J.R.R. Tolkien

 

J.R.R. TOLKIEN

Professor John Ronald Reuel Tolkien (Bloemfontein, Zuid-Afrika, 1892 – Bournemouth, UK, 1973) was een Engelse schrijver, dichter, en professor in de Oud Engelse taal- en letterkunde. Hij schreef twee van de populairste boeken in de Engelse taal: The Hobbit en The Lord of the Rings.
Toen Tolkiens vader op jonge leeftijd stierf, ging zijn moeder met hem en zijn broertje terug naar Engeland, naar de stad Birmingham. Het gezin woonde in de heuvels bij de stad: een natuurgebied dat Tolkien zou inspireren voor zijn verhalen.
Tolkien was een zeer talentvolle student, die in eerste instantie van zijn moeder les kreeg. Hij kreeg al jong verkering met het meisje dat hij later zou trouwen. Tolkien vocht in 1916 – zeer tegen zijn zin – mee in de Eerste Wereldoorlog. Het inspireerde hem wel bij het schrijven over goed en kwaad, over oorlog en vrede.
Later werd hij professor aan de universiteit van Oxford, waar hij bevriend raakte met die andere beroemde professor en schrijver, C.S. Lewis (de schrijver van de Narnia-boeken, The Lion, the Witch and the Wardrobe, en die andere zes delen). Zijn kennis van Oud Engelse (en Saksische en Keltische) taal- en letterkunde stimuleerde hem om verhalen te schrijven, die hun basis hadden in een mythisch en sprookjesachtig verleden, waarin bomen konden lopen en waarin elfen en dwergen net zulke belangrijke wezens waren als mensen. Zijn beroemdste creatie was ongetwijfeld het bedenken van een nieuwe sprookjesfiguur: de hobbit.
Een aantal van zijn verhalen en romans kwam uit na zijn dood.

Romans:
The Hobbit (or There and Back Again) (1937)
The Lord of the Rings (1954-1955):
I    The Fellowship of the Ring (1954)
II   The Two Towers (1954)
III The Return of the King (1955)
‘The Silmarillion’ (1977)
‘The History of Middle-earth’ (1983-1996)
‘The Children of Húrin’ (2007)

Korte verhalen, liederen, gedichten, essays en toneelstukken:
‘Song for the Philologists’ (1936)
‘The Lay of Aotrou and Itroun’ (1945)
Tree and Leaf (1947) (het essay ‘On Fairy-Stories’ en het sprookje ‘Leaf by Niggle’)
Farmer Giles of Ham (1949)
The Homecoming of Beorhtnoth Beorhthelm’s Son (1953)
The Adventures of Tom Bombadil (1962) (een verzameling gedichten)
‘Bilbo’s Last Song’ (1966)
‘The Road Goes Ever on’ (1967)
Smith of Wootton Major (1967)

Website:
http://www.tolkien.co.uk/

 

No Comments

Leave a reply