4/5 - (1 stemmen)

Rift

Niveau:
Genre: suspense
Thema: power

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1697047053615", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9300000093315640","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Rift%2C%20Libby%20Hathorn","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

He’d watched the Settlement boys for weeks now. They clambered over the volcanic rock bare-footed, never flinching. Hard little splinters and needles of stone bruised and battered his own pale feet. Drew blood. The boys of the Settlement ran sure-footed.
Vaughan had tried to speak to them on the first day but they ran by, a hard knot of boys together. He was an outsider and he soon knew outsider he’d remain these summer holidays unless … unless what?
Unless he did the dive. And that, well, that seemed pretty near impossible.

‘Vaughan Jasper Roberts the Third. That’s you! That’s my boy!’
Another contender for the Roberts’ name, the Roberts’ fame, his father had joked. Seeking fame even now, his father was strumming his guitar outside their seedy motel room, preparing for the equally seedy club gig that would provide him with not much more than drinking money.

© Hodder Children’s Books, 1999.

^ Terug naar boven

Algemeen

De ouders van Vaughan Roberts zijn musici. Muzikanten met weinig succes, dat wel. Maar toch hebben ze een paar optredens binnengehaald, waardoor ze het gemakkelijker vinden om hun 15-jarige zoon een tijdje bij zijn oma te laten logeren.
Die oma, January Roberts, is niet echt blij met de komst van haar kleinzoon. Ze is weduwe en ze heeft het niet ruim in haar kleine, en slecht onderhouden huisje.
En Vaughan heeft het verder ook lastig die eerste weken. De jongens in het dorpje laten hem links liggen; ze zwemmen en duiken. Behalve zwemmen in de oceaan is er weinig te doen – de omgeving van het dorp is een onherbergzaam woestijngebied.
Gelukkig krijgt Vaughan uiteindelijk een vriend: de 17-jarige Rod, die met zijn moeder en halfzus Nona ook nog maar een paar jaar in het dorp woont.
Maar er is nog een andere nieuwe bewoner in het de dorp: de charismatische geestelijke, de Pastor van de ‘Church of the Most Cherished Spirit’. Veel mensen in het dorp zijn werkloos, arm en ze hebben weinig opleiding gehad. Ze scharen zich al snel achter de Pastor die hen heel veel geluk en voorspoed in het vooruitzicht stelt. Ten minste – wanneer ze allemaal doen wat hij hen opdraagt. Allemaal … en dat geldt dus ook voor de ongelovige Vaughan en Rod …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Libby Hathorn

Jaar van uitgave:
1998

Aantal pagina's:
220

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1990-2000

Plaats van handeling:
Australië, een denkbeeldig dorpje aan de oceaankust

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 20 genummerde hoofdstukken


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De young adult novel ‘Rift’ gaat over een jongen die zich moet aanpassen aan de nieuwe omgeving waar hij sinds kort woont. Alles is nieuw voor hem: de jongens van het stadje, de sporten (het duiken), zelfs zijn oma kent hij vrijwel niet. Behalve over deze aanpassingsproblemen gaat het verhaal over een nogal nare geestelijke die iedereen in het stadje weet in te palmen.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het begrijpen van het verhaal van ‘Rift’ moet je beseffen dat het zich afspeelt in een afgelegen deel van Australië. Daar kunnen zich gebeurtenissen voordoen die niet zo snel bekend worden, zoals de vreemde gedragingen van een charismatische geestelijke die allemaal volgelingen om zich heen verzamelt. De verbindingen met de rest van het land zijn nogal slecht; bovendien was er nauwelijks Internet of mobiele telefoon in die tijd (en zeker geen bereik …).
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Rift’ zijn heel goed te begrijpen. De taal is niet moeilijk en nooit  grof – toch is het een spannend verhaal. De alinea’s en de hoofdstukken zijn over het algemeen kort. Er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Rift’ is heel goed te begrijpen.
Het verhaal is zonder meer spannend en je kunt je goed indenken hoe lastig het is om je aan te passen aan een nieuwe omgeving. Er zijn leiders en volgers en de volgers kunnen zich moeilijk onttrekken aan de macht (en de aantrekkingskracht) van de leiders. En dat kan een probleem zijn – vooral wanneer de leiders niet het beste met hen voor hebben …
Op basis van deze eigenschappen is ‘Rift’ een boek met een literair niveau B 3c en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

De jeugdroman ‘Rift’ is heel spannend geschreven. Eerst denk je dat het een verhaal is over jongens, over vriendengroepen onderling. Maar al snel verandert de sfeer in het dorp en vanaf dat moment krijgt het verhaal een dreigende lading – het wordt een soort thriller met veel suspense.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De young adult novel ‘Rift’ is een verhaal met veel actie.


Tijd:

‘Rift’ speelt zich af in de jaren 1990-2000, aan het eind van de vorige eeuw. Het verhaal wordt chronologisch verteld en het duurt in zijn geheel een paar weken.


Plaats:

De setting van ‘Rift’ is een denkbeeldig stadje aan de Australische kust, Settlement (officieel ‘Soldiers’ Settlement’). Het stadje werd gesticht door de overheid (voor soldaten die uit de oorlog kwamen); eerst was er een beetje industrie, daarna een beetje visserij, maar uiteindelijk kwam er veel werkloosheid en het plaatsje liep langzamerhand leeg. Nu is het een armoedig plaatsje met veel lege huizen en veel werkloosheid.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Rift’: zal het Vaughan lukken om zich te handhaven in de groep rond de Pastor en diens volgelingen?


Verteller:

De roman ‘Rift’ heeft een alwetende verteller. Deze beschrijft het verhaal vanuit de perspectieven van de hoofdpersonen Vaughan en Rod.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Rift’ zijn:
• Vaughan (Jasper) Roberts: een 15-jarige jongen die sinds een paar weken bij zijn oma in een Australisch stadje aan de oceaan woont. Zijn ouders reizen door Australië en later door de USA;
• Rod Chi: een ongeveer 17-jarige jongen die een jaar of drie in het stadje woont met zijn moeder en zuster. Rod is een fanatiek duiker.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Rift’ zijn:
• January Roberts: de oma van Vaughan. Zij woont als weduwe alleen in een slecht onderhouden huis in Soldiers’ Settlement, een huis dat jaren geleden door haar man gebouwd werd. Mrs Roberts heeft weinig geld, ze heeft een drinkprobleem en ze vindt het in eerste instantie niet echt prettig dat haar kleinzoon bij haar komt wonen;
• Liam: een stoere 18-jarige knaap, de natuurlijke leider van een groep jongens;
• Rhonda Chi: de moeder van Rod en Nona. Zij is docente;
• Nona: de 16-jarige halfzuster van Rod. Zij is geadopteerd en ze is half-blank, half-Aboriginal;
• Tom Vee, Dyson, Chuck, Paul, Shane Williams: leden van de vriendengroep van Liam en Rod;
• Pastor: de charismatische geestelijke leider van de ‘Church of the Most Cherished Spirits’;
• Sandy Mason: een jongen uit het stadje;
• Jasper Roberts: de vader van Vaughan. Hij is gitarist, maar hij heeft niet echt veel succes met zijn gitaarspel. Mr Roberts drinkt veel;
• Vivien Roberts: de moeder van Vaughan. Zij is zangeres van beroep. Ze heeft meer succes dan haar man, maar echt beroemd is ze niet.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘Rift’ is niet verfilmd.


Overig:

De jeugdroman ‘Rift’ gaat over een geïsoleerd gebied in Australië, ergens aan de kust bij de oceaan. Libby Hathorn laat in het midden waar het is – daardoor zou het verhaal zich in principe overal kunnen afspelen.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Libby Hathorn.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Lord of the Flies van William Golding
The Wave van Todd Stasser (Morton Rhue)
That Eye, the Sky van Tim Winton


Citaat:
There’d been no confrontation at the Settlement, none that Vaughan knew of, but a rift seemed to have taken place. It was as if the town had slowly and silently split into two parts. Two opposing camps. Those who wanted to be with the Pastor of the Church of the Most Cherished Spirits, and those who did not.(p.72)

Vragen over het boek:

1. Waarom blijft Vaughan zo lang bij zijn oma logeren?
2. Wat zouden de redenen kunnen zijn dat January Roberts zo dol is op de Pastor?
3. Waarom is Sandy Mason een belangrijk karakter voor de plot van het verhaal?
4. Hoe en door wie wordt Vaughan gered wanneer hij de duik moet wagen?
^ Terug naar boven

Comments are closed.