3/5 - (3 stemmen)

Marathon Man

Niveau:
Genre: thriller
Thema: war

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1695663912047", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"30284738","familyId":"30284738","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Marathon%20Man%2C%20William%20Goldman","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

Every time he drove through Yorkville, Rosenbaum got angry, just on general principles. The East 86th Street area was the last holdout of the krauts in Manhattan, and the sooner they got the beer halls replaced by new apartment buildings, the better off he’d be. Not that he’d suffered personally during the war – his entire family had been in America since the twenties – but just driving along streets peopled with Teutonic mentalities was enough to set anyone’s teeth on edge.
Especially Rosenbaum’s.
Everything set his teeth on edge. If an injustice ever dared to creep into his vicinity, he grabbed it and squeezed it with all the bile left in his seventy-eight-year-old body. The Giants moving to Jersey set his teeth on edge; the blacks set his teeth on edge, now more than ever with their notion they were as good as the next guy; the Kennedys set his teeth on edge, the commies, dirty movies, dirty magazines, the spiraling price of pastrami – you name it, Rosenbaum started gnashing.
This September day, he was particularly choleric. It was hot, and he was late as he headed towards Newark, where his only living cronies held their weekly card game in the nursing home. Three stiffs was what they were, rotten card players and rotten people, but they could all still inhale and exhale whenever they wanted to, and when you got to be seventy-eight, that counted for plenty.

© Macmillan Publishers Ltd, 1974

^ Terug naar boven

Algemeen

Thomas Babington (‘Babe’) Levy is een geschiedenisstudent in New York City. Behalve een interesse voor geschiedenis heeft Babe nog een passie: marathons lopen. Hij oefent er heel veel voor en hij heeft een geweldige conditie opgebouwd; iets dat hem zal helpen bij de problemen waar hij mee geconfronteerd wordt.
In New York loopt een uiterst gevaarlijk figuur rond. Het is Dr. Christian Szell, een voormalige tandarts uit het vernietigingskamp Auschwitz in Nazi-Duitsland. Zijn broer is overleden in New York. Szell woont al jaren in Paraguay. Maar hij is nu naar New York gereisd om kostbare diamanten die zijn broer had naar Paraguay te smokkelen.
Babe en Szell ontmoeten elkaar. Dat gebeurt via de broer van Babe, ‘Doc’. Doc werkt voor een geheime dienst, ‘The Division’. Szell gaat over lijken om zijn diamanten veilig te stellen en wanneer hij denkt Doc te hebben uitgeschakeld, is daar de hardloper Babe. Babe zal nu voor zijn leven moeten lopen: op de vlucht voor een bewapende tandarts …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
William Goldman

Jaar van uitgave:
1974

Aantal pagina's:
222

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1970-1980

Plaats van handeling:
USA, New York City

Bijzonderheden:
Een thriller in drie delen en 30 genummerde hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Marathon man' of 'De Marathonloper’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De thriller ‘Marathon Man’ is een geweldig spannend boek. Het verhaal leest als een film: het is niet voor niets dat Goldman het later zelf verwerkte tot een filmscript. Dat leidde tot een zeer succesvolle film.
De roman is een spannend verhaal over de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog. Het speelt zich af in New York, maar het gaat ook over overlevenden en kampbeulen uit nazi-Duitsland.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘Marathon Man’ heb je niet zo veel specifieke kennis nodig. Misschien is het interessant om je in te lezen in de verhalen over nazimisdadigers die na de Tweede Wereldoorlog naar Amerika (Noord-, maar vooral Zuid-Amerika) vluchtten om daar hun luxe leventje verder te kunnen leiden met gestolen geld en kostbaarheden (vaak van vermoorde joodse Europeanen).
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Marathon Man’ zijn niet moeilijk. Ondanks dat het boek al ouder is – het kwam in 1974 uit – is het heel leesbaar: de alinea’s zijn over het algemeen kort, er zijn veel hoofdstukken en er worden heel veel dialogen weergegeven.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Marathon Man’ is heel goed te lezen. William Goldman houdt zijn taal vrij netjes – op een aantal vloekwoorden na – en hij gebruikt moderne taal (voor het jaar 1974), waardoor het verhaal goed leesbaar blijft.
Maar dat verhaal zelf is datgene wat de roman zo populair heeft gehouden al die jaren: het verhaal heeft een enorm tempo. Samen met Babe rol je van de ene bedreigende situatie in de andere. De roman leest als een filmscript (wat waarschijnlijk ook de reden is dat deze roman met zo veel succes verfilmd is.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Marathon Man’ een boek met een literair niveau C 3d en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

William Goldman schrijft in de stijl van beroemde tijdgenoten als Ira Levin en navolgers als John Grisham en Dean Koontz. In die stijl moet je ‘Marathon Man’ plaatsen: geheimen uit een verleden – zoals in dit geval de Tweede Wereldoorlog en het werk van Doc – bepalen de gebeurtenissen.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De thriller ‘Marathon Man’ is een verhaal met zeer veel actie. De rustige, serieuze Babe krijgt te maken met geboefte uit de Tweede Wereldoorlog en undercover figuren uit de geheime dienst. Om te ontsnappen aan de gevaren zal hij zijn capaciteiten als slimme jongen en (vooral) als hardloper moeten aanwenden.


Tijd:

De roman ‘Marathon Man’ speelt zich af ergens in de jaren 1970-1980. Het is de tijd van voor de sociale media en de mobiele telefoon, maar het is ook een tijd waarin de Tweede Wereldoorlog soms nog haar schaduwen over het heden wierp. New York City was de stad waar veel slachtoffers en daders uit die oorlog leefden, woonden en werkten. In de roman lees je hoe deze beide groepen elkaar tegenkomen en tot welke gevolgen dat leidt.
Het verhaal speelt zich af over een periode van een paar dagen en het wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De voornaamste setting van ‘Marathon Man’ is het centrum van New York City.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Marathon Man’: zal Babe erin slagen om te ontsnappen aan de klauwen van Dr. Szell en zal hij dan tevens te weten komen wie zijn broer in werkelijkheid is/was?


Verteller:

De roman ‘Marathon Man’ heeft een auctoriale verteller. Deze vertelt het verhaal voornamelijk vanuit het perspectief van Babe.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Marathon Man’ zijn:
• Thomas Babington (‘Babe’) Levy: een onderzoeker die zich met geschiedenis bezighoudt. Hij is een serieuze figuur die na zijn studie aan Columbia University verder onderzoek doet om te promoveren. Behalve zijn passie geschiedenis heeft hij nog één hartstocht: hardlopen. Hij wil de snelste marathonloper ter wereld worden. Zijn vader heeft zelfmoord gepleegd; een traumatische ervaring voor Babe. Hij heeft één broer, ‘Doc’;
• Dr. Christian Szell: een oud-naziarts uit Auschwitz. Hij woont al jaren in Paraguay na een walgelijk werkzaam leven als experimenterende tandarts in Nazi-Duitsland. Hij heeft veel gestolen geld weggezet, onder andere in diamanten die door zijn broer in New York City bewaard worden.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Marathon Man’ zijn:
• ‘Doc’ Levy: de 10-jaar oudere broer van Babe. Hij werkt voor de Amerikaanse geheime dienst ‘The Division’; zelfs zijn broer weet daar niets van. Die geheime dienst is op het spoor gekomen van de activiteiten van Dr. Szell en zijn broer. Zijn alias is ‘Scylla’;
• Leden van ‘The Division’, zoals Ape, Peter Janeway (‘Janey’);
• Wetenschappers en collega’s van Babe, zoals Biesenthal, Chambers, Riordan;
• Elsa Opel: een vriendin van Babe;
• Limper en Karl: assistenten van Szell.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘Marathon Man’ is in 1976 met zeer veel succes door John Schlesinger verfilmd, met in de hoofdrollen Sir Laurence Olivier, Roy Scheider en Dustin Hoffman.


Overig:

De thriller ‘Marathon Man’ was verreweg de meest beroemde roman van William Goldman (die overigens een zeer productieve schrijver is).^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over William Goldman .

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Boys from Brazil van Ira Levin
• By the Light of the Moon van Dean Koontz
• The Sixth Man van David Baldacci


Citaat:
‘Life can be, if only we will allow it, so simple,’ the dentist said, pausing for the Limper to reach out, remove the least sign of perspiration. He held up the oil of cloves: ‘Relief.’ He held up the explorer: ‘Anguish.’ He took the towel from the Limper and dabbed at Babe’s features. ‘You seem a bright young man, able to distinguish light from darkness, heat from freezing cold. Surely you must prefer anything to my brand of torment, so I ask you, and please take your time before answering Is it safe?’ (p.149)

Vragen over het boek:

1. Waarom gaat Szell juist naar New York City op dit moment?
2. Waarom gaat Szell Babe met een tandartsboor te lijf?
3. In hoeverre is Doc te vertrouwen en hoeverre is dat juist niet het geval?
4. Op welke momenten wordt Babe gered door zijn hardloopkwaliteiten?
^ Terug naar boven

Comments are closed.