Dreamcatcher

Niveau:
Genre: horror
Thema: science fiction

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin!

It became their motto, and Jonesy couldn't for the life of him remember which of them started saying it first. ‘Payback's a bitch,’ that was his. ‘Fuck me Freddy’ and half a dozen even more colorful obscenities originated with Beaver. Henry was the one who taught them to say ‘What goes around comes around’, it was the kind of Zen shit Henry liked, even when they were kids. SSDD, though; what about SSDD? Whose brainstorm had that been?
Didn't matter. What mattered was that they believed the first half of it when they were a quartet and all of it when they were five and then the second half of it when they were a quartet again. When it was just the four of them again, the days got darker. There were more fuck-me-Freddy days. They knew it, but not why. They knew something was wrong with them – different, at least – but not what. They knew they were caught, but not exactly how. And all this long before the lights in the sky. Before McCarthy and Becky Shue. SSDD: Sometimes it's just what you say. And sometimes you believe in nothing but the darkness. And then how do you go along?

© Scribner, 2001.

^ Terug naar boven

Algemeen

Vier vrienden doen vanaf de basisschool alles met elkaar: ze gaan naar dezelfde school, ze houden van dezelfde jongens- en later pubergeintjes, ze vieren als jonge mannen feest en ze gaan met de vader van één van hen jaarlijks naar een jachthut, ‘Hole in the Wall’, in de bossen van de staat Maine, waar ze op herten jagen. Wanneer ze volwassen zijn hebben ze die traditie nog altijd, ook al zijn hun levens allerlei verschillende kanten opgegaan: Henry is psychiater geworden, The Beav is timmerman, Jonesy is docent literatuur aan een hogeschool en Pete verkoopt auto’s. Daarnaast is Pete alcoholicus, The Beav is eenzaam en ongelukkig, Jonesy is bijna doodgereden en Henry heeft zelfmoordneigingen.
Wanneer de vier vrienden opnieuw een week in de bossen van Maine bivakkeren, komen ze in aanraking met een buitenaardse invasie: een rode mosachtige stof (‘byrus’) bedekt sommige mensen, anderen worden geïnfiltreerd door vleesetende monsters (‘shit-weasels’) en weer anderen worden via telekinese beïnvloed of zelfs lichamelijk en/of geestelijk overgenomen. De bevolking van Maine – en daarna van de USA, en later misschien van de gehele wereld – is in gevaar.
Maar wellicht is er redding mogelijk. En die komt dan van de beste vriend van de vier vrienden, een man die ze al jaren niet meer hebben gesproken: Duddits, een zieke man van een jaar of veertig die nauwelijks praten kan – een man met het verstand van een kleuter …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Stephen King

Jaar van uitgave:
2001

Aantal pagina's:
620

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1975-2000

Plaats van handeling:
USA, het platteland van de staat Maine.

Bijzonderheden:
Een roman in 3 delen en in heel veel (sub)hoofdstukken.
In het Nederlands heet de roman ‘Dromenvanger’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De horrorroman ‘Dreamcatcher’ is een verhaal over buitenaardse wezens – ‘extra-terrestrials’ – die de aarde bezoeken en daarbij landen ergens in de uitgestrekte bossen van de staat Maine. Het verhaal lijkt qua sfeer en qua setting een beetje op een eerdere roman van Mr. King, The Tommyknockers. Maar zoals vaker bij Stephen King gaat het verhaal zeker niet alleen over vreemde wezentjes: centraal in het verhaal staat een vriendschap, de vriendschap tussen vier jongens, later samen met een zwakbegaafde stadsgenoot.


WAT MOET JE WETEN?

‘Dreamcatcher’ is een rechttoe-rechtaan verhaal wat de plot en het thema betreft. Wel moet je erop beducht zijn dat er veel flashbacks zijn, flashbacks die duidelijk maken waarom de vriendschap tussen de vier mannen zo hecht is geworden.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Dreamcatcher’ zijn goed te lezen. Er is, zoals meestal bij Stephen King, heel veel tekst: heel veel woorden, zinnen, subhoofdstukken, hoofdstukken, delen. Maar het verhaal leest opnieuw als een trein. Dat komt voor een deel door het spannende verhaal. Maar ook door de taal: de ironie, de tongue-in-cheek zinnen, de soms vulgaire humor.
De alinea’s en de (sub)hoofdstukken zijn over het algemeen kort. Er zijn veel (grappige) dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Qua taal is ‘Dreamcatcher’ heel begrijpelijk. Wel wordt er veel gescholden en gevloekt – niet elke lezer zal dat waarderen.
Dat geldt ook voor het verhaal. Het begint als een mysterie: een bos, vier vrienden, iets van vroeger, twee verwarde personen. Het begint een beetje als de roman It (de jarenlange vriendschap van vroeger), daarna lijkt het op The Tommyknockers (wat heeft iets veroorzaakt in de bossen?), maar later gaat het verhaal zijn eigen, unieke gang.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Dreamcatcher’ een boek met een literair niveau C 5a en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘Dreamcatcher’ is spannend geschreven. Een verhaal vol horror, suspense, maar ook met de nodige ironie. Wel zijn er veel – en lange – flashbacks, die soms wel eens een beetje langdradig kunnen overkomen.
Wees beducht op harde acties, ruwe taal en een grote groep winden producerende karakters (en dat laatste is niet verwonderlijk, als je het verhaal kent).^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De horrorroman ‘Dreamcatcher’ is een verhaal met veel actie. Die actie is vaak keihard: veel geweldscenes en veel schokkende gebeurtenissen bepalen de plot van het verhaal.


Tijd:

‘Dreamcatcher’ speelt zich af in de jaren 1980-2005. Het jaar 2001 wordt genoemd (als het ‘nu’), maar er zijn veel flashbacks naar eerdere jaren. Er zijn flashbacks naar de jeugd van de vier vrienden, een verleden in Derry waarin ook het nodige gebeurde dat nu nog invloed op de vier mannen heeft.


Plaats:

De setting van ‘Dreamcatcher’ is een bos in de staat Maine. Flashbacks spelen zich af in de stad Derry, de plaats waar de vier vrienden oorspronkelijk woonden. Aan het eind van de roman verplaatsen de handelingen zich tijdelijk naar het zuiden van Maine, naar de staat New Hampshire en tenslotte naar een drinkwaterbassin in Massachusetts.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Dreamcatcher’: wat gebeurt er met de vier vrienden wanneer zij een week gaan jagen in de bossen van de staat Maine?


Verteller:

De roman ‘Dreamcatcher’ heeft een auctoriale verteller.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Dreamcatcher’ zijn:
Vier vrienden die elkaar uit hun jeugd in de stad Derry (Maine) kennen. In 1978 ontmoetten ze hun vijfde ‘vriend’, Duddits. Ze wonen niet langer bij elkaar in de buurt, maar nog altijd gaan ze één maal per jaar op herten jagen in de bossen van de staat Maine. Eén van hun slogans is SSDD (Same Shit, Different Day):
• ‘Jonesy’ (Gary Jones): een 37-jarige docent literatuur die in Massachusetts werkt. Hij is getrouwd met Carla; het huwelijk kende de nodige problemen. Jonesy heeft een ernstig ongeluk overleefd, toen hij bijna doodgereden werd door een bejaarde chauffeur. In de ziekenhuisopname daarna had hij een paar traumatische ervaringen;
• ‘The Beaver’ (‘Beav’, Joe Clarendon): een timmerman, een joviale kerel. Maar wel een man met relatieproblemen, zijn vrouw Laurie Sue is het huis uit gegaan. The Beav is vrij eenzaam en niet echt gelukkig; hij is ook de enige van de vier vrienden die nog altijd in de stad Derry woont. Beaver woont op zichzelf, hij heeft veel, maar korte relaties;
• Henry Devlin: een 37-jarige psychiater, die zelf ook nogal depressief is. Hij heeft een vrouw en kinderen in hij woont in Boston waar hij een praktijk heeft;
• Pete Moore: een autoverkoper. Pete woont alleen, hij drinkt al jaren veel te veel. Pete heeft niet echt een succes van zijn leven kunnen maken – maar hij voelt zich altijd gesteund door zijn vrienden.
Anderen:
• ‘Duddits’ (Douglas) Cavell: een jongen die de vier vrienden in 1978 ontmoeten. Veel mensen zouden hem ‘zwakbegaafd’ noemen: hij heeft het verstand van een kleuter (en dat blijft zo als hij volwassen is). Maar Duddits is zeker niet zwakbegaafd: in een aantal opzichten is hij hoogbegaafd, hoger begaafd dan de meeste volwassenen om hem heen. Vanaf het eerste moment beschermen de vier vrienden hem en ze begeleiden hem van en naar school. Duddits is een hyper-positieve knaap, die een grote invloed op de vier vrienden zal hebben;
• ‘Mr. Gray’: een vreemde man die op een dag bij de jachthut van de vrienden aankomt;
• ‘Kurtz’ (Abraham Peter Kurtz): het hoofd van een militaire eenheid die de problemen in de bossen van Maine moet oplossen, een rücksichtslose oud-militair;
• Owen Underhill: de tweede commandant in rang onder Kurtz. Ook een harde militair, maar wel iemand met een geweten.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Dreamcatcher’ zijn:
• Rick (Richard) McCarthy: een man die komt aanlopen bij de jachthut van de vier vrienden. Hij is afwezig en hij heeft klaarblijkelijk een ziekte onder de leden;
• Becky Shue: een kennis van Rick, eveneens een amateur-jager. Zij is een week gaan jagen ergens in de bossen, samen met haar vrienden McCarthy, Otis en Roper;
• Drinkmaatjes van Beaver: George Pelsen, Kent Astor, Sean;
• Barry Newman: een patiënt van Henry, een jonge man met een schuldgevoel (en met obesitas);
• Defuniak: een student van Jonesy, tevens een fraudeur;
• Mr. Alfie Cavell en Mrs. Roberta Cavell: de ouders van Duddits, aardige en bezorgde mensen;
• Richie Grenadeau, Duncan en Scotty: drie bad guys in Derry die graag zwakkere jongens pesten;
• Archie Perlmutter: de assistent van Kurtz, een vormelijke militair;
• Andere militairen die onder het bevel van Kurtz staan: Freddy Johnson, Gene (‘Conk’) Conclin, Tony Edwards, Bryson, Bertinelli, Deforest, Joe Blakey, Mac Cavanaugh, Emil ‘Dawg’ Brodky, Gene Cambry, Melrose, Kate Gallagher, Marvell Richardson, Carl Friedman, Jocelyn McAvoy, Ray Parsons, Ted Trezewski, George Udall, Howie Everett, Danny O’Brian, Smitty, Bernie, Dana, Tommy;
• Old Man Gosselin: de eigenaar van een winkel bij het bos waar etenswaren en munitie (voor de jacht) verkocht wordt. Hij speelt niet echt een rol in het verhaal, maar zijn winkel-annex-boerenbedrijfje is een belangrijke setting;
• Andy Janas: een vrachtwagenchauffeur uit Minnesota;
• Jagers en inwoners van he bosgebied in Maine: Charles, Darren Chiles, Marsha Chiles;
• Darlene: een serveerster in een wegrestaurant;
• Josette Rinkenhauer: een zwakbegaafd meisje dat in de jaren tachtig van de vorige eeuw een soort van vriendinnetje van Duddits was;
• Ellen en Hector Rinkenhauer: de ouders van Josette;
• Dave Bocklin: een advocaat, een kennis van de Cavells;
• Deke McCaskell: de eigenaar van een winkel-annex-pompstation in Massachusetts.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘Dreamcatcher’ is in 2003 verfilmd, met Morgan Freeman in de hoofdrol.


Overig:

De roman ‘Dreamcatcher’ doet soms denken aan een latere versie van The Tommyknockers: een invasie van buitenaardse wezens, de overname van menselijke geest en lichaam. Maar het boek heeft ook meerdere verwijzingen naar de roman It: de stad Derry, de clown Pennywise, de gevaarlijke rivierbedding waarin het braakliggende gebied The Barrens zich bevindt.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Stephen King.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
The War of the Worlds van H.G. Wells
Heart of Darkness van Joseph Conrad
The Midwich Cuckoos van John Wyndham


Citaat:
‘Dreamcatcher,’ Beav says, and they understand each other as they sometimes do, as they think (mistakenly, Henry will later realize) all friends do. Although they have never spoken directly of the dream they all shared on their first hunting trip to Hole in the Wall, they know Beaver believed that it had somehow been caused by Lamar’s dreamcatcher. None of the others have tried to tell him differently, partly because they don’t want to challenge Beaver’s superstition about that harmless little string spiderweb and mostly because they don’t want to talk about that day at all. But now they understand that Beaver has latched onto at least half a truth. A dreamcatcher has indeed bound them, but not Lamar’s.
Duddits is their dreamcatcher. (454)

Vragen over het boek:

1. Wat is het doel (of de bedoeling) van de aliens – voor zover je van een ‘bedoeling’ kunt spreken?
2. Er zijn verschillende bedreigingen van de aliens. Welke zijn dat?
3. In welk opzicht neemt Kurtz de juiste beslissingen? En in welk opzicht doet hij dat juist niet?
4. In welk opzicht is Duddits een ‘dreamcatcher’?
^ Terug naar boven

Comments are closed.