdeling van de Lakes Region Traumatic Brain Injury Clinic;
• Dr. Felix Babineau: de 63-jarige arts in de kliniek die Brady Hartsfield behandelt (Chief of the Neurology Department);
• Selma Valdez, Sadie MacDonald, Norma Wilmer, Becky Helmington, Ursula Haber, Anna Corey, Denise Woods: verpleegsters en verplegend personeel in de kliniek waar Brady wordt verpleegd;
• Alvin (Al) Brooks (a.k.a. ‘Library Al’, ‘Z-Boy’): de man die leesboeken bij de patiënten in de kliniek langsbrengt;
• Dr. Wendell Stamos: de huisarts van Bill Hodges;
• Dereece Neville: een jongeman die het leven van Barbara Robinson redt;
• Freddi (officieel Frederica Bimmel) Linklatter: een IT-specialiste, een oud-collega van Brady Hartsfield bij het vroegere computerbedrijf Discount Electronix Cyber Patrol;
• Cora Babineau: de echtgenote van Dr. Felix Babineau.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De thriller ‘End of Watch’ is niet verfilmd.


Overig:

De roman ‘End of Watch’ is het laatste deel van een trilogie over een gepensioneerde politiedetective, Bill Hodges. De trilogie bestaat uit de delen:
Mr. Mercedes (2014)
Finders Keepers (2015)
• ‘End of Watch’ (2016)^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Stephen King.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Gone for Good van Harlan Coben
By the Light of the Moon van Dean Koontz
Gravity van Tess Gerritsen


Citaat:
She looks up at him, her face timid and hopeful – beneath the graying bangs, it is almost the face of a child. ‘You’ll always be my friend, won’t you?’
‘Always.’ He squeezes her shoulders, which are heartbreakingly thin. During the last two months, she lost ten pounds she couldn’t afford to lose. He knows his mother and Barbara are just waiting to feed her up. ‘Always, Holly.’
‘I know,’ she says.
‘Then why did you ask?’
‘Because it’s so good to hear you say it.’
End of watch, Jerome thinks. He hates the sound of that, but it’s right. It’s right. (p.428)

Vragen over het boek:

1. Waarom verzwijgt Bill Hodges de ernst van zijn ziekte voor Holly?
2. Waarom heet het vierde deel van de roman ‘Blackish’?
3. Waarom heeft Brady de hulp nodig van respectievelijk Al Brooks, Dr. Babineau en Freddi Linklatter?
4. Wat is de functie van de ‘pink fish’ in het computerspel?
^ Terug naar boven

Comments are closed.