3/5 - (1 stemmen)

The Pearl

Niveau:
Genre: work
Thema: power

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1695928382974", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"1001004001605556","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"The%20Moon%20Is%20Down%20/%20Cannery%20Row%20/%20the%20Pearl%20/%20E...","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

Kino awakened in the near dark. The stars still shone and the day had drawn only a pale wash of light in the lower sky to the east. The roosters had been crowing for some time, and the early pigs were already beginning their ceaseless turning of twigs and bits of wood to see whether anything to eat had been overlooked. Outside the brush house in the tuna clump, a covey of little birds chittered and flurried with their wings.
Kino's eyes opened, and he looked first at the lightening square which was the door and then he looked at the hanging box where Coyotito slept. And last he turned his head to Juana, his wife, who lay beside him on the mat, her blue head shawl over her nose and over her breasts and around the small of her back. Juana's eyes were open too. Kino could never remember seeing them closed when he awakened. Her dark eyes made little reflected stars. She was looking at him as she was always looking at him when he awakened.

© Penguin Random House Company / Bantam Books, 1956

^ Terug naar boven

Algemeen

In een niet nader genoemd land (maar waarschijnlijk is het Mexico), op het platteland in de buurt van de stad La Paz, wonen arme vissers aan de oceaan. Hun huizen zijn van stro, ze eten een soort tortilla’s ('corn-cakes') en heel soms vis; ze zijn ongeletterd, ze krijgen geen gezondheidszorg en ze zijn zonder uitzondering heel arm. Maar de gemeenschapszin is groot: families helpen elkaar waar en wanneer ze kunnen. De mannen zijn parelvissers, die met hun grootste bezit, een armoedig bootje, vaak met hun vrouwen de zee op gaan om in het heldere water naar parels te duiken. De opbrengst is minimaal: de kopers van de parels spelen met elkaar onder één hoedje als ze die parels van de vissers kopen. Uiteindelijk is er één man, de grote handelaar, die – op de achtergrond blijvend – enorm rijk wordt van de vissers.
De hoofdpersonen in het verhaal zijn Kino, een jonge parelduiker, zijn vrouw Juana en hun baby, Coyotito. Kino hoort telkens melodieën in zijn hoofd en in de natuur: de muziek van de zee, van de parels, van de vogels, van de wind en de zon. Ondanks zijn armoede is hij gelukkig met zijn lieve vrouw en zijn mooie kind.
Maar het noodlot lijkt toe te slaan wanneer Coyotito in zijn wieg door een schorpioen wordt gestoken. Juana zuigt het gif uit de baby en ze gaat met Kino naar de dokter, gevolgd door zo’n beetje het hele dorp. Die dokter wil echter niet helpen, omdat Kino de dokterskosten niet kan betalen met de paar pareltjes die hij bezit. Teleurgesteld gaan ze weer terug. Gelukkig herstelt Coyotito: het gif lijkt uit zijn lichaam verdwenen door het snelle handelen van Juana.
Kino droomt ervan om een reuzenparel te vinden die hem en zijn gezin in één keer uit de problemen kan halen: een dokter die voor je klaar staat, een kind dat kan leren lezen, een officieel huwelijk in de kerk, een nieuw huis misschien.
En inderdaad: Kino vindt op een morgen een schelp met een parel, waarschijnlijk de grootste ter wereld, en zijn zorgen lijken voorbij. Maar of dat ook zo is?


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
John Steinbeck

Jaar van uitgave:
1947

Aantal pagina's:
118

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1940–1950

Plaats van handeling:
Mexico, een dorp (La Paz) op een schiereiland onder Californië (Baja California)

Bijzonderheden:
Een novelle in 6 hoofdstukken


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De novelle ‘The Pearl’ is een heel spannend verhaal: kort maar krachtig verteld, met veel actie. Ook de minder enthousiaste lezer zal dit verhaal wel willen lezen.
Je moet je als lezer interesseren voor een wereld waar mensen het veel minder hebben dan bij ons; het ontbreekt deze parelvissers aan vrijwel alles.


WAT MOET JE WETEN?

Veel algemene kennis is niet vereist voor het begrijpen van het verhaal: zodra er iets vreemds plaatsvindt, legt de schrijver uit wat het betekent (de steek van de schorpioen, hoe vis je op parels, hoe verhandel je parels).
Specifieke culturele en literaire kennis is niet echt nodig voor dit verhaal. Het verhaal wordt wel verteld als een modern sprookje over goed en kwaad, arm en rijk, list en bedrog, maar het is een verhaal dat zich overal en altijd zou kunnen afspelen.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

Het vocabulaire is soms een beetje gedateerd (het is een boek uit 1947), maar Steinbeck herhaalt veel, hij gebruikt korte zinnen en hij legt veel uit.
De zinnen zijn kort tot zeer kort. Soms komt de taal enigszins poëtisch over, vooral wanneer Kino muziek in zijn hoofd hoort (zoals een lied dat hij de ‘Song of the Family’ noemt), maar door het snelle tempo en de korte, krachtige zinnen is het verhaal prima te begrijpen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Het verhaal is niet moeilijk wat inhoud, vorm en taal betreft. Wel kan het hier en daar gedateerd overkomen, zowel in taalgebruik als in tempo. De onbekende wereld van de parelvissers aan de westkust van Midden-Amerika (Baja California) lijkt veraf van de westerse lezer, maar omdat het verhaal verteld wordt als een tijdloos sprookje dat zich ook in een arm deel van Europa had kunnen afspelen, is het zeer toegankelijk voor de meeste lezers.
Op grond van deze eigenschappen is ‘The Pearl’ een boek op literair niveau B 2d en op ERK-(taal-)niveau B1.


Schrijfstijl:

De stijl is direct en helder. Nergens wordt het verhaal overdreven literair of omslachtig.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

Het is een korte roman (een novelle) met veel actie en verteld in een – zeker voor die tijd – snel tempo.


Tijd:

Het verhaal wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De roman speelt zich af in Mexico, in een dorp aan de zee (La Paz).


Verhaallijn:

Er is één verhaallijn: Kino die rijk en dus gelukkig wil worden met zijn vrouw en kind.


Verteller:

Het verhaal wordt verteld vanuit één perspectief, dat van de alwetende verteller.
Het verhaal is een modern sprookje met een moraal. Die moraal wordt helder voor wie het verhaal gelezen heeft.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Pearl’ zijn:
• Kino: een arme parelvisser, een harde werker;
• Juana: de vrouw van Kino, een harwerkende, zorgzame vrouw;
• Coyotito: het kleine zoontje van Juana en Kino;
• Juan Tomás: de broer van Kino, Juan Tomás.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Pearl’ zijn:
• De vrouw van Juan Tomás, de tante van Coyotito;
• De dokter;
• Andere parelvissers uit het dorp;
• De mannen die Kino opjagen.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

is verfilmd.


Overig:

The Pearl’ werd een heel beroemd verhaal, al vanaf het moment dat het uitkwam. Het is een spannend en ook behoorlijk droevig verhaal. Maar misschien komt een groot deel van die populariteit wel omdat ‘The Pearl’ zo’n dun en handzaam boekje is …^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over John Steinbeck.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Old Man and the Sea van Ernest Hemingway
• Roll of Thunder, Hear My Cry van Mildred D. Taylor
• Girl in Translation van Jean Kwok


Citaat:
Then Kino’s fist closed over the pearl and his emotion broke over him. He put back his head and howled. (p.26)

Vragen over het boek:

1. Beschrijf de houding van de karakters om Kino en zijn gezin heen, vóór en nadat hij de parel gevonden heeft.
2. Wat is volgens jou de reden dat Steinbeck Coyotito ‘ laat’ steken door een schorpioen? Of was dat alleen maar om het verhaal spannend te maken?
3. Welke kritiek heeft Steinbeck op de samenleving die hij beschrijft? Ben je het met hem eens voor zover je dit verhaal als waar kunt beschouwen? Waarom vind je dat?
4. Veel van Steinbecks verhalen werden verboden op scholen in de Verenigde Staten, veel boeken werden weggehaald uit de bibliotheken. Zou dit ook met ‘The Pearl’ gebeurd zijn? Waarom denk je dat?
^ Terug naar boven

Comments are closed.