Het begin!
Ullman stood five-five, and when he moved, it was with the prissy speed that seems to be the exclusive domain of all small plump men. The part in his hair was exact, and his dark suit was sober but comforting. I am a man you can bring your problems to, that suit said to the paying customer. To the hired help it spoke more curtly: This had better be good, you. There was a red carnation in the lapel, perhaps so that no one on the street would mistake Stuart Ullman for the local undertaker.
As he listened to Ullman speak, Jack admitted to himself that he probably could not have liked any man on that side of the desk – under the circumstances.
Ullman had asked a question he hadn't caught. That was bad; Ullman was the type of man who would file such lapses away in a mental Rolodex for later consideration.
‘I'm sorry?’
‘I asked if your wife fully understood what you would be taking on here. And there's your son, of course.’ He glanced down at the application in front of him. ‘Daniel. Your wife isn't a bit intimidated by the idea?’
‘Wendy is an extraordinary woman.’
‘And your son is also extraordinary?’
Jack smiled, a big wide PR smile. ‘We like to think so, I suppose. He's quite self-radiant for a five-year-old.’
© Penguin Random House Company / Signet, 1977
^ Terug naar boven
Algemeen
Als het verhaal begint, krijgt Jack een baan als conciërge in het Overlook Hotel, een oud en voornaam (maar ook wel eigenaardig) hotel in de Rocky Mountains in de Amerikaanse staat Colorado. Hij moet daar de oude verwarmingsketel onderhouden (door dagelijks drie keer de stoom te laten ontsnappen) en hij moet het hotel klaarmaken voor de strenge winter die voor de deur staat. Hij zal goed verdienen, hij heeft gratis onderdak (met meer dan genoeg voedsel voor de strenge winter) en hij heeft zijn gezin bij zich. Daarnaast heeft hij zo veel vrije tijd dat hij zijn grootste wens kan vervullen: in alle rust eindelijk zijn toneelstuk schrijven.
Maar als Jack, Wendy en Danny bij het hotel aankomen, voelen vader en zoon zich niet zo prettig. Beiden hebben - zonder dat ze dat weten - telepathische gaven (Danny veel meer dan Jack) en ze voelen dat hier in de loop der jaren veel is gebeurd wat niet in de haak was.
Wanneer het gezin een paar weken in het hotel woont, wordt er meer duidelijk over wat er hier in het verleden gebeurd is. Er is een kamer (217) waar een vrouw is gestorven, de maffia heeft er regelmatig huisgehouden er is een bar waar een ex-alcoholist misschien iets te drinken kan krijgen (zonder dat er trouwens een fles te bekennen is), er is een brandslang die zich soms als een echte slang gedraagt en er zijn struiken die als dieren gesnoeid zijn (‘vormsnoei’, 'ars topiara', een 'topiary') en die plotseling in beweging komen.
Als Danny probeert te weten te komen wat er aan de hand is met het hotel is het kwaad pas goed ontketend. En zijn vader Jack kan geen weerstand meer bieden aan de verleidingen van de bar …
^ Terug naar boven
Boekinformatie
ERK Niveau:
B2Schrijver:
Stephen KingJaar van uitgave:
1977Aantal pagina's:
447Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1977Plaats van handeling:
USA, Colorado, in de Rocky MountainsBijzonderheden:
Een roman in 5 delen en in 58 hoofdstukken.In het Nederlands heet het boek ook ‘De Shining’.
^ Terug naar boven
Het boek - onderwerp
IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?
De lezer moet een liefhebber zijn van horrorverhalen. ‘The Shining’ is de ultieme horrorroman, de derde – en zeer succesvolle – roman van Stephen King.
Het boek gaat over een hotel, maar dat is slechts de entourage van dit verhaal. Het hotel wordt gebruikt als een beeld van een plek waar je maar moeilijk uitkomt (zie ook songteksten over zo’n onderwerp, zoals ‘Hotel California’ van The Eagles of ‘The Ballad of Frankie Lee and Judas Priest’ van Bob Dylan). Behalve een horrorverhaal is het ook een verhaal over drankmisbruik, hallucinaties, geweld binnen het gezin, en voorspellende gaven (de ziener / ‘shiner’ is Danny, het zoontje).
WAT MOET JE WETEN?
Veel algemene kennis is niet nodig om de roman op waarde te kunnen schatten. Een zekere belangstelling voor horrorverhalen is wel een pre.
De roman speelt zich af in de zeventiger jaren van de twintigste eeuw. Dat betekent dat een winter in een hotel in de bergen de ultieme isolatie zal zijn: het Internet bestond nog niet voor de gewone burger, mobiele telefoons waren er niet.
Stephen King gebruikt veel flashbacks en interior monologues. Ook beschrijft hij de handelingen en zijn karakters vanuit verschillende perspectieven: de gedachten van verschillende personen worden door een alwetende verteller weergegeven.
^ Terug naar boven
Het boek - Moeilijkheid
DE TAAL
Het vocabulaire is niet lastig voor een B2-lezer. Soms wordt er slang gebruikt, met name wanneer Jack Torrance spreekt (en denkt): hij is minder netjes in zijn taalgebruik dan de andere karakters.
De termen die te maken hebben met de gave van Danny – ‘the shining’, helderziendheid – doen soms enigszins medisch aan, maar er wordt genoeg uitgelegd, waardoor ook deze fragmenten niet moeilijk te begrijpen zijn.
DE TAAL EN HET VERHAAL
De zinnen en alinea’s zijn van een normale lengte. Het verhaal is opgedeeld in korte, overzichtelijke hoofdstukken en het kent vijf afzonderlijke delen, die het lezen vergemakkelijken.
‘The Shining’ is een flinke pil om te lezen (447 pagina’s – trouwens nog een bescheiden boek voor Stephen King qua lengte), maar het is zeker te doen. Met name voor de liefhebber van dit genre (horror). De woorden zijn nergens echt ingewikkeld en veel literaire foefjes worden er niet toegepast. Wel onderbreekt het karakter dat in een hoofdstuk centraal staat zichzelf regelmatig (een typisch King-verschijnsel), maar dat zal niet veel begripsproblemen opleveren:
‘Nag and nag and nag until you wanted to clout her one just to shut her up and stop the
(Where? When? How? Are you? Will you?)
endless flow of questions. It could give you a real
(headache? hangover?)
headache. The reader. The damned reader with its distorted print.’
Het verhaal is spannend en het kent een hoog verteltempo. Je zult het verhaal zeker willen uitlezen om achter de afloop te komen.
Op grond van deze eigenschappen is ‘The Shining’ een boek met een literair niveau C 4b en een taal-(ERK-)niveau B2.
Schrijfstijl:
Dit is één van de eerste Stephen King-romans en het is duidelijk dat hij hier zijn specifieke schrijfstijl al gevonden heeft: King schrijft heel spannend en hij bouwt in vrijwel ieder hoofdstuk een cliffhanger in.
^ Terug naar boven
Het boek - het verhaal
Actie:
The Shining is een zeer spannend verhaal. Vanaf het allereerste moment weet de lezer dat er iets staat te gebeuren. In de eerste plaats met het gezin: de jonge Danny voorvoelt van alles en nog wat. Zijn moeder heeft ook haar twijfels over het geluk van het gezin. En Jack tenslotte heeft een verleden van drankmisbruik, agressiviteit en mishandeling.
In de tweede plaats is daar het vreemde hotel, eenzaam midden in de Rocky Mountains. Als de drie het hotel zien is Danny de enige die beseft dat er iets niet deugt aan het hotel. Door zijn angsten te delen met de lezer maakt hij het verhaal nog spannender.
Tijd:
Het verhaal wordt chronologisch verteld. Het speelt zich af in het heden (1977, op het moment van schrijven). Wel zijn er veel flashbacks naar een gelukkiger en een ongelukkiger tijd, van zowel Jack Torrance, als van zijn vrouw Wendy en hun zoon Danny.
Plaats:
De roman speelt zich af in de Rocky Mountains in de Amerikaanse staat Colorado, ver weg van de bewoonde wereld.
Verhaallijn:
Er is één belangrijke verhaallijn: Jack Torrance probeert zijn alcoholverslaving – en de daaruit voortvloeiende agressiviteit – te beteugelen en als dat lukt zal hij zijn geplande toneelstuk schrijven. Daarvoor heeft hij samen met zijn gezin een leegstaand hotel uitgekozen. Toevallig wel een plek waar heel veel drank (en bloed) heeft gevloeid in de loop der jaren …
Verteller:
Het verhaal wordt verteld door een auctoriale verteller. Maar deze vertelt het gehele verhaal wel vanuit de visie van Jack, Wendy en Danny. En later komt daar het verhaal van Dick Hallorann ook nog bij.
‘The Shining’ is een belangrijk en terecht beroemd geworden horrorverhaal, maar het is ook een waarschuwing tegen drankmisbruik: een verslaving die de hoofdpersoon eigenlijk nooit zal kwijtraken.
^ Terug naar boven
Het boek - de karakters
Hoofdkarakters:
De voornaamste karakters zijn de personen die overwinteren in het hotel:
– Jack Torrance: een schrijver (niet erg succesvol), ooit docent literatuur, nu grotendeels werkloos, dankzij zijn alcoholverslaving en zijn agressiviteit. Hij heeft als baantje deze winter dat hij de oude boilers van het hotel zal beheren en kleine klusjes zal uitvoeren (zoals het hotel ‘winterklaar’ maken);
– Wendy Torrance: de vrouw van Jack. Ze houdt veel van haar man, en wil – ten koste van haar eigen zielenrust – haar huwelijk in stand houden;
– Danny Torrance: hun zoontje van vijf jaar oud. Hij is zeer wijs voor zijn leeftijd, waarschijnlijk vanwege het feit dat hij dingen ziet die elders gebeuren, gebeurd zijn of die nog zullen gebeuren. Danny is een ‘shiner’, een telepathisch kind; hij heeft een unieke eigenschap die zijn vader ook – maar in veel mindere mate – bezit.
Het gezin Torrance bestaat uit welwillende, maar gedoemde karakters. Het drankmisbruik en de daaruit voortvloeiende agressiviteit van de vader hangt als een zwaard van Damocles boven het geluk van het gezin.
Wendy wantrouwt in de loop van het verhaal haar eigenaardige echtgenoot hoe langer hoe meer. Jack wordt ook steeds agressiever. Dat komt door zijn (onderdrukte) alcoholisme, maar ook door zijn opvoeding en door de drukkende sfeer in het hotel. En Danny tenslotte ziet hoe langer hoe meer; hij zal dan ook de beslissende factor zijn in de climax van het verhaal.
Bijfiguren:
Andere karakters dan de Torrances zijn er eigenlijk niet in de roman. Er zweven soms wat vreemde figuren rond in het hotel, er is op een gegeven moment politie, en er is in het begin van het verhaal personeel van het hotel. Het belangrijkste personeelslid is de zwarte kok Dick Hallorann: hij is ook een ‘shiner’ en hij keert aan het eind van het verhaal terug om Danny te helpen.
^ Terug naar boven
Het boek - verder
Film:
‘The Shining’ is in 1980 verfilmd door Stanley Kubrick (met Jack Nicolson en Diane Johnson in de hoofdrollen).
Overig:
‘The Shining’ is een zeer verontrustend boek. Niet alleen vanwege de immer griezelige en morbide horror, maar ook vanwege de nare sfeer die in het hotel (en in het gezin) heerst, wanneer Jack hoe langer hoe meer bezeten wordt door demonen van zijn alcoholverslaving.
Stephen King zou jaren later (in 2013) een soort sequel schrijven: Doctor Sleep, met Danny Torrance als ‘shining character’.
^ Terug naar boven
Auteur en Werken
Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Stephen King.^ Terug naar boven
Meer
Leessuggesties:
Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Doctor Sleep van Stephen King
• Chocky van John Wyndham
• Slade House van David Mitchell
Citaat:
‘You got a knack,’ Hallorann said, turning to him. ‘Me, I’ve always called it shining. That’s what my grandmother called it, too. She had it. We used to sit in the kitchen when I was a boy no older than you and have long talks without even openin our mouths.’ (p.81)Vragen over het boek:
1. De roman is opgedeeld in vijf delen. Welke? Geef aan wat de verschillen zijn tussen die verschillende delen.
2. Vergelijk de roman The Shining met de gelijknamige film. Welk(e) vind je beter: de film of het boek? Waarom vind je dat? Waarin wijkt de film af van het boek en waarom zou de regisseur zijn keuzes zo hebben gemaakt?
3. In welk opzicht had Dick Hallorann gelijk toen hij Danny waarschuwde? In welk opzicht had hij dat niet? Had Danny beter op de waarschuwingen van Hallorann moeten/kunnen letten? Waarom vind je dat?
4. Waardoor komt het volgens jou dat Jack Torrance van karakter verandert in de loop van het verhaal? Geef ook aan in hoeverre hij helemaal goed of slecht is aan het begin en aan het eind van de roman.
^ Terug naar boven
Comments are closed.