Het begin!
I reread my nineteenth-century heroes: the seven volumes of Alexander von Humboldt’s Personal narrative of travels to the equinoctial regions of the New Continent during the years 1799–1804 (1814–29); William H. Edwards’s ‘A Voyage up the River Amazon’ (1847); Alfred Russel Wallace’s ‘A Narrative of Travels on the Amazon and Rio Negro’ (1853); Henry Walter Bates’s ‘The Naturalist on the River Amazons’ (1863) and Richard Spruce’s ‘Notes of a Botanist on the Amazon and Andes’ (1908).
There are no leeches that go for you in the Amazon jungles, an absence which would represent, I felt, a great improvement on life in Borneo. But then there are many of the same amoebic and bacillary dysenteries, yellow and black water and dengue fevers, malaria, cholera, typhoid, rabies, hepatitis and tuberculosis – plus one or two very special extras.
© Granta / Vintage Departures Edition, 1988/1990.
^ Terug naar boven
Algemeen
In het begin lijkt het onmogelijk om reisgezellen mee te krijgen. Maar uiteindelijk lukt het; zelfs een Engelse oud-schoolvriend, Simon, wil wel mee. En dat heeft hij geweten …
Want hoe verder het reisgezelschap de rivieren opvaart, des te gevaarlijker worden de Indianen. En de dieren trouwens ook: schorpioenen, anaconda’s, jaguars, allerlei apen, spinnen. En dan vergeten we voor het gemak even de miljoenen insecten die de mannen aanvallen …
^ Terug naar boven
Boekinformatie
ERK Niveau:
C1Schrijver:
Redmond O'HanlonJaar van uitgave:
1988Aantal pagina's:
272Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1980-1990Plaats van handeling:
Latijns-Amerika (Colombia, Brazilië)Bijzonderheden:
Een reisverhaal in 22 genummerde hoofdstukken.In het Nederlands heet de roman ‘Tussen Orinoco en Amazone’.
^ Terug naar boven
Het boek - onderwerp
IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?
Het reisverslag ‘In Trouble Again’ is opnieuw een razend interessant verhaal over een reis door het oerwoud. De Engelse schrijver Redmond O’Hanlon is niet echt een sportieve man te noemen: hij is dik en brildragend, hij rookt en leest het liefst boeken, hij is niet echt een leider en hij heeft een slechte conditie. Maar hij is wel een doorzetter. Want hij wil zo veel mogelijk interessante dieren zien (vooral vogels).
WAT MOET JE WETEN?
‘In Trouble Again’ is een soort vervolg op dat eerdere succesvolle reisverhaal Into the Heart of Borneo. Opnieuw lijdt Redmond vele ontberingen. Maar het decor is wel heel verschillend, dat dan wel weer: dit is niet het oerwoud van Borneo, maar dat van de Amazone …
^ Terug naar boven
Het boek - Moeilijkheid
DE TAAL
De taal van ‘In Trouble Again’ is goed te lezen. Sommige citaten van eerdere reizigers lezen misschien iets trager, maar het verhaal blijft helder.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn van een gemiddelde lengte.
DE TAAL EN HET VERHAAL
Qua taal is het reisverhaal heel goed te lezen.
Dat geldt zeker ook voor het verhaal zelf. Het is spannend en het leest alsof je naar een film zit te kijken. Dat is heel bijzonder: Mr O’Hanlon weet het oerwoud heel helder in zijn verhaal te krijgen.
Op basis van deze eigenschappen is ‘In Trouble Again’ een boek met een literair niveau C 5a en een taal-(ERK-)niveau C1.
Schrijfstijl:
Redmond O’Hanlon is een boeiende schrijver: iemand met veel oog voor detail en iemand met veel gevoel voor humor.
^ Terug naar boven
Het boek - het verhaal
Actie:
‘In Trouble Again’ bevat een verhaal met veel actie.
Tijd:
De gebeurtenissen in de roman spelen zich af in de jaren 1980-1990. Let wel: er zijn geen mobiele telefoons in het oerwoud en een navigatie-programma is er al helemaal niet …
Plaats:
De setting van ‘In Trouble Again’ is het oerwoud in de buurt van de Amazone en de Orinoco: de schrijver doorkruist met zijn gezelschap wouden in de landen Venezuela, Colombia en Brazilië (hoewel er nergens een grens valt te bekennen).
Verhaallijn:
Er is één belangrijke verhaallijn in ‘In Trouble Again’: zal het Redmond en zijn gezelschap lukken om ver in het oerwoud te komen zodat hij leden van stammen zoals de Yanomami kan ontmoeten?
Verteller:
De roman heeft een ik-verteller wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief.
^ Terug naar boven
Het boek - de karakters
Hoofdkarakters:
De hoofdkarakters in ‘In Trouble Again’ zijn:
• Redmond O’Hanlon: de ik-verteller, een schrijver en wetenschapper. Om (opnieuw) een reisverhaal te kunnen schrijven besluit hij naar het Amazonegebied te vertrekken. Hij laat zijn vrouw Belinda en zijn jonge dochtertje Puffin achter, maar probeert naarstig medereizigers te vinden. Redmond is een aarts optimist die erg geïnteresseerd is in de natuur (met name in de exotische fauna);
• Chimo, Headman of the Baré: een 67-jarige soort dorpsoudste, een kenner van de rivier en … ‘eigenaar’ van vier vrouwen en meerdere minnaressen;
• Simon Stockton: een oude schoolvriend van Redmond. Hij is midden dertig, croupier in een casino en ietwat teleurgesteld in zijn carrière. Hij heeft meerdere minnaressen (gehad), maar hij wil nu wel eens iets spannends beleven: daarom gaat hij mee met Redmond naar het oerwoud in het Amazonegebied.
Bijfiguren:
De belangrijkste bijfiguren in ‘In Trouble Again’ zijn:
Mede ontdekkingsreizigers (meestal Indiaanse bewoners van het Amazonegebied):
• Juan Saldarriaga: Colombiaanse ecoloog, een man die zowel Engels als Spaans als enkele inlandse talen spreekt;
• Culimacaré: een neef van Chimo, een jonge jager die nog veel moet leren over het leven in het oerwoud (maar die wel veel kan en weet);
• Galvis, radio-operator, cook: een vrij onbetrouwbare man die veel criminele vrienden heeft en veel illegaals heeft gedaan (waaronder geweldsdelicten);
• Valentine: botenman, een al wat oudere man met een kwade dronk. Hij spreekt een Indiaanse taal (Geral);
• Pablo: jong en sterk, kenner van het oerwoud. Zijn vrouw verdronk op de rivier in een storm. Ook Pablo drinkt veel.
Andere bewoners van het oerwoud:
• Mariano (een belangrijke dorpsoudste), Jacqueline Eliana (zijn vrouw), familie van Chimo in het dorp San Carlos, Gabriel (een man die aan de rivier woont en samen met zijn dochter en kleinzoon handel drijft met de Yanomami)
• Leden van de Yanomami-stam: Jarivanau (de leider), Kadure, Wakamane, Yavateiba (de broer van Jarivanau), Maquichemi (de vrouw van Yavateiba);
• In Caracas, Venezuela: Charlie Breer-Carias (een Brit die veel weet van het Amazonegebied);
• Allerlei dieren uit het Amazonegebied: the mistle thrush, yoppo, black curassow, silky anteater, screaming piha, channel-billed toucan, bushdog, blue-crowned mot-mot, giant otter, tapir, matamata, electric eel, black scorpion, hoatzin, peccary, anaconda, happy eagle, sungrebe, assassin bug, jaguar, bird-eating spider, en vele anderen …;
In het Verenigd Koninkrijk:
• James Fenton (dichter en goede vriend van Redmond).
^ Terug naar boven
Het boek - verder
Film:
‘In Trouble Again’ is niet verfilmd.
Overig:
‘In Trouble Again’ is een (eveneens succesvol) vervolg op Into the Heart of Borneo, een reisroman die enkele jaren eerder werd gepubliceerd.
De subtitel van het boek is ‘A Journey between the Orinoco and the Amazon’.
^ Terug naar boven
Auteur en Werken
Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Redmond O'Hanlon.^ Terug naar boven
Meer
Leessuggesties:
Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Jungle Book van Rudyard Kipling
• The Comedians van Graham Greene
• The Mosquito Coast van Paul Theroux
Citaat:
In the morning we ate more piranhas, dismantled the camp, doused and grubbed out the fires, loaded the much reduced baggage into the boats and bound them together. We would drift and paddle downstream. The one tank of petrol was to be kept for our dash through the blackfly swarms of the Siapa. (p.246)Vragen over het boek:
1. Waarom lukt het Redmond niet zo snel om medereizigers in Engeland te vinden?
2. Welke rol speelt alcohol in dit reisverhaal?
3. Van welke dieren hebben Redmond en de zijnen het meest last?
4. Vindt Redmond zijn gewenste Yanomami? Waar blijkt dat uit?
^ Terug naar boven
Comments are closed.