Het begin!
CRACK!
A momentary flash of blinding pain ...
And then nothing.
Twenty minutes earlier, everything had been perfectly normal. It was Friday 5 March, and the streets were still mushy with the remains of last week's snow. I'd left school at the usual time, just gone three thirty, and I'd started the walk back home feeling pretty much the same as I always felt. Kind of OK, but not great. Alone, but not lonely. A bit down about things, but not really worried about anything in particular. I was just my perfectly normal ordinary self: I was Tom Harvey, a sixteen-year-old kid from South London. I had no major problems, no secrets, no terrors, no vices, no nightmares, no special talents ... I had no story to tell. I was just a kid, that's all. I had my hopes and dreams, of course, just like everyone else. But that's all they were – hopes and dreams.
© Penguin Random House Company, 2010
^ Terug naar boven
Algemeen
Als hij zeventien dagen later uit zijn coma ontwaakt, is hij veranderd (terwijl eigenlijk niemand dat aan hem kan zien). Kleine onderdeeltjes van de mobiele telefoon zijn achtergebleven in zijn hersens; ze zijn zo klein dat de chirurgen ze niet kunnen verwijderen. Heel vervelend, maar Tom ontdekt als snel een paar grote voordelen: zo nu en dan is zijn lichaam elektrisch geladen, hij hoort talloze telefoongesprekken, hij leest ontelbare e-mails en hij heeft alle informatie die een mobiele telefoon ook heeft ...
Na een aantal verwarrende dagen bedenkt Tom wat hij met al die kennis kan doen. Hij kan erachter komen wie die telefoon naar zijn hoofd heeft gegooid. Hij leest al snel welke schulden zijn oma in de loop der tijd heeft opgebouwd. En hij weet wie de verkrachters zijn van zijn vriendin Lucy. Tijd om in actie te komen …
^ Terug naar boven
Boekinformatie
ERK Niveau:
B1Schrijver:
Kevin BrooksJaar van uitgave:
2010Aantal pagina's:
290Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2005-2010Plaats van handeling:
GB (Londen)Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 26 binair genummerde hoofdstukken.In het Nederlands heet de roman eveneens ‘iBoy’.
^ Terug naar boven
Het boek - onderwerp
IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?
De young adult novel ‘iBoy’ is een sciencefictionroman. Maar dan niet een verhaal over raketten en Marsmannetjes, maar over een gewone jongen. Echter wel een gewone jongen met onderdeeltjes van een mobiele telefoon in zijn hersens … Waardoor hij heel veel hoort, ziet en weet.
WAT MOET JE WETEN?
Voor het waarderen van ‘iBoy’ is het niet noodzakelijk dat je veel van technologie afweet. Sommige fragmenten lijken wel heel technisch (over binaire cijferreeksen en zo), maar die informatie heb je echt niet nodig: de hoofdpersoon snapt dat ook niet.
Het verhaal speelt in Noord-Londen, in een wijk die voor een groot deel bestaat uit enorm hoge flatgebouwen: veel gebouwen hebben 30 verdiepingen. De politie komt zelden in de wijk en de flats en de omliggende straten worden geterroriseerd door jeugdbendes.
^ Terug naar boven
Het boek - Moeilijkheid
DE TAAL
De woorden en de zinnen in ‘iBoy’ zijn niet echt moeilijk, maar soms worden er complexe zaken verteld. Dat gebeurt met name in het begin van de roman, wanneer Tom probeert uit te leggen wat er precies met hem is gebeurd. En omdat hij dat zelf ook nog niet precies weet, zijn sommige fragmenten niet zo duidelijk. Gelukkig wordt het gaandeweg het verhaal allemaal helder.
De taal is niet overal even netjes: sommige karakters schelden en vloeken. Niet elke lezer zal dat kunnen waarderen. Uit de taal blijkt maar al te duidelijk dat de meeste karakters om God noch gebod geven.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn van een gemiddelde lengte. Er zijn veel dialogen.
DE TAAL EN HET VERHAAL
De taal van ‘iBoy’ is toegankelijk, maar kan in het begin nog wel eens een probleem opleveren voor sommige lezers. De dialogen staan soms vol vloek- en scheldwoorden.
Het verhaal is heel mysterieus en razend spannend. Wat er gebeurd is kan natuurlijk niet: een jongen die speciale gaven heeft gekregen door een mobiele telefoon die op zijn hoofd viel. Maar uiteindelijk gaat het verhaal over goed en kwaad, niet over technologie.
Wees erop voorbereid dat dit een keihard verhaal is: er wordt zeer veel geweld gebruikt. En veel karakters zijn gewetenloze, sadistische schurken.
Op basis van deze eigenschappen is ‘iBoy’ een boek met een literair niveau B 4b en een taal-(ERK-)niveau B1.
Schrijfstijl:
Hoewel ‘iBoy’ een nogal technisch verhaal lijkt als je de eerste pagina’s leest, is dat zeker niet het geval. Dit is een jeugdroman over recht en onrecht. Een jongen en een jonge meid in een achterstandswijk worden geconfronteerd met de onrechtvaardigheid van gewelddadige jeugdbendes. En de jongen gaat de strijd aan tegen dit onrecht. Met een heel onverwacht wapen …
^ Terug naar boven
Het boek - het verhaal
Actie:
De young adult novel ‘iBoy’ is een verhaal met heel veel actie. Die actie begint meteen in het eerste hoofdstuk wanneer de hoofdpersoon een mobiele telefoon naar zijn hoofd gegooid krijgt.
Tijd:
‘iBoy’ speelt zich af in de jaren 2005-2010. Eén van de belangrijkste gadgets in het verhaal is een mobiele telefoon, een (kapotte) iPhone.
Het verhaal wordt chronologisch verteld en het voltrekt zich over een periode van een paar maanden.
Plaats:
De setting van ‘iBoy’ is de Britse hoofdstad Londen. Het verhaal speelt zich geheel af in een achterstandswijk in Zuid-Londen. Het appartementencomplex waar Tom en Lucy wonen wordt Crow Town genoemd.
Verhaallijn:
Er is één belangrijke verhaallijn in ‘iBoy’: hoe kan Tom zijn speciale gift gebruiken om de misdadigers te bestraffen voor hun daden?
Verteller:
De jeugdroman ‘iBoy’ heeft een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief.
^ Terug naar boven
Het boek - de karakters
Hoofdkarakters:
De hoofdkarakters in ‘iBoy’ zijn:
• Tom Harvey (‘iBoy’): een 16-jarige jongen uit Zuid-Londen. Hij woont 23 hoog in een flat in een achterstandswijk, samen met zijn oma. Zijn moeder is overleden, zijn vader kent hij niet. Als het verhaal begint, heeft Tom zo juist een iPhone op zijn hoofd gekregen (van 30 hoog) waardoor hij zeventien dagen in coma is geraakt;
• Gram Connie Harvey: de 54-jarige oma van Tom. Zij heeft Tom verzorgd vanaf het moment dat hij een baby was en zijn moeder niet goed voor hem kon zorgen. Gram schrijft sentimentele romannetje: ze verdient daar wel mee, maar te weinig om er samen met haar kleinzoon goed van te kunnen leven;
• Lucy Walker: de 15-jarige vriendin van Tom. Tom en zij kennen elkaar al vanaf het moment dat ze als kleuters bij elkaar speelden. Lucy woont ook in één van de troosteloze flats, samen met haar broer en haar moeder (op 30 hoog). Als het verhaal begint, is Lucy zojuist verkracht door een groep tuig die haar flat zijn binnengedrongen om haar broer te straffen.
Bijfiguren:
De belangrijkste bijfiguren in ‘iBoy’ zijn:
• Ben Walker: de 16-jarige broer van Lucy. Een beetje een nukkige, onverschillige jongen. Hij hoort sinds kort bij de bende The Crows, maar daar heeft hij eigenlijk weinig zin in;
• Michelle Walker: de moeder van Lucy en Ben.
The Crows: een bende die de wijk van Tom onveilig maakt:
• Jongere leden: Eugene (‘Yoyo’) O’Neil, Paul (‘Cutz’) Adebajo, DeWayne Firman, Yusef (‘Hash’) Hashim, Carl (‘Trick’) Patrick, Nathan (‘Fly’) Craig, Nadia Moore, Leona, Jayden (‘Jace’) Carroll;
• Davey Carr: ooit een goede vriend van Tom, nu een jeugdlid van The Crows;
• Oudere leden (‘The Elders’): Troy O’Neil, Jermaine Adebajo, Sam Dong-ni (‘Dong’), ‘Tweet’, ‘Gunner’, Marek;
• Howard (‘The Devil’, ‘Hellman’, ‘Hell-Man’) Ellman: het hoofd van The Crows. Hij is al jaren de onbetwiste leider van de bende. Maar niemand ziet hem ooit en niemand weet precies waar hij woont.
Anderen:
• The FGH (Fitzroy House, Gladstone House, Health House): de bende die regelmatig strijd voert tegen The Crows. Tom komt een stelletje van de FGH een keer tegen op één van zijn zwerftochten door de buurt;
• Dr. Kirby: de neurochirurg die Tom opereert na zijn ongeluk;
• Senior Investigating Officer DS (Detective Superintendent) Robert Hall, DS Johnston en DC Webster: politiemensen die het geweld tegen Tom, Lucy en Ben onderzoeken.
^ Terug naar boven
Het boek - verder
Film:
De jeugdroman ‘iBoy’ is in 2017 verfilmd (Netflix).
Overig:
Er zijn meerdere boeken – zowel young adult novels (YAL) als adult novels (AL) – die een thema als dat van ‘iBoy’ (technologie combineren met een menselijk dilemma). Enkele voorbeelden daarvan zijn:
• YAL: Bloodtide, Sara’s Face (Melvin Burgess), Fade (Robert Cormier);
• AL: Frankenstein (Mary Wollstonecraft Shelley), The Island of Dr Moreau (H.G. Wells), Cell (Stephen King).
^ Terug naar boven
Auteur en Werken
Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Kevin Brooks.^ Terug naar boven
Meer
Leessuggesties:
Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Outsiders van S.E. Hinton
• Chocky van John Wyndham
• Junk van Melvin Burgess
Citaat:
As we sat there staring at each other – a wimp and a devil, iBoy and Hell-Man, together in the back seat of a black Range Rover – I wondered for a moment if perhaps, in a twisted kind of way, he was right. Maybe neither of us did now any better. Maybe we were just animals. And maybe … (p.259)Vragen over het boek:
1. Hoe komt Tom aan zijn bijnaam ‘iBoy’?
2. Welke rol speelt de vroegere vriend van Tom, Davey Carr, in het verhaal?
3. Wat is de relatie tussen Tom en Ellman?
4. Heeft de roman een happy end? Waarom vind je dat?
^ Terug naar boven
Comments are closed.