3.5/5 - (2 stemmen)

The Rules of Attraction

Niveau:
Genre: coming-of-age
Thema: campus novel

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin!

and it’s a story that might bore you but you don’t have to listen, she told me, because she always knew it was going to be like that, and it was, she thinks, her first year, or actually weekend, really a Friday, in September, at Camden, and this was three or four years ago, and she got so drunk that she ended up in bed, lost her virginity (late, she was eighteen) in Lorna Slavin’s room, because she was a Freshman and had a roommate and Lorna was, she remembers, a Senior or Junior and usually sometimes at her boyfriend’s place off-campus, to who she thought was a Sophomore Ceramics major but who was actually either some guy from N.Y.U., a film student, and up in New Hampshire just for The Dressed To Get Screwed party, or a townie. She actually had her eye on someone else that night: Daniel Miller, a Senior, a Drama major, only a little gay, with blond hair, a great body and these amazing gray eyes, but he was seeing this beautiful French girl from Ohio, and he eventually got mono and went to Europe and never finished his Senior year. So this guy (she doesn’t even remember his name now – Rudolph? Bobo?) from N.Y.U. and her were talking under, she remembers this, a big poster of Reagan that someone had drawn a moustache and sunglasses on, and he was talking about all these movies and she kept telling him that she’d seen all these movies even though she hadn’t, and she kept agreeing with him, and his likes, with his dislikes, all the time thinking that he might not be a Daniel Miller (this guy had spiky blueblack hair, paisley tie, and, unfortunately, the beginnings of a goatee) but was still cute enough, and she was sure she was mispronouncing all these filmmakers’ names, remembering the wrong actors, naming the wrong cinematographers, but she wanted him and could see that he was looking over art Kathy Kotcheff, and she was looking back at him and she was getting herself incredibly smashed and kept nodding and he went over to the keg to get them some more beer and Kathy Kotcheff, who was wearing a black bra and black panties complete with garter belt, started talking to him and she was getting desperate.

© Simon & Schuster, 1987.

^ Terug naar boven

Algemeen

Lauren Hynde is verliefd op een student die helaas net naar Europa is vertrokken. Ze idealiseert hem, maar ze beseft tegelijkertijd dat ze niet altijd kan blijven treuren. Vandaar dat ze zich regelmatig het bed deelt met willekeurige studenten van Camden College, de hogeschool in New Hampshire waar ze studeert.
Sean Bateman – de broer van Patrick, die we in andere romans van Ellis (zoals ‘American Psycho’ en ‘Glamorama’) tegenkomen – is een populaire knaap op dezelfde hogeschool: hij oefent veel aantrekkingskracht uit op zowel jongens als meisjes. Maar zelf houdt hij toch vooral het meeste van drugs en drank.
De derde hoofdpersoon uit het verhaal tenslotte, Paul Denton, is een overtuigde homoseksueel, die regelmatig jongens scoort op en buiten de hogeschool. Helaas valt Sean maar zo nu en dan voor zijn charmes.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Bret Easton Ellis

Jaar van uitgave:
1987

Aantal pagina's:
326

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1985

Plaats van handeling:
USA, New Hampshire, een college campus in het (denkbeeldige) stadje Camden.

Bijzonderheden:
De hoofdstukken zijn genoemd naar (voornamelijk) de drie hoofdpersonen van de roman. Het boek is expliciet met betrekking tot seks en het gebruik van drugs en alcohol.
Het is een verhaal over de ene die de ander wil terwijl die ander weer een ander wil. Relaties worden aangeknoopt omdat het nu eenmaal de sleur verdrijft, maar ze duren net zo lang als een gemiddelde CD. De actie – harde actie soms met veel ongeïnspireerde vrijpartijen en veel gezuip, gesnuif en gekots – speelt zich voornamelijk af op Camden College. Zo nu en dan moeten de studenten er op uit om nieuwe drugs of meer drank te scoren en soms verlangen hun ouders hun aanwezigheid, maar meestal vinden de contacten plaats tussen Lauren, Paul en Sean en hun ‘vrienden’ Victor, Franklin, Stuart, Judy, Sarah en vele anderen. De contacten – of het gebrek aan echte contacten – leidt soms tot zelfmoord, zelfmoordpogingen en zo nu en dan een abortus, gebeurtenissen die de meeste (verwende) rijkeluiskinderen nauwelijks raken. De wereld buiten de campus bestaat voor hen niet: er wordt niet gepraat over werk of over een toekomst; het buitenland – of zelf het binnenland – speelt geen enkele rol. Zelfs de wereld binnen de hogeschool is een wereld gecentreerd rond seks, drugs en drank; studieboeken worden even snel vergeten als de sekspartner van de vorige avond.
In het Nederlands heet het boek ‘De wetten van de aantrekkingskracht’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Je moet als lezer tegen de harde beschrijvingen kunnen die Ellis op zijn publiek loslaat: de seks is gevoelloos en leeg, het gebruik van drugs en alcohol is standaard, de karakters zijn bijna zonder uitzondering onbetrouwbaar voor wat betreft hun gevoelens en hun gedrag.
‘The Rules of Attraction’ beschrijft een (denkbeeldige) Amerikaanse hogeschool in het noordoosten van de V.S., een hogeschool voor rijkeluiskinderen. Het gaat over de jaren tachtig van de vorige eeuw: aids doet zich (nog) niet voor, abortus en herpes wel.


WAT MOET JE WETEN?

De schrijver veronderstelt enige kennis van het Amerikaanse schoolsysteem (‘freshmen’, ‘sophomores’, enzovoort).
Vrijetijdsbesteding is belangrijk: studenten interesseren zich meer voor popgroepen en filmregisseurs dan voor de vakken die ze studeren (colleges worden nauwelijks gevolgd en zelden beschreven).
Een deel van de humor van het verhaal bestaat uit het herkennen van artiesten en groepen die er toe doen (Talking Heads, Pink Floyd, Echo and the Bunnymen, Joy Division, New Order) en zij die er niet toe doen (Duran Duran, Bruce Springsteen, Lionel Richie, Stevie Wonder); althans, volgens de visie van de hoofdpersonen (en misschien ook van Ellis).
De onbetrouwbare verteller maakt het verhaal boeiend: wie houdt van wie, wie is iedereen precies, wat wil iedereen eigenlijk met zijn/haar leven?
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

Het vocabulaire is nergens lastig. Wel gebruikt Ellis zo nu en dan slang, die soms verouderd kan aandoen. Bovendien is dit de tijd van vóór het Internet en van vóór de mobiele telefoon.
De zinnen zijn nooit erg lang en het verhaal kent veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

‘The Rules of Attraction’ is niet een moeilijk boek om te lezen. Soms kunnen verouderde uitdrukkingen en situaties verwarrend lijken (er is nog geen mobiele telefoon in 1985), sommige expliciete woorden en beschrijvingen kunnen bepaalde lezers shockeren, de klaarblijkelijke normloosheid kan iemand tegen de borst stoten; desondanks is het een goed leesbaar boek dat nergens erg ingewikkeld of moeilijk te begrijpen wordt.
Het literair niveau van ‘The Rules of Attraction’ is niveau C 4b, het taal-(ERK-)niveau is B1.


Schrijfstijl:

De stijl is expliciet: Ellis noemt man en paard (en vooral bepaalde lichaamsdelen – en handelingen – van mannen en vrouwen). Voor een bepaalde groep lezers zou dit een deel van de charme van het verhaal kunnen vormen; anderen zullen het boek geschokt wegleggen.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De actie is met name op het gebied van seks en van het gebruik van drugs en drank. Soms zorgt het gebruik (en het verkrijgen) van drugs voor enige spanning, vooral wanneer er handelaren aan te pas komen.


Tijd:

Het verhaal wordt chronologisch verteld. Heel langzaam komen we iets te weten over de achtergronden van Lauren, Sean en Paul. Sean doet zich bijvoorbeeld voor als een arme sloeber uit het zuiden, terwijl hij uit een zeer gegoede familie komt (die weliswaar ook de nodige problemen heeft).


Plaats:

De roman speelt zich af in de USA, in de staat New Hampshire, op een college campus in het (denkbeeldige) stadje Camden.


Verhaallijn:

Er is één verhaallijn (die in de titel mooi wordt omschreven): waarom voelt de één zich aangetrokken tot iemand anders, terwijl dat omgekeerd helaas maar zelden het geval is?


Verteller:

Het verhaal wordt (per hoofdstuk van een paar pagina’s) telkens verteld vanuit één perspectief, namelijk dat van één van de drie hoofdkarakters (met een enkel ander karakter er soms bij). Het perspectief is dus zeer onbetrouwbaar, wat vaak tot verwarring bij het karakter en soms tot hilariteit bij de lezer kan leiden.
‘The Rules of Attraction’ gaat over de zinloosheid van het bestaan van deze rijke Amerikaanse jongeren. Ze willen vriendschappen sluiten, maar zijn daartoe nauwelijks in staat; ze wisselen vaak van studie, continu van partner, maar zelden van gedrag.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

Er zijn drie hoofdpersonen:
• Lauren Hynde, een meisje van rijke New Yorkse ouders;
• Paul Denton, een rijkeluiszoon uit Chicago;
• Sean Bateman, een rijke jongeling uit een niet nader genoemde plaats.
Hun ouders zijn gescheiden (of staan op het punt dat te doen), ze hebben een matige interesse voor de vorderingen van hun kroost, maar zijn vooral geïnteresseerd in zichzelf (net als hun kinderen eigenlijk).


Bijfiguren:

De drie hoofdpersonen hebben allerlei studiegenoten en ‘vrienden’ op hun hogeschool. Verder komen ze zo nu en dan in contact met mensen uit het stadje Camden (‘townies’) en soms met hun ouders.
De verhoudingen zijn oppervlakkig en losjes. Echte vriendschappen komen niet voor in het verhaal; zodra iemand zijn hielen heeft gelicht (en/of zijn/haar broek weer aan heeft) wordt hij/zij vergeten (en/of bekletst) door de ander.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘The Rules of Attraction’ is in 2002 verfilmd.


Overig:

‘The Rules of Attraction’ is na zo veel jaar nog steeds een shockerend verhaal. Ellis legt pijnlijk bloot wat er mist is met deze specifieke generatie van halverwege de jaren tachtig van de vorige eeuw. De roman past vlekkeloos binnen het oeuvre van Ellis: een werk dat wordt gekenmerkt door de leegheid van het (rijkeluis)bestaan.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Bret Easton Ellis.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
The Naked Lunch van William Burroughs
Looking for Mr. Goodbar van Judith Rossner
Bright Lights, Big City van Jay McInerney


Citaat:
He flinches and turns to me and says, raising his voice at first and then letting it drop softer, ‘No one will ever know anyone. We just have to deal with each other. You’re not ever gonna know me.’ (p.291)

Vragen over het boek:

1. Beschrijf het karakter van Lauren, Paul of Sean. Geef aan of hij/zij ook positieve eigenschappen heeft en maak deze eigenschappen duidelijk met behulp van een fragment uit de tekst.
2. Wat is de visie van de auteur volgens jou op homofilie? Geef je antwoord met behulp van fragmenten uit de tekst.
3. Is dit een roman uitsluitend over de leegheid van het bestaan van deze jongeren? Waarom vind je dat?
4. Bret Easton Ellis werd en wordt bewonderd en verguisd door de gevestigde literatuurcritici. Zoek een recensie over ‘The Rules of Attraction’ en geef aan wat de criticus van het verhaal vindt. Geef daarna je eigen mening over de roman.
^ Terug naar boven

Comments are closed.