3/5 - (1 stemmen)

Free Fall

Niveau:
Genre: coming-of-age
Thema: relaties

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1695058901174", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000011782632","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Free%20Fall%20%28ebook%29%2C%20William%20Golding","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

I have walked by stalls in the market-place where books, dog-eared and faded from their purple, have burst with a white hosanna. I have seen people crowned with a double crown, holding in either hand the crook and flail, the power and the glory. I have understood how the scar becomes a star, I have felt the flake of fire fall, miraculous and pentecostal. My yesterdays walk with me. They keep step, they are grey faces that peer over my shoulder. I live on Paradise Hill, ten minutes from the station, thirty seconds from the shops and the local. Yet I am a burning amateur, torn by the irrational and incoherent, violently searching and self-condemned.
When did I lose my freedom? For once, I was free. I had power to choose. The mechanics of cause and effect is statistical probability yet surely sometimes we operate below or beyond that threshold. Free-will cannot be debated but only experienced, like a colour or the taste of potatoes. I remember one such experience. I was very small and I was sitting on the stone surround of the pool and fountain in the centre of the park. There was bright sunlight, banks of red and blue flowers, green lawn. There was no guilt but only the plash and splatter of the fountain at the centre. I had bathed and drunk and now I was sitting on the warm stone edge placidly considering what I should do next.

© Faber and Faber 1959

^ Terug naar boven

Algemeen

Als Sam Mountjoy aan het eind van de jaren vijftig zijn oude liefde weer ontmoet, overdenkt hij zijn leven. Hij groeide op bij zijn moeder – een vader kende hij niet. Moeder en zoon woonden in een achterbuurt in een dorpje in Kent.
Hoewel Sammy betrapt wordt wanneer hij in de kerk inbreekt als jongetje, mag hij later toch bij de pastoor in huis komen wonen, een getroebleerde man die hem de kans geeft om te gaan studeren. Sam slaagt erin kunstschilder te worden.
Maar wanneer we hem een aantal jaren later ontmoeten, is hij er slecht aan toe: hij is krijgsgevangen in een Duits kamp waar hij wordt verdacht van verraad.
Uiteindelijk probeert Sam, terug in Engeland, in het reine te komen met zijn verleden: met zijn oude liefde en met de docenten die een grote indruk op hem hebben gemaakt.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C1

Schrijver:
William Golding

Jaar van uitgave:
1959

Aantal pagina's:
253

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1920-1960

Plaats van handeling:
UK (Kent, Londen), Duitsland

Bijzonderheden:
Een roman in 14 genummerde hoofdstukken.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

‘Free Fall’ is een heel speciale roman. Heel lang heb je als lezer niet door waar dit verhaal naar toe gaat: zijn het de herinneringen van een oude man? Pas veel later begrijp je dat het een verhaal van een man is die zijn leven tot nu toe in kaart probeert te brengen. Het verhaal is heel bespiegelend en veel hoofdstukken lezen als een lange flashback.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘Free Fall’ moet je openstaan voor een verhaal dat pas langzaam een plot vrijgeeft. Het verhaal lijkt te zwalken van een kleutertijd naar een carrière, van een schooltijd naar een oorlogstijd. Moeilijk in eerste instantie – maar zeer de moeite waard om te lezen.




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Free Fall’ zijn zo nu en dan lastig. Dat is vooral in het begin het geval, omdat je niet begrijpt waar het verhaal heen wil. Als je eenmaal het eerste hoofdstuk hebt gelezen, valt een en ander op zijn plaats.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn van een gemiddelde lengte. Er zijn weinig dialogen. Wel zijn er veel monologen, vaak in de vorm van interior monologues, soms in de vorm van letterlijke teksten die de verteller luidop zegt (tegen zichzelf).


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Free Fall’ stelt vrij hoge eisen aan de lezer, met name aan het begin van het verhaal.
Het verhaal is boeiend maar in het begin ook nogal raadselachtig. We lezen over de dilemma’s van een volwassen man. Een hoofdstuk later horen wie hij was als kind en waar hij woonde. Dan schiet het verhaal weer naar de Tweede Wereldoorlog. Vervolgens gaan we terug naar de kindertijd, naar de pubertijd en naar de volwassenheid van Sammy. Om te eindigen aan het eind van de jaren vijftig van de twintigste eeuw.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Free Fall’ een boek met een literair niveau C 5b en een taal-(ERK-)niveau C1.


Schrijfstijl:

‘Free Fall’ is heel bijzonder geschreven: een verhaal vol interior monologues en flashbacks. In flarden en brokken komen we van alles te weten over het leven van de verteller.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘Free Fall’ is een verhaal met betrekkelijk weinig actie. Als er van actie sprake is, gebeurt dat fragmentarisch: de kwajongen Sammy, de verliefde puber Sammy, de gevangen kapitein Sam.


Tijd:

‘Free Fall’ speelt zich af in de jaren 1920-1960. De verteller vertelt vanuit het ‘nu’ (1960) over zijn jeugd en over de tijd daarna. Hij groeide op in de jaren ’20 van de vorige eeuw.


Plaats:

De setting van ‘Free Fall’ is meerdere plaatsen. Sam groeide op in een dorpje in Kent, in een armoedig buurtje. Hij ging na een periode op de pastorie naar de kunstacademie in Londen. Later is hij een legerkapitein die in Duitsland gevangen gehouden wordt.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Free Fall’: hoe zal het leven van Sam verlopen en wat is er tot nu toe in zijn leven gebeurd?


Verteller:

De roman ‘Free Fall’ heeft een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Free Fall’ zijn:
• Samuel (Sammy, Sam) Mountjoy: de ik-verteller. Zijn vader heeft hij nooit gekend, zijn moeder dronk veel en werkte zo nu en dan als prostituee. Sam groeide op in een achterbuurt in een dorpje in Kent. Als hij begint met zijn verhaal, is hij een beroemd schilder. Later is hij kapitein in Britse leger. Ondanks zijn roem is hij een ongelukkig man: hij heeft het gevoel dat hij zijn vrijheid is kwijtgeraakt. Maar waar … en hoe … en aan wie?
• Johnny Spragg: een schoolvriend van Sammy. Johnny is een stoere bink. Hij wil later in de (hoogstwaarschijnlijk) onvermijdelijke oorlog piloot worden;
• Philip Arnold: een schoolvriend van Sammy. Hij is een cynisch figuur die al heel jong afgerekend heeft met het geloof in een god. Philip is als jongen een slap en een nogal laf figuur, maar hij weet Sam te verleiden tot allerhande kwajongensstreken;
• Father Watts-Watt: een Anglicaanse priester (the parson) die Sammy geadopteerd heeft. Hij is onzeker over zijn gevoelens voor jonge kinderen. Zou hij soms een pedofiel zijn, denkt hij? (‘He was incapable of approaching a child straight because of the ingrown and festering de-sires that poisoned him …’);
• Beatrice Ifor: het meisje op wie Sammy verliefd wordt, een studente aan de Pabo (training college). Sammy verwart haar kalmte met haar schizofrenie en bipolaire gesteldheid;
• Rowena Pringle: de docent godsdienst van Sammy. Een sarcastische dame. Sammy bewondert haar zeer, maar hij slaagt er niet in om bij haar een wit voetje te halen;
• Nick Shales: de docent natuurkunde van Sammy. Een aardige man met wie Sammy het goed kan vinden.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Free Fall’ zijn:
In Kent:
• In Rotten Row, het buurtje waar Sam opgroeit: Mrs Mountjoy, de moeder van Sam, Mrs Donavan, haar dochter Maggie, de oud ijzerhandelaren Fred en Joe, de naamloze kamerhuurder;
• Evie: het twee jaar oudere buurmeisje van Sam, een meid tegen wie hij enorm opziet;
• In het dorp (leden van de kerk): the curate Father Anselm (hulppastoor), Verger Jenner (koster), Mrs Pascoe (de huishoudster);
• In het dorp (in het ziekenhuis): the matron (hoofd verpleegkundige) en een ziek meisje;
• In het dorp (op school): docenten als Miss Curtis (tekenen), Miss Manning (Frans), Mr Carew (Latijn en gymnastiek), Mr Benjie Baldwin (conciërge);
• Op het platteland: Dr Kenneth Enticott, een arts in een verpleeginrichting, een vriend van Sam.
In Londen:
• Leden van de Communistische Partij, zoals Comrade Robert Alsopp, Comrade Wimbury, Dai Reece (een arbeider – de enige in de partij), Taffy (de dochter van een gemeenteraadslid).
In Duitsland:
• Doctor Halde: de Duitse Gestapo-officier die Sammy ondervraagt. Voordat hij in het leger dienst nam, was hij hoogleraar in de psychiatrie.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘Free Fall’ is niet verfilmd.


Overig:

‘Free Fall’ is de vierde roman van Mr Golding. Hoewel alle vier boeken een ander thema hebben, zijn ze onmiskenbaar geschreven door dezelfde persoon: de hoofdpersoon is in elk verhaal een (vaak eenzaam) individu dat strijdt tegen anderen en tegen de tegenslagen die hij te verwerken krijgt.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over William Golding.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Out of This World van Graham Swift
Atonement van Ian McEwan
Black Swan Green van David Mitchell


Citaat:
And so, in ten seconds, I wanted nothing but to get away. My flesh crept. She was still this being of awful power and now her approval of me was as terrible as her hatred and I knew we had nothing to say to each other. (p.252)

Vragen over het boek:

1. Welke invloed heeft Father Watts-Watt op het leven van Sammy?
2. Waarom lijkt de verhouding van Sammy en Beatrice gedoemd om te mislukken?
3. Analyseer het karakter van Doctor Halde.
4. Waarom is Philip misschien wel de belangrijkste figuur in het leven van Sam?




^ Terug naar boven

Comments are closed.