3/5 - (1 stemmen)

The Confession

Niveau:
Genre: crime
Thema: law

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1695065343145", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000000761326","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"The%20Confession%20%28ebook%29%2C%20John%20Grisham","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

The custodian at St. Mark’s had just scraped three inches of snow off the sidewalks when the man with the cane appeared. The sun was up, but the winds were howling; the temperature was stuck at the freezing mark. The man wore only a pair of thin dungarees, a summer shirt, well-worn hiking boots, and a light Windbreaker that stood little chance against the chill. But he did not appear to be uncomfortable, nor was he in a hurry. He was on foot, walking with a limp and a slight tilt to his left, the side aided by the cane. He shuffled along the sidewalk near the chapel and stopped at a side door with the word ‘Office’ painted in dark red. He did not knock and the door was not locked. He stepped inside just as another gust of wind hit him in the back.
The room was a reception area with the cluttered, dusty look one would expect to find in an old church. In the center was a desk with a nameplate that announced the presence of Charlotte Junger, who sat not far behind her name. She said with a smile, ‘Good morning.’
‘Good morning,’ the man said. A pause. ‘It’s very cold out there.’
‘It is indeed,’ she said as she quickly sized him up. The obvious problem was that he had no coat and nothing on his hands or head.

© Penguin Random House Company / Arrow Books, 2010.

^ Terug naar boven

Algemeen

Op een dag wordt in de stad Topeka (in de staat Kansas) de Lutherse dominee Keith Schroeder bezocht door een doodzieke man, Travis Boyette. Deze vertelt hem dat hij negen jaar geleden, in 1998, een meisje in Texas heeft ontvoerd, verkracht, vermoord en begraven. Het lichaam van deze Nicole Yarber is nooit gevonden. Travis wil nu schoon schip maken; hij heeft gehoord dat de zogenaamde dader zal worden terechtgesteld en aangezien hij (Travis) lijdt aan een agressieve hersentumor is het niet meer dan logisch dat hij de ter dood veroordeelde redt en zelf bekent. Als Reverend Schroeder hem vraagt een bekentenis af te leggen, krabbelt hij echter terug; hij zegt dat de dominee een beroepsgeheim heeft en dat alleen maar zijn bekentenis hoeft aan te horen.
Ondertussen zit in Texas al negen jaar een zwarte jongen, Donté Drumm, in de dodencel vanwege de moord op Nicole. Hij kende het meisje wel van de high school, maar verder ging hun relatie niet. Toch is hij schuldig bevonden. Een paar weken na de verdwijning van het meisje is er een anoniem telefoontje geweest dat Donté als schuldige heeft aangegeven, na zijn arrestatie heeft een getuige de auto van Donté bij de auto van Nicole gezien en na een hard en dagenlang verhoor bekent Donté schuld (met de belofte dat hij niet ter dood zal worden gebracht). De politie heeft een schuldige, het is een zwarte jongen, er is een bekentenis, het gerecht in Texas kan dus zijn loop hebben. Het feit dat de getuigenis heel zwak is en dat Donté zijn bekentenis na een dag al weer intrekt heeft geen invloed op de uitspraak: Donté komt in de dodencel terecht. Zijn enige hoop is de blanke advocaat Robbie Flak, een idealist die opkomt voor kansloze veroordeelden.
Terwijl Robbie Flak met zijn werknemers probeert het proces tegen Donté Drumm opnieuw te laten voeren en terwijl dominee Schroeder probeert Travis over te halen de moord te bekennen tegenover de politie, verstrijkt de tijd. Over een paar dagen zal Donté Drumm ter dood worden gebracht …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
John Grisham

Jaar van uitgave:
2010

Aantal pagina's:
456

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1995-2010

Plaats van handeling:
USA, Topeka (in de staat Kansas), het denkbeeldige stadje Slone en meerdere gevangenissen (in de staat Texas)

Bijzonderheden:
De roman bestaat uit 43 hoofdstukken gevolgd door een epiloog. Het boek heeft drie delen: ‘The Crime’, ‘The Punishment’ en ‘The Exoneration’.
In het Nederlands heet het boek ‘De bekentenis’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

‘The Confession’ is een verhaal over schuld en boete, over ‘crime and punishment’. Een man zit vanaf zijn achttiende al negen jaar in de dodencel te wachten op zijn executie, de ware moordenaar loopt nog vrij rond. Maar die moordenaar heeft ook zo zijn levensverhaal. Als je dat verhaal hoort, praat je de moord niet goed, maar krijg je wel meer begrip voor het karakter van de dader.


WAT MOET JE WETEN?

De roman ‘The Confession’ gaat over een onschuldig veroordeelde en de echte dader. Maar het gaat tevens over de situatie in een explosief gebied als de zuidelijke Amerikaanse staat Texas: er zijn blanke en zwarte mensen die met elkaar in een soort vriendschappelijk contact leven. Maar toch zijn de grenzen tussen die twee groepen helder: zwarten hebben minder rechten dan blanken en zij worden vaker veroordeeld en zelfs ter dood gebracht. Deze situatie moet je je realiseren als je dit verhaal leest: discriminatie en achterstelling zijn nog steeds de werkelijkheid in sommige delen van de USA, helaas.




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Confession’ zijn niet echt moeilijk te noemen. Grisham gebruikt heel weinig specialistische taal zoals juridische termen. Wel geeft hij namen van beroepen die niet bij elke Nederlander bekend zullen zijn (district attorney, prosecutor, dat soort beroepen), maar dat zal het begrip nauwelijks in de weg staan.
De alinea’s en hoofdstukken zijn van een normale lengte. er zijn veel (boeiende) dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal in ‘The Confession’ is nergens moeilijk.
Het verhaal is boeiend. Het zal veel lezers tot woede brengen en veel lezers doen hopen op een goede afloop. Het is duidelijk uit dit verhaal dat er in een staat als Texas soms blijkbaar bekentenissen kunnen worden verkregen en vonnissen kunnen worden geveld die elders onmogelijk zijn. Zijn foutief verkregen bekentenis kan dan bovendien ook nog tot de doodstraf leiden.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Confession’ een boek met een literair niveau C 4c en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

De roman ‘The Confession’ is mooi geschreven. Het is een spannend verhaal over een onschuldig ter dood veroordeelde. Het verhaal maakt niet alleen pijnlijk duidelijk hoe de politie en de rechtspraak in een staat als Texas soms blundert, maar ook hoe een grote groep Amerikanen zich jarenlang blijft inzetten voor de veroordeelden. Het is duidelijk uit het verhaal waar de sympathie van John Grisham ligt.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘The Confession’ is een verhaal met behoorlijk veel actie. Het is niet zo zeer een spectaculair verhaal als wel een verhaal met de nodige suspense. Die wordt veroorzaakt door de tijdsdruk – Donté Drumm zal binnen een viertal dagen worden terechtgesteld – die zorgt voor een adembenemend verhaal in een hoog tempo.


Tijd:

De roman ‘The Confession’ speelt zich af in de jaren 1998 tot 2007. Het verhaal begint met de vage bekentenis van Travis Boyette in 2007 in Topeka. Daarna wordt er verteld over de moord op Nicole Yarber in 1998 en de arrestatie, het proces en de veroordeling die daarop volgden.


Plaats:

De plek waar het drama van ‘The Confession’ heeft plaatsgevonden, is het denkbeeldige stadje Slone in het oosten van de staat Texas, een plaats van 40.000 inwoners. Andere episodes spelen zich vooral af in de stad Topeka, Kansas, waar Reverend Schroeder en Travis Boyette wonen, en in verschillende gevangenissen in Texas, waar Donté Drumm een tiental jaren doorbrengt.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Confession’: zal de advocaat Robbie Flak samen met zijn werknemers en samen met de dominee Keith Schroeder op tijd Donté Drumm van de dodencel kunnen redden?


Verteller:

De roman ‘The Confession’ heeft een auctoriale verteller. Deze vertelt het verhaal vooral vanuit het perspectief van Reverend Keith Schroeder die erg begaan is met het lot van de ter dood veroordeelde Donté Drumm (een jongeman die hij niet eens kent). Andere perspectieven in dit verhaal zijn die van Robbie Flak en Donté.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Confession’ zijn:
• Travis Boyette: een 44-jarige crimineel (meerdere malen voor seksuele delicten veroordeeld) die de moord in Texas heeft gepleegd in 1998 (toen hij 35 was);
• Robbie Flak (a.k.a. Robbie Flake of Robbie Flask): een advocaat van het gelijknamige advocatenbureau. Hij verdedigt bij voorkeur controversionele zaken;
• Reverend Keith Schroeder: de 35-jarige Lutherse dominee uit Topeka, Kansas, die de biecht van Travis Boyette aanhoort;
• Donté Drumm: een 18–jarige zwarte football-speler en student die in 1999 veroordeeld wordt voor de moord op Nicole Yarber. Hij zal nu, na negen jaar gevangenisstraf, ter dood worden gebracht (hij is dan 28). Tenzij er tijdig uitstel wordt verleend door de gouverneur van Texas.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Confession’ zijn:
• Detective Drew Kerber: de inspecteur die de moord op Nicole onderzocht. Nu is hij chief detective (PD), een 46-jarige man;
• Detective Jim Morrissey: de assistent van Drew Kerber tijdens het verhoor van Donté Drumm;
• Joey Gamble: een voormalige vriend van Nicole Yarber en een ploeggenoot van Donté Drumm;
• Dana Schroeder: de vrouw van dominee Schroeder;
• Dr. Kyyle Herzlich: een arts uit Topeka, een kennis van dominee Schroeder;
• Aaron Rey: een voormalig bendelid dat werkt voor Robbie Flak;
• Fred Pryor: een privédetective die werkt voor Robbie Flak;
• Roberta Drumm: de 56-jarige moeder van Donté;
• Dr. Kristina (‘Kristi’) Hinze: een psychiater die voor Robbie Flak werkt;
• Matthew Burns: een openbaar aanklager uit Topeka, een vriend van Reverend Keith Schroeder;
• Cedric, Marvin en Andrea: de broers en zus van Donté;
• Reeva Pike: de moeder van Nicole Yarber;
• Martha Handler: een journaliste die van samenwerkt met Robbie Flak;
• Torrey Pickett: een jeugdvriend van Donté Drumm;
• Wallis Pike: de (tweede) man van Reeva;
• Chad en Marie Pike: de kinderen van Wallis en Reeva, de stiefbroer en –zus van Nicole;
• Brother Ronnie: de dominee van de kerk van Reeva Pike, the First Baptist Church;
• Sean Fordyce: een Tv-presentator die sensationele programma’s maakt;
• District Attorney Paul Koffee: openbaar aanklager (‘the prosecutor’) voor de staat Texas;
• Judge Vivian Grale: de vrouwelijke rechter die Donté veroordeelt. De veroordeling gebeurt onder vreemde omstandigheden; het bewijs is niet echt sluitend. Bovendien had Mrs Grale in die tijd een verhouding met de openbare aanklager, Paul Koffee, wat de zaak er ook niet objectiever op maakte;
• Judge Elias Henry: de 81-jarige rechter die in 1999 de verkiezing verloor waardoor niet hij, maar Mrs Grale de zaak tegen Drumm leidde en beoordeelde. Nu, in 2007, denkt hij nog steeds het zijne over het proces van jaren geleden;
• Gill Newton: de gouverneur van Texas. Hij wil de staat Texas met harde hand besturen. Doodstraffen moeten daarom worden uitgevoerd, op die manier maakt hij een goede beurt bij zijn kiezers;
• Nicole (‘Nikki’) Yarber: een mooi en geliefde cheerleader die in 1999 op haar 17e vermoord wordt (hoewel haar lichaam nooit gevonden werd).





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘The Confession’ is niet verfilmd.


Overig:

John Grisham baseerde zijn roman ‘The Confession’ voor een deel op werkelijk gevoerde processen, veroordelingen en doodvonnissen in de staat Texas; een aantal van de door hem genoemde veroordeelden zijn ook werkelijk terechtgesteld door de staat Texas. Het verhaal geeft ook duidelijk weer wat Mr. Grisham van die doodstraf vindt.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over John Grisham .

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Light in August van William Faulkner
• The Green Mile van Stephen King
• Skin Privilege van Karin Slaughter


Citaat:
‘Don’t you have to keep these matters in confidence?’
‘Yes. And I will. But what if the murderer decides to come clean, to tell the truth, to try to save this man from being executed? What then? How do we go about it?’
‘We? Not so fast, buddy.’
‘Help me here, Matthew. I don’t understand. I’ve read the Web site until I’m cross-eyed, and the more I read, the more confused I become. How do you convict a man of murder when there is no dead body? How do you believe a confession that was so obviously coerced by the police? Why are jailhouse snitches allowed to testify in return for lighter sentences? How can a black defendant get an all-white jury? How can jurors be so blind? Where are the appellate courts? I have a long list of questions.’
‘And I can’t answer all of them, Keith. Seems, though, that the only important one is the first – how do stop the execution?’ (p.106)

Vragen over het boek:

1. Waarom bekent Donté Drumm in eerste instantie schuld aan de moord op Nicole?
2. Analyseer het karakter van Robbie Flak en maak duidelijk waarom hij dit soort rechtszaken wil doen.
3. Waarom speelt een deel van het verhaal zich af in Texas en een ander deel in Kansas? Wat heeft de manier waarop men aankijkt tegen schuld en boete hiermee te maken?
4. Waarom besluit Travis soms wel en soms niet te vertellen wat hij weet over de moord?




^ Terug naar boven

Comments are closed.