Go Ask Alice

Niveau:
Genre: diary
Thema: addiction

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

September 16

Yesterday I remember thinking I was the happiest person in the whole earth, in the whole galaxy, in all of God's creation. Could that only have been yesterday or was it endless lightyears ago? I was thinking that the grass had never smelled grassier, the sky had never seemed so high. Now it's all smashed down upon my head and I wish I could just melt into the blaaaaness of the universe and cease to exist. Oh, why, why, why can't I? How can I face Sharon and Debbie and the rest of the kids? How can I? By now the word has gotten around the whole school, I know it has! Yesterday I bought this diary because I thought at last I’d have something wonderful and great and worthwhile to say, something so personal that I wouldn't be able to share it with another living person, only myself. Now like everything else in my life, it has become so much nothing.
I really don't understand how Roger could have done this to me when I have loved him for as long as I can remember and I have waited all my life for him to see me. Yesterday when he asked me out I thought I’d literally and completely die with happiness. I really did! And now the whole world is cold and gray and unfeeling and my mother is nagging me to clean up my room. How can she nag me to clean up my room when I feel like dying? Can't I even have the privacy of my own soul?
Diary, you'll have to wait until tomorrow or I’ll have to go through the long lecture again about my attitude and my immaturity.
See ya.

© Reed International Books Ltd / Mandarin, 1994^ Terug naar boven

Algemeen

Alice is een gewoon vrolijk Amerikaans meisje. Ze is vijftien en ze woont bij haar ouders en haar broertje en zusje. Haar verkering raakt wel uit en dat vindt ze erg. Alles wat haar overkomt, schrijft ze in haar dagboek. Het lijkt allemaal over koetjes en over kalverliefde te gaan.
Maar dan op een dag gaat het mis. Op een feest krijgt ze hasjiesj aangeboden. En dat bevalt zo goed dat ze meer wil. En Alice gaat gebruiken. Eerste hasjiesj en marihuana. Dan sterke drank. En later LSD en heroïne.
Met een vriendin trekt ze naar San Francisco waar ze meer en meer gaat gebruiken. Ze steelt en doet allerlei vervelende dingen om elke dag aan geld te komen voor haar verslaving. Ze krijgt vrienden en vriendinnen, maar iedereen denkt uiteindelijk alleen maar aan zijn eigen dagelijkse shot.
Alice zoekt andere vrienden op en ze komt in Denver terecht. Uiteindelijk lijkt het helemaal mis te gaan. Haar dagboek wordt een bitter verhaal over drugsgebruik, verraad, geweld en allerlei onaangename dingen. Maar dan keren de kansen.
Alice kan afkicken en ze begint aan een nieuw, vrolijk tweede dagboek. Alles goed en wel. Een happy end. Hoewel? Opnieuw komen er drugs aan te pas …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Anonymous Go Ask Alice

Jaar van uitgave:
1972

Aantal pagina's:
159

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1960 – 1970

Plaats van handeling:
USA, meerdere plaatsen

Bijzonderheden:
Een roman in dagboekfragmenten.
In het Nederlands heet het boek ‘Het onkruid en de bloem’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

‘Go Ask Alice’ is een roman in dagboekvorm. Het meisje Alice vertelt over twee jaar uit haar leven, van haar vijftiende tot haar zeventiende. Het is een confronterend en triest verhaal, waarbij het al snel duidelijk is dat het langzamerhand bergafwaarts gaat met Alice.


WAT MOET JE WETEN?

Voor ‘Go Ask Alice’ hoef je weinig kennis te hebben van een onderwerp als drugs en drugsverslaving. Alice legt goed uit hoe ze verslaafd wordt en wat het haar allemaal aan ellende heeft gebracht.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

‘Go Ask Alice’ is niet moeilijk te lezen. Het verhaal wordt verteld in dagboekfragmenten. De fragmenten zijn meestal kort, evenals de zinnen en de alinea’s. De woorden zijn zeker niet moeilijk te begrijpen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

‘Go Ask Alice’ is een verhaal over een meisje dat verslaafd raakt aan drugs. Die verslaving kost haar heel veel: haar geluk, haar gezondheid, haar vriendschappen en haar integriteit. De roman wordt op een eerlijke en nuchtere manier verteld. Alice blijft optimistisch, de hele duur van de roman lang. Het is een verhaal over een hoofdpersoon van vlees en bloed.
De taal van de roman is zeker ook niet moeilijk te noemen. Alice gebruikt veel verschillende soorten drugs en ze heeft te maken met allerlei ziekenhuizen en afkickcentra, maar dat maakt het verhaal toch nergens lastig te lezen. Met een beetje inspanning is de roman goed te lezen voor een B1-lezer.
Op grond van deze eigenschappen is ‘Go Ask Alice’ een roman met een literair niveau B 3b en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

‘Alice’, de dagboekschrijfster van ‘Go Ask Alice’, is een heldere verteller. Ze vertelt zonder sentimentaliteit of opsmuk wat haar overkomt in die twee jaar dat ze drugs gebruikt. Lezers – vooral meisjes – zullen dit waarschijnlijk een spannend en ontroerend verhaal vinden.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘Go Ask Alice’ kent redelijk veel actie. En die actie is dan een gevolg van het drugsgebruik van Alice: de bad trips die ze doormaakt, de diefstallen die ze pleegt en de seksuele ervaringen die ze heeft als ze high is.
Het boek is heel goed geschreven. Als Alice nog jong, enthousiast en onschuldig is, schrijft ze ook optimistisch en vrolijk: ze heeft vrolijke verhalen en ideeën zoals een leuk meisje van vijftien dat heeft. Maar later, wanneer ze al een tijd drugs heeft gebruikt, gaat het mis. Niet alleen met Alice, maar ook met de taal van haar dagboek: ze wordt grof in haar taalgebruik en ze vloekt en scheldt en is negatief over alles en iedereen. Dat verandert later weer wanneer ze afgekickt is en aan een tweede dagboek begint.


Tijd:

‘Go Ask Alice’ speelt zich af ergens in de periode tussen 1967 en 1972, een tijd waarin het gebruik van soft en hard drugs algemener werd, zowel in de Verenigde Staten als in Europa.
Het verhaal wordt in dagboekvorm verteld en het heeft een chronologische volgorde. Het verhaal speelt zich af over een periode van ongeveer twee jaar.


Plaats:

De hoofdpersoon van ‘Go Ask Alice’ noemt meerdere plaatsen in de Verenigde Staten in haar dagboek. Zo brengt ze tijd door in San Francisco (Californië), Denver (Colorado) en Coos Bay (Oregon), maar het is duidelijk dat ze ergens anders vandaan komt.


Verhaallijn:

‘Go Ask Alice’ kent één verhaallijn: zal het Alice lukken om van de drugs af te kicken?


Verteller:

Er is één ik-verteller in ‘Go Ask Alice’: het meisje Alice, dat haar levensverhaal in dagboekvorm vertelt.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

‘Go Ask Alice’ kent één hoofdpersoon:
• Alice: een vijftienjarig Amerikaans meisje van een goede familie.


Bijfiguren:

‘Go Ask Alice’ heeft een groot aantal bijfiguren. De belangrijkste voor het verhaal zijn:
• De ouders van Alice: lieve, begripvolle mensen. Ze hebben echter te laat door dat Alice verslaafd is geraakt;
• Tim: de 13-jarige broer van Alice;
• Alexandria: het jongere zusje van Alice;
• Beth: een schoolvriendin van Alice;
• Jill: een schoolvriendin die Alice laat kennismaken met LSD;
• Chris: een vriendin van Alice met wie ze naar San Francisco gaat;
• Roger en Richie: vrienden van Alice;
• Gran en Gramps: de grootouders van Alice.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘Go Ask Alice’ werd verfilmd in 1973.


Overig:

De titel ‘Go Ask Alice’ verwijst naar een zin uit een song van de Amerikaanse band Jefferson Airplane, White Rabbit. Die song gaat over het gebruik van drugs. Op zijn beurt is de song weer gebaseerd op het boek Alice in Wonderland van Lewis Carroll.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Anonymous Go Ask Alice.

Auteur:

 

 


Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• ‘Sarah T.: Portrait of a Teenage Alcoholic’ van Robin S. Wagner
• Letters from the Inside van John Marsden
• Junk van Melvin Burgess


Citaat:
Dr. Miller finally came back in the afternoon and I got to talk to him. He told me that the hospital couldn’t help me, and the staff couldn’t help me and the teachers couldn’t help me, unless I wanted help! He also told me that before I could overcome my problem I had to admit I had a problem, but how can I do that when I really haven’t? I know now that I could resist drugs if I were drowning in them. (p.132-133)

Vragen over het boek:

1. Wat kun je zeggen over de band die Alice heeft met haar grootouders?
2. Wordt Alice volgens jou door vrienden of vriendinnen verslaafd gemaakt? Waarom vind je dat?
3. ‘Go Ask Alice’ is een waarschuwing tegen drugsgebruik. Maar wat zijn eigenlijk de oorzaken van dat drugsgebruik als je dit boek leest?
4. Als je leest dat Alice niet ‘echt gebeurd’ is, maakt dat de roman dan minder aangrijpend? Waarom vind je dat?

^ Terug naar boven

Comments are closed.