4/5 - (1 stemmen)

Something Wicked This Way Comes

Niveau:
Genre: horror
Thema: growing-up

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1693599069430", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"30380077","familyId":"30380077","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Something%20Wicked%20This%20Way%20Comes%2C%20Ray%20D%20Bradbury","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

First of all, it was October, a rare month for boys. Not that all months aren’t rare. But there be bad and good, as the pirates say. Take September, a bad month: school begins. Consider August, a good month: school hasn’t begun yet. July, well, July’s really fine; there’s no chance in the world for school. June, no doubting it, June’s the best of all for the school doors spring wide and September’s a billion years away.
But you take October, now. School’s been on a month and you’re riding easier in the reins, jogging along. You got time to think of the garbage you’ll dump on old man Prickett’s porch or the hairy-ape costume you’ll wear to the YMCA the last night of the month. And if it’s around October twentieth and everything smoky-smelling and the sky orange and ash gray at twilight, it seems Halloween will never come in a fall of broomsticks and a soft flap of bedsheets around corners.
But one strange wild dark long year, Halloween came early.
One year Halloween came on October 24, three hours after midnight.
At that time, James Nightshade of 97 Oak Street was thirteen years, eleven months, twenty-three days old. Next door, William Halloway was thirteen years, eleven months and twenty-four days old. Both touched toward fourteen; it almost trembled in their hands.
And that was the October week when they grew up overnight, and were never so young any more …

© Orion Books, 1962

^ Terug naar boven

Algemeen

Jim Nightshade en Will Halloway zijn boezemvrienden. Ze wonen naast elkaar in Green Town, een slaperig stadje in de Amerikaanse staat Illinois. Ze zijn dertien jaar oud; Jim heeft geen vader meer, Will heeft een oude en nogal uitgebluste vader, die lange dagen (en avonden) werkt als conciërge in de bibliotheek van de stad. Het leven van Jim en Will bestaat uit kattenkwaad uithalen, zich vervelen op school en zich verheugen op bijzondere dingen.
En dan gebeurt er iets heel bijzonders wanneer het circus naar de stad komt. Eerst is er die vreemde verkoper van bliksemafleiders, die aan Jim een bliksemafleider geeft voor op het dak. Dan zien ze – in een weiland bij de stad – een trein aankomen waaruit allerhande circusmaterialen komen: tenten, draaimolens, dierenkooien. Maar het wordt pas echt vreemd wanneer ze zien hoe hun lerares Miss Foley bijna verdwijnt in een doolhof met lachspiegels, en wanneer een volwassen man van het circus, Mr. Cooger, net zo lang ronddraait op de draaimolen tot hij een kind geworden is. Een kind dat later bij Miss Foley te gast is …
Als de jongens dit alles niet vertrouwen en de vader van Will op de hoogte brengen van deze vreemde gebeurtenissen, krijgen ze problemen met de ‘Illustrated Man’, de directeur van het circus, de (eeuwen?)oude Mr. Dark. Die gaat op zoek naar de jongens en naar hun vader om ze alle drie een paar gratis ritjes in de draaimolen aan te bieden …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Ray Bradbury

Jaar van uitgave:
1962

Aantal pagina's:
260

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1950 – 1960

Plaats van handeling:
USA, Illinois, stad (Green Town = Waukegan)

Bijzonderheden:
Een roman in 54 korte hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Aan het prikken van mijn duimen’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Je moet houden van mysterieuze verhalen, van verhalen met horrorelementen.
Het verhaal gaat over volwassen worden, maar dan op een speciale manier. De roman gaat uitsluitend over jongens; meisjes komen niet voor in dit verhaal. De hoofdpersonen zijn twee naïeve jongens, die zo veel mogelijk avonturen willen beleven, ook wanneer die avonturen iets te gevaarlijk blijken te worden.


WAT MOET JE WETEN?

De meeste lezers zullen van TV en uit de film de verhalen wel kennen van jongens in afgelegen Amerikaanse stadjes, die zich vermaken met avonturen die zo nu en dan mis dreigen te gaan.
Veel algemene kennis is er niet nodig voor het dit verhaal. De lezer heeft er voordeel van wanneer hij beseft dat er – met name zo’n halve eeuw geleden – rondtrekkende artiesten de Amerikaanse dorpen en steden bezochten met hun ’carnival’: een soort combinatie van circus, kermis, kwakzalversgezelschap en rondtrekkende zigeuners. Soms heette dat een ’Medicine Show’; hier heet het ‘Cooger and Dark’s Pandemonium Shadow Show’.
Bradbury vertelt zijn verhaal op een literaire wijze: hij omschrijft gebeurtenissen soms half, soms indirect. De horror in het verhaal is heel vaak off-stage, of wordt gesuggereerd.




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

Het vocabulaire is vaak lastig, een gevolg van het feit dat Bradbury (in deze roman) erg poëtisch schrijft.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De zinnen zijn niet lang en ze zijn prima te volgen. Het verhaal kent veel dialogen.
Het is een verhaal over twee jongens van dertien jaar oud, die graag avonturen beleven. Wat dat betreft lijkt het wel een kinderboek. Maar schijn bedriegt hier. De thematiek en de taal zijn lastiger dan je op het eerste gezicht zou verwachten. Ray Bradbury schrijft heel poëtisch; hij beschrijft akelige voorvallen omfloerst en suggereert vaak meer dan hij beschrijft. Je moet als lezer zelf conclusies trekken over wat er nu echt plaatsvindt in het stadje. Dat maakt dat dit een boek op niveau B 3d is.
Ook de taal is zo nu en dan lastig. Niet zozeer omdat deze verouderd zou zijn, maar omdat Bradbury niet uitgebreid beschrijft wat er gebeurt, maar omdat hij veel suggereert. Zo is het bijvoorbeeld moeilijk om te bepalen, wat de vader, Jim of Will echt denkt van iets, en zelfs wat hij na al dat denken heeft besloten. Dit maakt ‘Something Wicked This Way Comes’ tot een boek met een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

De stijl is literair en poëtisch, wat het verhaal heel mooi, maar soms ook moeilijk te volgen maakt.
‘Something Wicked This Way Comes’ is wat betreft verhaal helemaal niet lastig te noemen: er komt een circus in de stad en daar is iets mis mee. Wat er mis is, gaan twee jongens en de vader van één van hen, uitzoeken.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

Er is veel actie in het boek. Vanaf het moment dat de bliksemafleiderverkoper bij de jongens komt, spoedt het verhaal zich in een enorm tempo voort: de jongens beleven veel in een paar dagen, en altijd buitenshuis.


Tijd:

Het verhaal wordt chronologisch verteld. De duur van het verhaal is een paar dagen.


Plaats:

Het verhaal speelt zich af in het denkbeeldige stadje Green Town, in de Amerikaanse staat Illinois. Green Town baseerde Bradbury op Waukegan, de plaats waar hij zelf opgroeide.


Verhaallijn:

Er zijn een paar verhaallijnen, verhaallijnen die allemaal te maken hebben met de komst van het circus. Zo is er het verhaal van de dertienjarige jongens Jim en Will, die heel graag volwassen willen worden en willen weten wat hen in hun (hopelijk lange) leven staat te wachten. Dan is er het verhaal van Wills vader, Charlie Halloway. Hij is na veel omzwervingen in deze stad terechtgekomen, is er getrouwd en heeft een geweldige zoon, Will. Toch is hij niet gelukkig: hij heeft een slecht betaald baantje als conciërge in een kleine bibliotheek. Hij leeft als het ware in de boeken die hij daar leest. Hij heeft bovendien een enorme angst om oud te worden: hij voelt zich nu al te oud als vader van de energieke Will. Dan is er nog het verhaal van Miss Foley, de onderwijzeres van de beide jongens, die ook meer uit het leven wil halen dan ze tot nu toe gekregen heeft. Tenslotte is er het verhaal van het circus met zijn rare personeel: de eeuwenoude Mr. Dark (het ultieme kwaad), de assistent Mr. Cooger, de ‘Witch’, de ‘Dwarf’ (alias de bliksemafleiderverkoper) en vele anderen.


Verteller:

Het verhaal wordt verteld door een alwetende verteller. Hij kruipt zo nu en dan in de huid van de hoofdpersonen, met name in die van Will en Charles Halloway, om duidelijk te maken wat er zo verleidelijk is aan het circus, aan haar trawanten en aan haar attributen.
‘Something Wicked This Way Comes’ is een verhaal over ouder worden. Het gaat over het volwassen worden van de twee dertienjarige jongens. Met name Jim wil heel graag snel ouder worden om erachter te komen wat het leven dan zo mooi maakt. Maar ook gaat het over de oudere personages, Miss Foley en Charles Halloway. Zij willen juist jonger worden. En dat is in beide gevallen mogelijk: de draaimolen bij het circus kan haar passagiers zowel verjongen en verouderen. De betekenis van dit alles is waarschijnlijk dat je tevreden moet zijn met je lot, ook als dit betekent dat je oud wordt, of als dit inhoudt dat je nog lang niet volwassen bent.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters zijn Jim Nightshade, Will Halloway en diens vader Charles Halloway. De vrienden groeien in de loop van het verhaal een korte tijd uit elkaar, terwijl de vader en de zoon juist heel dicht bij elkaar komen.


Bijfiguren:

Er zijn veel minor characters in het verhaal, maar Miss Foley en Mr. Dark zijn daarvan de belangrijkste. In het stadje komen de jongens in contact met een aantal volwassenen, maar de meeste ontmoetingen vinden plaats met de ‘freaks’ uit het circus: een ratjetoe van gecorrumpeerde slachtoffers van Mr. Dark.
De verhoudingen in het verhaal zijn duidelijk: de twee jongens en de vader proberen de directeur van het circus van zijn slechte plannen af te brengen. Mr. Dark wordt geholpen door zijn trawanten, die allemaal ooit door hem betoverd zijn. Door zijn slechte, maar charismatische gedrag slaagt hij er bijna in om de good guys, met name Jim, in te palmen en zich in het ongeluk te storten.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘Something Wicked This Way Comes’ is verfilmd.


Overig:

De titel van het boek komt uit het toneelstuk Macbeth van William Shakespeare; drie heksen zeggen ‘Something wicked this way comes’ wanneer Macbeth – die later in het toneelstuk een grote moordenaar zal worden – bij hen komt om hun voorspellingen aan te horen.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Ray Bradbury.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
It van Stephen King
The Taking van Dean Koontz
lost boy lost girl van Peter Straub

 


Citaat:
‘I’ll be all right, Will.’
‘Anything I could say or do to make you happy, I would.’
‘Willy, William.’ Dad lit his pipe again and watched the smoke blow away in sweet dissolvings. ‘Just tell me I’ll live forever. That would do nicely.’ (p.122)

Vragen over het boek:

1. Vind je ‘Something Wicked This Way Comes’ een horrorverhaal? In welke opzicht niet en in welk opzicht wel?
2. Wat is volgens jou de betekenis van het circus voor de hoofdpersonen, Jim, Will en Charles Halloway? Leg je antwoord uit met behulp van een drietal fragmenten uit de tekst.
3. Wat vind je van de vriendschap tussen Jim en Will? Hoe ontwikkelt die vriendschap zich in de loop van het verhaal?
4. Welke les heeft Charles Halloway geleerd van de gebeurtenissen rond het circus, denk je? Is dit dezelfde les als Miss Foley heeft geleerd? Wat is er overigens volgens jou met Miss Foley gebeurd?




^ Terug naar boven

Comments are closed.