4.5/5 - (4 stemmen)

Lies of Silence

Niveau:
Genre: thriller
Thema: war (Irish Civil War)

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1695670004699", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"30268955","familyId":"30268955","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Lies%20of%20Silence%2C%20Brian%20Moore","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

At a quarter to nine, just before going off work, Dillon went down to reception to check the staff roster for tomorrow. Two of the six women who came in to make breakfasts were reporting sick, so room service would be short staffed in the morning. He told Eileen, the clerk on the front desk, to ask Duffy to ring around and see if he could find replacements. But it would be a wasted exercise. He then went down the hall and had a word with Collis, the banquet manager.
'Bloody hell,' Collis said. 'I'm no help to you. Wouldn't you know it would happen on a day when we have two breakfast functions and one of them's for eighty people.'
‘Which one?’
Collis pointed to the appointments board:

ORANGE ORDER
CANADIAN LODGES
COMMEMORATION BREAKFAST
Speaker: Rev. Alun Pottinger
8.30 a.m. EMERALD ROOM
(Ticket Holders Only)

‘Pottinger,’ he said. ‘I forgot.’
‘Will there be special security?’ Collis asked.
‘I don’t think so. He has his own minders. How many private luncheons do you have?’
‘In the banqueting-rooms I have four. Full up. And the dining-room is fully booked.’
‘Well, it’s graduation week,’ he said. He looked at the clock on Collis’s desk. One minute past nine. She should be home now.

© Bloomsbury Publishing Plc, 1990

^ Terug naar boven

Algemeen

Michael Patrick Dillon is een vrij succesvolle hotelmanager in Belfast in Noord-Ierland. Belfast is in deze jaren (het is ergens tussen 1960 en 1990) een gevaarlijke stad: Rooms-Katholieke en Protestantse gewapende bendes voeren een strijd op leven en dood.
In dit ‘oorlogsgebied’ werkt Dillon. Hij woont met zijn vrouw in een rustige wijk van Belfast waar geen aanslagen worden gepleegd. Als hij op een avond na een drukke dag zijn hotel verlaat, neemt hij contact op met zijn vriendin. Die vriendin, de Canadese Andrea Baxter, is verslaggeefster. Zij heeft besloten voor haar werk te verhuizen naar Londen. Dillon belooft dat hij nu de knoop zal doorhakken: hij zal zijn vrouw vertellen van hun verhouding en hij zal haar zeggen dat hij haar verlaat.
Maar thuis gaat het anders dan hij had gedacht. Die nacht worden Moira en hij gegijzeld door een stel leden van de IRA. De gijzelnemers kidnappen zijn vrouw en ze dragen hem op een bom te plaatsen in zijn eigen hotel, waar die avond een protestantse dominee een lezing zal houden. Als hij de politie inlicht, zal zijn vrouw worden gedood.
Dillon heeft nu een dilemma. Als hij de bom plaatst, zullen er veel doden vallen. Als hij de bom niet plaatst (en/of de politie waarschuwt) zal zijn vrouw worden vermoord. Als hij niets doet, zal de IRA denken dat hij het niet wil doen en dan zullen ze zijn vrouw ook vermoorden. Misschien is het wel slim om niets te doen: de gasten in het hotel overkomt dan niets. Zijn vrouw wordt vermoord door de kidnappers. En dan heeft is Dillon vrij om naar Londen te verhuizen met zijn maîtresse. Een duivels dilemma …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Brian Moore

Jaar van uitgave:
1990

Aantal pagina's:
256

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1960–1990

Plaats van handeling:
UK, Northern Ireland, Belfast

Bijzonderheden:
Een roman in 10 hoofdstukken


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De roman ‘Lies of Silence’ is een spannende thriller; het boek wordt soms een crime thriller genoemd. De situatie in Noord-Ierland is sindsdien gelukkig enorm verbeterd, maar het dilemma waar Dillon mee te maken heeft is tijdloos en het heeft weinig met een burgeroorlog te maken. Dillon moet een keuze maken die zijn vrouw redt of die veel andere mensen redt. En als hij het één doet, kiest hij tegen het andere. En dat is ook het geval wanneer hij niets doet.


WAT MOET JE WETEN?

Het is ergens in de jaren 1960-1990. Er heerst bij vlagen een kleine burgeroorlog in Noord-Ierland, waarbij de Irish Republican Army (IRA) in Noord-Ierland streeft naar aansluiting bij Ierland, terwijl de Protestanten bij Groot-Brittannië willen blijven. IRA-leden plegen aanslagen op Britse gebouwen en Britse overheidsdienaren (zoals politiemensen en militairen), terwijl Protestantse bendes vergeldingsacties houden om IRA-leden uit te schakelen. Het is verstandig om je als lezer te verdiepen in de problemen waarmee Noord-Ierland toen te maken had (in die tijd zeer toepasselijk ‘The Troubles’ genoemd).




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

Soms legt Brian Moore veel uit. Hij moet in ‘Lies of Silence’ dan ook een heel ingewikkelde politieke en sociale situatie uitleggen. Maar dat doet hij helder. En als het verhaal uiteindelijk van start gaat, zit er een hoog tempo in de roman. De woorden zijn zeker niet moeilijk. De alinea’s en hoofdstukken hebben een gemiddelde lengte. Bovendien zijn er veel dialogen die het tempo in het verhaal houden.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal zal de meeste lezers weinig problemen opleveren. Het verhaal kent een hoog tempo en het vocabulaire is nergens echt moeilijk. Bovendien leidt het dilemma van Dillon naar meerdere andere dilemma’s, waardoor de spanning in het verhaal blijft. De politieke situatie is soms verwarrend en de situatie in Belfast is ondertussen drastisch verbeterd, maar dat is niet waar het in de roman echt om draait. De spanning zit in het dilemma waar Dillon voor staat. Als een moderne Hamlet moet hij handelen of niet handelen (‘to be or not te be …’); beide keuzes zorgen voor een probleem. ‘Lies of Silence’ is met name een roman over goed en kwaad, over verraad en trouw, over jezelf goed leren kennen.
Op grond van deze eigenschappen is ‘Lies of Silence’ een roman met een literair niveau C 3a en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

Lies of Silence’ is heel spannend geschreven. Het verhaal leest als een filmscript: de gebeurtenissen buitelen over elkaar heen. Door de levendige schrijfstijl van Moore heeft de lezer telkens de neiging om voor Dillon de beslissingen te willen nemen: doe dit alsjeblieft wel (of juist niet). De schrijfstijl van Moore zorgt ervoor dat Dillon een mens van vlees en bloed is geworden: een zwakkeling weliswaar, maar wel een echt mens, iemand die ook zijn best doet om een goed mens te zijn.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

Lies of Silence’ zit boordevol actie. Allereerst denkt de lezer dat Dillon er met zijn vriendin vandoor wil (en dat is ook zo). Hij zal zijn vrouw eindelijk moeten vertellen over zijn verhouding. Maar dat stelt hij nog één nacht uit. En juist in die nacht worden zijn vrouw en hij gegijzeld en kan hij niets meer vertellen. Dan moet Dillon keuzes maken. En als hij dat heeft gedaan, blijken er later weer nieuwe keuzes te moeten gemaakt. Met fatale gevolgen voor bepaalde personen.


Tijd:

Lies of Silence’ speelt zich af tussen 1960 en 1990, in een tijd dat de IRA zeer gewelddadig optrad in Noord-Ierland. De tijd wordt verder nergens genoemd.
De roman speelt zich in een dag of drie af: van de gijzeling tot aan de climax van het verhaal duurt het maar een paar dagen. Wel wordt er zo nu en dan via heel korte flashbacks teruggegrepen op eerdere gebeurtenissen: de ontmoeting van Dillon met Andrea, zijn huwelijk met Moira.


Plaats:

Lies of Silence’ speelt zich volledig af in Belfast, de hoofdstad van Noord-Ierland. Noord-Ierland behoort tot Groot-Brittannië (tot verdriet van veel – Iersgezinde – Katholieken). Het Britse leger was in Noord-Ierland gelegerd om de rust te bewaren, maar dat werkte vaak als een rode lap op een stier bij het Katholieke deel van de bevolking. Aanslagen en ontvoeringen waren aan de orde van dag. Een aantal van de vrijheidsstrijders waren doodgewone criminelen die een slaatje wilden slaan uit de situatie. Sinds een aantal jaren is het gelukkig rustig in Noord-Ierland; zowel Katholieken als Protestanten besturen het land en Groot-Brittannië houdt zich op de achtergrond.


Verhaallijn:

Er is een persoonlijke verhaallijn in ‘Lies of Silence’: hoe komt Dillon uit de netelige positie waarin hij zich heeft gemanoeuvreerd met die twee vrouwen die beide van hem houden? Naast deze persoonlijke tragedie komt de lezer veel te weten over ‘The Troubles’ in Noord-Ierland die mensen tot monsters maakte en families en vrienden uit elkaar scheurde.


Verteller:

Lies of Silence’ kent een auctoriale verteller. Deze beschrijft exact wat er gebeurt van minuut tot minuut; hij geeft daarmee de lezer een spannend verhaal in handen, maar hij geeft ook de gelegenheid om zelf na te denken over goed en kwaad: wat zou de lezer in zo’n situatie hebben gedaan?
Daarnaast is er aandacht voor de twee vrouwen, voor de gijzelnemers en hun achterban, en voor de situatie van de ‘gewone’ mensen in Noord-Ierland in deze barre tijd.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

Lies of Silence’ kent drie hoofdkarakters:
• Michael Patrick Dillon: een hotelmanager. Hij zou liever dichter zijn geworden of iets anders artistieks, maar het hotelwezen boeit hem ook wel. Hij is in staat om goed leiding te geven aan het bedrijf. De leiding over zijn persoonlijke leven laat echter te wensen over;
• Moira Dillon: de echtgenote van Michael Dillon. Zij houdt van haar man, maar ze vermoedt dat er iets met hem aan de hand is;
• Andrea Baxter: een Canadese verslaggeefster. Als zij een tijdje in Belfast werkt, ontmoet ze Dillon. Die twee krijgen een verhouding (dat is al gebeurd voor de roman begon). Het ziet er naar uit dat Andrea voor haar werk naar Londen zal vertrekken.


Bijfiguren:

Lies of Silence’ kent een beperkt aantal bijfiguren. De belangrijkste daarvan zijn:
• De ouders van Dillon. Zij kiezen voor het geluk van hun zoon, maar ook voor dat van hun schoondochter;
• De kidnappers. Dillon en Moira leren ze langzamerhand kennen (ook sommigen bij naam);
• De priester, die familie is van één van de kidnappers;
• Personeel van het hotel van Dillon;
• Leden van de Noord-Ierse politie die de zaak onderzoeken.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

Er zijn veel films gemaakt over ‘The Troubles’ (maar ‘Lies of Silence’ is daar – nog – niet één van): ‘The Crying Game’, ‘In the Name of the Father’, ‘Cal’.


Overig:

Het dilemma van ‘Lies of Silence’ wordt vaak aangeroerd in de literatuur. Een schrijver als Graham Greene leek altijd het patent op dit soort verhalen te hebben.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Brian Moore.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Across the Barricades van Joan Lingard
• Cal van Bernard Maclaverty
• Melody for Nora van Mark O’Sullivan


Citaat:
Dillon felt anger rise within him, anger at the lies which had made his birthplace sick with a terminal illness of bigotry and injustice, lies told over the years to poor Protestant working people about the Catholics, lies told to poor Catholic working people about the Protestants, lies from parliaments and pulpits, lies at rallies and funeral orations, and above all, the lies of silence from those in Westminster who did not want to face the injustices of Ulster’s status quo. (p.46)

Vragen over het boek:

1. Wat vind je van de keuzes die Dillon maakt? Kies er ten minste drie uit en geef aan met behulp van voorbeelden uit de tekst, waarom hij zo’n keuze maakt.
2. Analyseer en vergelijk de karakters van Moira en Andrea aan de hand van fragmenten uit de tekst.
3. In hoeverre is Brian Moore kritisch op de politiek en op de godsdienst in Noord-Ierland ten tijde van ‘The Troubles’? Vind je dit terecht? Waarom vind je dat?
4. Beschrijf het einde van het boek. Vind je dit een bevredigend einde? Waarom vind je dat?




^ Terug naar boven

Comments are closed.