4/5 - (1 stemmen)

Baumgartner

Niveau:
Genre: love
Thema: verlies

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1706353577873", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9300000142092269","familyId":"9300000142092269","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Baumgartner%2C%20Paul%20Auster","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

Baumgartner is sitting at his desk in the second-floor room he variously refers to as his study, his cogitorium, and his hole. Pen in hand, he is midway through a sentence in the third chapter of his monograph on Kierkegaard’s pseudonyms when it occurs to him that the book he needs to quote from in order to finish the sentence is downstairs in the living room, where he left it before going up to bed last night. On the way downstairs to retrieve the book, it also occurs to him that he promised to call his sister this morning at ten o’clock, and since it is almost ten now, he decides that he will go into the kitchen and make the call before retrieving the book from the living room. When he walks into the kitchen, however, he is stopped in his tracks by a sharp, stinging smell. Something is burning, he realizes, and as he advances toward the stove, he sees that one of the front burners has been left on and that a low, persistent flame is eating its way into the bottom of the small aluminum pot he used three hours ago to cook his breakfast of two soft-boiled eggs. He turns off the burner, and then, without thinking twice, that is, without bothering to fetch a pot holder or a towel, he lifts the destroyed, smoldering egg boiler off the stove and scalds his hand. Baumgartner cries out in pain. A fraction of a second later, he drops the pot, which hits the floor with an abrupt, clattering ping, and then, still yelping in pain, he rushes over to the sink, turns on the cold water, sticks his right hand under the spout, and holds it there for the next three or four minutes as the chilly stream pours down over his skin.

© Grove Atlantic / Faber & Faber, 2023.

^ Terug naar boven

Algemeen

Sy Baumgartner is een gepensioneerde hoogleraar aan de universiteit van Princeton. Hij groeide op in een familie van niet al te rijke joodse kleermakers. In dit eenvoudige milieu mocht het een wonder heten dat Baumgartner de kans kreeg te studeren en zijn horizon te verbreden in andere staten en in Parijs. Hij leerde de mooie en slimme Anna Blume kennen, dochter van een rijke (eveneens joodse) familie. Ze trouwen en hebben een gelukkig leven samen (helaas zonder kinderen). Baumgartner heeft een wetenschappelijke carrière en Anna vertaalt en schrijft gedichten.
En dan overlijdt Anna …
Jaren later, hij is dan zeventig, overdenkt Baumgartner zijn leven met Anna. Hij heeft hopelijk nog een aantal jaren, maar hoe kan hij die doorbrengen? Komt er een nieuwe liefde, zullen zijn lichaam en geest sterk blijven, moet hij nog een boek schrijven, en wat kan hij nog voor de wereld betekenen?


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C1

Schrijver:
Paul Auster

Jaar van uitgave:
2023

Aantal pagina's:
202

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2010-2020

Plaats van handeling:
USA, de stad Princeton (New Jersey)

Bijzonderheden:
Een roman in 5 genummerde hoofdstukken.
In het Nederlands heet de roman eveneens ‘Baumgartner’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De liefdesroman ‘Baumgartner’ bevat een verhaal over liefde, verlies en verdrietverwerking. De oude wetenschapper Baumgartner overdenkt zijn leven met zijn grote liefde Anna. Die echtgenote is al meer dan tien jaar geleden overleden, maar hij mist haar nog altijd. Het verhaal gaat over herinneringen aan het verleden, het accepteren van het heden en het overdenken van een onzekere toekomst.


WAT MOET JE WETEN?

‘Baumgartner’ speelt zich af in de wereld van de wetenschap en de literatuur, een bekende setting voor meerdere romans van Mr. Auster. Ook de joodse afkomst van de hoofdpersonen (en van de schrijver) spelen een rol, maar niet vanwege het joodse geloof – dat komt niet aan de orde.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De taal van ‘Baumgartner’ stelt behoorlijke eisen aan de lezer. Het is te merken dat de hoofdpersoon een gestudeerd man is, bovendien een man die zich zijn hele leven met taal bezighield.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn over het algemeen lang.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Qua taal is de roman vrij moeilijk.
Dat geldt zeker niet voor het verhaal zelf. Dat verhaal op zich is heel simpel. Wat de roman echter bijzonder maakt is de uitwerking van het thema: het is een verhaal over verdriet en over verwerking, zonder dat het verhaal ergens sentimenteel wordt.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Baumgartner’ een boek met een literair niveau C 5a en een taal-(ERK-)niveau C.


Schrijfstijl:

De roman is heel mooi geschreven: heel compact, zonder ergens te vervallen in lange uitweidingen. De flashbacks en fictionele verhaaltjes maken het hoofdthema alleen maar duidelijker.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘Baumgartner’ bevat een verhaal met vrij weinig actie.


Tijd:

De gebeurtenissen in de roman spelen zich af in de jaren 2015-2020, maar er zijn veel flashbacks naar de jeugd van Baumgartner en zijn overleden vrouw Anna.


Plaats:

De setting van ‘Baumgartner’ is voornamelijk Princeton, New Jersey, de plaats waar Baumgartner met zijn vrouw woont. Enkele scenes spelen in Manhattan (New York), in Parijs en in Oekraine.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Baumgartner’: hoe kan Baumgartner het verdriet om het overlijden van zijn vrouw overwinnen?


Verteller:

De roman heeft een auctoriale verteller.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Baumgartner’ zijn:
• Sy (Seymour Tecumseh) Baumgartner: een gepensioneerde professor, de ongeveer 70-jarige hoofdpersoon van het verhaal. Baumgartner werkte zijn hele leven aan de universiteit van Princeton waar hij ook vrijwel zijn hele leven woonde. Zijn vrouw Anna is al in 2008 overleden, maar ondanks die lange tijd en ondanks meerdere vriendinnen mist Baumgartner haar nog elke dag;
• Anna Blume Baumgartner: een in 1950 geboren vrouw, de overleden echtgenote van Baumgartner. Zij overleed in 2008 op 58-jarige leeftijd. Anna was de enige dochter van Dr. Leo Blume, een KNO-arts, en zijn vrouw Rachel. Anna werkte na haar studie als vertaalster bij een uitgever, maar in haar vrije tijd schreef ze (briljante) gedichten.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Baumgartner’ zijn:
• Familieleden van Baumgartner: Naomi (zijn jongere) zus, Mr. Baumgartner (de vader, een kleermaker) en Mrs. Ruth Auster Baumgartner (de moeder, ook kleermaakster), Bella (de tante van Baumgartner);
• Mr. Angel Flores, Mrs. Flores en Rosita: de klusjesman, de huishoudster van Baumgartner en hun dochter;
• Ed Papadopoulos: een meteropnemer (die eigenlijk iets heel anders had willen zijn);
• Beatrix Coen: een briljante studente die wil promoveren op de gedichten van Anna;
• Judith Feuer: een docent filmkunst, een goede vriendin van Baumgartner – en vroeger van Anna. Judith is sinds een paar jaar van haar man Joseph Frederickson gescheiden. Zij heeft twee volwassen kinderen, Eric en Libby;
• Anderen: Molly (een UPS koerier), Marion (grief counselor), Jim Freeman (een vriend van Baumgartner), Morris Heller (een uitgever), Cookie Castellanos en Mary Bolton (werknemers van het bedrijf van de Baumgartners), Tom Nozwitzki (een vriend en oud-studiegenoot van Baumgartner), Maddy Lifton (de agent van Baumgartner);
• Andere karakters uit het verleden van Baumgartner en Anna: Marvin Howell (een bully), Frankie Boyle (een jeugdvriend van Anna), Debbie, Alice, Maureen en Angela (vriendinnen van Anna), Mrs. Mancuso en Rosalie McFadden (dames die Ruth Auster goed helpen).

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘Baumgartner’ is niet verfilmd.


Overig:

‘Baumgartner’ is de zestiende roman van Mr. Auster.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Paul Auster.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Everyman van Philip Roth
That Awkward Age van Roger McGough
Old Babes in the Wood van Margaret Atwood


Citaat:
And so, with the wind in his face and blood still trickling from the wound in his forehead, our hero goes off in search of help, and when he comes to the first house and knocks on the door, the final chapter in the saga of S.T. Baumgartner begins. (p.202)

Vragen over het boek:

1. In welk opzicht was Anna echt een talent?
2. Wat besluit Judith met betrekking tot Baumgartner’s verzoek?
3. In hoeverre verschilde de opvoeding van Baumgartner van die van Anna?
4. Heeft de roman een happy end? Waarom denk je dat?

 
^ Terug naar boven

Comments are closed.