Het begin!
None of Lisey's sisters was immune to the pleasures of setting the cat among the pigeons (‘stirring up a stink’ had been their father's phrase for it), or having a good natter about someone else's dirty laundry, but the only one Lisey had a hard time liking was this same Amanda. Eldest (and oddest) of the onetime Debusher girls of Lisbon Falls, Amanda currently lived alone, in a house which Lisey had provided, a small, weather-tight place not too far from Castle View where Lisey, Darla, and Cantata could keep an eye on her. Lisey had bought it for her seven years ago, five before Scott died. Died Young. Died Before His Time, as the saying was. Lisey still had trouble believing he'd been gone for two years. It seemed both longer and the blink of an eye.
^ Terug naar boven
Algemeen
Met zijn schrijverstalent krijgt Scott veel bewonderaars. Hij schrijft over parallelle werelden, over door demonen nagezeten gekwelde geesten. En zijn bewonderaars zijn zo toegewijd, dat ze zijn manuscripten na zijn dood zo goed mogelijk willen bewaren. En dat proberen ze ook te doen. Zelfs wanneer ze daarvoor Lisey, de weduwe van Scott, pijn moeten doen. Letterlijk pijn doen …
^ Terug naar boven
Boekinformatie
ERK Niveau:
B2Schrijver:
Stephen KingJaar van uitgave:
2006Aantal pagina's:
559Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2000-2010Plaats van handeling:
USA, Maine, het denkbeeldige stadje Castle Rock.Bijzonderheden:
Een roman in 3 delen en in veel getitelde hoofdstukken en in veel genummerde subhoofdstukken.^ Terug naar boven
Het boek - onderwerp
IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?
De horrorroman ‘Lisey’s Story’ is een vreemde eend in de bijt van Stephen King. Het is een soort alleenspraak – een interior monologue – die afwisselend in de tegenwoordige of verleden tijd wordt gehouden. Lisey, de hoofdpersoon van deze ‘story’, wordt gevolgd in het heden, maar ook samen met karakters die al jaren geleden overleden zijn.
WAT MOET JE WETEN?
‘Lisey’s Story’ blijft een horrorverhaal, ondanks de afwijkende manier van vertellen. De overleden man van Lisey, Scott, werd als kind vreselijk mishandeld zo nu en dan en hij maakte traumatische gebeurtenissen mee. Daar komt later nog bij dat Lisey, lang na de dood van Scott, ook het nodige geweld meemaakt.
Er is in de roman veel aandacht voor een parallelle wereld, een wereld zoals we die eerder tegenkwamen in romans van Mr. King (Rose Madder, The Dark Tower, bijvoorbeeld).
Het verhaal heeft veel verwijzingen naar de countryzanger Hank Williams (1923-1953), wiens songs veel worden geciteerd (en door Scott worden beluisterd).
^ Terug naar boven
Het boek - Moeilijkheid
DE TAAL
De woorden en de zinnen in ‘Lisey’s Story’ zijn vaak van een pittig niveau.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn over het algemeen kort en er zijn veel – soms heftige, soms grappige – dialogen. Eén van de hoofdpersonen uit het verhaal, Scott, heeft zo nu en dan zijn eigen taal, afkomstig uit de jeugd met zijn broer Paul (woorden als ‘bool’, ’Boo’ya Moon’, ’piebald’, ’long boy’, ‘gomers’, ‘goners’ of ‘bad-gunky’). Mr. King gebruikt veel scheld- en vloekwoorden om het milieu te verduidelijken waar dit verhaal zich afspeelt.
DE TAAL EN HET VERHAAL
Qua taal is ‘Lisey’s Story’ soms lastig, maar het blijft allemaal begrijpelijk. De taal is zeker niet netjes.
Het verhaal is verrassend: een soort interior monologue over een gelukkig, maar getroebleerd huwelijk. Lastig zijn soms de wisselingen tussen de twee werelden waar de hoofdpersonen zich bevinden: zowel Scott als Lisey begeven zich behalve in deze ook in een andere wereld, de ‘Boo’ya Moon’. De scenes in die laatste wereld worden verteld in de tegenwoordige tijd.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Lisey’s Story’ een boek met een literair niveau C 5a en een taal-(ERK-)niveau B2.
Schrijfstijl:
‘Lisey’s Story’ is meer literair en minder sensationeel dan eerdere romans van Stephen King. Voor de liefhebber van de horrorschrijver misschien tegenvallend, maar het verhaal concentreert zich in deze roman meer op karakters dan op spectaculaire gebeurtenissen. Hoewel de parallelle werelden dan wel weer heel surrealistisch zijn …
^ Terug naar boven
Het boek - het verhaal
Actie:
De horrorroman ‘Lisey’s Story’ bevat een verhaal met veel actie. Het duurt vrij lang voordat deze actie op gang komt, maar dan wordt er ook flink uitgepakt.
Tijd:
‘Lisey’s Story’ speelt zich af in de jaren 2000-2010. Het verhaal speelt in 2006, maar er zijn veel flashbacks naar eerdere jaren (bijvoorbeeld naar 1988, het jaar waarin er een aanslag op Scott werd gepleegd, of naar de jaren ’60, de jaren waarin Scott opgroeide).
Plaats:
De setting van ‘Lisey’s Story’ is voornamelijk het denkbeeldige stadje Castle Rock in de staat Maine. Veel verhalen van Mr. King spelen zich hier af (Cujo, The Dark Half, Gwendy’s Button Box, Elevation, onder andere). Sommige gebeurtenissen spelen zich af in Pennsylvania, in Tennessee of elders in de staat Maine.
Verhaallijn:
Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Lisey’s Story’: hoe zal Lisey de dood van haar man kunnen verwerken en wat moet ze doen met de demonen uit het verleden van die man?
Verteller:
De roman ‘Lisey’s Story’ heeft een auctoriale verteller.
^ Terug naar boven
Het boek - de karakters
Hoofdkarakters:
De hoofdkarakters in ‘Lisey’s Story’ zijn:
• Lisey (rijmt op ‘Cee Cee’) Landon (eigenlijk: Lisa Debusher): de weduwe van een succesvolle schrijver. Als het verhaal begint is zij al twee jaar weduwe, maar ze mist haar man nog altijd enorm. Bij het opruimen van de spullen in huis wordt ze continu herinnerd aan haar overleden man en aan de demonen die hem achtervolgden;
• Scott Landon: een bekende schrijver, wijlen de echtgenoot van Lisey. Hoewel hij al twee jaar geleden overleden is, drukt hij nog altijd een grote stempel op het leven van Lisey. Tijdens zijn leven was Scott een geliefde en succesvolle schrijver die echter lang gekweld werd door allerlei demonen – die nu zo langzamerhand Lisey lijken te achtervolgen. Het grootste trauma van Scott is zijn jeugd in de staat Pennsylvania, waar zowel zijn broer als zijn vader op gewelddadige wijze om het leven kwamen.
Bijfiguren:
De belangrijkste bijfiguren in ‘Lisey’s Story’ zijn:
In 2006, in de staat Maine:
• Amanda (néé Debusher): de 59-jarige oudste zus van Lisey. Zij is emotioneel zeer wankel; ze woont alleen in een huis dat Lisey voor haar heeft gekocht (bij Lisey in de buurt). Haar man is in het zuiden van het land gaan wonen, haar enige dochter, Metzie, woont in Canada;
• Darla (néé Debusher): een andere zus van Lisey. Hoewel de twee zussen vroeger veel ruzie hadden, kunnen ze nu goed opschieten. Darla woont met haar man Matt bij Lisey in de buurt;
• Cantata (‘Canty’) (néé Debusher) Lawlor: de derde zus, Canty, woont met haar man Richard in Boston
• Jodotha (‘Jodi’) (néé Debusher): de vierde en jongste zus van Lisey woont ver weg. Zij en haar andere zussen hebben minder contact met elkaar;
• Professor Joseph Woodbody: een hoogleraar Engels aan de universiteit van Pittsburgh. Hij probeert zo veel mogelijk werk van Scott (na diens dood) te bestuderen en te bewaren;
• James Doolin (‘Zack McCool’, ‘Jim Dooley’): een vage kennis van Professor Woodbury. Hij is een enorme fan van de boeken van Scott en hij belooft aan Professor Woodbury dat hij hem zal helpen zo veel mogelijk manuscripten veilig te stellen;
• Dr. Hal Munsinger: een arts die Amanda behandelt wanneer ze een inzinking heeft;
• Dr. Hugh Alberness (Greenlawn Recovery and Rehabilitation): de arts die een sanatorium voor mensen met een ernstige stoornis bestuurt;
• Naresh Patel: de eigenaar van een gelijknamige kleine supermarket in Castle Rock;
• Politiemensen in Castle Rock: Deputy Andy Clutterbuck, Deputy Dan Boeckman, Deputy Joe Alston;
• Medewerkers van de Fogler Library: Mr. Bertram Partridge (head of special collections), Cory en Mike (junior medewerkers).
In 1988, aan de universiteit in Tennessee (U-Tenn Nashville):
• Roger C. Dashmiel: een docent literatuur aan de universiteit van Tennessee;
• Tony Eddington: een assistent van Dashmiel;
• Stefan Queensland: een fotograaf aan U-Tenn Nashville;
• Gerd Allen Cole: een gestoorde jongeman die bij de start van de bouw van de bibliotheek van de U-Tenn aanwezig is;
• Lisa Lemke: een studente.
In 2004, in West-Virginia:
• Professor Meade: docent Engels, op het instituut waar Scott een lezing houdt;
• Dr. Jantzen: een arts die Scott opereert.
In de jaren zestig, op het platteland van de staat Pennsylvania:
• Andrew (‘Sparky’) Landon: een man die zijn twee zoons alleen opvoedt. Sparky woont in een oude boerderij. Hij werkt hard en dat eist hij ook van zijn kinderen. Spaky is vaak gewelddadig en hij voelt zich soms bezeten door kwade geesten (of gedachten);
• Paul Landon: de drie jaar oudere broer van Scott. Paul voedt zijn broertje vrijwel alleen op: hij leert hem spelen, eten, aankleden, lezen en schrijven en meer. Paul is een rustige jongen die door zijn broertje Scott aanbeden wordt;
• Frank Halsey: de personeelschef van het bedrijf waar Landon werkt.
^ Terug naar boven
Het boek - verder
Film:
De roman ‘Lisey’s Story’ is niet verfilmd; wel zijn er plannen om van de roman een TV-serie te maken.
Overig:
‘Lisey’s Story’ is één van de favoriete boeken van Stephen King zelf. Ook hij groeide op met één ouder, ook hij heeft een oudere broer die hij bewondert. Bovendien heeft hij een vrouw die meerdere zussen heeft … En misschien heeft hij ook demonen uit het verleden die hem tot schrijven aanzetten …
^ Terug naar boven
Auteur en Werken
Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Stephen King.^ Terug naar boven
Meer
Leessuggesties:
Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• In Watermelon Sugar van Richard Brautigan
• Sula van Toni Morrison
• Where the Crawdads Sing van Delia Owens
Citaat:
Talking to him felt all right. Because he was still here. Even with the computers gone, and the furniture, and the fancy Swedish stereo system, and the file-cabinets full of manuscripts, and the stacks of galleys (his own and those sent to him by friends and admirers), and the booksnake … even with those things gone, she still felt Scott. Of course she did. Because he hadn’t finished having his say. He had one more story to tell.Lisey’s story. (pp.526-527)
Vragen over het boek:
1. Wat zijn de overeenkomsten tussen Scott en de oudste zus van Lisey, Amanda?
2. Wat zijn de verschillen tussen de twee aanslagplegers, Gerd Allen Cole en Jim Dooley?
3. Wat zorgt onder andere voor het grote talent van Scott?
4. Waarom is het belangrijk dat juist Lisey dit verhaal vertelt?
^ Terug naar boven
Comments are closed.