4/5 - (1 stemmen)

The Chocolate War

Niveau:
Genre: coming-of-age
Thema: school

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1694266689265", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000011636607","familyId":"9200000011636607","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Chocolate%20War%2C%20Robert%20Cormier","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

As he turned to take the ball, a dam burst against the side of his head and a hand grenade shattered his stomach. Engulfed by nausea, he pitched toward the grass. His mouth encountered gravel, and he spat frantically, afraid that some of his teeth had been knocked out. Rising to his feet, he saw the field through drifting gauze but held on until everything settled into place, like a lens focusing, making the world sharp again, with edges.
The second play called for a pass. Fading back, he picked up a decent block and cocked his arm, searching for a receiver - maybe the tall kid they called The Goober. Suddenly, he was caught from behind and whirled violently, a toy boat caught in a whirlpool. Landing on his knees, hugging the ball, he urged himself to ignore the pain that gripped his groin, knowing that it was important to betray no sign of distress, remembering The Goober's advice, ‘Coach is testing you, testing, and he's looking for guts.’
I've got guts. Jerry murmured, getting up by degrees, careful not to displace any of his bones or sinews. A telephone rang in his ears. Hello, hello, I'm still here. When he moved his lips, he tasted the acid of dirt and grass and gravel. He was aware of the other players around him, helmeted and grotesque, creatures from an unknown world. He had never felt so lonely in his life, abandoned, defenseless.

© Penguin Random House Company / Dell Laurel-Leaf, 2000

^ Terug naar boven

Algemeen

Jerry woont samen met zijn vader. Zijn moeder is een jaar eerder aan kanker overleden en het is een verdrietig en stil huis waarin Jerry woont. Gelukkig komt hij op een populaire high school, een Rooms Katholieke jongensschool, waar hij van alles zal kunnen doen: veel sporten, nieuwe vrienden maken, een goede opleiding krijgen.
Helaas zijn er ook zaken waar Jerry geen raad mee weet. Er is een zeer strenge en ook onberekenbare docent, Brother Leon, die alle jongens in zijn macht heeft. En dan is er een geheimzinnige club van ouderejaars leerlingen, 'The Vigils'. En die club verzint rare geintjes waar alle jongere leerlingen aan onderworpen worden. De club wordt geleid door de machtige en sluwe Archie, die zelfs stoere en rumoerige medeleerlingen als Carter, Obie en Emile Janza de baas is.
Wanneer Brother Leon besluit dat alle leerlingen chocolaatjes moeten verkopen voor de school, bedenkt Archie een speciale opdracht voor Jerry: weigeren iets te verkopen. Jerry zal Archie en de ‘bullies’ van The Vigils wel moeten gehoorzamen. Maar dan denkt hij aan een poster die hij heeft, waarop staat: ‘Do I dare disturb the universe?’ En Jerry bedenkt dat er meer is dan alleen maar een beetje doen wat docenten en pestkoppen van je vragen.
Het valt te bezien of dat besluit van Jerry het beste besluit is …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Robert Cormier

Jaar van uitgave:
1974

Aantal pagina's:
263

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1970-1980

Plaats van handeling:
USA, Massachusetts, het denkbeeldige stadje Monument

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 39 genummerde hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Chocolade oorlog’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Voor iedereen die zich interesseert voor verhalen over een middelbare school, is ‘The Chocolate War’ een heel boeiend boek. Het gaat vooral over pesten op school. En over één leerling die zich daar – tegen ieders mening in – fel tegen verzet.


WAT MOET JE WETEN?

Het is handig om te weten hoe de leerlingen in elk studiejaar van een Amerikaanse high school worden genoemd:
Year 1: freshman
Year 2: sophomore
Year 3: (post-second year 1) junior
Year 4: (post-second year 2) senior
Verder gaat het verhaal over een Amerikaanse high school, een school compleet met veel sport, eigen lockers en veel toetsen. Maar het is ook een Rooms Katholieke school van de oude stempel. En dat betekent: les van paters (‘Brothers’) en er zijn geen meisjes op school …




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Chocolate War’ zijn meestal niet moeilijk te begrijpen. Er zijn veel alinea’s, veel hoofdstukken en veel dialogen. De taal leest nog steeds heel modern – met name voor een roman uit 1974 – en het is duidelijk dat dit de taal van en voor jongeren is.
Wel moet je erop beducht zijn dat de taal niet altijd even netjes is. Er wordt heel uitvoerig gesproken over de uiterlijke kenmerken van meisjes, over masturbatie, er worden woorden als ‘Jesus’, ‘hell’ en ‘God’ (gebruikt (en dan alleen maar bedoeld als uitroep). Dit is ook de reden dat veel boeken van Robert Cormier (zoals dit boek) op veel Amerikaanse scholen (nog steeds) niet in de schoolbibliotheek staat.


DE TAAL EN HET VERHAAL

‘The Chocolate War’ is heel leesbaar qua taal. Het is een verhaal geschreven voor en over jongeren, een echte young adult novel. Denk erom: er worden vaak ruwe woorden gebruikt.
Ook het verhaal is heel boeiend voor jongeren, met name voor jongens. Het verhaal speelt zich vrijwel volledig af op een Rooms Katholieke jongensschool. Het verhaal is heel spannend; het gaat vooral over pesten op school en over wat sommige mensen daartegen (kunnen) doen. Wat soms als frustrerend kan worden ervaren is het eind van het verhaal; dit zal niet door iedereen als echt een ‘happy end’ worden ervaren …
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Chocolate War’ een boek met een literair niveau B 4c en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

Robert Cormier is een heel boeiende schrijver die vaak zeer lastige problemen beschreef: pesten op school, (zelf)moord, seksuele thema’s, oorlogstrauma’s, discriminatie, krankzinnigheid. In ‘The Chocolate War’ komt vooral dat pesten aan de orde.
De boeken van Cormier blijven de lezer vaak heel lang bij. Hij werd niet voor niets ooit ‘the single most important writer in the whole history of young adult literature’ genoemd. Cormier hoort nog altijd thuis in de rij der groten op het terrein van de young adult fiction, samen met schrijvers als S.E. (Susan) Hinton, Ursula Le Guin, Joan Lingard, Aidan Chambers, J.K. Rowling en John Green.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘The Chocolate War’ is een verhaal met heel veel actie. In elk van de vele hoofdstukken gebeurt er wel iets bijzonders. Zo organiseren ‘The Vigils’ allerlei vreemde – en nare – spelletjes, zo gedragen sommige docenten zich zeer autoritair en vrij gemeen. Maar de meeste actie vindt toch wel plaats rond Jerry: hij doet aan een harde sport waarbij hij veel klappen oploopt (American football), hij gedraagt zich soms heel stoer op school en hij krijgt problemen met heel veel medeleerlingen op zijn school.


Tijd:

De jeugdroman ‘The Chocolate War’ speelt zich af ergens in de periode 1970-1980. Het verhaal kwam uit in 1974. Er zijn verwijzingen naar hippies, naar langharige jongeren, naar drugs en een alternatief leven: allemaal zaken waar Jerry zich verre van houdt (maar waar hij eigenlijk wel bewondering voor heeft).


Plaats:

‘The Chocolate War’ is een verhaal over een high school in het noordoosten van de USA, in New England. Jerry werkt in de zomers bij familie in Canada (wat niet zo ver daar vandaan ligt). Soms noemen leerlingen een park: Monument Park. Dit suggereert dat het verhaal zich helemaal afspeelt in het stadje Monument, een denkbeeldig stadje in de Amerikaanse staat Massachusetts. Robert Cormier heeft meerdere romans in deze plaats gesitueerd (I Am the Cheese, Fade, In the Middle of the Night, bijvoorbeeld).


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Chocolate War’: hoe kan Jerry zich handhaven (zonder zichzelf te verloochenen) op deze school waar een broeder en een leerlingengroepje de dienst uitmaken?


Verteller:

De roman ‘The Chocolate War’ heeft een alwetende verteller. Deze vertelt het verhaal vaak uit het perspectief van Jerry, maar soms ook uit dat van Archie, Obie of Goober.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Chocolate War’ zijn:
• Jerry (Jerome) Renault: een 15-jarige ‘freshman’ van Trinity High School (jaar 1);
• Roland Goubert (‘The Goober’): de vriend van Jerry, een goede sporter, een freshman;
• Archie Costello: de werkelijke leider van ‘The Vigils’, een senior (jaar 4);
• Brother Leon: de Assistant Headmaster van Trinity High School.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Chocolate War’ zijn:
• Carter: de President van ‘The Vigils’, een senior;
• Obie: een lid van ‘The Vigils’, een senior;
• Docenten van Trinity High School, zoals Brother Eugene, Brother Jacques;
• Leerlingen van Trinity High School, zoals Gregory Bailey (a cheat), Emile Janza (a bully), John Sulkey (a good salesman), Brian Cochran (the treasurer), Frankie Rollo (a tough junior);
• Mr. Renault: de vader van Jerry, een weduwnaar.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De jeugdroman ‘The Chocolate War’ is in 1988 verfilmd.


Overig:

De jeugdroman ‘The Chocolate War’ werd al in 1974 gepubliceerd, maar het is op geen enkele manier een verouderde roman te noemen. Cormier maakt noemt geen technologische snufjes (zoals in huizen, auto’s, op het gebied van TV of telefoon), dus dat het een oud boek is valt helemaal niet op. Het gaat bij Cormier – zoals eigenlijk in al zijn boeken – over karakters en karakterontwikkeling. Dat zorgt ervoor dat deze roman nog steeds in druk is en nog steeds heel veel gelezen wordt.
Denk er wel om: de roman bevat soms harde taal (vloek- en scheldwoorden). Het verhaal kan op een aantal lezers als platvloers overkomen, met veel aandacht voor opgewonden pubers (jongens in dit geval). Veel andere lezers zullen zoiets echter zeer boeiend vinden.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Robert Cormier.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Bailey Game van Celia Rees
• A Begonia for Miss Applebaum van Paul Zindel
• White Stranger van Susan Gates


Citaat:
Jerry opened his locker. He had thumbtacked a poster to the back wall of the locker on the first day of school. The poster showed a wide expanse of beach, a sweep of sky with a lone star glittering far away. A man walked on the beach, a small solitary figure in all that immensity. At the bottom of the poster, these words appeared – ‘Do I dare disturb the universe?’ By Eliot, who wrote The Waste Land thing they were studying in English. Jerry wasn’t sure of the poster’s meaning. But it had moved him mysteriously. (p.129)

Vragen over het boek:

1. Welke invloed heeft de dood van Mrs. Renault op Jerry en op zijn vader?
2. Waarom weigert Jerry chocolaatjes te verkopen als het hem voor het eerst wordt gevraagd? En waarom weigert hij dat later opnieuw?
3. Wat is het verschil tussen stoere ‘Vigil’-members zoals Archie, Carter en Obie?
4. Welke lessen kun je leren uit een roman als deze?




^ Terug naar boven

Comments are closed.