2.3/5 - (3 stemmen)

Noah Barleywater Runs Away

Niveau:
Genre: fairy tale
Thema: travel

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1693598330602", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"36535139","familyId":"36535139","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Noah%20Barleywater%20Runs%20Away%2C%20John%20Boyne","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

Noah Barleywater left home in the early morning, before the sun rose, before the dogs woke, before the dew stopped falling on the fields.
He climbed out of bed and shuffled into the clothes he’d laid out the night before, holding his breath as he crept quietly downstairs. Three of the steps had a loud creak in them where the wood didn’t knit together correctly so he walked very softly on each one, desperate to make as little noise as possible.
In the hallway he took his coat off the hook but didn’t put his shoes on until he had already left the house. He walked down the laneway, opened the gate, went through and closed it again, treading as lightly as he could in case his parents heard the sound of the gravel crunching beneath his feet and came downstairs to investigate.
It was still dark at this hour and Noah had to squint to make out the road that twisted and turned up ahead. The growing light would allow him to sense any danger that might be lurking in the shadows. When he got to the end of the first quarter-mile, at just that point where he could turn round one last time and still make out his home in the distance, he stared at the smoke rising from the chimney that stretched upwards from the kitchen fireplace and thought of his family inside, all safely tucked up in their beds, unaware that he was leaving them for ever. And despite himself, he felt a little sad.
Am I doing the right thing? he wondered, a great blanket of happy memories trying to break through and smother the fresher, sadder ones.

© Random Century Children’s Books / David Fickling Books, 2011

^ Terug naar boven

Algemeen

Noah Barleywater is een jongen van acht jaar die bij zijn ouders in een knus huisje aan de rand van het bos woont. Zijn vader is houthakker. Veel geld hebben ze niet, maar Noah heeft het naar zijn zin. Soms gaat hij naar de grote stad, winkelen met zijn moeder, af en toe gaat hij naar zijn tante en zijn neefje voor een vakantie aan zee. Maar toch neemt Noah op een dag een drastisch besluit. Zonder iets tegen zijn ouders te zeggen verlaat hij vroeg in de morgen het huis.
Hij loopt – zonder ontbijt en zonder extra kleren of meegebrachte boterhammen – naar een dorp. Daar wordt hij onvriendelijk ontvangen en Noah loopt naar het tweede dorp. Ook daar vertrouwt men hem niet en Noah gaat naar het derde dorp. Van een dashond hoort hij dat er een speelgoedwinkel is. Noah gaat daar naar binnen.
In de speelgoedwinkel ontmoet Noah een oude man. Die vraagt Noah over zijn leven te vertellen en over zijn besluit om van huis weg te lopen. Maar als Noah niet veel vertelt, komt de oude man met zijn eigen verhalen. Hij vertelt over zijn leven bij zijn vader vroeger, zijn schooltijd, zijn sport en zijn vele reizen.
En door de verhalen van de oude man leert Noah van alles en nog wat over zichzelf.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
John Boyne

Jaar van uitgave:
2010

Aantal pagina's:
222

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2000-2010 (maar eigenlijk een fantasietijd)

Plaats van handeling:
UK, ergens op het platteland

Bijzonderheden:
Een jongerenboek in 26 getitelde hoofdstukken met illustraties (van Oliver Jeffers).
In het Nederlands heet het boek ‘Noah Barleywater gaat ervandoor’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

‘Noah Barleywater Runs Away’ is een modern sprookje. Als je van spannende, grappige en/of ontroerende verhalen over kinderen houdt, dan is dit zeker een interessant boek voor jou. Iedereen die graag de verhalen las over Matilda, Alice, Peter Pan, Dorothy, Frodo of Violet Baudelaire zal zeker van Noah en zijn avontuur genieten.


WAT MOET JE WETEN?

Het kinderboek ‘Noah Barleywater Runs Away’ gaat over een jongen van acht jaar. Het is een boek over een kind, maar het is geen kinderachtig boek. Daarvoor zit er te veel een trieste ondertoon in het verhaal. Heel lang hebben we als lezers niet in de gaten wat de reden is dat Noah op reis is gegaan.
Veel specifieke kennis heb je niet nodig voor het begrijpen en het waarderen van het boek. Geloven in sprookjes en genieten van een mooi verhaal zijn de enige vereisten.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Noah Barleywater Runs Away’ zijn zo nu en dan lastig. Je moet het Engels wel op niveau B1 beheersen, anders begrijp je het verhaal niet goed. Er zijn veel alinea’s en de hoofdstukken zijn niet echt lang. Er zijn veel dialogen. Het verhaal wordt spannender gemaakt door de hoofdstukken die door de oude man worden verteld.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Het verhaal ‘Noah Barleywater Runs Away’ is een modern sprookje over een jongen van acht jaar. Maar qua taal is het zeker niet een kinderachtig verhaal. Je moet behoorlijk veel Engels kennen: iemand die in het Engels is opgevoed zal dit verhaal misschien kunnen begrijpen als hij acht jaar oud is, maar zelfs dan is het lastig te lezen. Voor een Nederlandse lezer is het verhaal qua taal voor een kind veel te lastig te lezen.
En dat geldt ook voor het verhaal zelf. Het verhaal kun je lezen als een gewoon sprookje, als een jongen op zoek naar een avontuur ver weg van huis. Maar dan mis je wel veel. Er zit een boodschap in het boek die je pas begrijpt wanneer je meerdere boeken hebt gelezen. Dus ook wat betreft het verhaal is het handig wanneer je iets ouder bent. Dat is geen probleem: het is wel een verhaal over een kind, maar het is zeker niet een kinderachtig verhaal.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Noah Barleywater Runs Away’ een boek met een literair niveau A 2c en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

Het kinderboek ‘Noah Barleywater Runs Away’ is heel mooi geschreven. Het verhaal is (en leest als) een modern sprookje. Het verhaal is heel mysterieus en spannend. Maar het verhaal zit ook vol humor (zeurende deuren en vervelende klokken, hongerige ezels en praatgrage honden, bewegende bomen). Bovenal is het een ontroerend verhaal. Maar daar kom je pas langzamerhand achter …^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘Noah Barleywater Runs Away’ is een verhaal met tamelijk veel actie. Noah, een jongen van acht jaar oud, trekt – zonder eten of bagage – de wijde wereld in waar hij met allerlei personen (en dieren en dingen) kennismaakt. De avonturen zijn nogal mysterieus en heel vaak sprookjesachtig.


Tijd:

Het kinderboek ‘Noah Barleywater Runs Away’ speelt zich af in een periode van een aantal dagen ergens in de eerste tien jaar van de eenentwintigste eeuw. Uiteraard is dat niet echt zo: het is al snel duidelijk dat dit een sprookjesachtig verhaal is.
Het verhaal wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De roman ‘Noah Barleywater Runs Away’ is een verhaal over een jongen die een sprookjesachtige reis maakt. Die reis gaat van Noah’s huis naar een aantal dorpen op het platteland. Dat lijkt erg veel op het platteland van Groot-Brittannië. De oude man vertelt Noah op een gegeven moment over een reis die hij maakte met de prins van Groot-Brittannië naar het koninklijk buitenpaleis in Balmoral (Schotland). Ook vertelt hij dat hij van verre reizen weer terugkeert via Ierland: waarschijnlijk woont Noah dus in Groot-Brittannië.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Noah Barleywater Runs Away’: waarom verlaat Noah zijn ouders en zijn huis?


Verteller:

De roman ‘Noah Barleywater Runs Away’ heeft meestal een alwetende verteller. Deze vertelt het verhaal meestal vanuit het perspectief van de achtjarige Noah.
Maar sommige hoofdstukken hebben een ik-verteller. Dat is dan de oude man die een verhaal van hemzelf over vroeger vertelt. Die hoofdstukken beginnen telkens met een zin met daarin de woorden ‘said the old man’.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Noah Barleywater Runs Away’ zijn:
• Noah Barleywater: een 8-jarige jongen die van huis wegloopt;
• De oude man, eigenaar van de (houten) speelgoedwinkel. Noah kent zijn naam, maar wij als lezer krijgen die niet te horen.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Noah Barleywater Runs Away’ zijn:
• Mr Barleywater: de vader van Noah; hij is houthakker;
• Mrs Barleywater: de moeder van Noah;
• Charlie Charlton: een vriend en klasgenoot van Noah;
• Miss Bright en Mr Tushingham: docenten van Noah;
• The Helpful Dachshund: een 56-jarige dashond die Noah veel vertelt over het dorp waar Noah een tijd lang is;
• The Hungry Donkey: een ezel die alleen maar over eten zeurt;
• Verschillende voorwerpen in de speelgoedwinkel, zoals de klok (Alexander), de deur (Henry) en de spiegel (Charles);
• Poppa: de vader van de oude man. Hij is al jaren geleden overleden, maar hij speelt een belangrijke rol in de verhalen van de oude man (de zoon van Poppa).

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘Noah Barleywater Runs Away’ is niet verfilmd.


Overig:

Het kinderboek ‘Noah Barleywater Runs Away’ is een verhaal van de Ierse schrijver John Boyne. Deze auteur won heel veel prijzen met zijn aangrijpende jongerenboek The Boy in the Striped Pyjamas. Maar het verhaal over Noah Barleywater is een heel ander verhaal. Het is een sprookjesachtig verhaal over een jongetje dat van huis wegloopt en met allerlei personen (en situaties) in contact komt. Heel anders. Maar wel heel spannend, erg humoristisch en zeer ontroerend.
Het verhaal heeft een verwijzingen naar het sprookje van Pinokkio (‘Le avventure di Pinocchio’), het houten speelgoedjongetje uit het kinderboek van Carlo Collodi (1883).^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over John Boyne.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Alice’s Adventures in Wonderland van Lewis Carroll
The Wonderful Wizard of Oz van L. Frank Baum
Matilda van Roald Dahl


Citaat:
‘We have to make the most of days like this, Noah,’ she said quietly then, trying to pull him close to her again, but this time he pulled away because her swimsuit was too wet, and instead he jumped back into the water for another swim. He liked this new side of his mother, these unexpected days out. It was almost as if she was a different person. (p.115)

Vragen over het boek:

1. Waarom verlaat Noah Barleywater zijn huis?
2. Wat is er anders aan de manier waarop Noah wordt verwelkomd in de drie dorpen waar hij doorheen loopt?
3. Waarom is de oude man zo belangrijk voor Noah?
4. Heeft dit verhaal een ‘happy end’? Waarom vind je dat?
^ Terug naar boven

Comments are closed.